Рішення
від 17.04.2020 по справі 915/78/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2020 року Справа № 915/78/20

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Давченко Т.М.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження

без виклику сторін

справу № 915/78/20

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія",

вул. Погранична, 39/1, м. Миколаїв, 54017;

до приватного підприємства "Банга",

вул. Кірова, 200, м. Миколаїв, 54054;

про стягнення грошових коштів у загальній сумі 6633 грн. 11 коп.

В С Т А Н О В И В:

Товариством з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "Миколаївська електропостачальна компанія" пред`явлено позов до приватного підприємства (ПП) "Банга" про стягнення з останнього грошових коштів у загальній сумі 6633 грн. 11 коп., із яких: 5891 грн. 36 коп. - основний борг; 622 грн. 34 коп. - пеня; 58 грн. 82 коп. - інфляційні втрати; 60 грн. 59 коп. - 3% річних, з посиланням на неналежне виконання ПП "Банга" грошових зобов`язань за договором від 01.12.2018 № 44/1947 про постачання електричної енергії (далі - договір), укладеним між сторонами шляхом підписання уповноваженим представником відповідача заяви-приєднання до умов указаного вище договору, розміщеного на офіційному веб-сайті ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія" www.elektropostach.mk.ua, на умовах договору про постачання електричної енергії від 25.01.2008 № 44/1947, укладеного раніше між відповідачем та попереднім постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, а саме, порушення зобов`язань щодо своєчасної та у повному обсязі оплати поставленої позивачем електричної енергії, внаслідок чого за період липень-вересень 2019 року утворилася заборгованість у спірній сумі, а на суми допущених відповідачем у період 17.07-31.12.2019 прострочень ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія" нараховано пеню в порядку п. 5 комерційної пропозиції до договору, а також здійснено нарахування, передбачені ч. 2 ст. 625 ЦК України.

ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія" також просить суд про стягнення з відповідача грошових коштів на відшкодування витрат з оплати позовної заяви судовим збором.

Ухвалою від 19.02.2020 відкрито провадження в даній справі та визначено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Від відповідача відзив на позовну заяву не надійшов; поштове відправлення з ухвалою від 19.02.2020 про відкриття провадження у справі, направлене на адресу відповідача, повернено до суду відділенням зв`язку з позначкою поштового відділення "повернуто за строком зберігання", проте суд вважає, що відповідача належним чином повідомлено про відкриття провадження у справі, так як ухвалу від 19.02.2020 направлено на адресу, за якою ПП "Банга" зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Ураховуючи викладене, та що справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження, суд вважає за можливе розглядати справу за наявними в ній матеріалами, у відповідності до ч. 13 ст. 8, ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178, ч. 5 ст. 252 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого.

Між відкритим акціонерним товариством енергопостачальна компанія "Миколаївобленерго" (далі - постачальник), правонаступником якого є позивач, та ПП "Банга" (далі - споживач), укладено договір від 25.01.2008 № 44/1947 про постачання електричної енергії (далі - договір від 25.01.2008), з урахуванням до нього додаткової угоди від 02.04.2018, згідно умов якого постачальник зобов`язався продавати споживачу електричну енергію, як різновид товару, в обсягах, визначених у розділі 5 договору, з урахуванням умов розділу 6 договору (додаток № 1 "Обсяги постачання електричної енергії споживачу та субспоживачу"), для забезпечення потреб електроустановок споживача з приєднаною потужністю 5 кВт, а споживач - оплачувати постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснювати інші платежі згідно з умовами цього договору (п.п. 1, 2.2.2 договору від 25.01.2008).

Під час виконання умов договору, а також при вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов`язалися керуватися чинним законодавством України та Правилами користування електричною енергією (далі - ПКЕЕ), затвердженими в установленому порядку (пп. 2.1 договору від 25.01.2008).

У відповідності до пп. 2.3.3 договору від 25.01.2008, відповідач зобов`язався, зокрема, оплачувати постачальнику вартість електричної енергії, а також інші платежі згідно з умовами договору та додатків № 10 "Порядок розрахунків" та № 4 "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії" до договору.

Згідно з п. 1 додатку № 10 "Порядок розрахунків" до договору від 25.01.2008 в редакції додаткової угоди від 02.04.2018, розрахунковим вважається період з 01 числа місяця по 31 число цього місяця (або іншого останнього дня місяця) включно. Покази розрахункових засобів обліку відповідно до переліку суб`єктів споживача і точок комерційного обліку фіксується споживачем на останній календарний день місяця та оформлюються "Актом про використану електричну енергію" по наведеному у додатку № 4 зразку у 2-х примірниках по одному для кожної сторони. Розрахунки за електричну енергію проводяться споживачем виключно грошовими коштами на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника. За дату оплати приймається дата зарахування коштів на поточні рахунки постачальника.

Згідно з п. 2 додатку № 10 "Порядок розрахунків" до договору від 25.01.2008 в редакції додаткової угоди від 02.04.2018, споживач до 05 числа місяця до початку розрахункового періоду здійснює оплату на наступний розрахунковий період (попередню оплату) у розмірі вартості 100 % заявленого обсягу споживання електроенергії на поточний рахунок із спеціальним режимом використання.

У випадку співвпадання дати оплати з вихідним чи святковим днями, споживач здійснює оплату у найближчий робочий день, що передує вихідному чи святковому дню.

В день надання "Акту про використану електричну енергію" постачальник надає споживачу рахунки за фактично спожиту активну електроенергію і фактичне перетікання реактивної електроенергії за розрахунковий період та рахунок на здійснення попередньої оплати.

Якщо фактичне споживання електричної енергії виявиться більшим ніж очікуване, різниця між сумою попередньої оплати та вартістю фактично спожитої електроенергії має бути сплачена протягом 5 операційних днів з дня отримання рахунків за фактично використану у розрахунковому періоді електричну енергію.

Якщо сума передоплати перевищує вартість фактично використаної електроенергії, надлишкові кошти зараховуються як оплата наступних платежів.

Припинення повністю або частково постачання електричної енергії за несплату передбачених цим додатком рахунків на попередню оплату не може застосовуватись раніше початку розрахункового або планового періоду, на який має здійснюватись відповідна оплата.

У разі несвоєчасної оплати обумовлених даним додатком платежів, постачальник електричної енергії проводить споживачу нарахування за весь час прострочення: пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми боргу, що діяла в період, за який здійснюються нарахування; 3 % річних з простроченої суми.

При цьому сума боргу повинна бути сплачена споживачем з урахуванням встановленого індексу інфляції.

Пеня, 3 % річних та інфляційні нарахування сплачуються на поточний рахунок постачальника електричної енергії, який вказується в рахунках, протягом 5 операційних днів з дня їх отримання.

У відповідності до п.п. 1-5, 8-10 додатку № 4 "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії" до договору від 25.01.2008 в редакції додаткової угоди від 02.04.2018, сторони домовились, що споживач в останній календарний день місяця на 24:00 год. знімає покази засобів обліку і 01 числа місяця, наступного за розрахунковим, повідомляє про них постачальнику за допомогою інтернет-магазину комунальних послуг (далі ? Сервіс), шо розміщений за адресою www.ukrbilling.com

Постачальник проводить контрольне зняття показів розрахункових засобів обліку наприкінці розрахункового періоду.

Якщо дата повідомлення постачальника про покази засобів обліку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, визначений відповідно до законодавства, споживач може повідомити про них у найближчий робочий день, що слідує за вихідним чи святковим днем.

Якщо покази засобів обліку, які занесені споживачем через сервіс є меншими, ніж зафіксовані представниками постачальника на дату проведення ним контрольного зняття показів засобів обліку споживача, розрахунок за спожиту електричну енергію проводиться згідно з показами засобів обліку, знятими представниками постачальника.

Споживач на підставі показів засобів обліку самостійно формує рахунок на оплату за спожиту електричну енергію, інші рахунки, "Акт про прийняття-передавання товарної продукції" за допомогою Сервісу. У разі необхідності споживач може отримати у постачальника рахунки та інші документи у паперовому вигляді.

Споживач протягом одного робочого дня після повідомлення постачальника про покази засобів обліку зобов`язаний підписати електронно-цифровим підписом (далі ? ЕЦП) рахунок на оплату за спожиту електричну енергію, інші рахунки, "Акт про прийняття-передавання товарної продукції" та після цього завантажити їх на Сервіс. У разі не завантаження споживачем підписаних ЕЦП рахунку на оплату за спожиту електричну енергію, інші рахунки, "Акту про прийняття-передавання товарної продукції" протягом одного робочого дня після повідомлення постачальника про покази засобів обліку, зазначені рахунок на оплату за спожиту електричну енергію, інші рахунки, "Акт про прийняття-передавання товарної продукції" вважаються підписаними з боку споживача без зауважень.

У разі відсутності можливості отримання/відправлення електронних документів за допомогою Сервісу, споживач зобов`язаний надати постачальнику покази засобів обліку у формі "Акту про використану електричну енергію" (в оригіналі), що складений згідно зразку, у термін, визначений у п. 1 цього додатку. Якщо дата повідомлення постачальника про покази засобів обліку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, визначений відповідно до законодавства, споживач надає його у найближчий робочий день, що слідує за вихідним чи святковим днем.

Факт переходу споживачу права власності на спожиту у календарному місяці електричну енергію підтверджується "Актом про прийняття-передавання товарної продукції".

Акти про прийняття-передавання товарної продукції, рахунки (далі ? документи), якими сторони здійснюють обмін у процесі виконання цього договору, надаються сторонами в електронному вигляді з використанням Сервісу.

Сторонами погоджено, що договір від 25.01.2008 набирає чинності з дня його підписання та укладається на строк до 31.12.2008, а в частині розрахунків до повного їх завершення; договір вважається продовженим на наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення терміну дії договору жодною із сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляду його умов (п. 9.4 договору від 25.01.2008).

У зв`язку з набранням 11.06.2017 чинності Законом України "Про ринок електричної енергії" від 13.04.2017 № 2019-VIII та відокремленням діяльності з розподілу електричної енергії від функцій виробництва, передачі та постачання, з 01.01.2019 надання послуг з постачання (продажу) електроенергії здійснює ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія".

Відповідно до пункту 13 розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про ринок електричної енергії", споживачі (крім побутових та малих непобутових споживачів), яким на день набрання чинності цим Законом здійснював постачання електричної енергії постачальник за регульованим тарифом, мають обрати собі електропостачальника та укласти з ним договір постачання електричної енергії споживачу до 01.01.2019.

Керуючись указаними положеннями законодавства, ПП "Банга", 18.10.2018 підписано заяву-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії споживачу, згідно умов якої ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія" (постачальник електричної енергії) на виконання вимог Закону України "Про ринок електричної енергії", з урахуванням ст.ст. 633, 634, 641, 642 ЦК України, та з метою неперервного електрозабезпечення за об`єктами споживача, повідомило ПП "Банга" про припинення діяльності постачальника електричної енергії АТ "Миколаївобленерго" та приєднання споживача з 01.12.2018 до договору про постачання електричної енергії споживачу на умовах договору про постачання електричної енергії від 25.01.2008 № 44/1947 бази даних абонентів постачальника електричної енергії за регульованим тарифом.

За наявності підпису споживача договір про постачання електричної енергії споживачу вважається укладеним з 01.12.2018.

Заява-приєднання підлягає поверненню споживачем на адресу АТ "Миколаївобленерго", однак, якщо споживач до 01.12.2018 не звернувся до АТ "Миколаївобленерго" із запереченнями щодо укладення договору в цілому або щодо окремих умов договору та спожив певний обсяг електричної енергії, - договір про постачання електричної енергії споживачу вважається укладеним без заперечень.

Відповідно до п. 2 Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312 "Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії" (далі - Правила), укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється до 01.12.2018 шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання.

Ураховуючи викладене, суд визнає, що відповідач, підписавши заяву-приєднання, уклав з ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія" з 01.12.2018 договір про постачання електричної енергії від тієї ж дати на умовах згаданого вище договору від 25.01.2008 № 44/1947.

На виконання умов договору ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія" за період липень-вересень 2019 року поставлено відповідачу активну електроенергію згідно актів про прийняття-передавання товарної продукції: від 31.07.2019 за липень 2019 року на суму 1959 грн. 95 коп. з ПДВ; за серпень 2019 року - від 31.08.2019 на суму 2643 грн. 91 коп. з ПДВ; за вересень - від 30.09.2019 на суму 3185 грн. 36 коп. з ПДВ.

На оплату зазначених актів позивачем виставлені рахунки: за липень 2019 року - від 06.08.2019 № 44/1947/7/1 на суму 181 грн. 42 коп. з ПДВ (з урахуванням наявної попередньої оплати в сумі 1778 грн. 53 коп.; за серпень 2019 року - від 01.09.2019 № 44/1947/8/1 на суму 2524 грн. 58 коп. з ПДВ (з урахуванням наявної попередньої оплати в сумі 119 грн. 33 коп.); за вересень 2019 року - від 04.10.2019 № 44/1947/9/1 на суму 3185 грн. 36 коп. з ПДВ.

Позивач зазначає, що указані рахунки відповідачем оплачені несвоєчасно та у неповному обсязі, з посиланням на наявні у матеріалах справи платіжні доручення від 08.04.2019 № @2PL113927 на суму 2325 грн. 10 коп., із якої 540 грн. 58 коп. зараховано в якості попередньої оплати по рахунку від 01.08.2019 № 44/1947/7/1; від 10.05.2019 № @2PL770712 на суму 2325 грн. 10 коп., із якої 483 грн. 61 коп. зараховано в якості попередньої оплати по рахунку від 01.08.2019 № 44/1947/7/1; від 27.05.2019 № @2PL753356 на суму 873 грн. 67 коп., із якої 754 грн. 34 коп. зараховано в якості попередньої оплати по рахунку від 01.08.2019 № 44/1947/7/1 та 119 грн. 33 коп. - в якості попередньої оплати рахунку від 01.09.2019 № 44/1947/8/1.

За твердженнями позивача, заборгованість з оплати поставленої у період липень-вересень 2019 року активної електроенергії ПП "Банга" в сумі 5891 грн. 36 коп. не оплачена і досі.

Господарським законодавством передбачено, що за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Предметом договору енергопостачання є окремі види енергії з найменуванням, передбаченим у державних стандартах або технічних умовах (чч. 1, 3 ст. 275 ГК України).

Розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється, як правило, у формі попередньої оплати. За погодженням сторін можуть застосовуватися планові платежі з наступним перерахунком або оплата, що провадиться за фактично відпущену енергію (чч. 6, 7 ст. 276 ГК України).

Згідно ч. 1 ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору. Положеннями ст.ст. 525, 526, 629 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися відповідно до умов договору та вимог ЦК України. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Кожна сторона повинна вжити всіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором (ч. 2 ст. 193 ГК України).

Ураховуючи викладене, суд визнає доведеним, що ПП "Банга" порушені договірні зобов`язання щодо своєчасної оплати поставленої електричної енергії, внаслідок чого утворилася заборгованість у сумі 5891 грн. 36 коп., і указану суму заборгованості належить стягнути з відповідача.

Щодо заявлених позивачем вимог до стягнення з ПП "Банга" пені та нарахувань у порядку ч. 2 ст. 625 ЦК України, суд приходить до такого.

Із змісту поданих позивачем розрахунків вбачається, що указані нарахування здійснені на суми прострочень, до пущених ПП "Банга" як при оплаті згаданих вище рахунків за фактично використану елетроенергію, так і планових рахунків за період серпень-вересень 2019 року, а саме, рахунків від 09.07.2019 № 44/1947/8/1/П1 на суму 1778 грн. 53 коп. та від 06.08.2019 № 44/1947/9/1/П1 на суму 1681 грн. 88 коп.

Цивільним законодавством визначено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом (ч. 2 ст. 625 ЦК України).

Згідно пп. 4.2.1 договору про постачання електричної енергії, за внесення платежів, передбачених пунктами 2.3.3, 2.3.4 договору, з порушенням термінів, визначених додатком № 10 "Порядок розрахунків", споживач сплачує постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати, 3% річних та індекс інфляції.

Отже, нарахування на суми допущених відповідачем прострочень оплати електроенергії пені та 3 % річних, а також інфляційних втрат відповідає умовам договору, чинному законодавству і обставинам справи. Подані позивачем розрахунки 3% річних у загальній сумі 60 грн. 59 коп., пені в загальній сумі 622 грн. 34 коп. та інфляційних втрат у загальній сумі 58 грн. 82 коп. - суд визнає правильними.

Таким чином, позовні вимоги ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія" підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд приходить до наступного.

Господарським процесуальним законодавством передбачено покладання судових витрат, зокрема, витрат на оплату позовної заяви судовим збором, на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог (п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України).

Отже, витрати ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія" на оплату позовної заяви судовим збором, згідно платіжного доручення від 23.01.2020 № 470 у сумі 2102 грн., яка, у відповідності до п. 1 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", є мінімальною сумою судового збору, належить у цій сумі відшкодувати за рахунок відповідача.

Керуючись ст.ст. 232, 233, 236-238 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" задовольнити повністю.

2. Стягнути з приватного підприємства "Банга", вул. Кірова, 200, м. Миколаїв, 54054, ідентифікаційний код 20918622, на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" вул. Погранична, 39/1, м. Миколаїв, 54017, ідентифікаційний код 42129888, грошові кошти в загальній сумі 6633 (шість тисяч шістсот шістдесят три) грн. 11 коп., із яких:

5891 (п`ять тисяч вісімсот дев`яносто одна) грн. 36 коп. - основний борг ? на поточний рахунок № НОМЕР_1 в МОУ АТ "Ощадбанк" України, код 42129888;

622 (шістсот двадцять дві) грн. 34 коп. - пеня; 58 (п`ятдесят вісім) грн. 82 коп. - інфляційні втрати; 60 (шістдесят) грн. 59 коп. - 3% річних, ? на поточний рахунок № НОМЕР_2 в АТ КБ "Приватбанк", МФО 326610, код 42129888;

а також грошові кошти на відшкодування витрат на оплату позовної заяви судовим збором у сумі 2102 (дві тисячі сто дві) грн. - на поточний рахунок № НОМЕР_3 в АТ КБ "Приватбанк", МФО 326610, код 42129888.

3. Копії даного рішення направити учасникам справи на адреси, зазначені у вступній частині рішення.

Рішення може бути оскаржено до Південно-Західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Миколаївської області протягом 20 днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.М. Давченко

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення17.04.2020
Оприлюднено19.04.2020
Номер документу88831365
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/78/20

Судовий наказ від 17.08.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Рішення від 17.04.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 19.02.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Ухвала від 31.01.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні