Рішення
від 09.04.2020 по справі 824/251/20-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2020 р. м. Чернівці Справа № 824/251/20-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Брезіної Т.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ПАТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Твій власний дім" до Державної податкової служби України, Головного управління Державної податкової служби у Чернівецькій області про визнання протиправними дій, визнання протиправним та скасування наказу,-

В С Т А Н О В И В:

В поданому до суду адміністративному позові позивач просить суд винести а рішення, яким:

- визнати протиправними дії Державної податкової служби України щодо затвердження коригування плану-графіку проведення документальних планових перевірок платників податків у лютому 2020 року, в частині включення до нього ПАТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім ;

- визнати протиправним та скасувати наказ Головного управління ДПС у Чернівецькій області від 13.02.2020 р. № 91 "Про проведення документальної планової перевірки Публічного акціонерного товариства Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім ".

В обґрунтування позовних вимог позивач вказав, що оскаржуваний наказ Головного управління ДПС у Чернівецькій області від 13.02.2020 р. № 91 винесений за відсутності передбачених на те підстав, оскільки позивач був включений до плану - графіку документальних планових перевірок платників податків на 2020 рік лише у лютому 2020 року, що є порушенням приписів ПК України.

Відповідач - Головне управління ДПС у Чернівецькій області у відзиві на позовну заяву проти позову заперечив, посилаючись на те, що оскаржуваний наказ прийнятий в межах повноважень, встановлених Податковим кодексом України. Зокрема, як зазначив відповідач, ПАТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім включено до плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків на 2020 рік шляхом проведення його коригування у лютому місяці, відповідно до вимог Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02.06.2015 № 524.

З вказаних підстав, відповідач просив відмовити у задоволенні позовних вимог.

25.02.2020 р. ухвалою Чернівецького окружного адміністративного суду відкрито провадження по справі та вирішено розглянути справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

31.03.2020 р. позивач подав суду відповідь на відзив Головного управління ДПС у Чернівецькій області, в якому заперечував проти доводів відповідача та вказував на протиправність коригування плану-графіку проведення документальних планових перевірок платників податків у лютому 2020 р. та протиправність наказу Головного управління ДПС у Чернівецькій області від 13.02.2020 р. № 91.

08.04.2020 р. від Головного управління ДПС у Чернівецькій області надійшли письмові заперечення на відповідь на відзив ПАТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім , в яких податковий орган зазначив, що коригування плану-графіку проведення документальних планових перевірок платників податків у лютому 2020 р. відбулось на законних підставах, у порядку визначеному наказом Міністерства фінансів України від 02.06.2015 № 524 та відповідно до листа голови ДФС України Верланова С.О. від 12.02.2020 року.

Оцінивши повідомлені учасниками справи обставини, суд вважає, що наявні достатні підстави для прийняття судового рішення.

Судом встановлені такі обставини та відповідні їм правовідносини.

ПАТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім " (вул. Небесної Сотні, 14-А, м.Чернівці, Чернівецька область, 58029, код ЄДРПОУ 35883808) зареєстроване та перебуває з 03.01.2020 р. на обліку в Головному управління ДПС у Чернівецькій області як платник податків та зборів. До 03.01.2020 р. позивач перебував на обліку в Головному управління ДПС в Івано-Франківській області. (а.с. 28-31).

Головне управління ДПС у Чернівецькій області 13.02.2020 р. надіслало на адресу позивача листа із копією наказу від 13.02.2020 р. №91 та повідомленням від 13.02.2020 р. №33 про проведення документальної планової перевірки ПАТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період діяльності з 01.01.2017 р. по 30.09.2019 р. тривалістю 20 робочих днів з 25.02.2020 року. (а.с. 5-7).

Матеріали справи містять скріншот із сайту Державної податкової служби України про опублікування 24.12.2019 р. та 12.02.2020 р. з коригуванням плану-графіку проведення документальних планових перевірок платників податків на 2020 рік. (а.с. 8-10).

03.02.2020 р. Головне управління ДПС в Івано-Франківській області надало Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформаційно-аналітичну довідку щодо діяльності ПАТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім . (а.с. 32-35).

25.02.2020 р. Головне управління ДПС у Чернівецькій області склало Акт №81/24-13-13-05-03 про відмову ПАТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім в допуску посадових осіб податкового органу до проведення перевірки. Також 25.02.2020 р. позивач надав письмової пояснення до акта про відмову в допуску до проведення документальної планової перевірки ПАТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім . (а.с. 41-46).

Судом встановлено, що спірні правовідносини полягають у перевірці правомірності дій Державної податкової служби України щодо затвердження коригування плану-графіку проведення документальних планових перевірок платників податків у лютому 2020 року, в частині включення до нього ПАТ Закритий не диверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім та правомірність прийняття Головним управлінням ДПС у Чернівецькій області наказу від 13.02.2020 р. № 91 "Про проведення документальної планової перевірки Публічного акціонерного товариства Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім ".

Спірні правовідносини врегульовані Податковим кодексом України та наказом Міністерства фінансів України від 02.06.2015 № 524, яким затверджено Порядок формування та затвердження плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

До вказаних правовідносин суд застосовує такі положення законодавства та робить висновки по суті спору.

Згідно з вимогами п. 75.1 ст. 75 ПК України контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Відповідно до вимог п.п. 75.1.2 п. 75.1 ст. 75 ПК України документальною перевіркою вважається перевірка, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх передбачених цим Кодексом податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) та яка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов`язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також отриманих в установленому законодавством порядку контролюючим органом документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Документальна планова перевірка проводиться відповідно до плану-графіка перевірок.

Як вбачається з п.77.1 ст. 77 ПК України документальна планова перевірка повинна бути передбачена у плані-графіку проведення планових документальних перевірок. План-графік документальних планових перевірок на поточний рік оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки.

Стаття 77 ПК України не регламентує порядок коригування чи оновлення вже оприлюдненого плану-графіка, не закріплює відповідного права податкових органів. Зазначене положення мають вищу юридичну силу, ніж підзаконний нормативно правовий акт та розширеному тлумаченню не підлягає. Вказані норми виписані таким чином, щоб платник податку мав законні сподівання на те, що в державі існує стабільність, в тому числі з питання завчасної обізнаності платника податку про плани податкового органу провести документальну планову перевірку у поточному році та мати можливість планувати час та період такої планової перевірки.

Відповідно до вимог п. 77.4 ст. 77 ПК України про проведення документальної планової перевірки керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу приймається рішення, яке оформлюється наказом. Право на проведення документальної планової перевірки платника податків надається лише у випадку, коли йому не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня проведення зазначеної перевірки вручено під розписку або надіслано рекомендованим листом з повідомленням про вручення копію наказу про проведення документальної планової перевірки та письмове повідомлення із зазначенням дати початку проведення такої перевірки.

Згідно пп. 14.1.164 п. 14.1 ст. 14 ПК України у цьому Кодексі поняття вживаються в такому значенні: план - графік документальних виїзних перевірок - перелік платників податків, що підлягають плановій перевірці контролюючими органами у відповідний період календарного року.

Згідно п. 77.2 ст. 77 ПК України до плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи.

Таким чином, до 25 грудня 2019 року відповідач був зобов`язаний оприлюднити сформований та затверджений план-графік проведення планових документальних перевірок на поточний 2020 рік, до якого включаються винятково платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів.

З метою дотримання вимог п. 77.1 ст. 77 ПК України Державна податкова служба України до 25 грудня 2019 року оприлюднила на своєму офіційному веб-сайті план-графік проведення планових документальних перевірок на поточний 2020 рік, до якого позивача не було включено.

Згідно абз. 3 п. 77.2 ст. 77 ПК України порядок формування та затвердження плану-графіка, перелік ризиків та їх поділ за ступенями встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

На виконання зазначених норм Податкового кодексу та з метою забезпечення єдиного підходу до формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків було розроблено Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків від 02 червня 2015 року №524 (надалі - Порядок №524).

Відповідно до п. 1 Порядку № 524 план-графік документальних планових перевірок на поточний рік оприлюднюється на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки. Оновлення річного плану-графіка здійснюється у разі його коригування.

Згідно з п. 2 Порядку № 524 формування (коригування) планів-графіків територіальних органів ДФС України здійснюється у порядку, встановленому у розділах ІІІ-V цього Порядку.

У відповідності п. 1 Порядку № 524 річний план-графік для документальних планових перевірок щодо дотримання податкового, валютного та іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, складається відповідно до вимог статті 77 розділу ІІ Податкового кодексу України.

План-графік документальних планових перевірок щодо дотримання вимог законодавства України з питань державної митної справи, у тому числі своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів, складається з квартальних планів-графіків відповідно до вимог статті 346 Митного кодексу України.

З аналізу вказаних положень Порядку № 524 вбачається, що план-графік для документальних планових перевірок щодо дотримання податкового законодавства має бути річним, а формування квартального плану-графіка передбачено тільки для проведення перевірок з питань державної митної справи.

При цьому, суд звертає увагу, що у розділах ІІІ-V Порядку № 524 не передбачено можливість коригування у поточному році вже сформованого і затвердженого річного плану-графіка проведення перевірок шляхом включення до нього нових платників податків.

Як вбачається з пояснень відповідача, позивача включено до плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків на 2020 рік шляхом проведення його коригування у лютому місяці та затверджено листом голови ДФС України ОСОБА_1 С.О. - 12.02.2020 року.

Оскільки згідно з чинним законодавством України у податкових органів відсутні повноваження щодо коригування у поточному році вже сформованого і затвердженого річного плану-графіка проведення перевірок шляхом включення до нього нових платників податків, то дії Державної податкової служби України щодо включення позивача до плану - графіка проведення документальних планових перевірок платників податків у лютому місяці 2020 року, є протиправними.

У зв`язку із визнанням дій центрального органу протиправними, суд дійшов висновку, що Головним управлінням ДПС у Чернівецькій області не дотримано умов та порядку прийняття оскаржуваного наказу про проведення перевірки.

Крім того, суд наголошує, що лише дотримання контролюючим органом встановлених умов та порядку прийняття контролюючим органом рішень про проведення перевірок може бути належною підставою для видання наказу про проведення перевірки.

Аналогічна правова позиція застосована Верховним Судом України у справі № 21-425а14 та Верховним Судом у постанові від 20 червня 2018 року у справа № 822/1138/17.

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що дії Державної податкової служби України щодо затвердження коригування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків у лютому 2020 року, в частині включення до нього ПАТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім , є протиправним. У зв`язку із цим, наказ Головного управління ДПС у Чернівецькій області від 13.02.2020 р. № 91 "Про проведення документальної планової перевірки Публічного акціонерного товариства Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім , підлягає скасуванню.

У зв`язку з вказаним позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч.1 ст. 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Приписами ч.ч. 1, 2 ст. 77 КАС України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Відповідачами не доведено правомірність вчинених дій та прийнятих рішень.

Відповідно до ч.1 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

У зв`язку із вказаним суд вирішує питання щодо стягнення судових витрат на користь позивача за рахунок бюджетних асигнувань відповідачів.

Керуючись ст.ст. 9, 14, 77, 78, 90, 139, 143, 241-246, 250, 262 КАС України ,-

В И Р І Ш И В:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Визнати протиправними дії Державної податкової служби України щодо затвердження коригування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків у лютому 2020 року, в частині включення до нього ПАТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім .

3. Визнати протиправним та скасувати наказ Головного управління ДПС у Чернівецькій області від 13.02.2020 р. № 91 "Про проведення документальної планової перевірки Публічного акціонерного товариства Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім .

4. Стягнути на користь позивача за рахунок бюджетних асигнувань відповідачів судовий збір в сумі 4204 грн згідно платіжної квитанції №0.0.1626277155.1 від 21.02.2020 року.

Згідно статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У відповідності до статей 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку повністю або частково. Апеляційна скарга на рішення до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подається до Сьомого апеляційного адміністративного суду через Чернівецький окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення (складання).

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Найменування учасників справи:

позивач: ПАТ Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд Твій власний дім " (вул. Небесної Сотні, 14-А, м.Чернівці, Чернівецька область, 58029, код ЄДРПОУ 35883808);

відповідачі:

Державна податкова служба України (Львівська площа, 8, м. Київ, 04053, код ЄДРПОУ 43005393);

Головне управління Державної податкової служби у Чернівецькій області (вул. Героїв Майдану, 200-А, м.Чернівці, 58013, код ЄДРПОУ 43143196).

Суддя Т.М. Брезіна

Дата ухвалення рішення09.04.2020
Оприлюднено13.04.2020
Номер документу88696059
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій, визнання протиправним та скасування наказу

Судовий реєстр по справі —824/251/20-а

Ухвала від 07.10.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Усенко Є.А.

Ухвала від 30.09.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Усенко Є.А.

Ухвала від 17.09.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Усенко Є.А.

Ухвала від 18.08.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 17.08.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 06.08.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Франовська К.С.

Ухвала від 06.08.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Франовська К.С.

Ухвала від 05.08.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Франовська К.С.

Ухвала від 30.07.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Франовська К.С.

Ухвала від 21.07.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Франовська К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні