Ухвала
від 08.05.2020 по справі 921/233/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

08 травня 2020 року м. ТернопільСправа № 921/233/20 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Стопника С.Г.

за участі секретаря судового засідання Касюдик О.О.

Розглянув матеріали справи

за позовом: Публічного акціонерного товариства "Укртелеком", бульвар ім. Т.Шевченка, 18, м. Київ, 01601 в особі Тернопільської філії ПАТ "Укртелеком", вул. В.Чорновола, 4, м. Тернопіль, 46001

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернопіль Транс Сервіс", вул. Микулинецька, 3а, м. Тернопіль, 46008

про стягнення заборгованості в сумі 150 575 грн 32 коп

За участі представників:

Позивача: Бондар М.Й. - довіреність

Відповідача: не з`явився

В порядку ст.ст. 8, 222 Господарського процесуального кодексу України, здійснювалося фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів, а саме: програмно-апаратного комплексу "Акорд".

Суть справи: Публічне акціонерне товариство "Укртелеком", м. Київ в особі Тернопільської філії ПАТ "Укртелеком", м. Тернопіль звернулося до Господарського суду Тернопільської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернопіль Транс Сервіс", м. Тернопіль про стягнення заборгованості в сумі 150 575 грн 32 коп за договором оренди нерухомого майна №61Е000-145/19 від 29.03.2019 (за період листопад-грудень 2019 року).

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 10.04.2020 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження та призначено розгляд справи по суті на 08 травня 2020 року на 10:00 год, а також встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення зазначеної ухвали.

14.04.2020 на адресу Господарського суду Тернопільської області надійшла заява ПАТ "Укртелеком" в особі Тернопільської філії ПАТ "Укртелеком" (вх.№2552) про збільшення позовних вимог, відповідно до якої заявник просить суд додатково стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Тернопіль Транс Сервіс" заборгованість за договором оренди нерухомого майна №61Е000-145/19 від 29.03.2019 в сумі 139 015,52 грн, що виникла за період з 01.01.2020 по 24.02.2020. Вказує, що всього за період з 01.11.2019 по 24.02.2020 відповідач має невиконані перед позивачем грошові зобов`язання за Договором оренди №61Е000-145/19 від 29.03.2019 на загальну суму 289 590,84 грн. Позивач також просить суд визнати дану справу малозначною, як справу незначної складності, та продовжити її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження. До заяви додано докази направлення її копії відповідачу, а також докази доплати судового збору в розмірі 2031,66 грн

Представник позивача в судове засідання з`явилася, підтримала подану заяву про збільшення позовних вимог (вх№2552 від 14.04.2020).

Відповідач участі уповноваженого представника в судовому засіданні 08.05.2020 не забезпечив, хоча про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, про що свідчить наявне у матеріалах справи рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення; запропонованого ухвалою суду від 10.04.2020 відзиву на позов, а також заперечень щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження - не подав.

Розглянувши заяву позивача про збільшення розміру позовних вимог (вх.№2552 від 14.04.2020), суд приймає її до розгляду, виходячи з такого.

Пунктом 2 частини другої ст. 46 ГПК України передбачено, що крім прав та обов`язків, визначених у ст.42 цього Кодексу позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог - до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

У п.3.10. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" № 18 від 26.12.2011 роз`яснено, що під збільшенням або зменшенням розміру позовних вимог слід розуміти відповідно збільшення або зменшення кількісних показників за тією ж самою вимогою, яку було заявлено в позовній заяві. Ціну позову вказує позивач. Отже, у разі прийняття судом зміни (в бік збільшення або зменшення) кількісних показників, у яких виражається позовна вимога, має місце нова ціна позову, виходячи з якої й вирішується спір.

Подана заява ПАТ "Укртелеком" в особі Тернопільської філії ПАТ "Укртелеком" №10-08/29 від 10.04.2020 (вх.№2552 від 14.04.2020) про збільшення розміру позовних вимог відповідає вимогам чинного процесуального законодавства, подана з дотриманням встановленого ст.46 ГПК України строку - до початку першого судового засідання, а також з відповідними доказами сплати судового збору, а тому приймається судом до розгляду.

Таким чином, з урахуванням збільшення розміру позовних вимог має місце нова ціна позову - про стягнення 289 590,84 грн заборгованості, виходячи з якої спір підлягає подальшому розгляду .

З цього приводу слід також зазначити наступне.

Згідно частин 1, 3, 5 статті 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження та позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Для цілей цього Кодексу, малозначними справами є 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження (частина 3 ст.247 Господарського процесуального кодексу України).

Як вже зазначалось вище, ухвалою від 10.04.2020 судом, враховуючи характер спірних правовідносин та предмет спору (доказування), задоволено клопотання позивача про розгляд даної справи за правилами спрощеного позовного провадження.

З урахуванням заяви про збільшення розміру позовних вимог, нова ціна позову - про стягнення 289 590,84 грн заборгованості, перевищує сто розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, поряд з цим, така справа не відноситься до категорій справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи викладене, предмет та підставу позову, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, беручи до уваги клопотання позивача про продовження розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження, а також відсутність заперечень відповідача з цього приводу, суд дійшов висновку, що даний спір відноситься до категорії малозначних справ, а тому, відповідно до пункту 7 статті 250 ГПК України , розгляд даної справи слід продовжувати в порядку спрощеного провадження.

Враховуючи неявку у судове засідання представника відповідача, неподання відповідачем відзиву на позовну заяву, а також для надання можливості сторонам подати додаткові заяви з процесуальних питань, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів юридичних осіб та надання сторонам, передбаченого ст.ст. 7, 13 ГПК України, рівного права на захист своїх прав та охоронюваних законом інтересів, суд вважає за доцільне відкласти розгляд справи в межах строків, передбачених ст. 248 ГПК України.

Процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи та оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвали (частина 2 статті 232 ГПК України).

Згідно із ч.3 ст.216 ГПК України, про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, експертів, які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, які не прибули, повідомляються про судове засідання ухвалами.

Згідно із ч. 2 ст.120 ГПК України, суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою.

Відповідно до ч. 2 ст.121 ГПК України, ухвала, якою суд повідомляє про призначення судового засідання або вчинення іншої процесуальної дії повинна містити найменування та адресу суду, назву справи, зазначення процесуального статусу особи, яка повідомляється, вказівку про те, яку дію буде вчинено, дату, час і місце її вчинення, а також про те, що участь у її вчиненні для цієї особи не є обов`язковою.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 7, 12, 216, 232-235, 248, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Прийняти заяву Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Тернопільської філії ПАТ "Укртелеком" (вх.№2552 від 14.04.2020) про збільшення позовних вимог до розгляду.

2. Подальший розгляд справи №921/233/20 здійснювати з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог (вх.№2552 від 14.04.2020) в порядку спрощеного позовного провадження.

3. Відкласти розгляд справи по суті на 22 травня 2020 року на 10:00 год.

4. Повідомити сторін, про те що, судове засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Тернопільської області, за адресою м. Тернопіль, вул. Князя Острозького, 14а, зал судових засідань №1, 4 поверх.

5. Запропонувати відповідачу подати:

- відзив на позов з врахуванням заяви про збільшення позовних вимог та встановлення нової ціни позову , відповідно до вимог статті 165 ГПК України, копію надіслати позивачу, докази надіслання надати суду.

6. Запропонувати позивачу подати:

- відповідь на відзив (у разі отримання відзиву) відповідно до вимог статті 166 ГПК України, копію відповіді на відзив направити відповідачу, докази надіслання надати суду.

- інші заяви з процесуальних питань.

7. Копії ухвали направити сторонам у справі з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання (08.05.2020) та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя С.Г. Стопник

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення08.05.2020
Оприлюднено13.05.2020
Номер документу89156189
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/233/20

Ухвала від 12.10.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Ухвала від 12.10.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Ухвала від 01.10.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Ухвала від 16.09.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Судовий наказ від 25.08.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Рішення від 19.06.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Рішення від 19.06.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Ухвала від 10.06.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Ухвала від 22.05.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

Ухвала від 08.05.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стопник С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні