Рішення
від 20.02.2020 по справі 263/8718/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

№264/8718/19

№2/263/257/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 лютого 2020 року місто Маріуполь

Жовтневий районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого судді Ковтуненка В.О.,

при секретарі Іващенко Н.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні позовну заяву ОСОБА_1 до Департаменту освіти Маріупольської міської ради про визнання неправомірним та скасування наказу про накладення дисциплінарного стягнення,

В С Т А Н О В И В:

11.06.2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Департаменту освіти Маріупольської міської ради про визнання неправомірним та скасування наказу про накладення дисциплінарного стягнення. В обґрунтування вимог зазначено, що з 01 січня 2014 року ОСОБА_1 працює на посаді директора Комунального закладу Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області . Наказом Директора Департаменту освіти Маріупольської міської ради №310 від 06 червня 2019 року їй оголошено догану за порушення фінансово-господарської діяльності. Вважає даний наказ незаконним оскільки, будь-яких порушень не допускала і їх наявність відповідачем не доведена. Просить визнати неправомірним та скасувати вказаний наказ .

ОСОБА_1 суду повідомила, що заперечує щодо порушень, які зазначені в Акті перевірки від 10.05.2019 року. Зазначила, що перевірка закладу фактично тривала лише один день 19 березня 2019 року. про дату та час проведення перевірки заклад не повідомлявся. Всі запрошені документи були надані. Вважає, що Акт перевірки складено у порушення строків, а саме, майже через два місяці після її проведення, в зв`язку з чим її притягнуто до дисциплінарної відповідальності у порушення строку, встановленого ст.148 КЗпП України, якою встановлено, що дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення. Аналогічна позиція була викладена ОСОБА_1 у письмових запереченнях, які були надані до Департаменту освіти Маріупольської міської ради.

Представник Департаменту освіти Маріупольської міської ради заперечувала проти позову , оскільки дисциплінарне стягнення до ОСОБА_1 було застосовано через виявлені порушення. Надала відзив, який підтримала в судовому засіданні, повідомивши, що у період з 01 березня 2019 року по 15 травня 2019 року комісією здійснювалась перевірка фінансово-господарської діяльності підпорядкованих департаменту освіти закладів та установ. В межах встановлених наказами строків перевірки, а саме в період з 19.03.2019 року по 10.05.2019 року було здійснено перевірку фінансово-господарської діяльності комунального закладу Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області . 19.03.2019 року відбувся візит комісії безпосередньо до закладу освіти. Протягом візиту комісія ознайомилась з рядом документів з питань фінансово-господарської діяльності закладу, отримала копії документів та пояснення працівників закладу для подальшого опрацювання та надання висновків. Таким чином, за результатами проведення перевірки 10.05.2019 року було складено Акт планової перевірки фінансово-господарської діяльності в КЗ Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області із зазначенням виявлених порушень чинного законодавства України. Цього ж дня, 10.05.2019 року, ОСОБА_1 було ознайомлено з Актом планової перевірки та запропоновано надати пояснення до 14.05.2019 року, які були отримані 20.05.2019 року. Вважає, що відповідачем було дотримано встановлений законом строк для притягнення ОСОБА_1 до дисциплінарної відповідальності, оскільки висновки про порушення викладені саме в Акті перевірки від 10.05.2019 року, які підтверджені документально.

Свідок ОСОБА_2 суду повідомила, що з січні 2019 року працює на посаді начальника відділу бухгалтерського обліку Департаменту освіти Маріупольської міської ради. На підставі Наказу Директора Департаменту освіти №98 від 21 лютого 2019 року її було призначено головою комісії щодо проведення перевірки фінансово-господарської діяльності підвідомчих закладів департаменту освіти Маріупольської міської ради. На виконання вказаного наказу в березні 2019 року було проведено перевірку фінансово-господарської діяльності в КЗ Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області , під час якої виявлені порушення законодавства, що відображено в Акті перевірки, який було складено 10 травня 2019 року. До участі у перевірці було залучено бухгалтерів комунального закладу Департаменту освіти Маріупольської міської ради Централізована бухгалтерія департаменту освіти . Склад комісії було узгоджено та визначена дата перевірки 19.03.2019 року. Під час перевірки адміністрацією закладу не була надана вся необхідна документація та виявлені порушення фінансово-господарської діяльності. Саме вона складала Розділ №2 вказаного Акту, в якому зазначені порушення обліку та наявності матеріальних цінностей.

Свідок ОСОБА_3 суду повідомила, що брала 19.03.2019 року участь у проведенні перевірки фінансово-господарської діяльності в КЗ Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області , під час якої виявлені порушення законодавства, що стосується закупівель, моніторингу та закупівельного процесу.

Свідок ОСОБА_4 суду повідомила, що брала 19.03.2019 року участь у проведенні перевірки фінансово-господарської діяльності в КЗ Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області , під час якої виявлені порушення законодавства щодо обліку організації харчування.

Суд, вислухавши сторони, дослідивши матеріали справи, вважає позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею позовних вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм відносини.

Згідно із даними трудової книжки ОСОБА_1 з 01.09.2005 року працює на різних посадах у Комунального закладу Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області (ЄДРПОУ 33160990) та будь-яких стягнень не мала.

Наказом Начальника управління освіти Маріупольської міської ради №1949л від 27 грудня 2013 року ОСОБА_1 призначена на посаду директора Комунального закладу Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області з 01 січня 2014 року на умовах трудового контракту.

Відповідно до Наказу Директора Департаменту освіти Маріупольської міської ради №98 від 21 лютого 2019 року Про проведення перевірки фінансово-господарської діяльності підвідомчих закладів департаменту освіти Маріупольської міської ради , з метою забезпечення контролю за фінансово-господарською діяльністю закладів освіти Маріупольської міської ради та ведення підвідомчими установами бухгалтерського обліку, керуючись ст.25 Закону України Про освіту наказано провести зазначену перевірку в період з 01 березня 2019 року по 30 квітня 2019 року за 2018 рік. Для проведення перевірки ведення бухгалтерського обліку створити комісію у складі: Голова комісії: начальник відділу бухгалтерського обліку ОСОБА_2 , члени комісії ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 .

Відповідно до Наказу Директора Департаменту освіти Маріупольської міської ради №151 від 14 березня 2019 року Про внесення змін до Наказу №98 від 21 лютого 2019 року внесені зміни щодо складу комісії, а саме: Голова комісії: начальник відділу бухгалтерського обліку Сотникова К.В., члени комісії ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_3 , а також за узгодженням 4 бухгалтери комунального закладу Департаменту освіти Маріупольської міської ради Централізована бухгалтерія департаменту освіти .

Відповідно до Наказу Директора Департаменту освіти Маріупольської міської ради №182 від 23 березня 2019 року Про внесення змін до Наказу №98 від 21 лютого 2019 року внесені зміни щодо термінів проведення перевірки в період з 01 березня 2019 року по 15 травня 2019 року.

Відповідно до Акту планової перевірки фінансово-господарської діяльності в КЗ Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області від 10 травня 2019 року, складеного посадовими особами Департаменту освіти Маріупольської міської ради, на підставі наказу департаменту освіти Маріупольської міської ради №98 від 21.02.2019 року №98, начальником відділу бухгалтерського обліку - головним бухгалтером департаменту освіти Маріупольської міської ради Сотниковою К.В., з залученням начальника відділу закупівель департаменту освіти Маріупольської міської ради Харіної Т.І., бухгалтерів КЗ ДО ММР Централізована бухгалтерія департаменту освіти ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 . ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 19 березня 2019 року була проведена перевірка фінансово-господарської діяльності КЗ Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області . Вказаний ОСОБА_18 отримала 10.05.2019 року.

В Акті зазначено, що перевірка закладу проведена з відома директора КЗ Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області ОСОБА_19 та в присутності бухгалтера ОСОБА_20 .

В Акті вказано, що ході перевірки встановлені певні порушення, які викладені в 5 (п`яти) розділах.

Так, у розділі №1 зазначені порушення обліку трудової дисципліни.

Так, у розділі №3 зазначені порушення обліку організації харчування.

Так, у розділі №4 зазначені порушення Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні .

Так, у розділі №5 зазначені порушення при проведенні перевірки, що стосується закупівель, моніторингу та закупівельного процесу.

Так, у розділі №2 зазначені порушення обліку та наявності матеріальних цінностей. Вказано, що перевірка проводилася 20.03.2019 року - 21.03.2019 року. Виявлено наступне:

Перевірка проходила враховуючи дані Відомості про наявність основних засобів та інших необоротних матеріальних активів . Інвентарні картки обліку об`єктів основних засобів та інвентарні картки групового обліку засобів затвердженої форми (Наказ Міністерства фінансів України №818, від 13.09.2016р.) відсутні. Бухгалтером закладу не було надано люльковий регістр Оборотна відомість . Інвентарні описи, акти інвентаризації, річної інвентаризації відсутні.

Під час перерахунку меблів та комп`ютерної техніки виявлено відсутність інвентарних та номенклатурних номерів. Співробітниками закладу принесені у тимчасове користування особисті речі, але договори відповідального зберігання згідно до ст.936 Цивільного кодексу України, листа Держказначейства України від 26.04.2007р. №3.4-10/1084., відсутні.

Техніка (фізично зношена, морально застаріла, зламана), яка підлягає списанню відповідно до Постанови №1314, від 08.11.2007р. Про затвердження Порядку списання об`єктів державної власності до початку ремонту була вивезена із закладу до гаража розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , де і знаходиться до теперішнього часу.

Комплект обладнання для кабінету біології та матеріальні цінності, які були придбані за спонсорські кошти та отримані як подарунок, не було документально оформлено і відображено у бухгалтерському обліку установи. Цим порушено Закон України Про гуманітарну допомогу від 22.10.1999р. №1192-XIV, методичні рекомендації по бухгалтерському обліку запасів суб`єктів державного сектору, затверджені Наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015р. №11, та Закон України Про відвертання корупції від 14.10.2014р. №1700-VII, з відома яких відбувалася передача благодійної (спонсорської) допомоги установі, надходження такої допомоги обов`язково має бути документально оформлено і відображено у бухгалтерському обліку установи.

Відповідно до пункту 1 Наказу Директора Департаменту освіти Маріупольської міської ради №310 від 06 червня 2019 року Про дисциплінарне стягнення директору Комунального закладу Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області (ЄДРПОУ 33160990) ОСОБА_1 оголошено дисциплінарне стягнення - догану.

Пунктом 2 вказаного Наказу ОСОБА_1 наказано:

відновити інвентарні картки обліку об`єктів основних засобів та інвентарні картки групового обліку засобів затвердженої форми станом на 31.05.2019 року;

провести повну інвентаризацію активів та зобов`язань згідно Положення про інвентаризацію активів та зобов`язань, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014 року №879, станом на 31.05.2019 року, в присутності представників департаменту освіти Маріупольської міської ради та комунального закладу освіти міської ради Централізована бухгалтерія департаменту освіти ;

відновити обліковий регістр Оборотна відомість за період з 01.01.2018 року по 31.05.2019 року;

відновити інвентарні та номенклатурні номери на товарно-матеріальні цінності та основні засоби станом на 31.05.2019 року;

відновити книгу Журнал-Головна за період з 01.01.2018 року по 31.05.2019 року;

вжити інших заходів з усунення інших виявлених порушень.

У зазначеному Наказі вказано, що його видано на підставі ч.2 ст. 25 Закону України Про освіту , наказів департаменту освіти Маріупольської міської ради від 21.02.2019 року №98 Про проведення перевірки фінансово-господарської діяльності підвідомчих закладів департаменту освіти Маріупольської міської ради , від 14.03.2019 року №151 Про внесення змін до наказу від 21.02.2019 року №98 Про проведення перевірки фінансово-господарської діяльності підвідомчих закладів департаменту освіти Маріупольської міської ради , у період з 19.03.2019 року по 10.05.2019 року було здійснено перевірку фінансово-господарської діяльності комунального закладу Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області , в ході якої було опрацьовані документи, отримані під час візиту 19.03.2019 року комісії до закладу, а також проаналізовано пояснення працівників закладу. За результатами проведення перевірки було складено Акт планової перевірки фінансово-господарської діяльності в КЗ Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області із зазначенням виявлених порушень чинного законодавства України. Зазначені в Акті дані свідчать про порушення директором комунального закладу Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області ОСОБА_21 пунктів 1.5, 2.2, 2.5, 2.9, 2.10, 2.11, 2.17, 2.26, 2.29, підпунктів 5.2.13, 5.5.1, 5.5.2, 5.5.4, 5.5.10, 5.5.11, 5.5.12, 5.5.14 посадової інструкції. Згідно п.4.2. посадової інструкції, за невиконання чи неналежне виконання без поважних причин Статуту і правил внутрішнього трудового розпорядку ліцею, інших нормативних документів, законних розпоряджень органів управління освіти, посадових обов`язків, встановлених даною Інструкцію, в тому числі за невикористання наданих прав, директор несе дисциплінарну відповідальність у порядку, визначеному трудовим законодавством. За грубе порушення трудових обов`язків як засіб дисциплінарного покарання може бути використане звільнення. Також, відповідно до п.4.6. посадової інструкції, за порушення фінансово-бюджетної дисципліни застосовуються міри дисциплінарного стягнення. За грубі чи постійні порушення може бути використане звільнення.

У зв`язку з викладеним, керуючись ст.149 Кодексу законів про працю України, 10.05.2019 року було вручено копію даного Акту директору комунального закладу Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області ОСОБА_22 для ознайомлення та надання письмових пояснень. 20.05.2019 року департаментом освіти Маріупольської міської ради було отримано письмові пояснення директора комунального закладу Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області ОСОБА_19 .

У зв`язку з вищевикладеним, на підставі Акту планової перевірки фінансово-господарської діяльності в КЗ Маріупольський технічний ліцей Маріупольської ради Донецької області від 10.05.2019 року, письмових пояснень директора ком; закладу Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області ОСОБА_19 від 20.05.2019 року, у зв`язку з порушенням ОСОБА_21 положень посадової інструкції, керуючись ст.ст.147-149 КЗпП України, пунктів 4.2., 4.6. посадової інструкції ОСОБА_19 , наказано оголосити їй догану.

Відповідно до статей 147, 147-1, 148, 149 КЗпП України за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: догана; звільнення, і ці стягнення застосовуються органом, якому надано право прийняття на роботу даного працівника. Дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення. До застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення. При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен врахувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника.

Судом встановлено такі обставини.

У Наказі Директора Департаменту освіти Маріупольської міської ради №310 від 06 червня 2019 року про оголошення догани директору КЗ Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області Беззапоновій А.В., зазначено, що його видано на підставі перевірки, результати, якої зазначені в Акті планової перевірки фінансово-господарської діяльності вказаного закладу від 10 травня 2019 року, в ході якої було опрацьовані документи, отримані під час візиту 19.03.2019 року комісії.

В Акті планової перевірки фінансово-господарської діяльності в КЗ Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області від 10 травня 2019 року зазначено, що ході перевірки встановлені певні порушення, які викладені в 5 (п`яти) розділах.

Порівнянням змісту вказаних документів, встановлено, що в наказі про притягнення ОСОБА_1 до дисциплінарної відповідальності зазначено порушення, вказані у розділах 4 та 5 Акту перевірки, оскільки саме на усунення них є посилання у пункті 2 оспорюваного наказу.

Вирішуючи справу суд виходить з наступного.

Суду не надані документи щодо наявності у Департаменті освіти Маріупольської міської ради документів, які регламентують проведення будь-яких перевірок підвідомчих закладів, їх графік, у тому числі планових перевірок конкретних юридичних осіб. Наказом Директора Департаменту освіти Маріупольської міської ради №98 від 21 лютого 2019 року та його виконавцями не було визначено час перевірки конкретного закладу, не визначено склад комісії та розмежування компетенції кожного її члену.

Сторонами не оспорювалось, що перевірка КЗ Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області проводилася 19 березня 2019 року без попередження керівництва закладу та без письмових вимог щодо надання документації. При цьому суд враховує розбіжності, які документально зафіксовані в Наказі і в Акті щодо візиту та проведення перевірки саме 19.03.2019 року, оскільки, станом на 10.05.2019 року, інші дати дослідження під час перевірки будь-яких інших об`єктів та документів, документально не підтверджено. При цьому суд зауважує, що суду не надані документи щодо належності КЗ Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області об`єкту нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 .

Представником відповідача підтверджено, що під час перевірки КЗ Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області членам комісії було відмовлено у наданні будь-яких документів, протягом розумного часу.

Акт перевірки не містить послання на попередні перевірки вказаних питань, у тому числі щорічної обов`язкової інвентаризації. При цьому в Акті відсутні підписи всіх членів комісії, склад якої визначений наказом Директора Департаменту освіти Маріупольської міської ради №151 від 14 березня 2019 року.

Враховуючи викладене та аналізуючи обставини справи суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають частковому задоволенню.

Так, суд приходить до висновку, що працедавцем не встановлені об`єктивні докази порушення трудової дисципліни з боку ОСОБА_1 , а посилання на порушення посадової інструкції є формальним та абстрактним. При цьому суд враховує, що протягом майже два місяці працедавець не вчиняв будь-яких дій з приводу отримання документів від установи та вжиття будь-яких інших заходів.

З урахуванням наведеного суд вважає за можливе визнати неправомірним та скасувати тільки п.1 Наказу Директора Департаменту освіти Маріупольської міської ради №310 від 06 червня 2019 року Про дисциплінарне стягнення про оголошення догани директору Комунального закладу Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області (ЄДРПОУ 33160990) ОСОБА_1 .

Відповідно до ст.141 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Суд стягує з Департаменту освіти Маріупольської міської ради (ЄДРПОУ 02142862) на користь ОСОБА_23 (ІПН НОМЕР_1 ) судовий збір у сумі 768,40 гривень.

Керуючись Цивільним кодексом України, Кодексом Законів про працю України, Цивільним процесуальним кодексом України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Департаменту освіти Маріупольської міської ради про визнання неправомірним та скасування наказу про накладення дисциплінарного стягнення, задовольнити частково.

Визнати неправомірним та скасувати п.1 Наказу Директора Департаменту освіти Маріупольської міської ради №310 від 06 червня 2019 року Про дисциплінарне стягнення про оголошення догани директору Комунального закладу Маріупольський технічний ліцей Маріупольської міської ради Донецької області (ЄДРПОУ 33160990) ОСОБА_1 .

Стягнути з Департаменту освіти Маріупольської міської ради (ЄДРПОУ 02142862) на користь ОСОБА_23 (ІПН НОМЕР_1 ) судовий збір у сумі 768,40 гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Донецького апеляційного суду.

Суддя В.О. Ковтуненко

Дата ухвалення рішення20.02.2020
Оприлюднено17.03.2020
Номер документу88216367
СудочинствоЦивільне
Сутьнакладення дисциплінарного стягнення

Судовий реєстр по справі —263/8718/19

Постанова від 03.09.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Мальцева Є. Є.

Ухвала від 21.07.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Мальцева Є. Є.

Ухвала від 30.06.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Мальцева Є. Є.

Рішення від 20.02.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Ковтуненко В. О.

Рішення від 20.02.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 03.10.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 14.08.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 03.07.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Ковтуненко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні