Ухвала
від 07.05.2020 по справі 913/654/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

про залишення без руху

07 травня 2020 року Справа № 913/654/18

Провадження № 18/913/654/18

Суддя господарського суду Луганської області Корнієнко В.В. , розглянувши матеріали скарги № 278 від 29.04.2020

Комунального підприємства "Креміннатеплокомуненерго" , м. Кремінна Луганської області

на дії посадової особи органу державної виконавчої служби

у справі за позовом Акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" , м. Київ

до відповідача - Комунального підприємства "Креміннатеплокомуненерго" , м. Кремінна Луганської області

про стягнення 118 160 грн 68 коп.

орган виконання судових рішень - Кремінський районний відділ державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) , м. Кремінна Луганської області

Без виклику учасників справи.

В С Т А Н О В И В:

До господарського суду Луганської області звернулось Комунальне підприємство Креміннатеплокомуненерго , зі скаргою № 278 від 29.04.2020 на дії заступника начальника Кремінського районного відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) (далі - Кремінський РВДВС) Барабаш Ганни Іванівни, в якій просить:

- визнати дії заступника начальника Кремінського РВДВС Барабаш Ганни Іванівни неправомірними щодо винесення постанови про арешт коштів КП Креміннатеплокомуненерго від 07.04.2020 № 61609853 в частині накладення арешту на рахунки № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , які відкриті в ТВБВ № 10012/026 у філії - Луганського обласного управління публічного акціонерного товариства Державний ощадний банк України , та всі інші відкриті рахунки, а також на кошти на рахунках, що будуть відкриті після винесення постанови про арешт коштів боржника;

- зобов`язати начальника Кремінського РВДВС скасувати постанов заступника начальника Кремінського РВДВС Барабаш Ганни Іванівни від 07.04.2020 ВП № 61609853 в частині накладення арешту на рахунки № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , які відкриті в ТВБВ № 10012/026 у філії - Луганського обласного управління публічного акціонерного товариства Державний ощадний банк України , та всі інші відкриті рахунки, а також на кошти на рахунках, що будуть відкриті після винесення постанови про арешт коштів боржника.

Відповідно до витягу з протоколу авторозподілу від 04.05.2020 вказану скаргу, як скаргу у справі № 913/654/18, передано на розгляд судді Корнієнко В.В.

Розглянувши матеріали скарги, судом встановлено наступне.

Згідно зі ст. 339 ГПК України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення , ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Згідно ч. 1 ст. 340 ГПК України скарга подається до суду, який розглянув справу як суд першої інстанції.

Частиною 4 статті 74 Закону України Про виконавче провадження встановлено наступне:

4. Скарга у виконавчому провадженні подається виключно у письмовій формі та має містити:

1) найменування органу державної виконавчої служби, до якого вона подається;

2) повне найменування (прізвище, ім`я та по батькові) стягувача та боржника, їхні місця проживання чи перебування (для фізичних осіб) або місцезнаходження (для юридичних осіб), а також найменування (прізвище, ім`я та по батькові) представника сторони виконавчого провадження, якщо скарга подається представником;

3) реквізити виконавчого документа (вид документа, найменування органу, що його видав, день видачі та номер документа, його резолютивна частина);

4) зміст оскаржуваних рішень, дій чи бездіяльності та посилання на порушену норму закону;

5) викладення обставин, якими скаржник обґрунтовує свої вимоги;

6) підпис скаржника або його представника із зазначенням дня подання скарги. .

У скарзі боржник зазначив, що оскаржуються дії державного виконавця щодо виконання кількох наказів господарського суду Луганської області (без зазначення яких саме).

У супереч вимогам ч. 4 ст. 74 вищевказаного Закону скарга не містить реквізитів виконавчих документів, зокрема, не вказано ні дати, ні номери, ні їх резолютивні частини.

Підпунктом 9.9. пункту 9 постанови пленуму ВГСУ від 17.10.2012 № 9 Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України , визначено:

9.9. Скарга має відповідати загальним вимогам щодо змісту та форми позовної заяви, передбаченим Господарським процесуальним кодексом України, з доданням до неї документів, ... , а також містити відомості, перелічені в пунктах 3 - 5 частини сьомої статті 82 Закону України Про виконавче провадження (на даний час ці відомості перелічені у ч. 4 ст. 74 Закону України Про виконавче провадження в редакції від 02.06.2016).

У вирішенні питань, які виникають у розгляді скарг на рішення, дії або бездіяльність посадових осіб Державної виконавчої служби, до заяв учасників виконавчого провадження (заявників) мають застосовуватися положення ГПК, якими врегульовано аналогічні питання, ... тощо . .

Постановою Великої Палати Верховного Суду від 14.03.2018 у справі № 660/612/16-ц, визначено, що провадження стосовно виконання судових рішень є завершальною й невід`ємною частиною (стадією) судового провадження в конкретній справі , у якій провадження за скаргою не відкривається.

Так як скарга не містить реквізитів виконавчих документів , які є обов`язковими для зазначення у скарзі, це позбавляє суд можливості визначити, в якій конкретній судовій справі (справах) буде здійснюватися провадження за скаргою.

Частинами 1-4 ст. 174 ГПК України встановлено:

1. Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

2. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

3. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

4. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою. .

На підставі викладеного, скаргу КП "Креміннатеплокомуненерго" № 278 від 29.04.2020 на дії посадової особи органу державної виконавчої служби (заступника начальника Кремінського районного відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків)) слід залишити без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Постановою Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020 Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 291) на всій території України з 12.03.2020 по 11.05.2020 встановлено карантин.

Поряд з тим, Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням корона вірусної хвороби (COVID-19) від 30.03.2020 № 540-ІХ, який набрав чинності 02.04.2020, внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 4 розділу Х Прикінцеві положення ГПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки, на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину.

Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину.

Оскільки, відповідно до ст. 232 ГПК України ухвала є судовим рішенням , господарський суд Луганської області вважає занеобхідне надати скаржнику строк для усунення недоліків скарги 10 (десять) днів з дня вручення цієї ухвали, однак, якщо цей строк буде меншим ніж строк карантину, встановлений законодавством України, вказаний строк (на усунення недоліків скарги) продовжується до останнього дня карантину включно.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234, 339, 340 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Скаргу КП "Креміннатеплокомуненерго" № 278 від 29.04.2020 на дії посадової особи органу державної виконавчої служби (заступника начальника Кремінського районного відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків)) залишити без руху.

2. Комунальному підприємству "Креміннатеплокомуненерго" протягом 10 (десяти) днів з дня вручення ухвали суду (а у разі дії протягом цього строку карантину - до останнього дня карантину включно) усунути недоліки скарги та подати суду заяву про усунення недоліків , в якій вказати реквізити усіх виконавчих документів (вид документа, найменування органу, що його видав, день видачі та номер документа, його резолютивна частина), зведеного виконавчого провадження, в якому оскаржуються дії державного виконавця; копію заяви надіслати усім учасникам справи, докази надсилання подати суду.

3. Роз`яснити КП "Креміннатеплокомуненерго", що в разі не усунення недоліків скарги у встановлений судом строк, скарга вважається неподаною і повертається згідно з п. 4 ст. 174 ГПК України.

Ухвала набрала законної сили та оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Корнієнко

Дата ухвалення рішення07.05.2020
Оприлюднено08.05.2020
Номер документу89108011
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 118 160 грн 68 коп. орган виконання судових рішень - Кремінський районний відділ державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) , м. Кремінна Луганської області Без виклику учасників справи

Судовий реєстр по справі —913/654/18

Ухвала від 19.08.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 10.08.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 07.05.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Постанова від 15.07.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Зубченко Інна Володимирівна

Ухвала від 07.06.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Зубченко Інна Володимирівна

Ухвала від 22.05.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Зубченко Інна Володимирівна

Рішення від 10.04.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 27.03.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 06.03.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні