Рішення
від 09.04.2020 по справі 487/8140/19
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/8140/19

Провадження № 2/487/703/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

09.04.2020 року Заводський районний суд м. Миколаєва в складі: головуючого - судді Нікітіна Д.Г., за участю секретаря судового засідання - Оцабера М.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Миколаєва цивільну справу за позовом Миколаївського обласного будинку дитини Миколаївської обласної ради в інтересах малолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третьої особи - Служби у справах дітей Первомайської райдержадміністрації про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

01.11.2019 року Миколаївський обласний будинок дитини Миколаївської обласної ради в інтересах малолітнього ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третьої особи - Служби у справах дітей Первомайської райдержадміністрації про позбавлення батьківських прав.

Свої вимоги мотивували тим, що Відповідачка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та відповідач ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є батьками малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

З моменту останнього відвідування 18.04.2019р. (в лікарні) і по теперішній час долею ОСОБА_5 батьки не цікавились і не відвідували.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування від 20.09.2019 року за № 1012-01.02-04 наданого Первомайською районною державною адміністрацією, про позбавленні батьківських прав орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_3 та ОСОБА_2 відносно їх малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 Родина перебуває на обліку в службі у справах дітей Первомайської РДА від 13.11.2018 року, як така, що перебуває у складних життєвих обставинах, як батьки що систематично ухиляються від виконання батьківських обов`язків. ОСОБА_2 безвідповідально ставилась до виконання своїх батьківських обов`язків, що таке ставлення призводило до того, що дитина потрапляла до лікарні в дитяче відділення з харчовим отруєнням та з застудою . В лікарні жінка часто залишала хлопчика одного в палаті без догляду, або доручала дивитися за дитиною медперсоналу. ОСОБА_3 систематично вживає спиртні напої та наркотичні засоби. Батьки безвідповідально ставляться до своїх батьківських обов`язків відносно дитини, що може призвести до настання негативних наслідків, як для здоров`я, так і для життя їхнього сина.

Ухвалою суду від 29.11.2019 року провадження по справі було відкрито.

В судове засідання представник позивача не з`явилась, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, не заперечує проти винесення заочного рішення.

У судове засідання відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_4 не з`явився, про дату, час і місце судового засідання був повідомлений належним чином, поважних причин неявки суду не повідомив. Заяв, клопотань, відзиву на позов від відповідача до суду не надходило. Суд вважає можливим постановити рішення про заочний розгляд справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Представник третьої особи у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи у його відсутності. Просить суд винести рішення з урахуванням наданого Органом опіки та піклування висновку щодо доцільності позбавлення батьківських прав.

Дослідивши матеріали справи суд приходить до наступного.

Відповідачка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та відповідач ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є батьками малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

21 грудня 2018 року служба у справах дітей Первомайської райдержадміністрації на підставі заяви матері та батька влаштували малолітнього ОСОБА_1 до Миколаївського обласного Будинку дитини терміном на 6-ть місяців на повне державне забезпечення згідно розпорядження голови Первомайської райдержадміністрації № 332-р від 21.11.2018р.

При цьому батькам було вказано на необхідність періодичного відвідування дитини у закладі, безпосередній участі у вихованні дитини та створення умов для проживанні дитини та повернення його в сім`ю.

В червні місяці 2019 року термін перебування дитини у закладі закінчився.

Громадянка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1. та громадянин ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2. не звернулись до ССД Первомайської райдержадміністрації про повернення дитини на виховання в сім`ю або продовжити термін перебування дитини в закладі

Відповідно характеристики гр.. ОСОБА_2 , то ОСОБА_2 зарекомендувала себе як безвідповідальною матір`ю, яка не доглядала за дитиною, не займалась домашнім господарством. Неодноразово надходили скарги від сімейного лікаря Довгопристанської АЗПСМ. Мама не адаптована, не до кінця розуміє роль матері та відповідальності, яку несе за життя дитини. Громадянка ОСОБА_2 без сторонньої допомоги, впоратися з дитиною не може. Безвідповідальне ставлення неодноразово призводило до того, що дитина потрапляла до лікарні.

Відповідно характеристики гр.. ОСОБА_4 схильний до вживання наркотичних речовин.

За станом свого здоров`я ОСОБА_5 періодично вибуває до ОДЛ, один з випадків коли в лютому місяці поточного року дитина вибуває до лікарні, матері було запропоновано перебувати в лікарні з сином, вона погодилась, але побула там з ним 2 дня сказала, що їй потрібно поїхати за речами до м. Первомайеька, до сина в лікарню так і не повернулась. 13.04.2019 року о 19-00 відповідачка прийшла до закладу відвідати свого сина, їй було повідомлено, що ОСОБА_5 в лікарні, матері запропоновано відвідати лікувальний заклад, який вона відвідала лише 18.04.2019 року.

В черговий раз ОСОБА_5 потрапляє до лікарні, юрист закладу намагалась зателефонувати батькам хлопчика, телефон ОСОБА_2 був вимкнутий, батько хлопчика, ОСОБА_8 , повідомив, що забирати дитину з закладу він не буде, син йому не потрібний.

З моменту останнього відвідування 18.04.2019р. (в лікарні) і по теперішній час долею ОСОБА_5 батьки не цікавились і не відвідували.

ОСОБА_5 дитина з інвалідністю, яка оформлена 21.02.2019 р. за діагнозом: Множині вроджені вади розвитку, що призводять до стійких уражень кількох органів та систем (ВВС, ДМЕШ, ВОВ, вроджена вада ЖКТ, атрезія ануса (стан після оперативного втручання), Вроджена вада опорно-рухової системи, плоско-вальгустна установка стоп, гіпермобільність суглобі). Дитина потребує особливого нагляду.

Відповідно до доповідної Завідуючої АЗПСМ з сім`ю ОСОБА_1 проводилася

бесіди, щодо санітарно-гігієнічного стану приміщення, де знаходиться дитина. На

подвір росте амброзія, в будинку бруд, пил, в будинку стійкий запах сигарет.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування від 20.09.2019 року за №

1012-01.02-04 наданого Первомайською районною державною адміністрацією, про

позбавленні батьківських прав орган опіки та піклування вважає за доцільне

позбавити батьківських прав ОСОБА_3 та ОСОБА_2

відносно їх малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 Родина

перебуває на обліку в службі у справах дітей Первомайської РДА від 13.11.2018 року,

як така, що перебуває у складних життєвих обставинах, як батьки що систематично

ухиляються від виконання батьківських обов`язків. ОСОБА_2

безвідповідально ставилась до виконання своїх батьківських обов`язків, що таке

ставлення призводило до того, що дитина потрапляла до лікарні в дитяче відділення з

харчовим отруєнням та з застудою. В лікарні жінка часто залишала хлопчика одного в

палаті без догляду, або доручала дивитися за дитиною медперсоналу.

ОСОБА_3 систематично вживає спиртні напої та наркотичні засоби. Батьки безвідповідально ставляться до своїх батьківських обов`язків відносно дитини, що може призвести до настання негативних наслідків, як для здоров`я, так і для життя їхнього сина

Відповідно до статті 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про стан здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

За пунктом 2 частини1статті 164 СК України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно пункту 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 року Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Згідно ст. 18 Конвенції Про права дитини від 20.11.1989 року батьки несуть основну відповідальність за виховання та розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основної уваги.

Вимогами ст. 27 даної Конвенції передбачено, що батьки зобов`язані виховувати дитину, нести основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей та фінансових можливостей рівень життя, необхідний для розвитку дитини.

Так, Декларація прав дитини, проголошена Генеральною Асамблеєю ООН20 листопада 1959 року як принципове положення визначила, що дитина повинна зростати в умовах турботи.

У відповідності до частини 1 статті 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та практику Європейський суду з прав людини як джерело права.

Європейський суд з прав людини у рішенні по справі Савіни проти України , яке 18 березня 2009 року набуло статусу остаточного, вказав, в тому числі, на необхідності з`ясовувати, чи був відповідний процес прийняття рішень справедливим і здатним забезпечити належний захист інтересів; чи було проведено ретельний аналіз можливих наслідків пропонованого заходу з опіки для батьків і дитини; чи зазнаватиме дитина, якщо її залишать під опікою батьків, жорстокого поводження та чи страждатиме вона через відсутність піклування, через неповноцінне виховання та відсутність емоційної підтримки; чи виправдовується встановлення державної опіки над дитиною станом її фізичного або психічного здоров`я; чи ґрунтуються висновки національних органів на достатній доказовій базі (яка, за потреби, може включати показання свідків, висновки компетентних органів, психологічні та інші експертні висновки та медичні довідки); чи мали заінтересовані сторони, зокрема батьки, достатні можливості брати участь у вирішенні такого питання.

Частинами 2,3 ст.11 Закону України Про охорону дитинства від 6 квітня 2001 року (з наступними змінами та доповненнями), передбачено, що кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків.

Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Згідно ч.1 ст.12 Закону України Про охорону дитинства від 26 квітня 2001 року (з наступними змінами та доповненнями) виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

За правилами ч.2 ст.157 СК України той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні.

Відповідно до ст.9 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року № 789-XII, держави - учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

За загальним правилом позбавлення батьківських прав спрямоване насамперед на захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей та є засобом стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків.

Позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Зважаючи на те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох з урахуванням її характеру, особи батька і матері, а також інших конкретних обставин справи відмовити в задоволенні позову про позбавлення цих прав, попередивши відповідача про необхідність змінити ставлення до виховання дитини (дітей) і поклавши на органи опіки та піклування контроль за виконанням ним батьківських обов`язків.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування від 20.09.2019 року за № 1012-01.02-04 наданого Первомайською районною державною адміністрацією, про позбавленні батьківських прав орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_3 та ОСОБА_2 відносно їх малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 Родина перебуває на обліку в службі у справах дітей Первомайської РДА від 13.11.2018 року, як така, що перебуває у складних життєвих обставинах, як батьки що систематично ухиляються від виконання батьківських обов`язків. ОСОБА_2 безвідповідально ставилась до виконання своїх батьківських обов`язків, що таке ставлення призводило до того, що дитина потрапляла до лікарні в дитяче відділення з харчовим отруєнням та з застудою . В лікарні жінка часто залишала хлопчика одного в палаті без догляду, або доручала дивитися за дитиною медперсоналу. ОСОБА_3 систематично вживає спиртні напої та наркотичні засоби Викладені обставини свідчать про свідоме ухилення відповідачів від виховання, утримання неповнолітнього сина, та небажання виконувати свої батьківські обов`язки. Батьки безвідповідально ставляться до своїх батьківських обов`язків відносно дитини, що може призвести до настання негативних наслідків, як для здоров`я, так і для життя їхнього сина

За таких обставин, суд приходить до висновку, що відповідачі, тривалий час свідомо не піклується про свого малолітнього сина, не забезпечує його фізичний та духовний розвиток, не стежить за його здоров`ям та навчанням, не спілкується з дитиною в обсязі необхідному для їх самоусвідомлення, не виявляють інтересу до його внутрішнього світу, і тому, в інтересах дитини, існують правові підстави для задоволення позовних вимог і позбавлення ОСОБА_2 та ОСОБА_4 батьківських прав відносно сина.

Відповідно до ст. ст. 180 - 182 Сімейного Кодекса України батьки зобов`язані утримавати дітей до досягнення їм повноліття. На виконання цього обов`язку за рішенням суду можуть стягатися аліменти, розмір яких визначається з урахуванням стану здоров`я і матеріального положення дітей і інших обставин, що мають істотне значення.

Тому заявлені вимоги, щодо стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, підлягає задоволенню.

У відповідності до вимог п.1 ч.2 ст.141 ЦПК України судовий збір сплачений при подачі позову, підлягає стягненню з відповідачів у солідарному порядку.

Керуючись ст.ст. 76, 81, 141, 259, 263-268 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Миколаївського обласного будинку дитини Миколаївської обласної ради в інтересах малолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третьої особи - Служби у справах дітей Первомайської райдержадміністрації про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно сина ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Позбавити ОСОБА_3 батьківських прав відносно сина ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягнути з ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , аліменти на утримання неповнолітнього сина - ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 у розмірі 1/3 частини з усіх видів заробітку (доходів) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку на користь установи чи фізичних осіб, на утримання яких буде передаватися дитина, починаючи з 01.11.2019 року і до повноліття дитини.

Стягнути з ОСОБА_3 та ОСОБА_2 в солідарному порядку судовий збір у розмірі 768,40 гривень.

Рішення суду може бути оскаржене до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач: Миколаївський обласний Будинок дитини Миколаївської обласної ради, ЄДРПОУ 30125754, м. Миколаїв, вул. Курортна 7Б.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП відсутній, АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1

Третя особа: Служба у справах дітей Первомайської райдержадміністрації, Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. Чкалова, 12.

Суддя Д.Г. Нікітін

Дата ухвалення рішення09.04.2020
Оприлюднено16.04.2020
Номер документу88782688
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —487/8140/19

Рішення від 09.04.2020

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Нікітін Д. Г.

Постанова від 16.01.2020

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Нікітін Д. Г.

Ухвала від 29.11.2019

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Нікітін Д. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні