Ухвала
від 28.02.2020 по справі 922/560/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"28" лютого 2020 р. м ХарківСправа № 922/560/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Рильової В.В.

розглянувши матеріали

позовної заяви Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту і будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" (КП "Шляхрембуд"; місцезнаходження: 61004, місто Харків, вулиця Москалівська, будинок 20; код ЄДРПОУ 03359182) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство Інсайт" (ТОВ "ВП Інсайт"; місцезнаходження: 61093, місто Харків, вулиця Рилєєва, будинок 60; код ЄДРПОУ 38494270) про стягнення 164 893,20 грн.

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підрядне спеціалізоване підприємство по ремонту і будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" (позивач) звернулося до Господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство Інсайт" (відповідача) про стягнення 164 893,20 грн. заборгованості за Договором підряду № 183 від 11 грудня 2018 року. Також позивач просить суд покласти на відповідача судові витрати: витрати зі сплати судового збору в розмірі 2 473,40 грн. та витрати на професійну правничу допомогу.

Дослідивши матеріали позовної заяви КП "Шляхрембуд" та додані до неї документи, суд дійшов висновку про залишення її без руху з огляду на наступне.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Частиною першою статті 172 Господарського процесуального кодексу України також встановлено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство Інсайт" є: 61093, місто Харків, вулиця Рилєєва, будинок 60.

Проте, як вбачається з матеріалів позовної заяви, позивачем зазначено адресу відповідача - 61093, місто Харків, вулиця Рилєєва, будинок 603. Наданий до матеріалів позовної заяви поштовий опис вкладення до цінного листа від 13.02.2020 на ім`я Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство Інсайт" також містить інформацію щодо направлення позовної заяви на адресу "вулиця Рилєєва, 603, місто Харків, 61093" замість правильної - "вулиця Рилєєва, 60, місто Харків, 61093".

Крім того, в розділі "найменування предметів" вказаного опису не міститься вказівка про направлення відповідачу копії позовної заяви, а зазначено лише перелік документів, які додаються до неї.

Зазначені обставини унеможливлюють визнання відповідного бланку опису вкладення у цінний лист належним доказом відправлення зазначеному в ньому адресату позовної заяви та доданих до неї документів, що подані до суду.

Також частиною другою статті 164 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Суд також звертає увагу позивача на те, що відповідно до статті 91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Порядок засвідчення копій документів визначений і пунктом 5.27 Національного стандарту України Державної уніфікованої системи документації, Уніфікованої системи організаційно - розпорядчої документації Вимоги до оформлювання документів (ДСТУ 4163-2003), відповідно до умов якого, відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Крім того, у випадку, якщо документ складається з кількох сторінок, то копії знімаються зі всіх сторінок, які потім можна засвідчити і у такий спосіб: прошити разом, напис "Копія" ставиться на першій із прошитих сторінок, кінчики ниток має бути заклеєно клаптиком паперу так, щоб нитки виглядали з-під цього паперу. Обов`язково зверху цього паперу робиться напис: "Пронумеровано і прошнуровано (кількість аркушів цифрою і прописом) аркушів", вказується посада особи, яка завіряє копію, її підпис, прізвище, ініціали й дата. Все це скріплюється печаткою таким чином, щоб частина відбитку була проставлена на приклеєному клаптику паперу, а частина - на самому аркуші копії документа.

Однак, додані КП "Шляхрембуд" до позовної заяви копії документів не засвідчені, а саме: заявником, всупереч вимог статті 91 Господарського процесуального кодексу України, не зазначено прізвища, ініціалів та посади особи, яка засвідчує копію та дати такого засвідчення. Відповідно, документи не можуть бути прийняті судом як такі, що відповідають оригіналу.

Згідно приписів частини першої статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (частина друга статті 174 ГПК України).

Враховуючи те, що позовну заяву подано Комунальним підрядним спеціалізованим підприємством по ремонту і будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" без додержання вимог статей 91, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне залишити її без руху та надати прокурору строк на усунення відповідних недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 91, 164, 172, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву Комунального підрядного спеціалізованого підприємства по ремонту і будівництву автошляхів м. Харкова "Шляхрембуд" без руху.

2. Встановити позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви - 8 (вісім) днів з дня вручення даної ухвали та визначити спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання до суду:

- належних доказів на підтвердження відправлення копії позовної заяви і доданих до неї документів на адресу відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство Інсайт" (61093, місто Харків, вулиця Рилєєва, будинок 60) - листом з описом вкладення із зазначенням поіменного переліку предметів вкладення;

- доданих до позовної заяви копій документів, засвідчених в порядку, встановленому статтею 91 ГПК України та п. 5.27 Державної Уніфікованої системи документації ДСТУ 4163-2003 - із зазначенням прізвища, ініціалів та посади особи, яка засвідчує копію та дати такого засвідчення.

3. Окремо попередити позивача про те, що частиною четвертою статті 174 ГПК України визначено: якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду в порядку, передбаченому ГПК України.

Ухвалу підписано 28.02.2020.

Суддя В.В. Рильова

Дата ухвалення рішення28.02.2020
Оприлюднено02.03.2020
Номер документу87890969
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 164 893,20 грн

Судовий реєстр по справі —922/560/20

Постанова від 13.10.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Шевель Ольга Вікторівна

Ухвала від 24.09.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Шевель Ольга Вікторівна

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Шевель Ольга Вікторівна

Рішення від 14.05.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 14.04.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 17.03.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 28.02.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні