Ухвала
від 15.05.2020 по справі 642/2462/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

15.05.2020

Справа № 642/2462/20

Провадження №1-кс/642/989/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про арешт майна

14 травня 2020 року м. Харків

Слідчий суддяЛенінського районногосуду м.Харкова ОСОБА_1 ,за участюсекретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 ,неповнолітньої власницімайна ОСОБА_4 ,законного представниканеповнолітньої ОСОБА_5 ,підозрюваного ОСОБА_6 розглянув винесенеу кримінальномупровадженні №12020220510001045від 12травня 2020року клопотанняслідчого Холодногірськоговідділу поліціїГУ НПв Харківськійобласті ОСОБА_3 узгоджене прокурором Холодногірськоговідділу Харківськоїмісцевої прокуратури№1 ОСОБА_7 ,про арештмайна, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий Холодногірського ВП ГУНП в Харківській області лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Ленінського районного суду м. Харкова з клопотанням, в якому просив накласти арешт на наступне майно:

- речі, вилучені в ході огляду місця події від 12.05.2020 року, а саме: 1) вісімдесят шість згортків, загорнуті у ізоляційну стрічку, усередині яких знаходяться полімерні пакети із полімерними застібками із речовиною, схожою на наркотичну, які були вилучені у ОСОБА_6 ; 2) три згортки, загорнуті у ізоляційну стрічку, усередині яких знаходяться полімерні пакети із полімерними застібками із речовиною, схожою на наркотичну, які ОСОБА_6 закопав у землі у якості "закладки";

- речі, вилучені в ході огляду предметів від 13.05.2020 року, а саме: 1) мобільний телефон марки "Xiaomi" модель "Redmi Note 4X" IMEI1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , із сім-карткою із номером НОМЕР_3 , який належить ОСОБА_6 ; 2) мобільний телефон марки "Xiaomi" модель "MI 8 Lite", IMEI1: НОМЕР_4 , IMEI2: НОМЕР_5 , із сім-карткою із номером НОМЕР_6 та номером НОМЕР_7 , який належить ОСОБА_4 ;

- речі, вилучені в ході обшуку від 13.05.2020 року, а саме: 1) електронні ваги та порожні прозорі полімерні пакети із полімерними застібками, які були поміщені до полімерного пакету та вилучені за місцем фактичного мешкання ОСОБА_6 .

СВ Холодногірського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області здійснює досудове розслідування, кримінального провадження за № 12020220510001045 від 12 травня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 307 КК України.

Органом досудового розслідування встановлено, що 12.05.2020 року близько 17 год. 00 хв., під час патрулювання Холодногірського району м. Харкова, на території яру, який знаходиться неподалік буд. 15 по вул. Алуштинській в м. Харкові, співробітниками патрульної поліції м. Харкова був виявлений гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який щось закопував у землі під деревом, який побачивши співробітників поліції почав тікати. У зв`язку із виниклою підозрою щодо вчинення ОСОБА_6 кримінального правопорушення, а саме незаконного збуту наркотичних засобів та психотропних речовин у якості так званих "закладок", співробітники патрульної поліції м. Харкова його наздогнали та зупинили. Як пояснив ОСОБА_6 , він дійсно займається незаконним збутом наркотичних засобів та психотропних речовин у якості так званих "закладок", та мав намір їх розповсюдити на території вказаного яру. В ході проведення поверхневої перевірки, яка проводилась на підставі ст. 34 ЗУ "Про Національну поліцію", у гр. ОСОБА_6 співробітниками патрульної поліції було виявлено згортки, які були загорнуті у ізоляційну стрічку, усередині яких знаходились полімерні пакети із полімерними застібками із речовиною, схожою на наркотичну.

12.05.2020 року в період часу з 18 год. 13 хв. по 19 год. 10 хв. було проведено огляд місця події, в ході якого у гр. ОСОБА_6 було вилучено 86 (вісімдесят шість) згортків, загорнуті у ізоляційну стрічку, усередині яких знаходились полімерні пакети із полімерними застібками із речовиною, схожою на наркотичну. В ході проведення огляду гр. ОСОБА_6 повідомив, що з початку травня 2020 року він співпрацює із інтернет-магазином з продажу наркотичних засобів та психотропних речовин, та розповсюджує вказані згортки у якості так званих "закладок" по адміністративним районам м. Харкова, а за вказану діяльність отримує грошову винагороду. Крім цього, він повідомив, що в ході своєї незаконної діяльності він використовує свій мобільний телефон марки "Xiaomi" модель "Redmi Note 4X" IMEI1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , із сім-карткою із номером НОМЕР_3 , за допомогою якого здійснює фотофіксацію місця, де залишив так звану "закладку", а також спілкується у мобільному додатку "VIPole" та "Telegram" із особою, яка координує його діяльність, пов`язану із незаконним збутом наркотичних засобів та психотропних речовин, якій він повідомляє інформацію щодо кількості так званих "закладок" та їх місцезнаходження. Також, гр. ОСОБА_6 зауважив, що вилучені у нього так звані "закладки", містять у своєму складі психотропну речовину "амфетамін" та особливо небезпечну психотропну речовину "PVP", масою по 0,5 грам та 1 граму в згортку.

Крім цього, в ході проведення огляду місця події гр. ОСОБА_6 визнав свою провину у вчиненні ним кримінального правопорушення, погодився співпрацювати із органом досудового розслідування та повідомив, що напередодні, а саме 10.05.2020 року, у денний час, він залишив 3 (три) згортки із психотропною речовиною у якості так званих "закладок" на території Карпівського саду, який розташовується біля перехрестя вул. Семінарської та вул. Великої Гончарівської в м. Харкові, та які погодився вказати.

Прослідував до території Карпівського саду, який розташовується біля перехрестя вул. Семінарської та вул. Великої Гончарівської, гр. ОСОБА_6 вказав на 3 (три) ділянки місцевості, де він залишив згортки із психотропною речовиною у якості так званих "закладок", які він закопав у землі з метою збуту, по одному згортку на кожній ділянці, які були виявлені та вилучені в ході проведення огляду місця події.

Крім цього, гр. ОСОБА_6 повідомив, що в ході проведення огляду місця події на території яру, який знаходиться неподалік буд. 15 по вул. Алуштинській в м. Харкові, у нього були вилучені всі заборонені Законом речовини (наркотичні засоби та психотропні речовини), які він зберігав з метою збуту, але за адресою свого мешкання, а саме за адресою: АДРЕСА_1 , він зберігає електронні ваги, які використовує для зважування наркотичних засобів та психотропних речовин, які у подальшому розповсюджує у якості "закладок", а також пусті прозорі полімерні пакети із полімерними застібками, які ОСОБА_6 використовує для фасування наркотичних засобів та психотропних речовин, з метою їх подальшого збуту.

З метою проведення повного та неупередженого досудового розслідування, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, на підставі ст.ст. 233, 234, 237 КПК України, 13.05.2020 року у період часу з 00 год. 00 хв. до 00 год. 30 хв., було проведено обшук за адресою: АДРЕСА_1 , де мешкає ОСОБА_6 , в ході якого було виявлено зазначені електронні ваги та пусті прозорі полімерні пакети із полімерними застібками, які були поміщені до полімерного пакету та вилучені.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження, 13.05.2020 року, у період часу з 02 год. 00 хв. по 03 год. 15 хв., у службовому кабінеті № 23 СВ Холодногірського ВП ГУНП в Харківській області, за участю ОСОБА_6 , було проведено огляд предмету, а саме мобільного телефону марки "Xiaomi" модель "Redmi Note 4X" IMEI1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , із сім-карткою із номером НОМЕР_3 , який належить ОСОБА_6 на праві власності, в ході якого було виявлено та оглянуто діалог із особою, яка координує його діяльність, пов`язану із незаконним збутом наркотичних засобів та психотропних речовин, якій він повідомляє інформацію щодо кількості так званих "закладок" та їх місцезнаходження. В ході проведення огляду предмету вказаний мобільний телефон було вилучено.

Крім цього, в ході проведення досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 , мешкав разом із співмешканкою, а саме ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка у присутності законного представника - своєї матері, ОСОБА_5 , надала покази щодо того, що ОСОБА_6 дійсно займався незаконною діяльністю, пов`язаною із незаконним збутом наркотичних засобів та психотропних речовин по адміністративним районам м. Харкова у якості так званих "закладок".

Крім цього, як повідомила ОСОБА_4 , її знайомий, ОСОБА_6 , мав проблеми із мобільним телефоном марки "Xiaomi" модель "Redmi Note 4X" IMEI1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , із сім-карткою із номером НОМЕР_3 , у зв`язку із чим вона неодноразово надавала йому у користування мобільний телефон марки "Xiaomi" модель "MI 8 Lite", IMEI1: НОМЕР_4 , IMEI2: НОМЕР_5 , із сім-карткою із номером НОМЕР_6 та номером НОМЕР_8 , який належить їй на праві власності.

13.05.2020 року, у період часу з 03 год. 20 хв. по 04 год. 10 хв., у службовому кабінеті № 23 СВ Холодногірського ВП ГУНП в Харківській області, за участю ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , було проведено огляд предмету, а саме мобільного телефону марки "Xiaomi" модель "MI 8 Lite", IMEI1: НОМЕР_4 , IMEI2: НОМЕР_5 , із сім-карткою із номером НОМЕР_6 та номером НОМЕР_8 , який належить ОСОБА_4 на праві власності, в ході якого було виявлено фотознімки із описом "закладки" наркотичного засобу або психотропної речовини, а також її місцезнаходження. Як пояснила ОСОБА_4 , вказані фотознімки виготовляв її співмешканець ОСОБА_6 у той час, коли використовував вказаний мобільний телефон. Вказаний мобільний телефон було вилучено.

В ході досудового розслідування були отримані докази незаконної діяльності ОСОБА_6 , пов`язаної із незаконним збутом наркотичних засобів та психотропних речовин у якості так званих "закладок" по адміністративним районам м. Харкова. Проведеним досудовим розслідуванням отримано речові докази, а саме речовини, які являють собою заборонені Законом наркотичні засоби та психотропні речовини, які ОСОБА_6 зберігав з метою збуту, а також предмети та речі, які ОСОБА_6 використовував у своїй незаконній діяльності. Крім того, отримані показання, які підтверджують незаконну діяльність ОСОБА_6 , а також висновок експерта, який підтверджує факт розповсюдження ОСОБА_6 саме заборонених Законом речовин, а саме наркотичних засобів та психотропних речовин.

13.05.2020 року о 03 год. 20 хв. ОСОБА_6 було затримано на підставі ст. 208 КПК України та його повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 307 КК України, а саме незаконному зберіганні психотропних речовин з метою збуту.

По кримінальному провадженню вилучено: 86 (вісімдесят шість) згортків, загорнуті у ізоляційну стрічку, усередині яких знаходяться полімерні пакети із полімерними застібками із речовиною, схожою на наркотичну, які були вилучені у ОСОБА_6 та які він мав на меті збути; 3 (три) згортки, загорнуті у ізоляційну стрічку, усередині яких знаходяться полімерні пакети із полімерними застібками із речовиною, схожою на наркотичну, які ОСОБА_6 закопав у землі у якості "закладки" з метою подальшого збуту; мобільний телефон марки "Xiaomi" модель "Redmi Note 4X" IMEI1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , із сім-карткою із номером НОМЕР_3 , який належить ОСОБА_6 на праві власності та який ОСОБА_6 використовував у своїй злочинній діяльності; електронні ваги та пусті прозорі полімерні пакети із полімерними застібками, які були поміщені до полімерного пакету та вилучені, які ОСОБА_6 використовував для зважування та фасування наркотичних засобів та психотропних речовин; мобільний телефон марки "Xiaomi" модель "MI 8 Lite", IMEI1: НОМЕР_4 , IMEI2: НОМЕР_5 , із сім-карткою із номером НОМЕР_6 та номером НОМЕР_7 , який на праві власності належить ОСОБА_4 , та який ОСОБА_6 використовував у своїй злочинній діяльності.

Вказані предмети були визнані речовими доказами по кримінальному провадженню, оскільки є предметами вказаного злочину, а також використовувались ОСОБА_6 у його незаконній діяльності, містять інформацію щодо обставин вчинення злочину.

Посилаючись на норми ст.ст. 170-173 КПК України, слідчий просить накласти арешт на виявлене та вилучене у відповідності до вимог ст. 167 КПК України, майно, з метою забезпечення кримінального провадження. Посилаючись на те, що незастосування тимчасового позбавлення будь-яких осіб відчужувати це майно, може призвести до зникнення, втрати, пошкодження вказаної інформації, що може перешкодити встановленню істини по справі.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав в повному обсязі.

Неповнолітня власниця майна ОСОБА_4 , її законний представник, а також підозрюваний ОСОБА_6 не заперечували проти задоволення клопотання слідчого.

Суд, вислухавши учасників процесу, дослідивши надані матеріали вважає, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню на підставі наступного.

Слідчим доведено, що є достатньо підстав вважати, що було вчинено тяжкий злочин.

Таким чином встановлена наявність підстав для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, передбачена ч.3 ст. 132 КПК України.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна відповідно до абзацу 2 частини першої ст. 170 КПК України є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. У даному випадку завданням арешту майна є можливість його використання у якості речових доказів вчиненого злочину, про яке йдеться у клопотанні.

Крім того, відповідно до ч.2 ст. 170 КПК України арешт вилученого майна необхідно застосувати з метою забезпечення збереження речових доказів у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч.3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Відповідно до п.п. 1, 3 ч. 2 ст. 167 КПК України, тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони є підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди. Так відповідно, вилучене майно про яке йдеться у клопотанні є речовим доказом у кримінальному провадженні та тимчасово вилученим майном, на яке необхідно накласти арешт, так як є підстави вважати,що буловчинено кримінальнеправопорушення,а вказанів клопотанніпредмети маютьзначення длядосудового розслідуваннята єдоказами укримінальному провадженні,тому зазначені у клопотанні речі відповідають критеріям, передбаченим ч.2 ст. 167 КПК України, як тимчасово вилучене майно, які можуть бути речовими доказами.

З огляду на вищевказане, відповідно до ст.ст.167, 170, 171 КПК України, виникла необхідність накладення арешту на вказане у клопотанні майно, яке зберегло на собі сліди злочину, є речовими доказами, та для запобігання його втрати, спотворення або настання інших наслідків, які можуть перешкодити встановленню істини по справі.

Виявлене в ході огляду майно, є речовим доказом, має суттєве значення у кримінальному провадженні. Тому суд приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 131-132, 171-173 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого Холодногірського відділу поліції ГУ НП в Харківській області ОСОБА_3 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на майно, а саме:

- речі, вилучені в ході огляду місця події від 12.05.2020 року, а саме: 1) вісімдесят шість згортків, загорнуті у ізоляційну стрічку, усередині яких знаходяться полімерні пакети із полімерними застібками із речовиною, схожою на наркотичну, які були вилучені у ОСОБА_6 ; 2) три згортки, загорнуті у ізоляційну стрічку, усередині яких знаходяться полімерні пакети із полімерними застібками із речовиною, схожою на наркотичну, які ОСОБА_6 закопав у землі у якості "закладки";

- речі, вилучені в ході огляду предметів від 13.05.2020 року, а саме: 1) мобільний телефон марки "Xiaomi" модель "Redmi Note 4X" IMEI1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , із сім-карткою із номером НОМЕР_3 , який належить ОСОБА_6 ; 2) мобільний телефон марки "Xiaomi" модель "MI 8 Lite", IMEI1: НОМЕР_4 , IMEI2: НОМЕР_5 , із сім-карткою із номером НОМЕР_6 та номером НОМЕР_7 , який належить ОСОБА_4 ;

- речі, вилучені в ході обшуку від 13.05.2020 року, а саме: 1) електронні ваги та порожні прозорі полімерні пакети із полімерними застібками, які були поміщені до полімерного пакету та вилучені за місцем фактичного мешкання ОСОБА_6 ;

Ухвала слідчого судді про арешт майна підлягає негайному виконанню.

Строк пред`явлення до виконання 1 (один) рік.

Копію ухвали направити сторонам кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали виготовлено 15.05.2020р.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення15.05.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89253999
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів

Судовий реєстр по справі —642/2462/20

Ухвала від 15.05.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Проценко Л. Г.

Ухвала від 14.05.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Проценко Л. Г.

Ухвала від 14.05.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Проценко Л. Г.

Ухвала від 14.05.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Проценко Л. Г.

Ухвала від 14.05.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Проценко Л. Г.

Ухвала від 14.05.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Проценко Л. Г.

Ухвала від 13.05.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Проценко Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні