Ухвала
від 28.04.2020 по справі 923/395/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

28 квітня 2020 року, м. Херсон, справа № 923/395/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Соловйова К.В. , розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Керівника Бериславської місцевої прокуратури Херсонської області, м.Берислав, Херсонська область,

в інтересах держави в особі:

позивача-1: Львівська сільська рада Бериславського району Херсонської області, с. Львове, Бериславський район, Херсонська область,

позивача-2: Південного офісу Держаудитслужби України, м. Одеса,

до: Приватного підприємця Шах Ольги Миколаївни, м. Каховка, Херсонська область,

про визнання недійсним договору № 2 від 20.01.2020

у с т а н о в и в:

Щодо поданого позову

27.04.2020 до суду надійшла позовна заява керівника Бериславської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі Львівської сільської ради Бериславського району Херсонської області та Південного офісу Держаудитслужби України з спрямованими до приватного підприємця Шах Ольги Миколаївни позовними вимогами про визнання недійсним договору купівлі-продажу № 2 від 20.01.2020, що укладений між вказаними сільською радою та приватним підприємцем з метою забезпечення у 2020 році продуктами харчування Львівського дошкільного навчального закладу (ясел-садку), з місцезнаходженням: Херсонська обл., Бериславський район, село Львове, вул. Лікарняна,57. Позовна заява містить у собі клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, з викликом сторін.

Позовна заява та додані до неї документи відповідають вимогам встановленим ст.ст.162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України), та вона подана з додержанням встановлених, зокрема, ст.ст.20, 27 цього ж Кодексу правил юрисдикції суду, у зв`язку з чим наявні підстави для відкриття провадження у справі.

Щодо подання даного позову прокурором

Відповідно до ч.4 ст.53 ГПК України прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній заяві обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, що передбачені ст.174 ГПК України.

Відповідно до ч.1 ст.23 Закону України "Про прокуратуру" представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави, у випадках та порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч.3 ст.23 Закону України "Про прокуратуру" прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу. Наявність таких обставин обґрунтовується прокурором у порядку, передбаченому частиною четвертою цієї статті.

Відповідно до ч.4 ст.23 Закону України "Про прокуратуру" наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва. Прокурор зобов`язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це відповідного суб`єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена.

За позовною заявою наявність підстав для здійснення прокурором представництва в суді та, відповідно, захисту законних інтересів держави, згідно з заявленим позовом, пов`язується з нездійсненням органом місцевого самоврядування, Львівською сільською радою Бериславського району Херсонської області, - засновником дошкільного навчального закладу (ясел-садку), в інтересах якого укладено оспорюваний договір № 2 від 20.01.2020, та уповноваженим державним органом, Південним офісом Держаудитслужби України, протягом тривалого часу належних заходів (їхньою бездіяльністю) щодо усунення порушень економічних інтересів держави, які мають місце внаслідок неузгодження сторонами зазначеного договору асортименту, кількості та вартості одиниці товару по кожному виду товару, а також вимог до якості товару, що підлягає закупівлі за кошти місцевого бюджету, на підставі даного договору.

Вказане обґрунтування здійснення прокурором представництва в суді та, відповідно, захисту законних інтересів держави у даній справі, відповідає вимогам ст.53 ГПК України та ст.23 Закону України "Про прокуратуру".

Щодо залучення третьої особи

Відповідно до ч.2 ст.50 ГПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі встановить, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Відповідно до ч.4 ст.50 ГПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суд у справі.

Як-то стверджується у позовній заяві та, поряд з цим, слідує з окремих доданих до неї матеріалів, оспорюваний прокурором договір № 2 від 20.01.2020 укладено між позивачем-1 та відповідачем з метою забезпечення у 2020 році продуктами харчування Львівського дошкільного навчального закладу (ясел-садку). На підставі вказаного договору даний навчальний заклад, що є юридичною особою, має право на отримання від відповідача продуктів харчування та, у разі задоволення рішенням суду заявленого прокурором позову про визнання договору недійсним, втратить таке право. У зв`язку з чим, за висновком суду, Львівській дошкільний навчальний заклад (ясла-садок), повинен бути залучений до участі у даній справі як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача-1, свого засновника.

Щодо визначення порядку провадження у справі

Відповідно до ч.1 ст.12 ГПК України справи позовного провадження розглядаються господарськими судами у порядку загального або спрощеного позовного провадження.

Згідно з ч.1 ст.247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи, визначення яким надане в ч. 5 ст.12 ГПК України, а саме:

- справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за станом на 01 січня календарного року, в якому подано відповідну заяву (тобто, на даний час 210 200 грн.), з урахуванням приписів ч.7 ст.12 ГПК України;

- справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з ч.2 ст.247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, за винятком справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження.

При вирішенні питання про визначення порядку позовного провадження у даній справі суд, керуючись положеннями ч.3 ст.247 ГПК України, враховує зокрема, значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту, кількість учасників справи, а також, наявний, вочевидь, суспільний інтерес до розгляду справи, у зв`язку з чим, з метою забезпечення дотримання прав та законних інтересів всіх учасників судового процесу дана справа, за висновком суду, підлягає розгляду у порядку загального позовного провадження.

Керуючись ст.ст.12, 165-168, 176, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд -

п о с т а н о в и в:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Відмовити у задоволенні клопотання керівника Бериславської місцевої прокуратури Херсонської області про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, з викликом сторін.

3. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

4. Залучити Львівський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) (адреса місцезнаходження: 74331, Херсонська область, Бериславський район, село Львове, вул.Лікарняна,57; ідентифікаційний код юридичної особи 24756270) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача-1, Львівської сільської ради Бериславського району Херсонської області.

5. Зобов`язати прокурора надіслати протягом п`яти днів по отриманні даної ухвали копію позовної заяви, з доданими до неї матеріалами, на адресу третьої особи у даній справі, Львівський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок).

6. Призначити підготовче засідання у справі на 02 червня 2020 року о 12:30 за адресою: м. Херсон, вул. Театральна, 18, зала судових засідань № 319.

7. Встановити відповідачу, Приватному підприємцю Шах Ользі Миколаївні, строк для подачі відзиву на позов - не пізніше 22.05.2020 .

8. Роз`яснити відповідачу, Приватному підприємцю Шах Ользі Миколаївні, що за ч.5 ст.165 Господарського процесуального кодексу України, копія відзиву, з додатками до нього, повинна бути надіслана іншим учасникам справи одночасно з надсиланням відзиву до суду.

9. Встановити прокурору та позивачам, строк для подачі відповіді на відзив відповідача (у разі отримання відзиву) - не пізніше 02.06.2020 .

10. Роз`яснити прокурору та позивачам, що за ч.3 ст.166 Господарського процесуального кодексу України, копія відповіді на відзив, з додатками до неї (за наявності), повинна бути надіслана іншим учасникам справи одночасно з надсиланням відповіді на відзив до суду.

11. Встановити третій особі у даній справі, Львівській сільській раді Бериславського району Херсонської області, строк для надання до суду пояснень щодо заявленого прокурором позову - не пізніше 02.06.2020 .

12. Повідомити учасників судового процесу про можливість подати процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис".

13. Повідомити учасників судового процесу про те, що учасники справи, адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб`єкти господарювання мають право доступу до матеріалів справи в електронному вигляді в системі "Електронний суд" після реєстрації своїх офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

14. Звернути увагу учасників судового процесу на те, що надіслання учасниками судового процесу документів до суду необхідно здійснювати з допомогою електронних чи поштових засобів зв`язку. Учасникам справи необхідно повідомити суду та іншим учасникам справи свої офіційні електронні адреси для забезпечення належного обміну процесуальними документами та іншими поданими учасниками справи клопотаннями та заявами.

15. Направити копію даної ухвали учасникам судового процесу до відома та виконання.

16. Повідомити учасників судового процесу про можливість одержання інформації по справі на офіційному веб-порталі "Судова влада України" в мережі Інтернет за веб-адресою: ks.arbitr.gov.ua/sud5024.

Ухвала набирає чинності з моменту її прийняття та оскарженню поза межами судового рішення, прийнятого за результатами розгляду справи, не підлягає.

Суддя К.В. Соловйов

Дата ухвалення рішення28.04.2020
Оприлюднено29.04.2020
Номер документу88954659
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору № 2 від 20.01.2020

Судовий реєстр по справі —923/395/20

Рішення від 21.07.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Соловйов К.В.

Ухвала від 02.06.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Соловйов К.В.

Ухвала від 28.04.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Соловйов К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні