Ухвала
від 19.05.2020 по справі 222/782/19
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

22-ц/804/2039/20

222/782/19

Номер провадження 22-ц/804/2039/20

У Х В А Л А

19 травня 2020 року м. Маріуполь

Єдиний унікальний номер 222/782/19

Головуючий у 1 інстанції Подліпенець Є.О.

Донецький апеляційний суд у складі судді Кочегарової Л.М., розглянув апеляційну скаргу адвоката Ковалевської Марини Веніамінівни, яка діє в інтересах Дочірнього підприємства Ілліч-Агро Донбас Публічного акціонерного товариства Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча , на рішення Володарського районного суду Донецької області від 18 березня 2020 року у справі за позовом Дочірнього підприємства Ілліч-Агро Донбас Публічного акціонерного товариства Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча до ОСОБА_1 , Фермерського господарства Агроленд-2018 , Нікольської районної державної адміністрації, в особі державного реєстратора відділу державної реєстрації Ізюмової Олени Олексіївни, про визнання договору недійсним та скасування державної реєстрації права,

в с т а н о в и в :

Рішенням Володарського районного суду Донецької області від 18 березня 2020 року позовні вимоги Дочірнього підприємства Ілліч-Агро Донбас Публічного акціонерного товариства Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча (далі ДП Ілліч-Агро Донбас ПАТ ММК ім.Ілліча ) задоволено частково.

Не погодившись з рішенням суду, в частині відмови у позові про скасування державної реєстрації права, ДП Ілліч-Агро Донбас ПАТ ММК ім.Ілліча , в особі адвоката Ковалевської М.В., подало апеляційну скаргу, в якій ставить питання про поновлення строків на апеляційне оскарження рішення суду від 18 березня 2020 року, посилаючись на те, що повний текст рішення отримано 07 квітня 2020 року.

Відповідно до положення ч.1 ст.127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Відповідно до ст. 129 Конституції України, ст. 17 ЦПК України однією з конституційних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Ураховуючи, що строк апеляційного оскарження на рішення суду від 18 березня 2020 року пропущено з поважних причин та виходячи з того, що право на апеляційне оскарження рішень суду є конституційною основною засадою судочинства, пропущений строк підлягає поновленню.

Відповідно до ч.1 ст. 368 ЦПК України справа розглядається судом апеляційної інстанції за правилами, встановленими для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Частина перша статті 277 ЦПК України визначає, що питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Стаття 274 ЦПК України (ч.ч.1,2,3) визначає, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує:

1) ціну позову;

2) значення справи для сторін;

3) обраний позивачем спосіб захисту;

4) категорію та складність справи;

5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо;

6) кількість сторін та інших учасників справи;

7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес;

8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до п.1 ч.6 ст. 19 ЦПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається скарга (частина дев`ята статті 19 ЦПК України).

Зі справи вбачається, що вартість спірної земельної ділянки становить 68909,33 грн, що, станом на 1 січня 2020 року, не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2102*100=210200).

Отже, з урахуванням обставин справи та вартості спірного майна зазначена справа є малозначною та підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Згідно ч.1 ст.369 ЦПК України, апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Враховуючи вимоги ЦПК України та обставини справи, вважаю доцільним розглянути апеляційну скаргу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомленням учасників справи.

Апеляційна скарга подана з додержанням вимог встановлених ст. 356 ЦПК України, підстав для відмови у відкритті апеляційного провадження та для повернення апеляційної скарги не вбачається, строки апеляційного оскарження підлягають поновленню, апеляційне провадження у справі може бути відкрито.

Керуючись ст.ст.127, 277, 279,359, 368 ЦПК України,

у х в а л и в :

Клопотання адвоката Ковалевської Марини Веніамінівни, яка діє в інтересах Дочірнього підприємства Ілліч-Агро Донбас Публічного акціонерного товариства Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча про поновлення строку апеляційного оскарження задовольнити.

Поновити адвокату Ковалевській Марині Веніамінівні, яка діє в інтересах Дочірнього підприємства Ілліч-Агро Донбас Публічного акціонерного товариства Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча , строк апеляційного оскарження рішення Володарського районного суду Донецької області від 18 березня 2020 року.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою адвоката Ковалевської Марини Веніамінівни, яка діє в інтересах Дочірнього підприємства Ілліч-Агро Донбас Публічного акціонерного товариства Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча на рішення Володарського районного суду Донецької області від 18 березня 2020 року у справі за позовом Дочірнього підприємства Ілліч-Агро Донбас Публічного акціонерного товариства Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча до ОСОБА_1 , Фермерського господарства Агроленд-2018 , Нікольської районної державної адміністрації, в особі державного реєстратора відділу державної реєстрації Ізюмової Олени Олексіївни, про визнання договору недійсним та скасування державної реєстрації права.

Зупинити дію рішення Володарського районного суду Донецької області від 18 березня 2020 року до ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Розгляд справи провести в порядку спрощеного позовного провадження без повідомленням учасників справи.

Надіслати учасникам справи разом з ухвалою про відкриття апеляційного провадження копію апеляційної скарги та додані до неї матеріали, роз`яснивши їх право подати відзив на апеляційну скаргу до 03 червня 2020 року.

До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.М. Кочегарова

Дата ухвалення рішення19.05.2020
Оприлюднено20.05.2020
Номер документу89304655
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору недійсним та скасування державної реєстрації права

Судовий реєстр по справі —222/782/19

Постанова від 03.06.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Кочегарова Л. М.

Постанова від 03.06.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Кочегарова Л. М.

Ухвала від 26.05.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Кочегарова Л. М.

Ухвала від 19.05.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Кочегарова Л. М.

Рішення від 18.03.2020

Цивільне

Володарський районний суд Донецької області

Подліпенець Є. О.

Рішення від 18.03.2020

Цивільне

Володарський районний суд Донецької області

Подліпенець Є. О.

Ухвала від 15.10.2019

Цивільне

Володарський районний суд Донецької області

Подліпенець Є. О.

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Володарський районний суд Донецької області

Подліпенець Є. О.

Ухвала від 31.05.2019

Цивільне

Володарський районний суд Донецької області

Подліпенець Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні