Ухвала
від 25.03.2020 по справі 686/15177/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/15177/19

Провадження № 1-кс/686/4114/20

УХВАЛА

Іменем України

25 березня 2020 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого Другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань розташованого в м. Хмельницькому ОСОБА_3 , погодженого з прокурором, про тимчасовий доступ до документів, у кримінальному провадженні № 62018240000000022 від 26.12.2018 року,

ВСТАНОВИВ:

25.03.2020 року слідчий Другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань розташованого в м. Хмельницькому ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області з клопотанням, погодженим з прокурором відділом прокуратури Чернівецької області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: юридична адреса: АДРЕСА_1 , адреса для зв`язків та листування: АДРЕСА_2 , з можливістю здійснення тимчасового доступу, в приміщенні Хмельницької філії АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_3 .

В обґрунтування даного клопотання слідчим зазначено, що ОСОБА_5 є працівником правоохоронного органу поліцейським, має спеціальне звання «старший лейтенант поліції» та обіймає посаду командира взводу № 2 роти № 2 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У зв`язку з тим, що він обіймає вказану посаду, ОСОБА_5 зобов`язаний під час виконання функціональних обов`язків неухильно дотримуватися та керуватися у своїй діяльності положеннями Конституції України, Законів України «Про Національну поліцію», «Про запобігання корупції», організаційно-розпорядчими документами ІНФОРМАЦІЯ_3 , Національної поліції, власними функціональними обов`язками та всіма іншими нормативно-правовими актами, що регламентують діяльність поліції.

Зокрема, відповідно до вимог ст. ст. 19, 68 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Згідно з положеннями ст. 1 Закону України «Про Національну поліцію» Національна поліція України (поліція) це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку.

У ст. 2 Закону України «Про Національну поліцію» відображено, що завданнями поліції є надання поліцейських послуг у таких сферах: забезпечення публічної безпеки і порядку; охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави; протидії злочинності; надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або внаслідок надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги.

Статтею 3 Закону України «Про Національну поліцію» передбачено, що у своїй діяльності поліція керується Конституцією України, міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, цим та іншими законами України, актами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, а також виданими відповідно до них актами ІНФОРМАЦІЯ_3 , іншими нормативно-правовими актами.

Розділом ІІ Закону України «Про Національну поліцію» визначено, що принципами діяльності поліції є такі: верховенство права; дотримання прав і свобод людини; законність; відкритість та прозорість; політична нейтральність; взаємодія з населенням на засадах партнерства; безперервність.

У ст. 17 Закону України «Про Національну поліцію» визначено, що поліцейським є громадянин України, який склав Присягу поліцейського, проходить службу на відповідних посадах у поліції і якому присвоєно спеціальне звання поліції. Поліцейський має службове посвідчення та спеціальний жетон.

Основними обов`язками поліцейського згідно з положеннями ст. 18 Закону України «Про Національну поліцію» є такі: неухильне дотримання положень Конституції України, законів України та інших нормативно-правових актів, що регламентують діяльність поліції, та Присяги поліцейського; професійне виконання своїх службових обов`язків відповідно до вимог нормативно-правових актів, посадових (функціональних) обов`язків, наказів керівництва; повага і непорушення прав та свобод людини; інформування безпосереднього керівника про обставини, що унеможливлюють його подальшу службу в поліції або перебування на займаній посаді.

Статтею 23 Закону України «Про Національну поліцію» визначено, що поліція відповідно до покладених на неї завдань (основні повноваження поліції) здійснює превентивну та профілактичну діяльність, спрямовану на запобігання вчиненню правопорушень; вживає заходів з метою виявлення кримінальних, адміністративних правопорушень; припиняє виявлені кримінальні та адміністративні правопорушення; здійснює своєчасне реагування на заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події.

Згідно з вимогами ст. 30 Закону України «Про Національну поліцію» поліція для виконання покладених на неї завдань вживає заходів реагування на правопорушення, визначених Кодексом України про адміністративні правопорушення та Кримінальним процесуальним кодексом України, на підставі та в порядку, визначених законом.

У ст. 22 Закону України «Про запобігання корупції» передбачено, що особам, зазначеним у ч. 1 ст. 3 цього Закону, серед яких поліцейські, забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі використовувати будь-яке державне чи комунальне майно або кошти в приватних інтересах.

Водночас ОСОБА_5 , нехтуючи вимогами законодавства України, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, їх негативні наслідки, у порушення вимог ст. ст. 7, 12, 17 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 15.02.1995 № 60/95-ВР, діючи з корисливих мотивів, вчинив незаконні придбання і збут особливо небезпечного наркотичного засобу та психотропної речовини, вільний обіг яких обмежено.

Так, ОСОБА_5 у не встановлені наразі досудовим розслідуванням час, місце та спосіб придбав особливо небезпечний наркотичний засіб та 26.05.2019 близько 18 год., діючи умисно, з метою незаконного збуту наркотичного засобу, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, на розі вулиць Героїв Майдану та Зої Космодем`янської у м. Чернівці незаконно за 1200 грн. збув ОСОБА_6 речовину, яка згідно з висновком судової експертизи матеріалів, речовин та виробів від 13.06.2019 № 8.6-0345:19 є особливо небезпечним наркотичним засобом канабісом: вага канабісу (у перерахунку на висушену речовину становить 6,34 г), який відповідно до таблиці І списку №1 «Особливо небезпечні наркотичні засоби, обіг яких заборонено», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України, є наркотичним засобом, обіг якого заборонено.

Не зупиняючись на скоєному, ОСОБА_5 у не встановлені наразі досудовим розслідуванням час, місці та спосіб придбав і 28.08.2019 близько 20 год. 45 хв., діючи умисно, з метою незаконного збуту психотропної речовини, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, на вулиці неподалік приміщень будівлі Інституту термоенергетики та житлового будинку АДРЕСА_4 на виконання попередньої домовленості з ОСОБА_6 повторно збув йому психотропну речовину, обіг якої обмежено - амфетмін, масою близько 1 г, отримавши за це гроші у сумі 480 гривень.

У порядку ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК України, 28.08.2019 затримано ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця м. Чернівці, який проживає за адресою: АДРЕСА_5 , громадянина України, з вищою освітою, одруженого, який на момент вчинення злочину обіймав посаду командира взводу № 2 роти № 2 управління патрульної поліції в Чернівецькій області.

ОСОБА_5 29.08.2019 оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК України.

В ході проведення обшуку автомобіля в якому під час затримання перебував ОСОБА_5 , виявлено та вилучено банківську картку ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з номером картки НОМЕР_2 , яка належить ОСОБА_5 . Також встановлено, що кошти отриманні ним від реалізації психотропної речовини були перераховані у кількості 500 гривень на зазначену вище картку ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

З метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, в органу досудового розслідування є необхідність в отриманні тимчасового доступу до відомостей про операції та рух коштів по банківській платіжній картці з реєстраційним номером НОМЕР_2 , яка оформлена на ОСОБА_5 у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », юридична адреса: АДРЕСА_6 , адреса для кореспонденції: АДРЕСА_7 , з отриманням копій роздруківок по руху коштів за вказаною платіжною карткою за період з 25.08.2019 по 29.08.2019 включно.

Матеріали кримінального провадження свідчать про те, що відомості про операції та рух коштів по зазначеній платіжній картці та банківському рахунку, на якому дана картка обслуговується у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », знаходяться у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за адресою: АДРЕСА_7 .

У зв`язку з викладеними обставинами 12 грудня 2019 року отримано ухвалу слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду ОСОБА_7 щодо надання тимчасового доступу до документів у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яку, згідно супровідного листа від 17.12.2019 № 13167/1-2, для виконання, направлено на офіційну адресу АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». В подальшому з вказаного банку отримано лист в якому значиться, що можливість надати доступ до зазначених в ухвалі документів відсутня, оскільки на дату оголошення 30.01.2020 ухвала є недійсною. У зв`язку з чим це могло статися, так як ухвала була направлена завчасно, представники банку роз`яснень не надали.

Враховуючи те, що інформація про операції та рух коштів по банківській платіжній картці з реєстраційним номером НОМЕР_2 , має важливе значення для встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні, є необхідність повторно звернутися до слідчого судді про тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю.

Слідчий в судове засідання не з`явився, проте зазначив, що просить розглянути клопотання за його відсутності та задоволити його вимоги.

Вивчивши надані матеріали, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчим наведено підстави, передбачені ч.2, 5 ст.163 КПК України, зокрема, що документи, доступ до яких просить надати слідчий, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути використані як доказ в кримінальному провадженні, існує загроза знищення вказаних документів, тому слідчий суддя розглядає клопотання слідчого без виклику представників осіб, у володінні яких знаходяться документи.

Враховуючи викладене, з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, є всі підстави для надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, в зв`язку з чим клопотання слідчого підлягає задоволенню, оскільки іншими способами встановити та довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

Керуючись ст.ст.163, 164 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Надати слідчому Другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_3 , іншим слідчим, які входять до складу слідчої групи: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , у кримінальному провадженні № 62018240000000022 від 26.12.2018, дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: юридична адреса: АДРЕСА_1 , адреса для зв`язків та листування: АДРЕСА_2 , з можливістю здійснення тимчасового доступу, в приміщенні Хмельницької філії АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_3 , які містять інформацію про операції та рух коштів по рахунку, який обслуговується платіжною банківською карткою зареєстрованою на ОСОБА_5 , за номером платіжної картки - НОМЕР_2 , відкритої у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у якому зазначено дані про відправника та одержувача коштів, банк та номер рахунку контрагента, дату проведення банківської операції,номер платіжногодоручення,призначення тасуму платежу,адреси терміналів,через якізнімалися готівковікошти або будь-які інші операції з банківського рахунку, які проводилися з використанням платіжної картки НОМЕР_2 , з можливістю ознайомлення із документами та вилучення їх у електронному та друкованому вигляді, за період з 25.08.2019 по 29.08.2019 включно та отримання копій (на паперових та електронних носіях) банківських роздруківок, які містять вказані відомості.

Службовим особам ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: юридична адреса: АДРЕСА_1 та Хмельницької філії АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_3 забезпечити тимчасовий доступ з можливістю ознайомлення із документами та вилучення їх у електронному та друкованому вигляді.

Ухвала діє по 25 квітня 2020 року.

Відповідно до ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення25.03.2020
Оприлюднено08.02.2023

Судовий реєстр по справі —686/15177/19

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 16.12.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 25.03.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 15.01.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 20.12.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 20.12.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 20.12.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 20.12.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 25.10.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні