Ухвала
від 08.05.2020 по справі 360/1628/20
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду після усунення її недоліків та відкриття провадження у справі

08 травня 2020 року СєвєродонецькСправа № 360/1628/20 Суддя Луганського окружного адміністративного суду Секірська А.Г., перевіривши матеріали за адміністративним позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області (93411, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, проспект Гвардійський, 30) про визнання дій протиправними, зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

17 квітня 2020 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 (далі - позивач) до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області (далі - відповідач), в якому позивач просить суд:

- визнати протиправними дії відповідача по припиненню нарахування і виплати позивачу з травня 2014 року щомісячних страхових виплат та скасувати його рішення (якщо таке є) про припинення щомісячних страхових виплат та зобов`язати відповідача поновити виплату позивачу щомісячних страхових виплат;

- стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість по щомісячним страховим виплатам за період з травня 2014 року по даний час.

Позовну заяву обґрунтовано тим, що у 2014році позивач перебував на обліку у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську, як отримувач щомісячних страхових виплат, адже висновком МСЕК (копію додаю) позивачу була безстроково встановлена стійка втрата працездатності у розмір 20%. Правонаступником вказаного відділення є відповідач.

З травня 2014 року відділення Фонду припинило виплачувати позивачу щомісячні страхові виплати. Внаслідок чого з травня 2014 року по даний час утворилася невиплачена на даний час заборгованість по щомісячним страховим виплатам.

Дана обставина частково підтверджується листом від 06.02.2020 відповідача.

Вважає, що відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську припинило виплату мені з травня 2014 року щомісячних страхових виплат за відсутності законодавчо встановлених підстав, що порушує його конституційні права. Вказані дії відповідача щодо припинення виплати щомісячних страхових виплат вважає протиправними та такими, що не ґрунтуються на вимогах чинного законодавства і Конституції України.

Ухвалою суду від 22.04.2020 позову заяву залишено без руху із наданням позивачу строку для усунення недоліків позовної заяви.

07.05.2020 позивач надав заяву про усунення недоліків позовної заяви.

Відповідно до частини другої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Розглянувши клопотання позивача про поновлення строку звернення до суду, суд зазначає наступне.

В обґрунтування заявленого клопотання позивач зазначає, що позивач є особою, яка не перемістилася з непідконтрольної території і продовжує тимчасово проживати за своїм постійним місцем проживання у м. Луганську, у зв`язку із доглядом за власним житлом проживає в районі проведення АТО та ООС на непідконтрольній території. Мобільний зв`язок та Інтернет також працюють зі збоями. Є складнощі у роботі пошти. Укрпошта у м. Луганськ не працює, маються великі транспортні затори та черги у транспортному сполученні між м. Луганськ та територією, яка підконтрольна українській владі.

Оскаржувана позивачем бездіяльність є триваючим у часі правопорушенням, яке повторюється постійно, щоденно із дати припинення виплати щомісячних страхових виплат і по даний час відповідач неправомірно їх не виплачує і також не виплачує наявну заборгованість.

На думку, позивача позовна давність не застосовується до вимог про відшкодування шкоди, завданої ушкодженням здоров`я, а щомісячні страхові виплати, які не виплачує відповідач - є різновидом відшкодування шкоди, завданої ушкодженням здоров`я (яка компенсує частину втраченого заробітку). Крім того, позивач проводив досудове врегулювання цього спору шляхом направлення у січні 2020 року відповідачу звернення, в якому просив відповідача у відповіді надіслати копію рішення про припинення щомісячних виплат, поновити виплату щомісячних виплат та виплатити заборгованість по щомісячним страховим виплатам. На вказане своє звернення позивач отримав лист-відповідь від 06.02.2020 із роз`ясненням, з яким не згоден.

Враховуючи вищезазначене, позивач просив суд поновити строк звернення до суду із позовом.

Частиною першою статті 122 КАС України передбачено, що адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Відповідно до частини другої статті 122 КАС України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Частиною шостою статті 161 КАС України у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов`язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

У разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку (частина перша статті 123 КАС України).

Суд вважає за необхідне вирішити питання щодо дотримання позивачем строку звернення до суду та наявності підстав для його поновлення у разі пропуску в ході судового розгляду справи.

Частиною четвертою статті 9 КАС України визначено обов`язок суду вжити визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

За приписами частини третьої статті 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може запропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Відповідно до частин третьої, шостої та сьомої статті 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребувані доказів суд постановляє ухвалу.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

З вищевикладених підстав суд вважає за необхідне витребувати від відповідача докази, яких, на думку суду, не вистачає для з`ясування всіх обставин у справі.

Відповідно до пункту 3 частини шостої статті 12, статей 257, 263 Кодексу адміністративного судочинства України вказана справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Також суд роз`яснює, що у відповідності до пункту 3 розділу VI "Прикінцеві положення" КАС України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 47, 79, 80, 114, 122, 162, 163, 164, 165, 169, 177, 193, 261, 295, 304, 309, 329, 338, 342, 363 цього Кодексу, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до адміністративного суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви, пред`явлення зустрічного позову, розгляду адміністративної справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину.

Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк дії карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Керуючись статтями 5, 77, 160, 168, 171, 174, 175, 257, 260, 261 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області про визнання дій протиправними, зобов`язання вчинити певні дії.

Визнати поважними причини пропуску звернення до суду із позовом та поновити ОСОБА_1 строк звернення до суду із позовом до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області про визнання дій протиправними, зобов`язання вчинити певні дії.

Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Зобов`язати відповідача протягом п`ятнадцяти днів з дня відкриття провадження у справі (з урахуванням вимог пункту 3 розділу VI "Прикінцеві положення" КАС України) надіслати суду:

- відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову, позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів;

- інформацію щодо перебування ОСОБА_1 на обліку в Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області, як отримувача страхових виплат;

- завірену належним чином копію особової справи ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 );

- інформацію про дату останньої виплати та розмір невиплаченої суми страхових виплат ОСОБА_1 ;

- довідку про розмір заборгованості зі страхових внесків ОСОБА_1 .

Роз`яснити відповідачу, що відповідно до частини четвертої статті 159 Кодексу адміністративного судочинства України неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Справа розглядатиметься суддею Секірською А.Г. одноособово.

Копію ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі надіслати особам, які беруть участь у справі, разом з витягом про їхні процесуальні права та обов`язки, встановлені статтями 44, 47 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повідомити сторони про можливість реєстрації в системі «Електронний суд» для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, для чого потрібно:

- зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, розміщеній на офіційному вебпорталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua;

- подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному вебпорталі судової влади України у вищевказаному розділі.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за вебадресою сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України http://court.gov.ua/fair/sud1270/.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та не може бути оскаржена.

СуддяА.Г. Секірська

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.05.2020
Оприлюднено09.05.2020
Номер документу89134339
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —360/1628/20

Постанова від 14.12.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 16.11.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 16.11.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 02.11.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 10.07.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Рішення від 09.07.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Ухвала від 12.06.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Ухвала від 08.05.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Ухвала від 22.04.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні