Ухвала
від 23.04.2020 по справі 335/531/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/531/19 1-кс/335/1812/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2020 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Запоріжжя клопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області підполковника поліції ОСОБА_3 про продовження строків досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018080000000383 від 24.10.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий слідчого управління ГУНП в Запорізькій області підполковника поліції ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018080000000383 від 24.10.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5ст. 191 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що СУ ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні відомості про яке 24.10.2018 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42018080000000383 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадовими особами Управління комунального господарства виконавчого комітету Токмацької міської ради у змові з суб`єктами господарювання було привласнено бюджетні грошові кошти при виконані робіт з приводу реконструкції споруд для збирання вод поверхневого стоку м. Токмак Запорізької області.

На цьому етапі, як вказує слідчий, міським головою м. Токмак ОСОБА_5 було розроблено детальний план з розкрадання вищевказаних коштів.

Після отримання певною грошової суми Токмацькою міською радою, розпорядником цих коштів було визнано Управління комунального господарства виконавчого комітету Токмацької міської ради Запорізької області (ЄДРПОУ 26316982). Керівником зазначеного Управління є ОСОБА_6 .

Так, у 2018 році Управління комунального господарства виконавчого комітету Токмацької міської ради Запорізької області на чолі з ОСОБА_6 , через систему «Прозорро» було проведено тендер на здійснення робіт з благоустрою вулиць м. Токмак, в більшості це роботи з реконструкції споруд для збирання вод поверхневих стоків, влаштування дорожнього покриття, тротуарів, бордюрів тощо.

За попередньою домовленістю, конкурсні торги були розіграні виключно через комерційні структури, такі як:

- ПП «Благуст» (ЄДРПОУ 35499166) та ПП «Благуст М» (ЄДРПОУ 41432319);

- ФОП ОСОБА_7 ;

- ФОП ОСОБА_8 ;

- ФОП ОСОБА_9 та ПП «Токмак-Фем» (ЄДРПОУ 42166872);

- ФОП ОСОБА_10 та ОСОБА_11 ;

- ФОП ОСОБА_12 ;

- «ФЕМ-Запоріжжя» (ЄДРПОУ 35979484), «Токмак-Фем» (ЄДРПОУ 42166872), ФОП ОСОБА_13 та ПП «ТЕСС» (ЄДРПОУ 19264090).

Крім цього, всі без виключення роботи з розробки проектної документації здійснювались ФОП ОСОБА_14 .

За отриманою інформацією, під час виконання вищевказаних робіт фактично роботи на об`єктах виконуються не якісно, з грубими порушеннями містобудівного законодавства України. Окрім того, значно завищені об`єми прихованих робіт та вартість на будівельні матеріали, а частина робіт зазначених в актах виконаних робіт форми КБ-2В взагалі відсутня.

З метою розкрадання вищевказаних бюджетних коштів, після переведення замовником їх на рахунки вищевказаних суб`єктів господарювання, ці кошти переводяться в готівку, яку в подальшому як вважає орган досудового розслідування, міський голова м. Токмак ОСОБА_5 особисто розподіляє між учасниками злочинної схеми.

За наявними даними, частина розкрадених грошових коштів під час роботи вищеописаної злочинної схеми сягає 40% від суми договорів.

Вказані обставини підтверджуються наступними слідчими діями, зокрема оглядами проведених об`єктів за адресами:

- по вул. Карла Маркса. Об`єкт «Реконструкція споруд для збирання вод поверхневого стоку вулиці Карла Маркса (від вул. Шевченка до вул. Інтернаціональна) м. Токмак Запорізької області». Встановлено, що на даній вулиці повністю викладено бетонною плиткою проїжджу частину, яка обрамлена з обох боків бетонним бордюром, який складається з послідовно викладених частин, довжиною приблизно 1 м кожна. Також бетонною плиткою викладено тротуар. Вказана плитка має пошкодження у вигляді мікро вибоїн та тріщин, частини бордюру на стиках викладені не рівно та мають великі щілини, які в деяких місцях досягають до 0,5 см. Матеріалом в якості основи для укладки плитки використовувався пісок. Частина тротуару зсунулась. Бордюри також, як і плитка мають пошкодження у вигляді надломів та тріщин;

- по вул. Перемоги. 3 об`єкти: «Реконструкція споруд для збирання вод поверхневого стоку вулиці Перемоги (від вул. Центральна до буд. 5 а)», «Реконструкція системи роздільної каналізації міста Токмак Запорізької області, що розташована по вул. Перемоги (район буд. № 15)» та «Реконструкція споруд для збирання та очищення вод поверхневого стоку вулиці Перемоги м. Токмак Запорізької області». Встановлено, наявність аналогічних ознак неякісного будівництва об`єктів, як і на попередньому огляді. Окрім того, бетонна плитка укладена по вул. Перемоги в районі будинку №15 взагалі не має під собою основи ані з піску, ані з цементу. В щілинах між плиткою взагалі відсутній будь-який матеріал. На іншому аналогічному об`єкті основа складається з піску. Система роздільної каналізації представляє собою траншею вздовж вулиці викладену з боків бетонними плитами. Частково дана траншея зверху також накрита бетонними плитами квадратної форми, які між собою з`єднані бетонною сумішшю;

- по вул. Василя Вишиваного. Об`єкт «Реконструкція споруд для збирання вод поверхневого стоку вулиці Василя Вишиваного (від вул. Центральна до вул. Гоголя) міста Токмак Запорізької області». Встановлено, що на даній вулиці також аналогічною плиткою викладено проїжджу частину та тротуар. На даному об`єкті також присутні всі вищеописані ознаки неякісного виконання робіт та неякісності матеріалів, встановлені в ході проведення попередніх оглядів, окрім того загалом проїжджа частина не рівна. Як матеріал в якості основи під укладення плитки використовувався знову пісок.

- в районі будинку №13 по вул. Володимирська. Об`єкт «Реконструкція споруд для збирання вод поверхневого стоку мікрорайону «Ахрамєєвка» (в районі будинку №13 по вул. Володимирівська) м. Токмак Запорізької області. Встановлено, що плитка та бордюри, які були укладені на цьому об`єкті були такі ж як і на інших оглядуваних об`єктах. Були присутні аналогічні недоліки. В деяких місцях бордюри взагалі завалені. Під даними бордюрами відсутня бетонна основа. В якості основи під плитку знову використовувався пісок.

Також, було допитано понятих ОСОБА_15 та ОСОБА_16 , які були присутні при вказаних оглядах, які пояснили, що окрім вищеописаних об`єктів, вони разом зі слідчим та працівником СБУ, в ході руху на автомобілі по м. Токмак від одного об`єкту, де проводився слідчим огляд до іншого, бачили також об`єкти, де роботи з укладення плитки ще проводяться або вже проведені.

Зокрема це об`єкти на вулицях: Шевченка, Володимирська, Карла Лібкнехта, Перемоги, Нансена, Центральної, а також Майдану Визволення. Вони звернули увагу, що на даних об`єктах також використовується вказана тротуарна плитка та бетонні бордюри. Плитка також укладена не рівно. На плитці та бордюрах маються пошкодження та тріщини. Між частинами бордюру маються великі щілини, які місцями досягають 1 см. Також, у суміші, яка використовується в якості основи для укладення плитки відсутній цемент (наявний лише пісок). Бетонні укріплення із задньої частини бордюру зазвичай взагалі відсутні або наявні вибірково.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_17 пояснив, що він має вищу освіту за спеціальністю промислове та цивільне будівництво, а також, що ознайомившись з документами, які містяться на інтернет ресурсі «Прозорро», а також фотоматеріалами з об`єктів будівництва, розташованими у місті Токмак Запорізької області, він встановив, що будівництво виконано неякісно, а також, що воно не відповідає актам виконаних робіт. Зокрема встановлено не використання окремих матеріалів вказаних у даних актах, а також завищення вартості окремих матеріалів.

Під час досудового розслідування проведено великий обсяг слідчих (розшукових) дій, а саме:

- проведено обшуки за 8 адресами, під час яких вилучено документи необхідні для проведення судової інженерно-технічної експертизи (проектно-кошторисна, тендерна, договірна документація та ін.) Аналізом даних документів встановлено, що у 2018 році Управління комунального господарства виконавчого комітету Токмацької міської ради уклало договорів на виконання будівельних робіт з реконструкції споруд для збирання вод поверхневого стоку по 19 об`єктам.

- за обставинами проведення будівельних робіт по вказаним об`єктам допитані директори підрядних підприємств, а саме ОСОБА_18 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , а також ОСОБА_19 , яка здійснювала технічний нагляд;

- проведено 12 тимчасових доступів до документів, які перебувають у володінні підрядних підприємств та які виконували вказані будівельні роботи у 2018 році, зокрема до договірних документів, додатків до них, товарно-транспортних накладних щодо закупівлі будівельних матеріалів або послуг необхідних для виконання робіт у м. Токмак Запорізької області з яких одна ухвала виконана, 11 оголошено особам у яких перебувають у володінні документи;

- долучено належним чином завірені копії документів надані на запит Запорізькою обласною державною адміністрацією щодо виділення Токмацькій міській раді коштів з екологічного фонду для подолання депресивності м.Токмак;

- призначено 27 інженерно-технічних експертиз, які 27.05.2019 року разом з матеріалами кримінального провадження та документами по об`єктам будівництва направлено до Запорізького відділення ДНДІСЕ для проведення експертизи;

- проведено 5 оглядів об`єктів будівництва за участі судового експерта у м. Токмак, в ході яких були здійснено заміри обсягів будівництва, а також оглянуто матеріали з яких укладено осново під бетонною плиткою.

- до Запорізького відділення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз було призначено судову товарознавчу експертизу з метою встановлення вартості використаного будівельного матеріалу. Проведення експертизи триває.

В найближчий час планується проведення оглядів місця події ще на 22 об`єктах будівництва.

Таким чином, під час досудового розслідування проведено ряд слідчих дій та оперативних заходів спрямованих на встановлення повного кола осіб можливо причетних до скоєння вказаного кримінального правопорушення.

Однак, проведеними під час досудового розслідування слідчими діями та оперативними заходами встановити конкретну особу (осіб) причетних до скоєння вказаного злочину на теперішній час встановити не надалося за можливе.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 24.04.2020 року, а проведення призначених у кримінальному провадженні експертиз, у зв`язку із великою кількістю досліджуваних об`єктів, не закінчено.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 191 КК України відноситься до особливо тяжкого злочину, за який передбачене основне покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

До обставин, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше відносяться:

- широке коло осіб, які можуть бути причетні до скоєння кримінального правопорушення;

- вчинення кримінального правопорушення на території м. Токмак Запорізької області;

- специфічність кримінального правопорушення;

- складність, велика кількість та тривалість проведення судових експертиз.

Найменший строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій становить 12 місяців.

На підставі викладеного, беручи до уваги, що для виконання зазначених слідчих дій необхідно не менше 12 місяців, слідчий просив продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018080000000383від 24.10.2018року,за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України на 12 місяців, тобто до 24.04.2021 року.

Слідчий ОСОБА_3 подав суду заяву про проведення судового засідання у його відсутність. На задоволенні клопотання наполягає.

Згідно з нормою ч. 4ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду скарги слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, якими обґрунтовується необхідність продовження строків досудового розслідування, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування відповідає вимогам ч. 2 ст. 295-1 КПК України.

Відповідно ч. 1ст. 219 КПК України,строк досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину становить вісімнадцять місяців та обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 294 КПК України,якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Як вбачається з матеріалів справи, слідчим надано достатньо доказів відповідно до яких є підстави вважати, що сталася подія кримінального правопорушення.

Під час розгляду клопотання слідчого, слідчим доведено обґрунтованість заявленого клопотання та судом не встановлена його протиправність.

Отже, враховуючи зазначені норми закону, а також те, що строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні спливає 24.04.2020 року, проте закінчити досудове розслідування у вказаний строк за об`єктивних причин не можливе, приймаючи до уваги доведення слідчим обставин, що обумовлюють необхідність продовження строку досудового розслідування, виходячи з завдань кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, а строк досудового розслідування продовженню на шість місяців. При цьому, слідчим суддею також враховано складність справи та визначення у клопотанні найкоротшого строку, достатнього для потреб досудового розслідування.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області підполковника поліції ОСОБА_3 -задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні за № 42018080000000383від 24.10.2018року,за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України на 6 місяців, тобто до 24.10.2020 року включно.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.04.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу88936999
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строків досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018080000000383 від 24.10.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —335/531/19

Ухвала від 21.05.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 23.04.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 09.10.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 19.12.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 26.11.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 26.11.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 26.11.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 26.11.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 26.11.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні