Вирок
від 18.02.2020 по справі 761/6539/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/6539/19

Провадження №1-кп/761/1236/2020

В И Р О К

іменем України

18 лютого 2020 року

Шевченківський районний суду м. Києва

в складі: головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора відділу Офісу Генерального прокурора України ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого - ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження № 3201900000000000009 від 31.01.2019 року по обвинуваченню

ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця селища Верховина Верховинського району Івано Франківської області, громадянина України, неодруженого, студент національної музичної академії України, працює артистом оркестру Київської опери, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Так, ОСОБА_5 з 07.08.2017являється одноосібнимучасником тадиректором суб`єктапідприємницької діяльності(юридичноїособи) ТОВ«Хардтехсервіс» (кодЄДРПОУ 33440550),що зареєстровано07.08.2017у Шевченківськійрайонній державнійадміністрації м.Києва. Однак фактичнопридбання ТОВ«Хардтехсервіс» ОСОБА_5 відбулося безсправжнього наміруздійснювати господарськудіяльність,яка передбаченастатутом вказаного Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

ОСОБА_5 , перебуваючи у тяжкому матеріальному становищі, в червні 2017 року зустрівся з чоловіком на ім`я ОСОБА_6 біля метро «Майдан Незалежності». Під час зустрічі ОСОБА_6 запропонував ОСОБА_5 зареєструвати на його ім`я підприємство, де він буде формально рахуватися директором та головним бухгалтером, але діяльності ніякої здійснювати не буде.

07.08.2017, реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_7 , діючи з корисних мотивів, з метою досягнення злочинної мети, яка полягала у створенні суб`єкта підприємницької діяльності для подальшого його використання невстановленими особами з метою прикриття незаконної діяльності, разом із невстановленою слідством особою прибули до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_8 , за адресою: м. Київ, вул. Святошинська, 1/7.

В офісі нотаріуса ОСОБА_5 передав невстановленій слідством особі фотокопії сторінок свого паспорту громадянина України та ідентифікаційного податкового номеру, завірені його підписом, необхідні для подальшого оформлення відповідних документів.

У подальшому того ж дня, перебуваючи за адресою вказаного офісного приміщення, невстановлені особи підготували на підставі наданих ОСОБА_5 копій паспорта та облікової картки попередньо складені у встановленій законом формі проекти установчих та реєстраційних документів ТОВ «Ланет Нетворк», які свідчать про нібито придбання ОСОБА_5 даного суб`єкта підприємницької діяльності у попередніх учасників ТОВ «Колісар Ентепрайзиз Лімітед» та ОСОБА_9 , а саме:

Договір купівлі-продажу частки в Статутному капіталі ТОВ «Ланет Нетворк» від 07.08.2017, укладений між ТОВ «Колісар Ентерпрайзиз Лімітед» продавець (в особі ОСОБА_10 ) та ОСОБА_5 на 1 арк. який містить неправдиві відомості про купівлю ОСОБА_5 частки у статутному капіталі даного Товариства в розмірі 23 940 грн., що складає 95% від загального розміру та розрахунок ним особисто за це; волевиявлення щодо укладання даного договору є вільним і усвідомленим, відповідає його внутрішній волі; договір не приховує іншого правочину і спрямований на реальне настання наслідків, які обумовлені у ньому та інше;

Договір купівлі-продажу частки в Статутному капіталі ТОВ «Ланет Нетворк» від 07.08.2017, укладений між гр. ОСОБА_9 продавець та ОСОБА_5 який містить неправдиві відомості про купівлю ОСОБА_5 частки у статутному капіталі даного Товариства в розмірі 1 260 грн., що складає 5% від загального розміру та розрахунок ним особисто за це; волевиявлення щодо укладання даного договору є вільним і усвідомленим, відповідає його внутрішній волі; договір не приховує іншого правочину і спрямований на реальне настання наслідків, які обумовлені у ньому та інше;

Протокол №07/08/17 Загальних Зборів Учасників ТОВ «Ланет Нетворк» від 07.08.2017 який містить неправдиві відомості про покладення обов`язків директора підприємства на ОСОБА_5 ; придбання даного Товариства ОСОБА_5 у ТОВ «Колісар Ентепрайзиз Лімітед» та ОСОБА_9 та перерозподіл його частки у статутному капіталі; визначення нового місцезнаходження даного Товариства; про затвердження нової редакції Статуту даного Товариства, хоча в дійсності він таких рішень не приймав та не збирався виконувати;

Статут ТОВ «Хардтехсервіс», затверджений рішенням загальних зборів учасників ТОВ «Хардтехсервіс» протокол №07/08/17 від 07.08.17 який містить неправдиві відомості щодо дійсного наміру ОСОБА_5 змінити склад учасників Товариства; про перейменування даного Товариства на ТОВ «Хардтехсервіс», хоча в дійсності він таких рішень не приймав та не збирався виконувати;

Продовжуючи реалізовувати спільний з невстановленою особою умисел, направлений на внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, ОСОБА_5 07.08.2017 в денний час доби, перебуваючи в офісному приміщені за адресою: м. Київ, вул. Святошинська, 1/7, засвідчив їх своїми підписами, наділивши їх таким чином значенням документів, тобто вчинив їх підроблення, після чого передав дані документи невстановленій особі.

При цьому, ОСОБА_5 достовірно усвідомлював факт відсутності у нього фінансових ресурсів, навиків і досвіду для виконання таких обов`язків, зайняття підприємницькою діяльністю у цілому та не мав наміру здійснювати після перереєстрації ТОВ «Хардтехсервіс» фінансово-господарську діяльність від свого імені.

Крім того, ОСОБА_5 розумів, що фактично виконувати обов`язки засновника та службової особи зазначеного товариства наміру не мав та у подальшому їх не виконував, оскільки не мав бажання займатись підприємницькою діяльністю, статутний капітал вказаного товариства не формував, правами засновника та службової особи підприємства не збирався користуватися та ніколи не користувався, фінансово-господарською та поточною діяльністю ТОВ «Хардтехсервіс» не займався та не збирався займатися.

Підписання вказаних документів ОСОБА_5 дало змогу 07.08.2017 невстановленим досудовим розслідуванням особам подати перелічені вище документи державному реєстратору відділу державної реєстрації осіб та фізичних осіб підприємців Шевченківської районної державної адміністрації в місті Києві, що знаходиться за адресою: м. Київ, бул. Тараса Шевченка, 26/4 та здійснити проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах» суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Хардтехсервіс» з приводу його придбання ОСОБА_5 про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено відповідний запис.

За виконання усіх перелічених вище пособницьких дій, спрямованих на створення та забезпечення належного функціонування підприємства ТОВ «Хардтехсервіс» з метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_5 отримав від невстановленої особи попередньо обумовлену суму винагороди у вигляді грошових коштів в загальному розмірі 500 грн.

Отже, ОСОБА_5 , виконавши всі перелічені дії, запропоновані йому невстановленими особами, діючи з корисливих мотивів та фактично підписавши реєстраційні документи про перереєстрацію на його ім`я суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), вчинив підроблення документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної перереєстрації юридичної особи.

Крім того, встановлено, що ОСОБА_5 з 05.09.2017 являється одноосібним учасником та директором суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Вінград Груп» (код ЄДРПОУ 41404454), що зареєстровано 05.02.2017 у Шевченківській районній державній адміністрації м. Києва

Однак фактичнопридбання ТО«³нград Груп» ОСОБА_5 відбулося безсправжнього наміруздійснювати господарськудіяльність,яка передбаченаСтатутом вказаного Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

05.09.2017 ОСОБА_5 повторно зустрівся з невстановленою особою біля метро «Майдан Незалежності». Під час зустрічі невстановлена особа запропонувала ОСОБА_5 зареєструвати на його ім`я підприємство, де він буде формально рахуватися директором та головним бухгалтером, але діяльності ніякої здійснювати не буде.

Так 05.09.2017, реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_7 повторно, діючи з корисних мотивів, з метою досягнення злочинної мети, яка полягала у створенні суб`єкта підприємницької діяльності для подальшого його використання невстановленими особами з метою прикриття незаконної діяльності, разом із невстановленою слідством особою прибули до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_11 , за адресою: м. Київ, бул. Лесі Українки, 20/22.

У офісі нотаріуса ОСОБА_5 передав невстановленій слідством особі фотокопії сторінок свого паспорту громадянина України та ідентифікаційного податкового номеру, завірені його підписом, необхідні для подальшого оформлення відповідних документів.

У подальшому того ж дня, перебуваючи за адресою вказаного офісного приміщення невстановлені особи підготували на підставі наданих ОСОБА_5 копій паспорта та облікової картки попередньо складені у встановленій законом формі проекти установчих та реєстраційних документів ТОВ «Вінград Груп», які свідчать про нібито придбання ОСОБА_5 даного суб`єкта підприємницької діяльності у попередніх учасників гр. ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , а саме:

Договір купівлі-продажу частки в Статутному капіталі ТОВ «Вінград Груп» від 05.09.2017, укладений між ОСОБА_13 продавець в особі ОСОБА_12 та ОСОБА_5 , який містить неправдиві відомості про купівлю ОСОБА_5 частки у статутному капіталі даного Товариства в розмірі 50 грн., що складає 50% від загального розміру та розрахунок ним особисто за це; волевиявлення щодо укладання даного договору є вільним і усвідомленим, відповідає його внутрішній волі; договір не приховує іншого правочину і спрямований на реальне настання наслідків, які обумовлені у ньому та інше;

Договір купівлі-продажу частки в Статутному капіталі ТОВ «Вінград Груп» від 05.09.2017, укладений між ОСОБА_12 продавець та ОСОБА_5 , який містить неправдиві відомості про купівлю ОСОБА_5 частки у статутному капіталі даного Товариства в розмірі 50 грн., що складає 50% від загального розміру та розрахунок ним особисто за це; волевиявлення щодо укладання даного договору є вільним і усвідомленим, відповідає його внутрішній волі; договір не приховує іншого правочину і спрямований на реальне настання наслідків, які обумовлені у ньому та інше;

Протокол №2 Позачергових Загальних Зборів Учасників ТОВ «Вінград Груп» від 05.09.2017, який містить неправдиві відомості про покладення обов`язків директора підприємства на ОСОБА_5 ; придбання даного Товариства ОСОБА_5 у ОСОБА_12 та ОСОБА_13 та перерозподіл його частки у статутному капіталі; визначення нового місцезнаходження даного Товариства; про проведення державної реєстрації змін, хоча в дійсності він таких рішень не приймав та не збирався виконувати;

Статут ТОВ «Вінград Груп», затверджений рішенням загальних зборів учасників ТОВ «Вінград Груп» протокол №2 від 05.09.17, який містить неправдиві відомості щодо дійсного наміру ОСОБА_5 змінити склад учасників Товариства, хоча в дійсності він таких рішень не приймав та не збирався виконувати;

Протокол №270917/01 Загальних Зборів Учасників ТОВ «Вінград Груп» від 27.09.2017, який містить неправдиві відомості про внесення змін до видів економічної діяльності Товариства; про проведення державної реєстрації змін, хоча в дійсності він таких рішень не приймав та не збирався виконувати;

Продовжуючи реалізовувати спільний з невстановленою особою умисел, направлений на внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, ОСОБА_5 05.09.2017 в денний час доби, перебуваючи в офісному приміщені за адресою: м. Київ, бул. Лесі Українки, 20/22, засвідчив їх своїми підписами, наділивши їх таким чином значенням документів, тобто вчинив їх підроблення, після чого передав дані документи невстановленій особі.

При цьому ОСОБА_5 достовірно усвідомлював факт відсутності у нього фінансових ресурсів, навиків і досвіду для виконання таких обов`язків, зайняття підприємницькою діяльністю у цілому та не мав наміру здійснювати після перереєстрації ТОВ «Вінград Груп» фінансово-господарську діяльність від свого імені.

Крім того, ОСОБА_5 розумів, що фактично виконувати обов`язки засновника та службової особи зазначеного товариства наміру не мав та у подальшому їх не виконував, оскільки не мав бажання займатись підприємницькою діяльністю, статутний капітал вказаного товариства не формував, правами засновника та службової особи підприємства не збирався користуватися та ніколи не користувався, фінансово-господарською та поточною діяльністю ТОВ «Вінград Груп» не займався та не збирався займатися.

Підписання вказаних документів ОСОБА_5 дало змогу 07.08.2017 невстановленим досудовим розслідуванням особам подати перелічені документи державному реєстратору відділу державної реєстрації осіб та фізичних осіб підприємців Шевченківської районної державної адміністрації в місті Києві, що знаходиться за адресою: м. Київ, бул. Тараса Шевченка, 26/4 та здійснити проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах» суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Вінград Груп» з приводу його придбання ОСОБА_5 , про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено відповідний запис.

За виконання усіх перелічених вище пособницьких дій, спрямованих на створення та забезпечення належного функціонування підприємства ТОВ «Вінград Груп» з метою прикриття незаконної діяльності ОСОБА_5 отримав від невстановленої особи попередньо обумовлену суму винагороди у вигляді грошових коштів в загальному розмірі 500 грн.

Таким чином, ОСОБА_5 своїми діями, що виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчиненому повторно, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 205-1 КК України.

В підготовчому судовому засіданні сторони підтримали угоду про визнання винуватості, укладену 13.02.2019 року між прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_14 та обвинуваченим ОСОБА_5 в присутності захисника ОСОБА_15 .

Відповідно до умов вказаної угоди викладено формулювання обвинувачення та його правову кваліфікацію за ч.2 ст.205-1 КК України, яка ніким не оспорюється, зазначили істотні обставини для даного кримінального правопорушення: обставини, що пом*якшують покарання відповідно до ст. 66 КК України, - визнання вини та щире розкаяння обвинуваченого, відсутність обставин, які обтяжують покарання відповідно до ст. 67 КК України. Сторони погодились на призначення покарання ОСОБА_5 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205-1 КК України, у виді обмеження волі строком на три роки. На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_5 від призначеного покарання з випробуванням строком на один рік.

Обвинуваченому роз`яснені всі обмеження, щодо права оскарження угоди, роз`яснені наслідки невиконання взятих на себе обвинуваченим обов`язків.

При проведенні підготовчого судового засідання обвинувачений ОСОБА_5 дав показання, відповідно до яких він повністю згоден з підписаною угодою, розуміє наслідки укладання угоди, угода була укладена добровільно, без будь-якого примусу, та просить суд затвердити укладену угоду. Захисник, прокурор підтримали затвердження угоди.

Суд, дослідивши угоду, вислухавши доводи сторін, керуючись правилами ст. 22, 337 КПК України, вважає, що укладена угода відповідає вимогам КПК України, оскільки умови угоди відповідають інтересам суспільства, не порушують прав, свобод та інтересів сторін, угода укладена добровільно, виконання обвинуваченим взятих на себе обов`язків можливо, фактичні підстави для визнання винуватості наявні, угода містить беззастережне визнання своєї винуватості ОСОБА_5 , правова кваліфікація правопорушень визначена правильно за ознаками внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчинене повторно, за ознаками ч.2 ст.205-1 КК України.

Керуючись ст. ст.314, 475 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Угоду про визнання винуватості, укладену 13.02.2019 року між прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_14 та обвинуваченим ОСОБА_5 , - затвердити.

ОСОБА_5 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України і призначити покарання у виді обмеження волі на строк три роки, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певно діяльністю.

На підставіст.75КК Українизвільнити ОСОБА_5 від призначеногопокарання звипробуванням строкомна одинрік, якщо він протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Відповідно до ч.1,2 ст.76 КК України покласти на ОСОБА_5 обов`язки періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва протягом 30 діб з моменту його проголошення прокурором та обвинуваченим виключно з підстав призначення судом покарання суворішого, ніж узгоджене, ухвалення вироку без згоди обвинуваченого на призначення покарання, нероз`яснення наслідків укладення угоди. Прокурором вирок може бути оскаржений виключно з підстав призначення судом покарання, менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди; затвердження судом угоди у провадженні, в якому згідно з частиною четвертою статті 469КПК Україниугода не може бути укладена.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.02.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88592098
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/6539/19

Ухвала від 11.12.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Маринич В`ячеслав Карпович

Ухвала від 10.11.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Маринич В`ячеслав Карпович

Ухвала від 15.04.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рудніченко Оксана Миколаївн

Вирок від 18.02.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Хардіна О. П.

Ухвала від 23.03.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Хардіна О. П.

Ухвала від 16.10.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Новов Сергій Олександрович

Ухвала від 03.10.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Хардіна О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні