Ухвала
від 02.03.2020 по справі 911/651/19
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

"02" березня 2020 р. Справа№ 911/651/19

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Хрипуна О.О.

суддів: Агрикової О.В.

Чорногуза М.Г.

розглянувши апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Київській області

на рішення Господарського суду Київської області від 31.01.2020

(повний текст рішення складено 13.02.2020)

у справі № 911/651/19 (суддя Ейвазова А.Р.)

за позовом Заступника керівника Кагарлицької місцевої прокуратури Київської області в інтересах держави

до 1. Головного управління Держгеокадастру у Київській області;

2. Фермерського господарства Партнер А

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ОСОБА_1

про визнання недійсним договору та зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Київської області від 31.01.2020 позов задоволено повністю.

Не погодившись з рішенням, Головне управління Держгеокадастру у Київській області звернулося до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою в якій просить прийняти апеляційну скаргу до розгляду; оскаржуване рішення скасувати.

Подана Головним управлінням Держгеокадастру у Київській області апеляційна скарга на рішення Господарського суду Київської області від 31.01.2020 по справі № 911/651/19 не відповідає вимогам Глави 1 Розділу IV Господарського процесуального кодексу України, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 3 ГПК України, судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Статтею 8 Конституції України передбачено, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

За вимогами п. 3 ст. 131-2 Конституції України, яка набрала чинності з 30.09.2016 відповідно до Закону України Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) , виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Підпунктом 11 п. 16-1 розділу ХV Перехідні положення Конституції України, передбачено, що представництво відповідно до пункту 3 частини 1 статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року.

Крім того, загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання врегульовані ГПК України.

29.12.2019 набрав чинності Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення можливостей самопредставництва в суді органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення від 18.12.2019 № 390-IX.

Відповідно до даних змін, колегія суддів вважає за необхідне звернути увагу заявника на приписи ч. 3 ст. 56 ГПК України, відповідно до яких юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Відповідно ж до приписів ч. 1 ст. 58 ГПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Отже, наведені вище положення законодавства передбачають можливість здійснення процесуального представництва юридичної особи, як в порядку самопредставництва, так і іншими особами, як представниками юридичної особи.

В порядку самопредставництва юридичну особу може представляти за посадою її керівник або інші особи, повноваження яких визначені законодавством чи установчими документами.

Головне управління Держгеокадастру у Київській області є органом державної влади.

Отже, представництво Головного управління Держгеокадастру у Київській області у цій справі може здійснювати адвокат або керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту).

Згідно з приписами статті 60 ГПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені довіреністю фізичної або юридичної особи. Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами. Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність .

Згідно із ч. 1 ст. 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Подана апеляційна скарга підписана Юрієм Чурпітою, як представником інтересів Головного управління Держгеокадастру у Київській області, який діє на підставі довіреності.

Матеріали апеляційної скарги не містять відомостей щодо наявності у вказаного представника Головного управління Держгеокадастру у Київській області статусу адвоката, у Єдиному реєстрі адвокатів України також відсутні відомості щодо Чурпіти Юрія Миколайовича.

Крім цього, до поданої скарги не додано документів, які б підтверджували повноваження Чурпіти Юрія Миколайовича представляти Головне управління Держгеокадастру у Київській області (орган державної влади) відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво органу державної влади).

Перевіривши у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомості щодо осіб, які мають повноваження представництва Головного управління Держгеокадастру у Київській області, суд не встановив наявності у Чурпіти Юрія Миколайовича повноважень бути представником у судах в порядку самопредставництва.

Відповідно до п. 1 ч. 5 ст. 260 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Аналогічну правову позицію викладено в ухвалі Верховного Суду від 13.02.2020 у справі № 906/336/19.

Крім того, відповідно до ч. 3 ст. 258 ГПК України до апеляційної скарги додаються, зокрема, докази сплати судового збору.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України Про судовий збір .

Згідно із ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до пп. 4 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачів про визнання недійсним договору та зобов`язання вчинити дії, в якому об`єднано 6 вимог немайнового характеру.

За цих обставин відповідач 1 при поданні вказаної апеляційної скарги повинен був сплатити судовий збір у сумі 17 289,00 грн. (11 526,00 * 150%).

Проте, до вказаної апеляційної скарги скаржником не додано жодних доказів сплати судового збору у встановленому законодавством порядку та розмірі.

Таким чином, скаржнику необхідно сплатити судовий збір у розмірі 17 289,00 грн.

Отже, подана Головним управлінням Держгеокадастру у Київській області апеляційна скарга не відповідає вимогам статті 258 ГПК України, а саме: до апеляційної скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку та розмірі.

Однак дана обставина не є підставою для повернення апеляційної скарги, а зазначається апеляційним судом, як невиконання вимог процесуального закону, які можуть бути враховані скаржником при повторному зверненні з апеляційною скаргою.

Враховуючи викладене, апеляційна скарга Головного управління Держгеокадастру у Київській області на рішення Господарського суду Київської області від 31.01.2020 у справі № 911/651/19 не приймається апеляційним господарським судом до розгляду та підлягає поверненню скаржнику.

Повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню з нею до апеляційного господарського суду у загальному порядку після усунення вказаного недоліку.

Відповідно до ч. 8 ст. 260 ГПК України копія ухвали про повернення апеляційної скарги надсилається учасникам справи у порядку, визначеному статтею 242 цього Кодексу. Скаржнику надсилається копія ухвали про повернення апеляційної скарги разом з апеляційною скаргою та доданими до скарги матеріалами. Копія апеляційної скарги залишається в суді апеляційної інстанції.

Керуючись статтями 234, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Київській області на рішення Господарського суду Київської області від 31.01.2020 у справі № 911/651/19 та додані до неї матеріалами повернути (надіслати) скаржнику.

2. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена в касаційному порядку, передбаченому ст.ст. 286 - 291 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя О.О. Хрипун

Судді О.В. Агрикова

М.Г. Чорногуз

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено04.03.2020
Номер документу87990851
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/651/19

Ухвала від 02.03.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Хрипун О.О.

Рішення від 31.01.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 17.01.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 20.12.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 09.12.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 25.10.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 10.07.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 18.06.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Постанова від 22.05.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 22.04.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні