Ухвала
від 13.05.2020 по справі 923/198/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

13 травня 2020 року Справа № 923/198/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Литвинової В.В. , розглянувши справу

за позовом: Херсонського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м. Херсон

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Ж.К.Будівельник", м. Херсон

про стягнення 10000 грн штрафу та пені відповідно до рішення адмінколегії

без участі представників сторін

в с т а н о в и в:

Херсонське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (позивач) звернулося до Господарського суду Херсонської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ж.К.Будівельник" (відповідач) про стягнення 5000 грн штрафу та 5000 грн пені відповідно до рішення адмінколегії Херсонського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 30.06.2015 №51-р/к.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.02.2020, справу розподілено судді Литвиновій В.В.

Ухвалою суду за вказаним позовом, відкрито провадження у справі, постановлено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження, підготовче судове засідання призначено на 31.03.2020.

Ухвалою суду від 31.03.2020 підготовче судове засідання відкладено на час дії карантинних заходів.

Постановою Кабінету міністрів України від 22.04.2020 року № 291 Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України внесено зміни до постанови КМУ Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 від 11.03.2020 №211, зокрема, скасовано з 11.05.2020 низку обмежень, введених в Україні через епідемію коронавірусу.

У зв`язку з карантином заборонено перебування в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту; переміщення групою осіб у кількості більше ніж дві особи, крім випадків службової необхідності; регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, уведено інші заходи для запобігання поширенню інфекції, встановлено (визначено) осіб, які потребують самоізоляції, зокрема - особи, які досягли 60-річного віку тощо, що обмежують можливість реалізації громадянами та їх представниками свого права на безпосередню участь в судовому засіданні при розгляді своєї справи.

За таких обставин здійснення правосуддя у відкритих судових засіданнях з безпосередньою участю сторін процесу в умовах оголошення КМУ карантину потребує дотримання протиепідемічних умов як-то дистанції та відстані між людьми, одночасного перебування в приміщенні певної кількості людей тощо, з метою попередити ризики та загрози для життя та здоров`я людей: працівників суду, суддів і учасників судових засідань.

Зборами суддів Господарського суду Херсонської області від 20.03.2020 (із змінами від 08.05.2020) з метою запобігання поширенню гострих респіраторних захворювань, враховуючи Постанову Кабінету Міністрів України № 211 від 16.03.2020, та у зв`язку з неможливістю забезпечити засідання за участю представників сторін, обмежено допуск осіб (представників учасників справ) до приміщення Господарського суду Херсонської області з дотриманням режиму карантину.

Суд виходить з того, що право учасників справи на справедливий суд не може бути обмеженим. Між правом особи на безпечне для життя і здоров`я довкілля та правом на справедливий суд переважає природне право осіб на життя та безпечне довкілля, обов`язок щодо забезпечення якого покладено на державу Україна.

Суд, діючи в правовому дусі карантину, не може застосовувати процесуальні норми які зазвичай діють щодо розгляду справи без участі представників, неповідомлення осіб про причини неприбуття або ненадання доказів, розгляд справи незалежно від причини неявки в судове засідання тощо.

З огляду на викладене, можлива неявка в судове засідання представників сторін та неподання ними до господарського суду заяв, клопотань по суті справи та з процесуальних питань судом будуть вважатися такими, що обумовлені поважними причинами.

В той же час, суд звертає увагу учасників справи, що згідно ст. 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Одне із завдань учасників процесу і суду - своєчасне вирішення спору.

Виходячи з вказаних завдань суд нагадує, що відповідно до приписів статті 202 ГПК України суд може розглянути справу без участі представників.

Розгляд справи можливий і в період дії карантину, якщо сторони виконають приписи цієї ухвали суду про відкриття справи щодо здійснення процесуальних дій (надання відзиву на позов, відповіді на відзив, заперечення тощо).

Для розгляду справи в період дії карантину сторони можуть реалізувати свої права подавши до суду відповідні заяви про розгляд справи за відсутності представників сторін, якщо їх (його) нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Згідно із ч.ч.2,3 ст. 120 ГПК України суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Відповідно до ч. 1 ст.121 ГПК України ухвала, якою суд викликає учасників справи в судове засідання або для участі у вчиненні відповідної процесуальної дії, повинна містити: ім`я (прізвище, ім`я, по-батькові) фізичної особи чи найменування юридичної особи, якій адресується ухвала; найменування та адресу суду; зазначення місця, дня і часу явки за викликом; назву та номер справи, за якою робиться виклик; зазначення, як хто викликається особа; зазначення, чи викликається особа у підготовче засідання, в судове засідання або для участі у вчиненні певних процесуальних дій (із їх зазначенням); роз`яснення про наслідки неявки залежно від процесуального статусу особи, яка викликається, і про обов`язок повідомити суд про причини неявки.

Згідно із ч.3 ст. 216 ГПК України про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання ухвалами.

Враховуючи викладені вище обставини та норми права, та у зв`язку зі скасуванням з 11.05.2020 низки обмежень, введених в Україні через епідемію корона вірусу COVID-19, у зв`язку з чим, суд вважає за необхідне повідомити учасників справи про час та місце проведення підготовчого судового засідання у справі № 923/198/20, шляхом постановлення та направлення сторонам відповідної ухвали.

На підставі викладеного керуючись ст.ст. 120, 121, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

постановив:

1. Призначити розгляд справи у підготовчому судовому засіданні на 02 червня 2020 року о 11:30 за адресою: м. Херсон, вул. Театральна, 18, кабінет № 326 (третій поверх).

2. Повідомити Херсонське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, як позивача, Товариство з обмеженою відповідальністю "Ж. К. Будівельник" , як відповідача про призначення судового засідання у справі № 923/198/20 на 02 червня 2020 року о 11:30 год. У разі направлення учасниками справи (за власним бажанням) уповноважених представників, останнім мати при собі, відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України, документи, що підтверджують їх повноваження.

3. Повідомити учасників справи про можливість приймати участь у судових засіданнях в режимі відоконференції (поза межами суду), про можливість подати процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис".

4. Запропонувати сторонам для розгляду справи в період дії карантину подати до суду відповідні заяви (клопотання) про розгляд справи за відсутності представників сторін, якщо на думку учасників справи, їх нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору; участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису (ЕЦП) в Системі на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою www.court.gov.ua та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, наведеним в додатку 1 до затвердженого ДСА Порядку.

З порядком роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в господарському процесі поза межами приміщення суду також можна ознайомитися на сайті господарського суду (ks.arbitr.gov.ua/sud5024).

Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

5. У разі можливості розгляду справи за відсутності представників сторін, якщо на думку учасників справи, їх нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору, учасники справи можуть звернутись до суду з відповідним клопотанням.

6.Копію ухвали направити учасникам справи рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі "Судова влада України" за наступною адресою: http://ks.arbitr.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України і окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено та підписано 13.05.2020.

Суддя В.В.Литвинова

Дата ухвалення рішення13.05.2020
Оприлюднено14.05.2020
Номер документу89183276
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 10000 грн штрафу та пені відповідно до рішення адмінколегії без участі представників сторін

Судовий реєстр по справі —923/198/20

Рішення від 16.06.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 02.06.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 13.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 31.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 02.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні