Ухвала
від 14.04.2020 по справі 927/120/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

14 квітня 2020 року м. Чернігів справа № 927/120/20

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали позовної заяви за позовом Публічного акціонерного товариства Укртелеком 01601, м. Київ, бульвар Шевченка, 18 14000, м. Чернігів, проспект Перемоги, 76 (адреса для листування) До Управління соціального захисту населення Козелецької районної державної адміністрації 17000, смт. Козелець Чернігівської області, вул. Соборності, 27 про стягнення 218 835 грн. 17 коп.

Представники сторін в підготовче засідання не з`явились.

ВСТАНОВИВ:

19 лютого 2020 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Публічного акціонерного товариства Укртелеком до Управління соціального захисту населення Козелецької районної державної адміністрації про стягнення 220 905,25 грн. заборгованості по відшкодуванню вартості телекомунікаційних послуг, наданих пільговим категоріям громадян, які проживають в Козелецькому районі, у період з 01.01.2019р. по 31.10.2019р.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем вимог чинного законодавства України щодо своєчасного відшкодування вартості наданих телекомунікаційних послуг.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 24.02.2020р.:

прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі;

постановлено здійснювати розгляд позовної заяви за правилами загального позовного провадження;

призначено розгляд позовної заяви в підготовчому засіданні на 19 березня 2020 року;

встановлений процесуальний строк для подання відповідачем відзиву на позовну заяву - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали.

02 березня 2020 року, у встановлений судом процесуальний строк, до Господарського суду Чернігівської області відповідачем поданий відзив від 28.02.2020р. № 05-603 на позовну заяву зі змісту якого вбачається, що відповідач вважає позовні вимоги неправомірними, такими, що ґрунтуються на припущеннях та не підлягають задоволенню.

04 березня 2020 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла відповідь від 04.03.2020р. № 14-11/39 позивача на відзив, зі змісту якої вбачається, що позивач не погоджується з позицією відповідача та вважає заявлені позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підтверджуються належними та допустимими доказами.

Одночасно, позивач заявив про зменшення розміру заявлених позовних вимог на 2 070,08 грн. - до 218 835,17 грн. В обґрунтування даного клопотання позивач посилається на проведення ним перерахунку заявленої до стягнення суми з урахуванням наданого відповідачем переліку осіб, які померли або відмовились від телекомунікаційних послуг у відповідний період або раніше.

19 березня 2020 року суд постановив протокольну ухвалу про відкладення підготовчого засідання на 14 квітня 2020р. При цьому, відповідною ухвалою:

повідомлено позивача про призначення судового засідання, а також про те, що у разі його неявки в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійде заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору;

повідомлено відповідача про призначення судового засідання, а також про те, що його неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду позовної заяви;

встановлений процесуальний строк для подання відповідачем заперечення - протягом п`яти днів з дня отримання даної ухвали.

Сторони належним чином були повідомлені про дату, час та місце проведення підготовчого засідання, однак не скористались своїм процесуальним правом на участь у ньому.

09 квітня 2020 року (здані для відправки до відділення поштового зв`язку 08.04.2020р.) до Господарського суду Чернігівської області надійшли заперечення від 08.04.2020р. № 05-34, якими відповідач підтримав свою позицію, викладену у відзиві на позовну заяву.

Одночасно, відповідач просить відкласти розгляд справи у зв`язку із запровадженням карантину.

Як вже було вказано вище, відповідачеві був встановлений процесуальний строк для подання заперечення - протягом п`яти днів з дня отримання ухвали Господарського суду Чернігівської області від 19.03.2020р.

Відповідна ухвала суду була отримана відповідачем 20.03.2020р., що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення № 1400047706558, а тому останнім днем подання заперечення є 25.03.2020р.

За змістом ч. 2 ст. 118 Господарського процесуального кодексу України, заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Крім того, суд звертає увагу, що заперечення відповідача підписане представником Управління соціального захисту населення Козелецької районної державної адміністрації К.В.Янко, яка діє на підставі довіреності від 17.03.2020р. № 05-8.

За змістом ст. 56 Господарського процесуального кодексу України, сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Представником у суді може бути адвокат або законний представник (ч. 1 ст. 58 Господарського процессуального кодексу України).

Приписом п.п. 11 п. 16 1 розділу XV Перехідні положення Конституції України визначено, що з дня набрання чинності Законом України Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131 1 та статті 131 2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у судах першої інстанції здійснюється з 1 січня 2019 року.

Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року.

Згідно ч. 9 ст. 60 Господарського процесуального кодексу України, у разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Отже, за змістом вказаних вище норм чинного законодавства України, для самопредставництва мають бути подані: статутні документи, або положення, інструкція, трудовий договір або наказ про зарахування на посаду чи витяг з єдиного реєстру, де зазначено, що особа має функцію представляти підприємство (установу, організацію) в судах без додаткового уповноваження.

Всупереч вказаним вище правовим нормам, до заперечення відповідачем не подані належні документи щодо визначення права К.В.Янко діяти від імені юридичної особи в порядку самопредставництва.

Враховуючи наведене вище, клопотання відповідача про відкладення розгляду справи залишається судом без розгляду як таке, що підписане неуповноваженою на те особою.

Також, суд звертає увагу на те, що за змістом п. 2 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

10 квітня 2020 року до Господарського суду Чернігівської області позивачем подано клопотання від 09.04.2020р. № 14-11/73 про проведення розгляду справи за відсутності повноважного представника товариства. В обґрунтування даного клопотання позивач посилається на запровадження з 12.03.2020р. по 24.04.2020р. на території України карантину.

Враховуючи запровадження в Україні Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020р. № 211 Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 карантину та вважаючи це винятковим випадком, в підготовчому засіданні 14.04.2020р. суд постановив протокольну ухвалу про продовження строку підготовчого провадження на тридцять днів.

У підготовчому засіданні судом, відповідно до вимог ст. 182 Господарського процесуального кодексу України, були здійснені дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Згідно ст. 185 Господарського процесуального кодексу України, у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті. За результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу, зокрема, про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. 182 - 185, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.

2. Закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті в судовому засіданні на 12 травня 2020 р. о 09:00 у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: 14000, м. Чернігів, проспект Миру, 20, зал судових засідань № 301 .

3. Викликати для участі в судовому засіданні представника Публічного акціонерного товариства Укртелеком в якості позивача. Повідомити позивача, що у разі його неявки в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійде заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

4. Викликати для участі в судовому засіданні представника Управління соціального захисту населення Козелецької районної державної адміністрації в якості відповідача. Повідомити відповідача, що його неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду справи.

5. Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Дата набрання ухвалою законної сили - 14.04.2020р.

Суддя А.С.Сидоренко

Дата ухвалення рішення14.04.2020
Оприлюднено16.04.2020
Номер документу88748406
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 218 835 грн. 17 коп

Судовий реєстр по справі —927/120/20

Ухвала від 01.07.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 24.06.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Постанова від 15.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 22.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Рішення від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 14.04.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 19.03.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні