Ухвала
від 04.03.2020 по справі 403/53/20
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №403/53/20 провадження № 2-а/403/6/20

У Х В А Л А

04 березня 2020 року смт.Устинівка

Устинівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Атаманової С.Ю.,

при секретарі судового засідання Костецькому С.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Устинівка адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до інспектора 1-ї роти 1-го батальйону полку патрульної поліції в місті Кривий Ріг управління патрульної поліції в Дніпропетровській області Департаменту патрульної поліції лейтенанта поліції Деркач Ганни Іванівни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Устинівський районний відділ державної виконавчої служби Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України, про визнання дій протиправними, скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення та закриття провадження у справі за відсутністю складу адміністративного правопорушення,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Устинівського районного суду Кіровоградської області знаходиться дана адміністративна справа.

Позивачем по справі ОСОБА_1 до початку судового розгляду подана заява про виклик в судове засідання гр-нки ОСОБА_2 , яка була свідком зупинки транспортного засобу під його керуванням працівниками поліції близько 14 год.00 хв. 12.02.2020 року по вул.23 лютого в м.Кривий Ріг.

Відповідач по справі лейтенант поліції Деркач Г.І. в судове засідання не з`явилась. Відзиву разом з доданими до нього доказами на підтвердження заперечень проти позову на дату судового розгляду не подала. Про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлялась в порядку, передбаченому ст.268 КАС України.

Відповідно до ч.4 ст.229 КАС України у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вирішуючи заяву позивача про виклик свідка, та необхідність вжиття судом заходів, необхідних для з`ясування всіх обставин справи, суд приходить до наступних висновків.

За змістом ст.72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються, крім іншого, показаннями свідків.

Відповідно ч.1 ст.65 КАС України, як свідок в адміністративній справі судом може бути викликана будь-яка особа, якій відомі обставини, що належить з`ясувати у справі.

Показаннями свідка є повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи (ч.1 ст.91 КАС України). Свідок викликається в судове засідання з ініціативи суду або учасників справи (ч.2 ст.65 КАС України).

На підставі викладеного, суд приходить до висновку про задоволення заяви позивача про виклик в судове засідання для дачі показань свідка ОСОБА_2 ..

Крім того, відповідно до ч.4 ст.9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Право суду збирати докази з власної ініціативи передбачене також і ч.3 ст.77 КАС України.

Згідно положень п.9 ч.1 ст.31 Закону України Про національну поліцію поліція може застосовувати такий превентивний захід, як застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису.

Відповідно до ч.1 ст.40 Закону України Про національну поліцію для забезпечення публічної безпеки і порядку поліція може, крім іншого, закріплювати на форменому одязі, службових транспортних засобах, автоматичну фото- і відеотехніку, з метою: 1) попередження, виявлення або фіксування правопорушення, охорони громадської безпеки та власності, забезпечення безпеки осіб; 2) забезпечення дотримання правил дорожнього руху.

Відповідно до п.4 ч.3 ст.2 КАС України однією з основних засад (принципів) адміністративного судочинства є офіційне з`ясування всіх обставин у справі.

Відповідно до ч.3 ст.242 КАС України обгрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

На підставі викладеного, враховуючи завдання та основні засади адміністративного судочинства, з метою всебічного та повного з`ясування обставин справи і перевірки дотримання відповідачем при прийнятті постанови про накладення адміністративного стягнення вимог ч.2 ст.2 КАС України, суд приходить до висновку про необхідність витребування з власної ініціативи від полку патрульної поліції в місті Кривий Ріг управління патрульної поліції в Дніпропетровській області, за місцем проходження служби відповідачем лейтенантом поліції Деркач Г.І. письмових доказів - відеозапису з нагрудної відеокамери (відеорегістратора), виданої (ого) лейтенанту поліції ОСОБА_3 та закріпленої (ого) на її форменному одязі, за 12.02.2020 року, або показань інших технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису із зазначенням їх найменування та осіб, що їх використовували на вказану дату.

Згідно положень ч.3 ст.80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою суд постановляє ухвалу.

Приймаючи до уваги необхідність отримання судом додаткових доказів, у зв`язку з чим спір, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, суд приходить до висновку про оголошення перерви в судовому засіданні з наступним повідомленням про дату, час та місце продовження судового розгляду учасників справи.

Керуючись ст.ст.2, 9, 65, 72, 77, 80, 91, 92, 241, 248, 256 КАС України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

1.Заяву позивача ОСОБА_1 про виклик свідка задовольнити.

Викликати в судове засідання по розгляду справи, яке призначене на 20 березня 2020 року о 13 год.00 хв. в залі судових засідань Устинівського районного суду Кіровоградської області, що знаходиться за адресою: вул.О.Мазуренка, буд.№42 смт.Устинівка Кіровоградської області, свідка ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Роз`яснити свідку, що відповідно до ч.3 ст.65 КАС України, вона зобов`язана з`явитися до суду за викликом і дати правдиві показання про відомі їй обставини.

У разі неможливості прибуття до суду на вказані дату та час свідок зобов`язана завчасно повідомити про це суд.

Попередити свідка про кримінальну відповідальність за ст.384 КК України за завідомо неправдиве показання (введення в оману суду) та за ст.385 КК України за відмову від давання показань на вимогу суду, одночасно роз`яснивши, що згідно ст.63 Конституції України та ч.2 ст.385 КК України особа не підлягає кримінальній відповідальності за відмову давати показання в суді щодо себе, а також членів своєї сім`ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

2. Витребувати від полку патрульної поліції в місті Кривий Ріг управління патрульної поліції в Дніпропетровській області відеозапис з нагрудної відеокамери (відеорегістратора), виданої (ого) лейтенанту поліції ОСОБА_3 та закріпленої (ого) на її форменному одязі, щодо: зазначеного в постанові серії ЕАК №2098512 порушення гр-ном ОСОБА_1 вимог п.5.16 Правил дорожнього руху під час керування ним 12 лютого 2020 року близько 14 год. 02 хв. по вул.Сергія Колачевського, 170А в м.Кривий Ріг Дніпропетровської області транспортним засобом марки ВАЗ 210994-20, номерний знак НОМЕР_1 , обставин його зупинки та винесення оскаржуваної постанови або показань інших технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису вказаного порушення та зупинки транспортного засобу із зазначенням їх найменування та осіб, що їх використовували.

Витребуваний доказ надати до Устинівського районного суду Кіровоградської області в строк до 18 березня 2020 року включно.

Адреса місцезнаходження суду: вул.О.Мазуренка, буд.№42 смт.Устинівка Кіровоградської області, поштовий індекс 28600.

Роз'яснити відповідальній посадовій особі полку патрульної поліції в місті Кривий Ріг управління патрульної поліції в Дніпропетровській області що відповідно до вимог ч.ч.6, 7 ст.80 КАС України особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. У разі не можливості подати доказ, який витребовує суд, або неможливості подати такий доказ у встановлені судом строки, особа зобов'язана повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин суб'єктом владних повноважень, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У разі неподання суб'єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами.

3. Оголосити перерву в судовому засіданні по розгляду адміністративної справи за позовом ОСОБА_1 до інспектора 1-ї роти 1-го батальйону полку патрульної поліції в місті Кривий Ріг управління патрульної поліції в Дніпропетровській області Департаменту патрульної поліції лейтенанта поліції Деркач Ганни Іванівни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Устинівський районний відділ державної виконавчої служби Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України, про визнання дій протиправними, скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення та закриття провадження у справі за відсутністю складу адміністративного правопорушеннята продовжити судове засідання по розгляду адміністративної справи 20 березня 2020 року о 13 год. 00 хв . в залі судових засідань Устинівського районного суду Кіровоградської області за адресою: вул.О.Мазуренка, буд.№42 смт.Устинівка Кіровоградської області, про що повідомити учасників справи.

Копію ухвали в частині виконання п.2 її резолютивної частини направити до полку патрульної поліції в місті Кривий Ріг управління патрульної поліції в Дніпропетровській області.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання її суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя С.Ю.Атаманова

Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено05.03.2020
Номер документу87999723
СудочинствоАдміністративне
Сутьадміністративне правопорушення та закриття провадження у справі за відсутністю складу адміністративного правопорушення

Судовий реєстр по справі —403/53/20

Постанова від 21.07.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Ухвала від 12.06.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Ухвала від 02.06.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Ухвала від 07.05.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Рішення від 10.04.2020

Адміністративне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 20.03.2020

Адміністративне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 04.03.2020

Адміністративне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 25.02.2020

Адміністративне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні