Рішення
від 28.02.2020 по справі 942/1719/19
НОВОПСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 28.02.2020

ЄУ № 942/1719/19

Провадження №2/942/111/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2020 року, Новопсковський районний суд Луганської області у складі:

головуючого судді Чалого А.В.

за участю секретаря Сіренко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Новопсков цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Пісківської сільської ради Новопсковського району Луганської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом ,

ВСТАНОВИВ:

В жовтні 2019 позивач звернувся до Новопсковського районного суду Луганської області з позовною заявою до відповідача про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько - ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилася спадщина у вигляді: земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами.

Звернувшись до приватного нотаріуса Новопсковського районного нотаріального округу, з приводу оформлення своїх спадкових прав за законом - видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, позивачу було видано свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку, але відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житлових будинок з господарськими будівлями та спорудами, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів та рекомендовано звернутися до суду для вирішення своїх спадкових прав в судовому порядку.

Посилаючись на вказані обставини, позивач просив визнати за ним право власності на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 08.10.2019 року відкрито загальне позовне провадження, призначено підготовче судове засідання на 04.12.2019 року.

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 04.12.2019 року у підготовчому судовому засіданні оголошено перерву до 08.01.2020 року, у зв`язку з задоволенням клопотання представника позивача про витребування доказів.

08 січня 2020 року ухвалою суду закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду. Залучено до участі у справі у якості співвідповідача ОСОБА_2 .

Позивач та його представник в судове засідання не з`явилися, надали заяву, в якій просять справу розглядати без їх участі, заявлені вимоги просять задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача - Пісківської сільської ради Новопсковського району Луганської області, в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце проведення засідання повідомлений належним чином, відзив на позов не надав.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце проведення засідання повідомлена належним чином, надала заяву про визнання позову та просила суд розглянути справу без її участі.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності учасників справи на підставі наявних у справі доказів та без фіксування судового засідання технічними засобами, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з положеннями ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 03.12.2012 року виконавчим комітетом Пісківської сільської ради Новопсковського району Луганської області, Україна.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 28.05.1976 року Пісківською сільською радою Новопсковського району Ворошиловградської області, позивач ОСОБА_1 є сином померлого ОСОБА_3 .

З довідки №1622 від 03.10.2019 року, виданою виконкомом Пісківської сільської ради Новопсковського району Луганської області вбачається, що на час смерті ОСОБА_3 разом з ним проживали та були зареєстровані: дружина - ОСОБА_2 , син - ОСОБА_3 .

З матеріалів спадкової справи № 161/2019 щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 вбачається, що з заявою про прийняття спадщини звернувся син померлого - ОСОБА_1 . Дружина померлого - ОСОБА_2 надала приватному нотаріусу заяву, якою стверджує, що її частка в спадщині забезпечена за рахунок іншого майна, відмінного від того, на яке претендує спадкоємець за законом ОСОБА_1 .

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 19.09.2019 року, ОСОБА_3 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з господарчими будівлями та спорудами який знаходиться в АДРЕСА_1 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на вищевказане майно.

Відповідно до ч. 1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Згідно листа Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року належність правовстановлюючих документів встановлюється судом відповідно до законодавства, яке було чинним на час набуття права власності на житловий будинок, споруду.

Відповідно до ст. 3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , право власності та інші речові права на нерухоме майно, набуті згідно з чинним нормативно-правовими актами до набрання чинності цим Законом, визнаються державою.

Згідно звіту про оцінку майна, яким є житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , побудований в 1961 році.

Враховуючи, що до січня 1966 року реєстрація будинків в сільській місцевості була відсутня, порядок державної реєстрації зазначеного житлового будинку, повинен був проводитися відповідно до Інструкції про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затвердженої заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року, яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу України від 13 грудня 1995 року №56 (далі - Інструкція).

Відповідно до Інструкції, об`єктами реєстрації є будинки та домоволодіння з окремим порядковим номером по вулиці, провулку, площі. Під будинком, як об`єктом правової реєстрації, розуміється один будинок з приналежними до нього службовими будівлями та спорудами (чи без таких), що розташовані на одній земельній ділянці, під самостійним порядковим номером по вулиці, провулку, площі. Під домоволодінням розуміється два і більш будинків з приналежними до них надвірними будівлями (чи без таких), що розташовані на одній земельній ділянці під одним порядковим номером по вулиці, провулку, площі.

У період чинності вказаної Інструкції державна реєстрація нерухомого майна не проводилась в сільській місцевості. Право власності на нерухоме майно, що знаходиться в сільській місцевості, може бути підтверджено довідкою виконавчого комітету відповідної місцевої ради.

За змістом п. 62 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій державними нотаріальними конторами Української РСР, затвердженої наказом Міністра юстиції УРСР від 31.10.1975 № 45/5, підтвердженням приналежності будинку, який знаходиться в сільському населеному пункті, можуть бути відповідні довідки виконавчого комітету сільської Ради депутатів трудящих, які видавалися у тому числі і на підставі записів у погосподарських книгах.

Погосподарські книги є особливою формою статистичного обліку, що здійснюється в Україні (УРСР) із 1979 року. Отже, записи у погосподарських книгах можуть визнаватися в якості актів органів влади, що підтверджують право приватної власності.

Згідно довідки №1622 від 03.10.2019 року, виданою виконкомом Пісківської сільської ради Новопсковського району Луганської області - головою домогосподарства за адресою: АДРЕСА_1 був ОСОБА_3 .

За таких обставин, суд вважає підтвердженим, що ОСОБА_3 був власником домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст.ст.1216, 1217 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) і яке здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, які належали спадкодавцю на час відкриття спадщини і не припинились в наслідок його смерті.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи, що ОСОБА_3 є спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_3 , а відповідач ОСОБА_2 визнала позов в повному обсязі, суд приходить до висновку, що вимога позивача щодо визнання за ним в порядку спадкування права власності на житловий будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст . 2, 4, 10, 12, 13, 77-81, 89, 206, 229, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який складається з: житлового будинку під літ. А-1 1961 року побудови; віранди під літ. а 1961 року побудови; тамбуру під літ. а' 1961 року побудови; вх. ганку під літ. а2 1961 року побудови; літньої кухні під літ. Б 1965 року побудови; тамбуру під літ б 1965 року побудови; сараю під літ. В 1965 року побудови; гаражу під літ. Г 1965 року побудови; сараю під літ Д 1965 року побудови; сараю під літ. К 1973 року побудови; погрібу під літ. п/г 1961 року побудови; воріт під літ. N 1975 року побудови та огорожі під літ. N1 1985 року побудови, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , паспорт серії НОМЕР_4 , виданий 02.04.1996 Новопсковським РВ УМВС України в Луганській області , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник позивача: адвокат Матвєєва Тетяна Сергіївна, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю №1633 від 21.05.2019 року, адреса: вул. Українська, 216, смт. Новопсков, Новопсковський район, Луганська область.

Відповідач: Пісківська сільська рада Новопсковського району Луганської області, ЄДРПОУ 04336613, знаходиться за адресою: вул. Центральна, буд. 26-а, с. Піски, Новопсковський район. Луганська область.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 , паспорт серії НОМЕР_6 , виданий 15.03.1996 Новопсковським РВ УМВС України в Луганській області , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційну скаргу на рішення може бути подано до Луганського апеляційного суду через Новопсковський районний суд Луганської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддя: А.В. Чалий

Дата ухвалення рішення28.02.2020
Оприлюднено15.03.2020
Номер документу88184124
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —942/1719/19

Рішення від 28.02.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 08.01.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 04.12.2019

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 08.10.2019

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні