Ухвала
від 29.04.2020 по справі 696/754/18
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

29 квітня 2020 року

м. Київ

справа № 696/754/18

провадження № 61-7025ск20

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

Литвиненко І. В. (суддя-доповідач), Висоцької В. С., Фаловської І. М.

розглянув касаційну скаргу представника Товариства з обмеженою відповідальністю Агрокомінвест-центр на ухвалу Кам`янського районного суду Черкаської області від 04 грудня 2019 року та постанову Черкаського апеляційного суду від 03 березня 2020 року у справі за заявою ТОВ Агрокомінвест-центр , зацікавлені особи: Кам 'янська районна державна адміністрація Черкаської області, Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області, Баландинська сільська рада Кам'янського району Черкаської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ :

26 липня 2018 року ТОВ Агрокомінвест-центр звернулось до Кам 'янського районного суду Черкаської області; зацікавлені особи: Кам'янська районна державна адміністрація Черкаської області, Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області, Баландинська сільська рада Кам'янського району Черкаської області із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Заяву обґрунтовувало тим, що 05 грудня 2008 року між ВСК ім. Шевченка та ТОВ Агрокомінвест-центр було укладено договір купівлі-продажу комплексу будівель та споруд (цілісного майнового комплексу), розташованих в АДРЕСА_1 .

18 грудня 2008 року на виконання умов договору купівлі-продажу було складено акт приймання-передачі у власність будівель та споруд та земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 27 га під цими спорудами.

У січні 2018 року заявник звернувся до державного реєстратора прав на нерухоме майно Кам`янської РДА Черкаської області із заявою про реєстрацію права власності на земельну ділянку площею 26,4980 га, проте 23 січня 2018 року ТОВ Агрокомінвест-центр отримало рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень, в якому зазначено про неможливість встановити набуття речових прав на земельну ділянку в зв`язку з відсутністю укладеного в установленому законом порядку договору, предметом якого є вищезазначена земельна ділянка або рішення суду, що набрало законної сили.

В зв`язку з неможливістю отримання іншого документу для реєстрації права на земельну ділянку площею 26,4980 га під господарськими будівлями та спорудами, набутими у власність заявником на підставі договору купівлі-продажу, та з метою подальших дій заявника щодо реєстрації права власності на земельну ділянку, ТОВ Агрокомінвест-центр змушене звернутися до суду із відповідною заявою в порядку окремого провадження.

Посилаючись на викладене, ТОВ Агрокомінвест-центр просило Кам 'янський районний суд Черкаської області постановити рішення, яким встановити факт належності на праві приватної власності ТОВ Агрокомінвест-центр земельної ділянки під комплексом будівель та споруд, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 та перебувають у власності ТОВ Агрокомінвест-центр на підставі договору купівлі-продажу від 05 грудня 2008 року та акту приймання-передачі від 18 грудня 2008 року, відповідно площею 26,4908 га, кадастровий номер 7121880500:02:000:1089, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою Кам'янського районного суду Черкаської області від 04 грудня 2019 року у відкритті провадження по справі за заявою ТОВ Агрокомінвест-центр , зацікавлені особи: Кам 'янська районна державна адміністрація Черкаської області, Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області, Баландинська сільська рада Кам'янського району Черкаської області про встановлення факту, що має юридичне значення, у відповідності до вимог ст.186 ЦПК України - відмовлено.

Постановою Черкаського апеляційного суду від 03 березня 2020 року апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Агрокомінвест-центр -залишено без задоволення, а ухвалу суду першої інстанції залишено без змін.

15 квітня 2020 року Товариство з обмеженою відповідальністю Агрокомінвест-центр засобами поштового зв`язку звернулося до Верховного Суду із касаційною скаргою на ухвалу Кам`янського районного суду Черкаської області від 04 грудня 2019 року та постанову Черкаського апеляційного суду від 03 березня 2020 року.

У касаційній скарзі заявник просить поновити строк на касаційне оскарження судових рішення посилаючись на те, що повний текст постанови не був вручений представнику ТОВ Агрокомінвест-центр у день його проголошення, її копію було отримано по пошті 16 березня 2020 року, що підтверджується копією конверта Черкаського апеляційного суду із штрихкодовим ідентифікатором за номером 1800209808129.

Відповідно до частин першої, другої статті 390 ЦПК України касаційна скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Перевіривши доводи клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження ухвалених у цій справі судових рішень та додані матеріали, Верховний Суд дійшов висновку про задоволення клопотання, оскільки наведені обставини свідчать про поважність причин пропуску цього строку та наявність підстав для його поновлення.

У касаційній скарзі Товариство з обмеженою відповідальністю Агрокомінвест-центр , посилаючись на порушення судами норм процесуального права, просить судові рішення скасувати, справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Касаційна скарга подана в передбачений законом строк та з дотриманням вимог щодо її форми і змісту. Судовий збір сплачено.

Наведені в касаційній скарзі доводи містять підстави, передбачені частиною другою статті 389 ЦПК України, для відкриття касаційного провадження.

Керуючись статтями 389, 390, 394, 395 ЦПК України Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду,

УХВАЛИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Агрокомінвест-центр про поновлення строку на касаційне оскарження задовольнити.

Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю Агрокомінвест-центр строк на касаційне оскарження ухвали Кам`янського районного суду Черкаської області від 04 грудня 2019 року та постанови Черкаського апеляційного суду від 03 березня 2020 року.

Відкрити касаційне провадження у цій справі.

Витребувати із Кам`янського районного суду Черкаської області цивільну справу № 696/754/18 заяву ТОВ Агрокомінвест-центр , зацікавлені особи: Кам'янська районна державна адміністрація Черкаської області, Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області, Баландинська сільська рада Кам'янського району Черкаської області про встановлення факту, що має юридичне значення.

Надіслати учасникам справи копії касаційної скарги та доданих до неї документів, роз`яснити їм право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК України, у строк до 29 травня 2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: І. В. Литвиненко

В. С. Висоцька

І. М. Фаловська

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення29.04.2020
Оприлюднено04.05.2020
Номер документу89034535
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —696/754/18

Постанова від 05.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Ухвала від 27.07.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Ухвала від 29.04.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Постанова від 03.03.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Ухвала від 30.01.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Ухвала від 13.01.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Ухвала від 04.12.2019

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Шкреба В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні