Ухвала
від 24.02.2020 по справі 907/551/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про заміну сторони її правонаступником

"24" лютого 2020 р. Справа № 907/551/14

Господарський суд Закарпатської області у складі головуючого судді Ушак І.Г.,

розглянувши заяви Головного управління ДФС у Закарпатській області та Головного управління ДПС у Закарпатській області про заміну сторони правонаступником у даній справі

за заявою Ужгородської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Закарпатській області (Ужгородська ОДПІ ГУ ДФС у Закарпатській області)

про визнання банкрутом державного підприємства "Червона Зірка" (с. Кибляри, б/н, Ужгородський район Закарпатської області, код 00413831),

ВСТАНОВИВ:

08.05.19р. у зв`язку з апеляційним оскарженням постанови Господарського суду Закарпатської області від 20.03.19р. у даній справі, така надіслана до Західного апеляційного господарського суду.

31.05.19р. до суду надійшла заява Головного управління ДФС у Закарпатській області про заміну сторони правонаступником у даній справі .

Ухвалою від 07. 06. 19р. було відкладено питання прийняття та вирішення заяви Головного управління ДФС у Закарпатській області про заміну сторони правонаступником до повернення справи № 907/551/14 до господарського суду Закарпатської області.

15.10.19 дана справа надіслана до Західного апеляційного господарського суду для подальшого направлення її до Верховного Суду у зв`язку з надходженням касаційної скарги Міністерства аграрної політики та продовольства України, м. Київ на постанову господарського суду Закарпатської області від 20.03.19 та постанову Західного апеляційного господарського суду від 29.08.19.

27.12.19 до господарського суду Закарпатської області надійшла заява Головного управління ДПС у Закарпатській області про заміну сторони правонаступником у даній справі.

Поряд з цим, суд звертає увагу, що 21.10.19 р. набув чинності Кодекс України з процедур банкрутства (далі -Кодекс про банкрутство), відповідно до п. 4 Прикінцевих та Перехідних положень якого встановлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Вивчивши, після повернення касаційною інстанцією до Господарського суду Закарпатської області матеріали даної справи, вищезазначені заяви та долучені до них документи, суд, керуючись Кодексом, дійшов висновку про задоволення заяв про заміну кредитора його правонаступником.

При цьому суд виходив з наступного.

Як вбачається з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Ужгородську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Закарпатській області - кредитора у даній справі - припинено 10.05.2019 згідно реєстраційного запису №13241120012008964.

Постановою Кабінету Міністрів України Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби №296 від 28.03.2018 реорганізовано Ужгородську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Закарпатській області шляхом приєднання як структурного підрозділу до Головного управління ДФС у Закарпатській області.

Поряд з цим, за час перебування справи на апеляційному, а згодом і на касаційному перегляді у вищезазначеному податковому органі відбулась чергова реорганізація - шляхом приєднання Головного управління ДФС у Закарпатській області до Головного управління ДПС у Закарпатській області згідно постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 № 537 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби . На підтвердження викладених обставин надано згадану постанову КМУ України.

Питання процесуального правонаступництва, про яке йдеться у заявах, що розглядаються, та його правові підстави врегульовані приписами ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства, згідно яких у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі; усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Аналогічні приписи містить Господарський процесуальний кодекс України, яким також регулюються питання провадження у справах про банкрутство. Так, ст. 52 цього кодексу передбачено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

З огляду на викладене, заяви слід задоволити, замінивши Ужгородську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління Державної фіскальної служби у Закарпатській області - ініціюючого кредитора у справі - його правонаступником Головним управління ДФС у Закарпатській області, яке в свою чергу також замінити його правонаступником - Головним управлінням ДПС у Закарпатській області.

Керуючись ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 52, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Заяви: Головного управління Державної фіскальної служби у Закарпатській області та Головного управління Державної податкової служби у Закарпатській області про заміну сторони у даній справі задоволити.

2. Замінити сторону ініціюючого кредитора у справі - Ужгородську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління Державної фіскальної служби у Закарпатській області - його правонаступником - Головним управління ДФС у Закарпатській області, яке в свою чергу також замінити його правонаступником Головним управлінням ДПС у Закарпатській області (88000, м. Ужгород, вул. Волошина, 52, код ЄДРПОУ 43143065).

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб адресою: http://zk.arbitr.gov.ua/sud5008/gromadyanam/csz/.

Суддя Ушак І.Г.

Дата ухвалення рішення24.02.2020
Оприлюднено28.02.2020
Номер документу87863456
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом державного підприємства "Червона Зірка" (с. Кибляри, б/н, Ужгородський район Закарпатської області, код 00413831

Судовий реєстр по справі —907/551/14

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні