Ухвала
від 17.03.2020 по справі 923/26/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

17 березня 2020 року Справа № 923/26/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В. при секретарі Фінаровій О.Л., розглянувши у підготовчому засіданні справу

за позовом: Регіонального відділення Фонду державного майна України по м.Києву, м. Київ, код ЄДРПОУ 19030825,

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Нікол Старс", м. Херсон, код ЄДРПОУ 40817061,

про розірвання договору оренди, виселення та стягнення заборгованості.

За участю представників сторін:

від позивача - Кулініч В.О., представник № 06 від 30.01.20

від відповідача - Гейко О.В., адвокат, ордер ХС № 194909 від 17.03.20

У відповідності до ч.1 п.1 статті 222 Господарського процесуального кодексу України здійснюється повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

в с т а н о в и в :

03 січня 2020 року Регіональне відділення Фонду державного майна України по місту Києву звернулось до Господарського суду Херсонської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Нікол Старс" з вимогами про:

- розірвання Договору оренди нерухомого майна №7828 від 04 травня 2017 року укладеного між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по м. Києву (01032, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 50-Г, код ЄДРПОУ 19030825) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Нікол Старс" (73000, Херсонська область, м. Херсон, вул. Лютеранська, буд. 24, офіс 703, код ЄДРПОУ 40817061).

- виселення Товариства з обмеженою відповідальністю "Нікол Старс" (73000, Херсонська область, м. Херсон, вул. Лютеранська, буд. 24, офіс 703, код ЄДРПОУ 40817061) з державного нерухомого майна - нежитлових приміщень, загальною площею 122,4 кв.м., яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 45, що перебуває на балансі Державного підприємства "Антком" з експлуатації адміністративного будинку;

- стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Нікол Старе" (73000, Херсонська область, м. Херсон, вул. Лютеранська, буд. 24, офіс 703, код ЄДРПОУ 40817061) на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по м. Києву (ЄДРПОУ 37995466, р/рUA148999980000031117094026011, Отримувач: УК у Шевченківському районі м. Києва, Банк: Казначейство України (ЕАП), призначення платежу: плата за оренду іншого державного майна) заборгованості з орендної плати у розмірі 153125,82 грн.

Ухвалою від 22 січня 2020 року суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі. Розгляд справи 923/26/20 визначено здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Цією ж ухвалою суд запропонував учасникам провадження у встановлені строки надіслати (надати) до суду: відповідачу - відзив на позовну заяву та належним чином завірені копії статутних та реєстраційних документів та позивачу відповідь на відзив.

У зв`язку з необхідністю забезпечення реалізації всіма учасниками процесу своїх процесуальних прав і обов`язків, з метою повного, об`єктивного, всебічного розгляду справи, суд, ухвалою від 18.02.2020 відклав підготовче засідання у справі.

За приписами ч.3.ст. 120 Господарського процесуального кодексу України, виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Відповідно до ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Так, ухвала суду від 18.02.2020 направлена на адресу учасників провадження рекомендованою поштою з повідомленням про вручення.

12 березня 2020 року до суду від ТОВ "Нікол Старс" надійшла заява, в якій відповідач просить суд надати йому можливість ознайомитись з матеріалами справи, поновити строк для надання відзиву на позовну заяву, продовжити строк розгляду справи та відкласти підготовче засідання.

У призначене підготовче засідання 17.03.2020р. прибули повноважні представники сторін.

Щодо клопотання відповідача про поновлення строку для надання відзиву на позовну заяву, то з`ясувавши думку представників сторін стосовно вказаного клопотання, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявленого відповідачем клопотання.

Зазначене клопотання відповідач обґрунтував необхідністю додаткового часу для забезпечення реалізації прав, визначених Господарським процесуальним кодексом України для надання обґрунтованого відзиву стосовно своєї правової позиції щодо заявленого позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 113 ГПК України строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом.

Суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню господарського судочинства (ч. ч. 1, 2 ст. 114 ГПК України).

Частиною 8 ст. 165 ГПК України унормовано, що відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

За змістом статті 119 цього Кодексу суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення; якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи.

Відповідно до ч.ч.1,2, п.4 ч.5 ст.13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Статтею 9 Конституції України передбачено, що чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Беручи до уваги практику Європейського суду з прав людини при застосуванні положень пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, який гарантує кожному право на звернення до суду, акцентує увагу на тому, що право на доступ до суду має бути ефективним. Не повинно бути занадто формального ставлення до передбачених законом вимог, так як доступ до правосуддя повинен бути не лише фактичним, але і реальним (рішення Європейського суду з прав людини у справі "Жоффр де ля Прадель проти Франції" від 16.12.1992).

За таких обставин, суд дійшов висновку щодо поважності причин пропуску строку Товариством з обмеженою відповідальністю "Нікол Старс" для подання відзиву на позовну заяву у справі № 923/26/20, у зв`язку з чим суд продовжує відповідачу на 14 днів, починаючи з 17.03.2020 строк для надання відзиву на позовну заяву.

Відповідно до частини 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку у випадках визначених частиною 2 статті 202 ГПК України.

За приписами п. 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Згідно ст. 177 Господарського процесуального кодексу України підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Підготовче провадження має бути проведене протягом 60 днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на 30 днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

За приписами ст.ст. 161-168 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справи судом в порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування у заявах, копії яких з доданими до них документами необхідно надсилати іншим учасникам справи одночасно з поданням до суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 232 ГПК України, процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи та оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвали.

З огляду на вищезазначене, у зв`язку з необхідністю забезпечення реалізації всіма учасниками процесу своїх процесуальних прав і обов`язків, з метою повного, об`єктивного, всебічного розгляду справи, суд відкладає підготовче засідання у справі та продовжує строк проведення підготовного засідання на 30 днів.

Керуючись ст.ст. 13, 133, 119, 177, 182, 183, 202, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

п о с т а н о в и в :

1. Визнати поважними причини пропуску строку товариством з обмеженою відповідальністю "Нікол Старс" для подання відзиву на позовну заяву у справі № 923/26/20.

2. Продовжити ТОВ "Нікол Старс" строк для подання відзиву на позовну заяву, встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву - протягом 14 днів, починаючи з 17.03.2020р.

3. Продовжити на 30 днів строк проведення підготовчого провадження у справі № 923/26/20.

4. Підготовче засідання у справі відкласти. Повідомити учасників справи, що підготовче засідання по справі призначене на 14 квітня 2020 року об 11:00 год., яке відбудеться в залі судових засідань № 207 Господарського суду Херсонської області (м. Херсон, вул. Театральна, 18).

5. Копію ухвали надіслати сторонам у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Ухвалу підписано 18.03.2020р.

Суддя С.В. Нікітенко

Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено20.03.2020
Номер документу88276067
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди, виселення та стягнення заборгованості.

Судовий реєстр по справі —923/26/20

Ухвала від 29.12.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 29.12.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 22.12.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Рішення від 22.09.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 01.07.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 16.06.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 18.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 31.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 17.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 18.02.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні