Ухвала
від 01.04.2020 по справі 389/721/20
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01.04.2020

ЄУН 389/721/20

Провадження 2-з/389/6/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2020 року місто Знам`янка

Кіровоградської області

Суддя Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області Український Віталій Валентинович розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову в справі за її позовом до ТОВ АГРОІНВЕСТ-ССВ , треті особи: ТДВ Цибулівське хлібоприймальне підприємство , приватний нотаріус Олександрівського районного нотаріального округу Котляренко Юрій Іванович про визнання недійсним договору міни земельної ділянки та застосування наслідків недійсності , -

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача звернулася до суду з позовною заявою, в якій просила визнати недійсним договір міни земельної ділянки, кадастровий номер 3522288500:02:000:0488, посвідчений 19 грудня 2017 року приватним нотаріусом Олександрівського районного нотаріального округу Котляренком Юрієм Івановичем, між ОСОБА_1 в особі її представника ОСОБА_2 , та Товариством з обмеженою відповідальністю АГРОІНВЕСТ-ССВ . Просить застосувати наслідки недійсності правочину, вчиненого під впливом обману та повернути позивачу земельну ділянку.

В рахунок забезпечення позову позивач надала заяву, в якій просить накласти арешт на та заборонити ТОВ АГРОІНВЕСТ-ССВ відчужувати земельну ділянку кадастровий номер 3522288500:02:000:0488, загальна площа якої становить 4,244 га у межах згідно з планом, що розташована на території Цибулівської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Позивач вважає, що існує ймовірність того, що відповідач може продати спірну земельну ділянку, що може утруднути чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Дослідивши матеріали заяви про забезпечення позову, матеріали справи та доданих до неї документів, суд вважає її такою, що підлягає задоволенню.

Статтею 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод Право на ефективний засіб юридичного захисту встановлено, що кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі. Одним з механізмів забезпечення ефективного юридичного захисту є передбачений національним законодавством України інститут вжиття заходів до забезпечення позову.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно з п.1 ч.1 ст. 150 ЦПК України, позов забезпечується накладенням арешту на майно, що належать відповідачеві і знаходиться у нього чи в інших осіб.

Підставою забезпечення позову є обґрунтоване припущення заявника, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Постановою Пленуму Верховного суду України від 22 грудня 2006 року № 9 Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову роз`яснено, що позов майнового характеру дозволяється забезпечувати шляхом накладення арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві і знаходяться у нього або в інших осіб.

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Точне і неухильне додержання судами України норм чинного законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову є необхідною умовою здійснення завдань цивільного судочинства, які полягають у справедливому, неупередженому та своєчасному розгляді й вирішенні цивільних справ із метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Крім того, вирішуючи питання про забезпечення позову суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких може бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Відповідно до ч.3 ст.150 ЦПК України, - заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Судом встановлено, що між сторонами виник спір матеріального характеру щодо визнання недійсним договору міни земельної ділянки, кадастровий номер 3522288500:02:000:0488, посвідчений 19 грудня 2017 року приватним нотаріусом Олександрівського районного нотаріального округу Котляренком Юрієм Івановичем, укладений між ОСОБА_1 в особі її представника ОСОБА_2 , та Товариством з обмеженою відповідальністю АГРОІНВЕСТ-ССВ .

Відчуження будь-яким способом вказаного нерухомого майна може утруднути чи зробити неможливим виконання рішення суду, тому суд вважає, що такий захід забезпечення позову, як накладення арешту на спірне нерухоме майно є логічним і справедливим до вирішення даного спору по суті та є співмірним із заявленими позивачем вимогами.

Суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи. За клопотанням учасника справи суд може допустити заміну одного заходу забезпечення позову іншим. У разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Особи, винні в невиконанні ухвали про забезпечення позову, несуть відповідальність, встановлену законом.

Керуючись ст.ст. 149-153, 260, 354 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову задовольнити.

Накласти арешт на земельну ділянку кадастровий номер 3522288500:02:000:0488, загальна площа якої становить 4,244 га у межах згідно з планом, що розташована на території Цибулівської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області.

Стягувач ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Боржник ТОВ АГРОІНВЕСТ-ССВ , місце знаходження Кіровоградська область Олександрівський район с. Михайлівка вул. Вокзальна, 27 код ЄДРПОУ 39216781.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Копію ухвали направити для виконання до Знам`янського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро).

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи .

Суддя Знам`янського міськрайонного суду

Кіровоградської області В.В.Український

Дата ухвалення рішення01.04.2020
Оприлюднено03.04.2020
Номер документу88543716
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —389/721/20

Постанова від 08.12.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 06.10.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Постанова від 08.07.2021

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Постанова від 08.07.2021

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 26.01.2021

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 27.11.2020

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Рішення від 09.09.2020

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні