Ухвала
від 09.04.2020 по справі 300/590/20
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

"09" квітня 2020 р. справа № 300/590/20

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі судді Кафарського В.В., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання третьої особи про проведення судового засідання в режимі відеоконференції в адміністративній справі за позовною заявою товариства з обмеженою відповідальністю Торгово-виробнича фірма Стиль до Головного управління ДПС в Івано-Франківській області про скасування податкових повідомлень-рішень від 11.01.2020 за №0000270502 та №0000280502, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Торгово-виробнича фірма Стиль звернулося до Івано-Франківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Головного управління ДПС в Івано-Франківській області про скасування податкових повідомлень-рішень від 11.01.2020 за №0000270502 та №0000280502.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 16.03.2020 відкрито провадження в даній адміністративній справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання на 09.04.2020 о 10:00 год. Також даною ухвалою залучено до участі в справі №300/590/20 товариство з обмеженою відповідальністю Вірлент Компані (проспект Юрія Гагаріна, 14, м. Київ, 02094) як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

01.04.2020 представник товариства з обмеженою відповідальністю Торгово-виробнича фірма Стиль подав суду клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, в якому просить провести судове засідання, призначене на 09.04.2020 о 10:00 год. в режимі відеоконференції у Кіровоградському окружному адміністративному суді.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 03.04.2020 в задоволенні клопотання представника товариства з обмеженою відповідальністю Торгово-виробнича фірма Стиль про проведення судового засідання в режимі відеоконференції - відмовлено.

08.04.2020 представник товариства з обмеженою відповідальністю Вірлент Компані також подав суду клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, в якому просить провести судове засідання, призначене на 09.04.2020 о 10:00 год. в режимі відеоконференції у Кіровоградському окружному адміністративному суді.

Відповідно до частини 1 статті 195 КАС України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Частиною 2 статті 195 КАС України встановлено, що учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Згідно приписів частин 5, 7, 8 статті 195 КАС України суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Аналіз вказаних норм дає підстави зробити висновок, що постановлення ухвали про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції є правом суду, основною умовою для якого є не відсутність в судовому засідання сторони (її представника), а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні без участі сторін. При цьому, сторони мають можливість надати письмові пояснення, відзив або заперечення.

Крім того, суд вертає увагу, що відповідно до статті 29 Закону України Про захист населення від інфекційних хвороб , з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020, постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 за №211 Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 з 12.03.2020 до 03.04.2020 по всій території України запроваджено карантин.

У зв`язку з вищезазначеними обставинами Рада суддів України листом від 11.03.2020 звернулася до громадян, які є учасниками судових процесів, з проханням утриматися від участі у судових засіданнях, якщо слухання не передбачають обов`язкової присутності учасників сторін. Також Рада суддів України просить громадян утриматися від відвідин суду, якщо у них є ознаки будь-якого вірусного захворювання.

Крім того, необхідно врахувати Рекомендації Ради суддів України щодо встановлення особливого режиму роботи судів України задля убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, затверджені рішенням Ради суддів України №19 від 17.03.2020, які рекомендують при вирішенні питання про можливість розгляду справ в режимі відеоконференції слід враховувати, що такий режим роботи суду не у повній мірі убезпечує від поширення захворювання, оскільки все ж передбачає необхідність явки громадян у декілька судів, які забезпечують проведення судового засідання у такому режимі.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 за №239 термін карантину продовжено до 24.04.2020.

Відповідно до ст. 29 Закону України Про захист населення від інфекційних хвороб , карантин встановлюється та відміняється Кабінетом Міністрів України. Питання про встановлення карантину порушує перед Кабінетом Міністрів України центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я, за поданням головного державного санітарного лікаря України. Рішення про встановлення карантину, а також про його відміну негайно доводиться до відома населення відповідної території через засоби масової інформації. У рішенні про встановлення карантину зазначаються обставини, що призвели до цього, визначаються межі території карантину, затверджуються необхідні профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, їх виконавці та терміни проведення, встановлюються тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов`язки, що покладаються на них. Карантин встановлюється на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій, вноситися інші необхідні зміни щодо умов їх виробничої та іншої діяльності. До відміни карантину його територію можуть залишити особи, які пред`явили довідку, що дає право на виїзд за межі території карантину. Організація та контроль за дотриманням встановленого на території карантину правового режиму, своєчасним і повним проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів покладаються на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Зважаючи на вищевикладене, з метою попередження розповсюдження захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом COVID-19, задля захисту життя та здоров`я представників учасників справи та інших осіб, які можуть бути присутніми під час розгляду справи, в задоволенні заяви про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції суд відмовляє.

З огляду на зазначені вище обставини, з метою убезпечення учасників судового процесу, від розповсюдження гострої респіраторної хвороби та масового поширення вірусної інфекції, спричиненої коронавірусом COVID-19, задля захисту життя та здоров`я представників учасників справи та інших осіб, які можуть бути присутніми під час розгляду справи, суд вважає за доцільне відмовити у клопотанні позивача про розгляд справи в режимі відеоконференції.

Крім того, прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом, а не обов`язком суду. суду. КАС України не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції виключно в разі наявності про це клопотання сторони.

Враховуючи вказане суд дійшов висновку про відмову у задоволенні заяви про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 195, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

в задоволенні клопотання представника товариства з обмеженою відповідальністю Вірлент Компані про проведення судового засідання в режимі відеоконференції - відмовити.

Ухвала, окремо від рішення суду, не оскаржується та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Кафарський В.В.

Дата ухвалення рішення09.04.2020
Оприлюднено10.04.2020
Номер документу88668725
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування податкових повідомлень-рішень від 11.01.2020 за №0000270502 та №0000280502

Судовий реєстр по справі —300/590/20

Ухвала від 28.10.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Постанова від 22.09.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Улицький Василь Зіновійович

Ухвала від 03.09.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Улицький Василь Зіновійович

Ухвала від 18.08.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Улицький Василь Зіновійович

Рішення від 26.06.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Рішення від 26.06.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Ухвала від 03.06.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Ухвала від 28.04.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Ухвала від 09.04.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Ухвала від 03.04.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні