Рішення
від 22.04.2020 по справі 615/1041/19
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/1041/19

Провадження № 2/615/27/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 квітня 2020 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Товстолужського О.В.,

при секретарях Партолі О.Є.,

Корсун В.В.,

Старцева Ю.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області, Товариства з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК , третя особа: Сектор з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Валківської районної державної адміністрації Харківської області про визнання права на земельну частку (пай), визнання незаконним і скасування рішення органу місцевого самоврядування, витребування земельної ділянки з користування та скасування реєстрації запису про право оренди,

в с т а н о в и в:

16 липня 2019 року до Валківського районного суду Харківської області надійшов позов ОСОБА_1 до Старомерчицької сільської ради Валківського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай).

Після уточнень, в позові зазначено, що з 06.09.1977 року ОСОБА_1 була прийнята в члени КСП Восток Валківського району Харківської області, а після реорганізації КСП Восток в агрофірму Восток , з 02.06.1994 року продовжила роботу в агрофірмі на посаді секретаря. 20.03.1996 року агрофірма Восток отримала Державний акт на право колективної власності на землю серії ХР № 06-00-000661, до якого додано список громадян - членів агрофірми Восток , де прізвище ОСОБА_1 вказане під номером 30 .

Також в позові зазначено, що 25.03.2017 року протоколом № 2 затверджено рішення загальних зборів членів колишнього КСП Восток - агрофірми Восток про затвердження уточненого переліку громадян-працівників та пенсіонерів колишнього реформованого КСП Восток - агрофірма Восток , що мають право на земельну частку (пай), складений уточнений перелік, що є додатком до Державного акту на право колективної власності на землю агрофірми Восток серії ХР № 06-00-000661. У зазначеному додатку переліку, ОСОБА_1 вказана під № 389. Звернувшись 22.04.2019 року до Міжрайонного управління у Валківському та Коломацькому районах Головного управління Держгеокадастру у Харківській області із заявою про отримання сертифіката, позивач отримала відповідь про відсутність сертифіката на право на земельну частку (пай) по КСП Восток - агрофірма Восток виготовленого на її ім`я. Відсутність сертифікату унеможливлює реалізацію позивачем права на земельну частку (пай).

Крім того, в позові зазначено, що в обгрунтування вступу до участі у справі, представник третьої особи вказав, що земельна ділянка, яка була виділена позивачу за результатами жеребкування передана в оренду товариству, а отже в разі задоволення позову, в ОСОБА_1 виникне право на витребування цієї ділянки з користування ТОВ Агрохолдинг Восток , що може вплинути на його майнові права. Як зазначає позивач, рішення про передачу в оренду не витребуваної земельної ділянки № НОМЕР_2 , що була виділена за результатом жеребкування ОСОБА_1 на території Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області було прийнято 09.08.2019 року, як результат розгляду клопотання ТОВ Агрохолдинг Восток від 06.03.2019 року. Отже, відповідач, якому було відомо про бажання позивача визнати за собою право на земельну частку (пай) з 01.08.2019 року навмисно 09.08.2019 року здійснив передачу в оренду земельної ділянки створивши юридично значимі права та обов`язки для позивача та орендаря. Крім того, третя особа не надала доказів реєстрації права оренди зазначеної ділянки. Статтею 13 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) передбачено, що нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї) після формування їх у земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участі у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення або шляхом вручення відповідного повідомлення особисто, якщо відоме їх місцезнаходження. Як вказує позивач, жодних повідомлень, в тому числі цінних листів з інформацією про передачу в оренду земельної ділянки, яку ОСОБА_1 отримала в результаті жеребкування, позивачу не надсилалось, а відтак в останньої є підстави вважати, що земельна ділянка № НОМЕР_2 перебуває в чужому незаконному користуванні.

В позові ОСОБА_1 вимагає:

визнати за нею право на земельну частку (пай), розміром 6,4636 умовних кадастрових гектар з земель колективної власності колишнього КСП Восток - агрофірми Восток на території Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області;

визнати незаконним та скасувати рішення Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області №1178-VII від 09.08.2019 року про передачу в оренду ТОВ Агрохолдинг Восток не витребуваної земельної ділянки № НОМЕР_2 загальною площею 6,0156 га, за кадастровим номером 6321256000:04:000:1045;

витребувати земельну ділянку, кадастровий номер: 6321256000:04:000:1045 з користування ТОВ Агрохолдинг Восток та скасувати реєстрацію запису в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права оренди земельної ділянки № НОМЕР_2 за кадастровим номером: 6321256000:04: 000 :1045.

В судовому засіданні з розгляду справи по суті учасники були відсутні, проте приймали участь під час підготовчого провадження, де надали свої пояснення.

З розгляду справи по суті в судовому засіданні учасники хоч і були відсутні, проте надали заяви.

Так, від представника позивача до суду надійшла заява відповідно до змісту якої позов підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача - Старомерчицької селищної ради Валківського район, Харківської області надіслав до суду заяву відповідно до змісту якої не заперечує проти задоволення позову.

Представник відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК надіслала до суду заяву в якій заперечує проти задоволення позову та прохає врахувати позицію викладену у відзиві.

Представник третьої особи - Сектору з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Валківської районної державної адміністрації Харківської області в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час і місце розгляду справи був належним чином повідомлений.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 265 ЦПК України, рішення має містити зазначення процесуальних дій у справі.

16 липня 2019 року ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до Старомерчицької сільської ради Валківського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай), а 19 липня 2019 року позивач подала заяву із уточненням підстав для звернення до суду.

Ухвалою судді від 19.07.2019 року провадження у справі відкрите та призначено підготовче судове засідання.

14.08.2019 року до суду від Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області надійшов відзив в якому представник відповідача визнає позов та зазначає, що ОСОБА_1 дійсно працювала у КСП Восток , а надалі в реорганізованій агрофірмі Восток та на момент проведення паювання земель КСП Восток була членом КСП. Відповідно до списку громадян-членів агрофірми Восток станом на 01.01.1996 року ОСОБА_1 зазначена за №30, а тому ОСОБА_1 має право на земельну частку (пай), розміром 6,4636 умовних кадастрових гектар. (а.с.49).

Ухвалою суду від 14.08.2019 року підготовче провадження у справі закрите та призначено до судового розгляду по суті. Зазначеною ухвалою задоволене клопотання представника позивача та витребувано із Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області документи, якими зафіксовано жеребкування та рішення селищної ради про передачу в оренду земельної частки (паю) №262, як не витребуваного паю. (а.с.53).

03.09.2019 року на виконання ухвали до суду надійшли витребуванні документи. (а.с.57-67).

04.09.2019 року до суду надійшла заява представника Товариства з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК - адвоката Оріщенко Н.С. про вступ до участі у справі вказаного товариства в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, оскільки у разі задоволенні позову, позивач набуде право власності на ту земельну частку (пай), яка знаходиться у користування ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК на підставі договору оренди укладеного із Старомерчицькою селищною радою Валківського району Харківської області. (а.с.64-73).

Ухвалою суду від 04.09.2019 року вирішено повернутись до стадії підготовчого провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) та залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК та надано строк для подачі письмових пояснень щодо позову або відзиву. (а.с.79-80).

30.09.2019 року до суду надійшли письмові пояснення представника третьої особи в яких останній прохає відмовити в задоволенні позову. (а.с.86-88).

31.10.2019 року представник позивача подав до суду позовну заяву, якою уточнив позовні вимоги. (а.с.101-107)

21.11.2019 року до суду надійшли письмові пояснення представника третьої особи щодо уточнених позовних вимог. (а.с.142-144)

Ухвалою суду від 21.11.2019 року відмовлено в задоволенні клопотання представника третьої особи про залишення позовної заяви без руху після відкриття провадження у справі. Позовну заяву з уточненими вимогами прийнято до розгляду. Крім того, задоволено клопотання представника позивача та змінено процесуальний статус Товариства з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК з третьої особи на відповідача і запропоновано відповідачу подати до суду відзив на позовну заяву. Крім того, задоволено клопотання представника позивача та залучено в якості третьої особи Сектор з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Валківської районної державної адміністрації Харківської області та витребувано копію реєстраційної справи про реєстрацію права оренди земельної ділянки № НОМЕР_2 з кадастровим номером: 6321256000:04:000:1045 та відомості про наявність реєстрації права оренди залишку (паю). (а.с.152-154).

На виконання ухвали суду, 15.01.2020 року до суду надійшла копія реєстраційної справи №33521705. (а.с.173-191)

17.12.2019 року до суду надійшов відзив представника ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК в якому останній прохає відмовити в задоволенні позову повністю та зазначає, що ОСОБА_1 в позові жодним чином не обґрунтовує та не наводить доказів наявності факту невизнання, оспорювання чи будь-якого іншого порушення такого права Старомерчицькою селищною радою або іншою особою. Так само, позивачем не зазначається і про втрату ним документа, який засвідчує його право власності. За отриманням Сертифікату на право на земельну частку (пай) позивач звертався не до відповідача, а до Міжрайонного управління у Валківському та Коломацькому районах Головного управління Держгеокадастру у Харківській області. Крім того, оскаржуване рішення селищної ради є таким, що прийнято законно, в межах повноважень Старомерчицької селищної ради як органу місцевого самоврядування, які передбачені нормами Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , ст. 13 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв). ОСОБА_1 не набула право власності на земельну ділянку, що передана як невитребувана в оренду ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК . Більш того, на дату винесення оскаржуваного рішення ОСОБА_1 не мала в наявності правовстановлюючих документів. У випадку набуття такого права власності на земельну ділянку та його державної реєстрації за позивачем, право оренди буде припинено, що передбачено безпосередньо рішенням Старомерчицької селищної ради. Отже відсутні підстави для визнання незаконним та скасування рішення про передачу в оренду земельної ділянки. Наслідком припинення права оренди також буде передача ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК земельної ділянки власнику, а тому вимога про витребування земельної ділянки є передчасною та безпідставною. Крім того, позивачем не доведені підстави для скасування запису про реєстрацію права оренди земельної ділянки за ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК . (а.с.164-167)

Ухвалою суду від 20.01.2020 року долучено до матеріалів цивільної справи копію реєстраційної справи №33521705, задоволено клопотання представника позивача та долучено до матеріалів цивільної справи копію Державного акту на право колективної власності на землю серії ХР 06-00-000661, список громадян-членів агрофірми Восток та уточнений перелік громадян-

працівників та пенсіонерів колишнього реформованого КСП Восток - Агрофірма Восток , що мають право на земельну частку (пай). Крім того, зазначеною ухвалою закрите підготовче судове засідання та призначено справу до розгляду по суті. (а.с.198-199)

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню частково.

Судом встановлено, що відповідно до Трудової книжки колгоспника, ОСОБА_1 з 06.09.1977 набула членство у КСП Восток Валківського району Харківської області. В зв`язку з реорганізацією КСП Восток в агрофірму Восток з 02.06.1994 року, продовжила роботу у агрофірмі на посаді секретаря. (а.с.8-9).

20.03.1996 року агрофірма Восток отримала Державний акт на право колективної власності на землю серії ХР № 06-00-000661, яким у колективну власність передані землі для ведення сільськогосподарського виробництва (а.с.10-12,119-120).

В додатку №1 Список громадян-членів агрофірми Восток до вищезазначеного Державного акту на право колективної власності на землю серії ХР № 06-00-000661, під номером 30, вказана ОСОБА_1 (а.с.13-20,125-129).

25.03.2017 року протоколом № 2 затверджено рішення загальних зборів членів колишнього КСП Восток - агрофірми Восток про затвердження уточненого переліку громадян-працівників та пенсіонерів колишнього реформованого КСП Восток - агрофірма Восток , що мають право на земельну частку (пай), затверджений уточнений перелік, що є додатком до Державного акту на право колективної власності на землю агрофірми Восток серії ХР № 06-00-000661. У зазначеному списку, ОСОБА_1 вказана під № 389 (а.с.130-136).

В листі Міжрайонного управління у Валківському та Коломацькому районах Головного управління Держгеокадастру у Харківській області № 31-20-0.23,141-227/121-19 від 25.04.2019 року зазначено, що сертифікат на право на земельну частку (пай) по КСП Восток - агрофірма Восток на ім`я ОСОБА_1 відсутній, а книга реєстрації права власності на земельну частку (пай) по агрофірмі Восток , на території Старомерчицької селищної ради ведеться та знаходиться в Валківській районній державній адміністрації (а.с.21).

Аналогічні правовідносини вже були предметом судового розгляду.

Так, рішенням Валківського районного суду Харківської області від 17.12.2014 року встановлені обставини про те, що члени КСП Восток , які зазначені у списку доданому до Державного акту на право колективної власності на землю серії ХР № 06-00-000661 мають право на земельну частку (пай), отже землі, що перебували у користуванні КСП Восток , розташованого на території Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області підлягають паюванню відповідно до Указу Президента Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствами і організаціям .

Зазначене рішення за результатом перегляду апеляційної та касаційної інстанцій залишено без змін (а.с.39-45).

Відповідно до ч. 4 ст. 82 ЦПК України, обставини, встановлені рішенням суду у цивільній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Обставини про те, що земельні Сертифікати не були видані жодному члену КСП Восток також були встановлені рішенням суду від 17.12.2014 року.

Оскільки правовстановлюючого документу про наявність права на земельну частку (пай) ОСОБА_1 не отримала, її майнове право підлягає захисту в судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно з ч. 3 ст. 152 ЗК України, захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, окрім іншого, шляхом визнання прав.

Як вбачається з ч. 2 ст. 14-1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , організація розподілу земель, що залишилися у колективній власності, здійснюється сільською, селищною, міською радою, на території якої такі землі розташовані.

З листа Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області №02-21/849 від 03.09.2019 року та доданих нього документів вбачається, що ОСОБА_1 при проведенні жеребкування отримала номер земельної частки (паю) - 262. Вказана земельна частка (пай) оформлена як невитребуваний пай та рішенням №1178-VII від 09.08.2019 року LI сесії VII скликання передана в оренду ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК .(а.с.63)

Отже, саме відповідач розпорядився землями, в масиві яких знаходиться земельна частка (пай) право на яку, вимагає визнати за собою позивач.

Таким чином, Старомерчицька селищна рада Валківського району є належним відповідачем у справі.

Згідно п. 2 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствами і організаціям № 720/95 від 08 серпня 1995 року, право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Згідно з вимогами статей 22, 23 Земельного Кодексу України (у редакції від 22 червня 1993 року) та зазначеного Указу особа набуває право на земельний пай за наявності трьох умов: 1) перебування в членах Колективного сільськогосподарського підприємства на час паювання; 2) включення до списку осіб, доданого до державного акта на право колективної власності на землю; 3) одержання Колективним сільськогосподарським підприємством цього акта.

Враховуючи, що усі зазначені умови дотримані, суд вважає, що позивач набув право на земельну частку (пай).

Відповідно до статті 14 Конституції України, земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Частинами 6, 7 статті 6 Земельного Кодексу України 1990 року передбачено, що при обчисленні розміру середньої земельної частки, що обчислюється сільською, селищною, міською Радою народних депутатів враховуються сільськогосподарські угіддя (у тому числі рілля), якими

користуються підприємства, установи, організації та громадяни у межах території даної Ради, крім тих підприємств, установ і організацій, землі яких не підлягають приватизації.

Загальний розмір обчисленої площі поділяється на кількість осіб, які працюють у сільському господарстві, пенсіонерів, які раніше працювали у сільському господарстві і проживають у сільській місцевості, а також осіб, зайнятих у соціальній сфері на селі.

Частина 2 статті 23 Земельного Кодексу України 1990 року визначала, що державний акт на право колективної власності на землю видається колективному сільськогосподарському підприємству, сільськогосподарському кооперативу, сільськогосподарському акціонерному товариству із зазначенням розмірів земель, що перебувають у власності підприємства, кооперативу, товариства і у колективній власності громадян. До державного акта додається список цих громадян.

Відповідно до інформації Валківської районної державної адміністрації за вих. № 01-45/1123 від 20.05.2019 року, уточнений розмір земельних часток (паїв) реформованого КСП Восток - агрофірма Восток зменшився і становить по ріллі - 5,7716 га, по пасовищах - 0,4991 га, по сіножатях - 0,1929 га. (а.с.23).

Оскільки позивач на час розпаювання земель мав членство в КСП Восток , її особу включено у Список громадян-членів агрофірми Восток доданого до Державного акту на право колективної власності на землю серії ХР № 06-00-000661, але відповідний сертифікат на ім`я позивача не виготовлений, суд вважає за необхідне визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай).

Суд вважає, що позов в частині визнання незаконним та скасування рішення Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області №1178-VII від 09.08.2019 року про передачу в оренду ТОВ Агрохолдинг Восток невитребуваної земельної ділянки № НОМЕР_2 загальною площею 6,0156 га, за кадастровим номером 6321256000:04:000:1045 підлягає задоволенню.

Так, рішенням №1178-VII від 09.08.2019 року LI сесії VII скликання Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області, невитребувану земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва № НОМЕР_2 , загальною площею 6,0156 га, кадастровий номер: 6321256000:04:000:1045, що розташована на території Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області, передано в оренду ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК терміном на 7 років або до моменту набуття громадянами права власності на нерозподілені, невитребувані земельні частки (паї), але не пізніше ніж до дня реєстрації права власності на цю земельну ділянку, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. (а.с.63)

Із узагальненої відомості результатів жеребкування розподілу земельних ділянок (рілля, пасовища, сіножаття) громадянами-працівниками та пенсіонерами колишнього реформованого КСП ВОСТОК - Агрофірма ВОСТОК вбачається, що ОСОБА_1 після жеребкування отримала номер земельних ділянок 262. (а.с.61-62)

Нормативно-правовим актом, який визначає організаційні та правові засади виділення власникам земельних часток (паїв) земельних ділянок у натурі (на місцевості) із земель, що належали колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам на праві колективної власності, а також порядок обміну цими земельними ділянками, особливості розпорядження землями та використання земель, що залишилися у колективній власності після розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) є Закон України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) .

Оскільки рішення селищної ради прийнято 09.08.2019 року, суд керується положеннями в редакції станом на 01.01.2019 року.

Як вбачається з ч. 1 ст. 13 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) (в редакції станом 01.01.2019 року), нерозподіленою земельною ділянкою є земельна ділянка, яка відповідно до проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) увійшла до площі земель, що підлягають розподілу, але відповідно до протоколу про розподіл земельних ділянок не була виділена власнику земельної частки (паю).

Згідно з ч. 2 ст. 13 зазначено Закону, невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).

З аналізу Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) витікає, що законодавець розмежовує статус нерозподіленої та невитребуваної земельної частки (паю). Статус невитребуваних земельні ділянки набувають вже після проведення зборів власників з питань жеребкування та розподілу земельних ділянок.

Таким чином, судом встановлено, що з огляду на те, що ОСОБА_1 не отримала документ, що посвідчує її право на земельну частку (пай), зазначена земельна ділянка має статус невитребуваної.

Відповідно до ч. 3 ст. 13 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї) після формування їх у земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участі у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення або шляхом вручення відповідного повідомлення особисто, якщо відоме їх місцезнаходження.

В п. 7.64 постанови Великої Палати Верховного Суду у справі № 922/2723/17 від 01.10.2019 року зазначено, що наслідком реалізації процедури розподілу земель, які перебували в колективній власності є припинення права державної та комунальної власності на розпайовані землі, що зумовлює припинення й інших правомочностей щодо земельних ділянок державної та комунальної власності.

Згідно з ч. 4 ст. 263 ЦПК України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Отже, невитребувана земельна частка (пай) хоч і не належить селищній раді (територіальній громаді), згідно вказаної позиції Верховного Суду, проте розпоряджається нею у спосіб передбачений ч. 3 ст. 13 Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) .

З листа Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області №02-21/849 від 03.09.2019 року та оспорюваного рішення органу місцевого самоврядування вбачається, що затверджено проект організації земельних часток (паїв), затверджено порядок розподілу земельних часток (паїв) та розподілено земельні частки (паї) між власниками шляхом проведення жеребкування. В узагальненій відомості розподілу земельних ділянок (а.с.61-62) ідентифіковані земельні частки (паї) та їх власники, серед яких ОСОБА_1 має номер земельної ділянки - 262.

Учасники судового розгляду не заперечували, що позивач не приймав участі у розподілі земельних ділянок.

Відповідно до вищезгаданої норми ч. 3 ст. 13 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , селищна рада була зобов`язана повідомити власника паю ОСОБА_1 про результати розподілу в порядку закріпленому законом.

Будь-яких відомостей про дотримання цього порядку, відповідачами в судове засідання не надано.

Обов`язок повідомити власника про результати проведеного розподілу не може розглядатись інакше, ніж гарантії забезпечення конституційного права громадянина, володіти, користуватисть та розпоряджатись власністю.

Як вбачається з положень ст. 4 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , окрім інших, одним із основних принципів місцевого самоврядування в Україні є гласність.

Згідно з ч. 1 ст. 10 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, а в Автономній Республіці Крим - також нормативно-правовими актами Верховної Ради і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, прийнятими у межах їхньої компетенції, що витікає з положень ч. 3 ст. 24 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні .

Аналогічні положення містяться в ч. 2 ст. 19 Конституції України, де зазначено, що органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з ч. 1 ст. 59 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

Вочевидь, недотримавшись принципу гласності та вимог ч. 3 ст. 13 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , щодо повідмолення ОСОБА_1 про розподіл земельних часток (паїв), Старомерчицька селищна рада Валківського району Харківської області надалі не мала права приймати рішення Про передачу в оренду невитребуваних земельних часток паїв для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ТОВ "АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК" на території Стеромерчицької селищної ради №1178-VII від 09.08.2019 року.

Як вбачається з ч. 10 ст. 59 Закону України Про місцеве самоврядування в України , акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що рішення Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області №1178-VII від 09.08.2019 року про передачу в оренду ТОВ Агрохолдинг Восток невитребуваної земельної ділянки № НОМЕР_2 загальною площею 6,0156 га, з кадастровим номером 6321256000:04:000:1045 не відповідає Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , а отже є незаконним та підлягає скасуванню.

Як вбачається з матеріалів реєстраційної справи №33521705, земельна ділянка з кадастровим номером 6321256000:04:000:1045 передана в оренду ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК згідно договору оренди земельної ділянки від 09.08.2019 року. (а.с.174-183)

Позивачем не заявлені вимоги, щодо визнання зазначеного договору оренди земельної ділянки недійсним.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Оскільки чинність договору оренди стороною позивача не оспорюється, підстав для витребування земельної ділянки, кадастровий номер: 6321256000:04:000:1045 з користування ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК та скасування запису в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права оренди зазначеної земельної ділянки - на даний час не вбачається.

Керуючись ст. ст. 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 ) до Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області (що знаходиться за адресою: Харківська область, Валківський район, смт. Старий Мерчик, вул. Центральна, 5, код ЄДРПОУ: 04398123), Товариства з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК (що знаходиться за адресою: Харківська область, Нововодолазький район, с. Старовірівка, вул. Вишнева, 131, код ЄДРПОУ: 40155319), третя особа: Сектор з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Валківської районної державної адміністрації Харківської області (що знаходиться за адресою: Харківська область, м. Валки, пл. Центральна, 2) про визнання права на земельну частку (пай), визнання незаконним і скасування рішення органу місцевого самоврядування, витребування земельної ділянки з користування та скасування реєстрації запису про право оренди, - задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) розміром 6,4636 умовних кадастрових гектар із земель колективної власності колишнього КСП "Восток" - агрофірми "Восток" на території Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області.

Визнати незаконним та скасувати рішення Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області №1178-VII від 09.08.2019 року про передачу в оренду ТОВ Агрохолдинг Восток не витребуваної земельної ділянки № НОМЕР_2 загальною площею 6,0156 га, за кадастровим номером 6321256000:04:000:1045.

В решті вимог - відмовити.

Повний текст рішення складений 30 квітня 2020 року.

Рішення може бути оскаржено до Харківського апеляційного суду через Валківський районний суд Харківської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.В. Товстолужський

Дата ухвалення рішення22.04.2020
Оприлюднено05.05.2020
Номер документу89051557
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —615/1041/19

Постанова від 01.09.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Постанова від 01.09.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 23.06.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 23.06.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Рішення від 22.04.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Рішення від 22.04.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 20.01.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 04.09.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні