Ухвала
від 21.04.2020 по справі 766/4160/19
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/4160/19

н/п 1-кс/766/3848/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.04.2020 року Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , розглянувши матеріали клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_2 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 про арешт майна,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до суду з клопотанням в якому просив: накласти арешт предмети вилучені, вилучені в ході обшуку 16.04.2020 року на території ТОВ «Чаплинський консервний завод» розташований за адресою: Херсонська область, Чаплинський район, с. Надеждівка, вул. Степова,66 , а саме н на трактор колісний марки «CHELLENGER MT 665D», 2012 року випуску, заводський номер НОМЕР_1 , двигун НОМЕР_2 , шасі НОМЕР_3 , колісний трактор марки «Беларус-1025.2, 2017 року випуску, заводський номер НОМЕР_4 , № двигуна НОМЕР_5 , колісний трактор марки «Беларус- 892», 2016 року випуску, заводський номер НОМЕР_6 , номер двигуна НОМЕР_7 , колісний трактор марки «Беларус-1221.2, 2017 року випуску, заводський номер № НОМЕР_8 , номер двигуна НОМЕР_9 , шляхом заборони його відчуження.

Дослідивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя вважає, що клопотання необхідно повернути з огляду на таке.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Частиною 2ст. 170 КПК Українипередбачено, що арешт майна допускається з метою забезпечення, зокрема, спеціальної конфіскації; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Вимоги до форми і змісту клопотання визначені ч. 2, 3ст. 171 КПК України.

Так, у клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено: 1) підстави і мету відповідно до положеньстатті 170 цього Кодексута відповідне обґрунтування необхідності арешту майна; 2) перелік і види майна, що належить арештувати; 3) документи, які підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, третіми особами таким майном; 4) розмір шкоди, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, у разі подання клопотання відповідно до частини шостоїстатті 170 цього Кодексу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовує доводи клопотання.

Крім того, відповідно до вимог ч. 2ст. 173 КПК Українипри вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: - правову підставу для арешту майна; - можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); -наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); - можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); - розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другоїстатті 170 цього Кодексу); - розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; - наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

У відповідності до вимог ч. 8ст. 170 КПК Українивартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову або стягнення отриманої неправомірної вигоди, повинна бути співмірною розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або зазначеної у цивільному позові, розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою.

З аналізу процесуальних норм закону вбачається, в клопотанні про арешт майна повинно бути доведено завдання арешту майна, а саме те, що незастосування арешту на майно може призвести до його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Доведеною повинна бути і мета щодо такого майна, передбачена ч. 2ст.170 КПК України, зокрема: відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов).

Наведеним вище вимогам процесуального закону вказане клопотання не відповідає.

Так до клопотання не додано доказів, які підтверджують розмір заподіяних злочином збитків.

Також, у клопотанні відсутні відомості про вартість майна з приводу якого подане клопотання, враховуючи правові підстави для арешту майна, суд позбавлений можливості перевірити наслідки арешту майна, розумність і співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Також слід зазначити, що сторона кримінального провадження в своєму клопотанні не надає правову кваліфікацію кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 3ст. 172 КПК Українислідчий суддя, встановивши, що клопотання про арешт майна подано без додержання вимогстатті 171 цього Кодексу, повертає його слідчому та встановлює строк в сімдесят дві години для усунення недоліків, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи зазначене, клопотання про накладення арешту у даному кримінальному провадженні слід повернути прокурору, що його погоджував, для усунення вказаних недоліків.

Керуючись вимогами ст.170,172,309,532КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_2 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 про арешт майна повернути.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.04.2020
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу88873858
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —766/4160/19

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 17.08.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 21.04.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 08.04.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 18.03.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 18.03.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 19.03.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 17.07.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 10.06.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні