Постанова
від 11.03.2020 по справі 392/889/18
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

11 березня 2020 року м. Кропивницький

справа № 392/889/18

провадження № 22-ц/4809/350/20

Кропивницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

головуючої судді Суровицької Л. В.,

суддів Авраменко Т. М., Черненка В. В.

секретар Лазаренко-Шаповалова В.В.

учасники справи :

позивач - Фермерське господарство Яриш Олександр Миколайович ,

представник позивача - адвокат Захарченко Ігор Васильович,

відповідач - Маловисківська районна державна адміністрації Кіровоградської області,

представник відповідача за довіреністю - Зовва Юлія Олександрівна,

відповідач -Злинська сільська рада Маловисківського району Кіровоградської області,

треті особи - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представник третіх осіб - адвокат Тимченко Сергій Віталійович,

розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи цивільну справу за апеляційною скаргою Фермерського господарства Яриш Олександр Миколайович на рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 18 листопада 2019 року у складі судді Кавун Т.В. у справі за позовом Фермерського господарства "Яриш Олександр Миколайович" до Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області, Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, треті особи: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування розпорядження,

В С Т А Н О В И В :

У лютому 2018 року Фермерське господарство Яриш Олександр Миколайович звернулось в суд з позовом до Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області, треті особи - що не заявляють самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 про визнання незаконними розпоряджень.

Позивач зазначав, що розпорядженням голови РДА № 241-р від 18 травня 2017 року ФГ Яриш Олександр Миколайович надано дозвіл на розробку технічної документації щодо передачі в оренду земель сільськогосподарського призначення, невитребуваних земельних часток ( пай) загальною площею 63,26 га, на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, зокрема земельні ділянки № 714, № 739, № 715, № 735, № 716.

19 травня 2017 року між Маловисківською РДА та ФГ ОСОБА_7 було укладено договір оренди строком на 7 років. Об`єктом оренди за договором є земельні ділянки невитребуваних паїв. Відповідно до п.3 розпорядження № 214-р від 18 травня 2017 року, в разі виникнення права на земельну ділянку частку ( пай) договір оренди з ним втрачає силу на відповідну земельну ділянку. Вказані земельні ділянки згідно розпорядження голови Маловисківської РДА було передано громадянам ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , яких не було включено до списків громадян, які отримали сертифікати на право на земельну частку ( пай). Вважає розпорядження Маловисківської РДА протиправними, таким, що порушує право оренди фермерського господарства, а тому позивач просив суд визнати незаконним та скасувати розпорядження голови Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області №312-р від 17 серпня 2017 року, № 319-р від 18 серпня 2017 року, № 320-р від 18 серпня 2017 року, № 284-р від 14 липня 2017 року, № 330-р від 23 серпня 2017 року.

Ухвалою Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 07 червня 2018 року виділено матеріали в самостійне провадження щодо визнання незаконними розпоряджень голови Маловисківської РДА Кіровоградської області № 284-р від 14 липня 2017 року, № 330-р від 23 серпня 2017 року та зупинено провадження до вступу правонаступників ОСОБА_6 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 08 листопада 2018 року залучено до участі в справі в якості співвідповідача Злинську сільську раду Маловисківського району Кіровоградської області та в якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

Рішенням Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 18 листопада 2019 року в задоволенні позову відмовлено.

Суд мотивував рішення тим, що розпорядження Маловисківської РДА про передачу ОСОБА_8 у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення згідно із схемою поділу КСП ім..Свердлова законними. Крім того, позивач не позбавлений права на отримання у встановленому законом порядку дозволу на розробку нової землевпорядної документації для укладення договору оренди землі, до якої не входять спірні земельні ділянки.

В апеляційній скарзі ФГ Яриш Олександр Миколайович просить скасувати рішення суду першої інстанції з підстав порушення норм матеріального і процесуального права та закрити провадження у справі.

Зазначає, що судом не враховано, що ОСОБА_6 не був включений до списку власників земельних часток (паїв) згідно із схемою поділу КСП ім. Свердлова. Суд невірно застосував норми матеріального права, що регулюють правовідносини, що виникли між сторонами. Вказує, що суд не врахував суб?єктний склад спору, що в порядку цивільного судочинства підлягають розгляду справи у разі, якщо однією із сторін є фізична особа, а вимоги взаємопов?язані між собою і окремий їх розгляд неможливий. Сторонами у справі є юридичні особи - ФГ Яриш О.М. , Маловисківська РДА та Злинська сільська рада, тому в порядку цивільного судочинства справа не підлягає розгляду (т. 2 а.с. 4-5).

Протоколом автоматичного визначення складу колегії суддів визначено головуючий суддя Чельник О.І., судді Дуковський О.Л. та Письменний О.А. (т.2,а.с.16).

Апеляційне провадження відкрито 14 січня 2020 року (т.2,а.с.13), 27 січня 2020 року призначено справу до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи на 05 лютого 2020 року (т. 2 а.с. 17). 05 лютого 2020 року задоволено заяву ФГ Яриш О.М. про відвід суддів та передано справу на новий авторозподіл (т. 2 а.с. 43-44).

06 лютого 2020 року за результатами повторного автоматизованого розподілу судової справи визначено головуючого суддю (суддя-доповідач) Суровицьку Л.В., судді Авраменко Т.М. та Черненко В.В. (т.2,а.с.48,49-50).

10 лютого 2020 року призначено справу до розгляду на 11 березня 2020 року (т. 2 а.с. 51).

В судовому засіданні апеляційного суду представники позивача - адвокат Захарченко І.В. та керівник ФГ - Яриш О.М., підтримали доводи апеляційної скарги .

Представники відповідачів - Маловисківської РДА та Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, треті особи - Зіньковський В.Г. та Зіньковський М.Г., їх представник, повідомлені належним чином про дату, час і місце розгляду справи, в судове засідання не прибули.

Маловисківська РДА надала письмове клопотання про розгляд справи у відсутність їх представника.

Злинська сільська рада Маловисківського району Кіровоградської області та треті особи, про причини неявки суд не повідомили.

Відповідно до ч.2 ст.372 ЦПК України неявка представників відповідачів та третіх осіб, їх представника, не перешкоджає розглядові справи.

Колегія суддів, заслухавши судддю-доповідача, пояснення представників позивача, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів та вимог апеляційної скарги, вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з таких пістав.

Матеріалами справи підтверджується, що з позовом до суду фермерське господарство звернулось 13 лютого 2018 року.

23 березня 2018 року до суду надійшла інформація про те, що ОСОБА_6 , третя особа у справі, що не заявляє самостійних вимог на предмет сапору, помер (т.1,а.с.53).

З наданої Маловисківською районню державною нотаріальною конторою Кіровоградської області інформації від 10.08.2018 року за №939/01-16 вбачається, що із заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_6 ніхто не звертався.

Ухвалою Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 08 листопада 2018 року залучено до участі в справі за позовом Фермерського господарства "Яриш Олександр Миколайович" до Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області в якості співвідповідача Злинську сільську раду Маловисківського району Кіровоградської області.

Залучено до участі в справі за позовом Фермерського господарства "Яриш Олександр Миколайович" до Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

Згідно зі статтею 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших відносин, крім справ, розгляд яких здійснюється за правилами іншого судочинства.

Пунктом 1 частини 1 статті 255 ЦПК України передбачено, що суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Справи, що відносяться до юрисдикції господарських судів, визначено статтею 20 ГПК України.

За змістом пункту 6 частини першої цієї статті господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають, зокрема у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Матеріалами справи підтверджується, що позов юридичною особою -Фермерським господарством Яриш О.М. пред?явлено до двох юридичних осіб - Маловисківської РДА та Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області.

Відповідно до змісту позову позивач звернувся за захистом порушеного, на його думку, розпорядженням Маловисківської РДА права оренди земельних ділянок.

Відповідно до ст.20 ЦПК України не допускається об`єднання в одне провадження вимог, які підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлено законом.

Оскільки сторонами у справі - позивачем та відповідачами, є юридичні особи, то відповідно до п.1 ч,1 ст.255 ЦПК України справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а відноситься до предметної та суб?єктної юрисдикції господарських судів.

Доводи апеляційної скарги щодо наявності правових підстав для закриття провадження у справі є обґрунтованими.

Оскільки суд першої інстанції допустив порушення норм матеріального і процесуального права, відповідно до ст.376 ЦПК України рішення суду підлягає скасуванню, а провадження у справі підлягає закриттю.

Керуючись п.1 ч.1 ст.255 ,п. 4 ч.1 ст. 374, ст. ст. 381-383, 384 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Фермерського господарства Яриш Олександр Миколайович задовольнити.

Скасувати рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області від від 18 листопада 2019 року, провадження у справі закрити.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту постанови у випадку, передбаченому ст.389 ЦПК України.

Повний текст постанови складено 20 березня 2020 року.

Головуюча суддя Л. В. Суровицька

Судді Т. М. Авраменко

В. В. Черненко

СудКропивницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення11.03.2020
Оприлюднено23.03.2020
Номер документу88346621
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/889/18

Ухвала від 25.01.2021

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дьомич Л. М.

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 11.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 22.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 29.09.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 05.05.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 10.04.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 07.04.2020

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Суровицька Л. В.

Постанова від 11.03.2020

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Суровицька Л. В.

Постанова від 11.03.2020

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Суровицька Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні