Ухвала
від 02.04.2020 по справі 902/530/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"02" квітня 2020 р. Cправа № 902/530/19

Господарський суд Вінницької області у складі судді Колбасова Ф.Ф., при секретарі судового засідання Вознюк К.В., розглянувши в судовому засіданні скаргу Приватного підприємства "Інженерно-виробничий центр "Вектор" на дії (бездіяльність) головного державного виконавця Гайсинського районного відділу державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) Прокопенко Олени Олександрівни щодо виконання наказу Господарського суду Вінницької області віл 26.11.2019 р. у справі № 902/530/19

за позовом Приватного підприємства "Інженерно-виробничий центр "Вектор" (49023, м. Дніпро, просп. Мануйлівський, будинок 73)

до Фізичної особи - підприємця Кирилюка Віктора Васильовича ( АДРЕСА_1 )

про стягнення 32133,52 грн, -

В С Т А Н О В И В :

24.03.2020 р. до Господарського суду Вінницької області надійшла скарга Приватного підприємства "Інженерно-виробничий центр "Вектор" на дії (бездіяльність) головного державного виконавця Гайсинського районного відділу державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) Прокопенко Олени Олександрівни щодо виконання наказу Господарського суду Вінницької області віл 26.11.2019 р. у справі № 902/530/19. Дана скарга мотивована тим, що Приватним підприємством "Інженерно-виробничий центр "Вектор" було пред`явлено до виконання наказ Господарського суду Вінницької області віл 26.11.2019 р. про стягнення з Фізичної особи - підприємця Кирилюка Віктора Васильовича на користь Приватного підприємства "Інженерно-виробничий центр "Вектор" 32133,52 грн. грошових коштів, 1921,00 грн. на відшкодування витрат по сплаті судового збору.

11.03.2020 р. головним державним виконавцем Гайсинського районного відділу державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) Прокопенко Оленою Олександрівною винесено повідомлення про повернення наказу Господарського суду Вінницької області віл 26.11.2019 р. у справі № 902/530/19 на тій підставі, що у виконавчому документі не вказано дату народження боржника. Вважаючи такі дії державного виконавця неправомірними, Приватне підприємство "Інженерно-виробничий центр "Вектор" звернулось із даною скаргою до суду.

Відповідно до ст.ст. 339-342 Господарського процесуального кодексу України, сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Скарга подається до суду, який розглянув справу як суд першої інстанції.

Про подання скарги суд повідомляє відповідний орган державної виконавчої служби, приватного виконавця не пізніше наступного дня після її надходження до суду.

Скаргу може бути подано до суду: а) у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права; б) у триденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права, у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій. Пропущений з поважних причин строк для подання скарги може бути поновлено судом.

Скарга розглядається у десятиденний строк у судовому засіданні за участю стягувача, боржника і державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, рішення, дія чи бездіяльність яких оскаржуються.

Враховуючи наведене, ухвалою суду від 24.03.2020 р. скаргу призначено до розгляду у судовому засіданні 02.04.2020 р., з повідомленням представників стягувача, боржника та головного державного виконавця Гайсинського районного відділу державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) Прокопенко О.О. та витребувано від останньої письмові пояснення з приводу поданої скарги.

Учасники виконавчого провадження для участі в судовому засіданні з розгляду скарги не з`явились, обов`язковою їх явка судом не визнавалась. Неявка стягувача, боржника, державного виконавця, які належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду скарги, не перешкоджають її розгляду.

02.04.2020 р. від Приватного підприємства "Інженерно-виробничий центр "Вектор" надійшла заява про розгляд скарги за відсутності стягувача. Останній подану скаргу підтримав та просив її задовольнити.

Також 02.04.2020 р. засобами електронного зв`язку до суду надійшли письмові пояснення головного державного виконавця Гайсинського районного відділу державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) Прокопенко О.О. Остання з приводу скарги суду пояснила, що 11.03.2020 р. нею було повернуто без прийняття до виконання наказ Господарського суду Вінницької області у справі №902/530/19 від 26.11.2019 р. в зв`язку із тим, що ні у виконавчому документі, ні в заяві про примусове виконання рішення суду, не вказано дату народження боржника - Фізичної особи - підприємця Кирилюка Віктора Васильовича.

Державний виконавець Прокопенко О.О. в своїх поясненнях посилається на те, що відповідно до ст, 4 Закону України "Про виконавче провадження" серед вимог до виконавчого документу міститься дата народження боржника - фізичної особи. Стягувачем у поданій скарзі зазначено, що вимоги п. 3 ч. 1 ст. 4 Закону України "Про виконавче провадження" стосуються лише боржника - фізичної особи, але державний виконавець Прокопенко О.О. зазначила, що підпунктом 3.8.1 пункту 3.8 розділу ІІІ Класифікації організаційно-правових форм господарювання ДК 002:2004, затвердженої наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28 травня 2004 р. № 97, визначено, що підприємцем є фізична особа, яка є громадянином України, іноземним громадянином, особою без громадянства, що здійснює підприємницьку діяльність. Тобто, підприємцем є фізична особа - громадянин. А тому, за твердженнями державного виконавця, п. 3 ч.1 ст. 4 Закону України "Про виконавче провадження" стосується як фізичних осіб, так і фізичних осіб-підприємців".

Державний виконавець Прокопенко О.О. посилається в своїх поясненнях на ч. 3 ст. 5 Закону України "Про виконавче провадження", якою передбачено підстави, за яких державний виконавець має право повернути виконавчий документ стягувачу без прийняття до виконання. Тому державний виконавець Прокопенко О.О. у Повідомленні про повернення виконавчого документа без прийняття до виконання послалася на п. 2 ч. 3 ст. 5 Закону України "Про виконавче провадження" і обґрунтувала це тим, що не вказано дату народження боржника.

Також державний виконавець Прокопенко О.О. зазначила, що відповідно до розділу II ч. 2 "Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження", затвердженого Наказом Міністерства юстиції України № 2432/5 від 05.08.2016 р. (із змінами і доповненнями) під час реєстрації виконавчого документа відповідальна особа органу державної виконавчої служби (приватний виконавець, помічник або відповідальна особа приватного виконавця) зобов`язана(ий) внести до Системи такі відомості: дата надходження виконавчого документа; найменування органу державної виконавчої служби або прізвище, ім`я, по батькові приватного виконавця, до якого надійшов виконавчий документ; кореспондент, дата та номер заяви (супровідного листа) про відкриття виконавчого провадження (у разі якщо виконавчий документ надійшов без заяви (супровідного листа), робиться відповідна відмітка); назва виконавчого документа, дата й номер видачі; найменування органу, прізвище, ім`я, по батькові та посада посадової особи, що видав(ла) документ; прізвище, ім`я, по батькові (за наявності) для фізичної особи або повне найменування, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань для юридичної особи - стягувача; прізвище, ім`я, по батькові (за наявності), число, місяць, рік народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті) боржника (для фізичних осіб - платників податків) для фізичної особи або повне найменування, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань для юридичної особи - боржника.

Як зазначив, державний виконавець, у своїй скарзі стягувач посилається на ч. 3 п.3 ст. 18 Закону України "Про виконавче провадження", що виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право з метою захисту інтересів стягувача одержувати безоплатно від державних органів, підприємств, установ, організації незалежно від форми власності, посадових осіб, сторін та інших учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, в тому числі конфіденційну. Примусове виконання рішення розпочинається державним виконавцем після винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, яка виноситься державним виконавцем відповідно до п. 5 ст. 26 Закону України "Про виконавче провадження" не пізніше наступного робочого дня з дня надходження до нього виконавчого документа, тому дана норма Закону не застосовується до виконавчих проваджень, по яких не винесено постанову про відкриття виконавчого провадження.

Як також вказано у письмових поясненнях державного виконавця, відповідно до Розділу ІІ ч. 2 п. 6 "Положення про Автоматизовану Систему Виконавчого Провадження" затвердженого Наказом Міністерства юстиції України № 2432/5 від 05.08.2016 р. (із змінами і доповненнями) у державного виконавця немає технічної можливості винести постанову про відкриття виконавчого провадження, так як без внесення дати народження боржника АСВП не дає доступу для відкриття виконавчого провадження, окрім винесення повідомлення про повернення виконавчого документа стягувачу без прийняття до виконання.

Дослідженням матеріалів справи та скарги судом встановлено, що в наказі від 26.11.2019 р. у справі № 902/530/19 дійсно відсутня дата народження боржника - фізичної особи-підприємця Кирилюка Віктора Васильовича.

Частиною 1 статті 4 Закону України "Про виконавче провадження" визначено, що у виконавчому документі зазначаються: 1) назва і дата видачі документа, найменування органу, прізвище, ім`я, по батькові та посада посадової особи, яка його видала; 2) дата прийняття і номер рішення, згідно з яким видано документ; 3) повне найменування (для юридичних осіб) або прізвище, ім`я та, за наявності, по батькові (для фізичних осіб) стягувача та боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або адреса місця проживання чи перебування (для фізичних осіб), дата народження боржника - фізичної особи; 4) ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань стягувача та боржника (для юридичних осіб - за наявності); реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті) боржника (для фізичних осіб - платників податків); 5) резолютивна частина рішення, що передбачає заходи примусового виконання рішень; 6) дата набрання рішенням законної сили (крім рішень, що підлягають негайному виконанню); 7) строк пред`явлення рішення до виконання.

У виконавчому документі можуть зазначатися інші дані (якщо вони відомі суду чи іншому органу (посадовій особі), що видав виконавчий документ), які ідентифікують стягувача та боржника чи можуть сприяти примусовому виконанню рішення, зокрема місце роботи боржника - фізичної особи, місцезнаходження майна боржника, реквізити рахунків стягувача і боржника, номери їх засобів зв`язку та адреси електронної пошти.

Згідно з підпунктом 6 частини 4 статті 4 Закону України "Про виконавче провадження", виконавчий документ повертається стягувачу органом державної виконавчої служби без прийняття до виконання протягом трьох робочих днів з дня його пред`явлення, якщо виконавчий документ не відповідає вимогам, передбаченим цією статтею, або якщо стягувач не подав заяву про примусове виконання рішення відповідно до статті 26 цього Закону.

Разом з тим, згідно з частинами першою та другою статті 18 Закону України "Про виконавче провадження", виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Пунктом 3 частини третьої статті 18 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право з метою захисту інтересів стягувача одержувати безоплатно від державних органів, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, посадових осіб, сторін та інших учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, в тому числі конфіденційну.

Таким чином, відсутність у наказі відомостей про дату народження боржника не є підставою для повернення державним виконавцем виконавчого документу без прийняття до виконання.

Аналогічний правовий висновок викладено у постановах Верховного Суду від 27.12.2018 р. у справі № 469/1357/16-ц, від 22.08.2018 р. у справі № 471/283/17-ц, від 03.03.2018 у справі № 461/3584/16-ц, від 10.10.2018 р. у справі № 2-42/11.

Відповідно до ч. 4 ст. 236 Господарського процесуального кодексу України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Керуючись однією з аксіом цивільного судочинства: "Placuit in omnibus rebus praecipuum esse iustitiae aequitatisque quam stricti iuris rationem", що означає У всіх юридичних справах правосуддя й справедливість мають перевагу перед строгим розумінням права", суд вважає, що стягувач не може бути незаконно позбавлений закріпленого в Конституції України права на виконання рішення суду (постанова Верховного Суду від 10.10.2018 р. у справі № 2-42/11).

За таких обставин, доводи скаржника визнаються судом правомірними, а подана скарга - обґрунтованою.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 233, 234, 342, 343 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Скаргу Приватного підприємства "Інженерно-виробничий центр "Вектор" на дії (бездіяльність) головного державного виконавця Гайсинського районного відділу державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) Прокопенко Олени Олександрівни щодо виконання наказу Господарського суду Вінницької області від 26.11.2019 р. у справі №902/530/19 задовольнити повністю.

2. Визнати неправомірним Повідомлення про повернення виконавчого документу стягувачу без прийняття до виконання від 11.03.2020 р. № 4309/17-4-25/2, прийняте головним державним виконавцем Гайсинського районного відділу державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) Прокопенко Оленою Олександрівною.

3. Визнати неправомірними дії головного державного виконавця Гайсинського районного відділу державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) Прокопенко Олени Олександрівни щодо повернення стягувачу без прийняття до виконання наказу Господарського суду Вінницької області від 26.11.2019 р. у справі № 902/530/19.

4. Зобов`язати головного державного виконавця Гайсинського районного відділу державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) Прокопенко Олену Олександрівну поновити порушене право Приватного підприємства "Інженерно-виробничий центр "Вектор" (49023, м. Дніпро, проспект Мануйлівський, будинок 73, код ЄДРПОУ 37131764) та відкрити виконавче провадження на підставі наказу у справі № 902/530/19, виданого 26.11.2019 р. Господарським судом Вінницької області.

5. Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання.

6. Датою постановлення ухвали, постановленої за відсутністю учасників справи, є дата складання повного тексту ухвали.

7. Повний текст ухвали складено та підписано 03.04.2020 р.

У відповідності до ст. 235 ГПК України ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції у строки, передбачені ст. 256 ГПК України та порядку, визначеному п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Відповідно до ст. 345 ГПК України, про виконання ухвали, постановленої за результатами розгляду скарги, відповідний орган державної виконавчої служби, приватний виконавець повідомляють суд і заявника не пізніше ніж у десятиденний строк з дня її одержання.

Суддя Колбасов Ф.Ф.

віддрук. 4 прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (49023, м. Дніпро, просп. Мануйлівський, будинок 73)

3 - відповідачу АДРЕСА_1

4 - головному державному виконавцю Гайсинського районного відділу державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) Прокопенко О.О. (23700, м. Гайсин, вул. І. Франка, 28)

Дата ухвалення рішення02.04.2020
Оприлюднено03.04.2020
Номер документу88571420
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 32133,52 грн

Судовий реєстр по справі —902/530/19

Ухвала від 02.04.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

Ухвала від 24.03.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

Судовий наказ від 26.11.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

Рішення від 31.10.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

Ухвала від 25.10.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

Ухвала від 03.10.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

Ухвала від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

Ухвала від 15.07.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

Ухвала від 05.07.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні