Ухвала
від 19.05.2020 по справі 910/28483/14
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"19" травня 2020 р. Справа№ 910/28483/14

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Тищенко А.І.

суддів: Скрипки І.М.

Михальської Ю.Б.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Державного підприємства Готельний комплекс Національний Управління справами Верховної Ради України

на ухвалу

Господарського суду міста Києва

від 11.03.2020р. про повернення скарги Державного підприємства "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Верховної Ради України"

на дії Солом`янського районного відділу державної виконавчої служби міста Києва Центрального міжрегіонального управління юстиції у місті Києві

у справі №910/28483/14 ( суддя С.О. Турчин)

за позовом Державного підприємства Готельний комплекс "Національний" управління справами Верховної Ради України

до Публічного акціонерного товариства "Златобанк"

про зобов`язання виконати умови договору та про стягнення 51 622,12 грн.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 11 березня 2020 року скаргу Державного підприємства "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Верховної Ради України" на дії Солом`янського районного відділу державної виконавчої служби міста Києва Центрального міжрегіонального управління юстиції у місті Києві повернуто скаржнику без розгляду.

Не погоджуючись з прийнятою ухвалою, Державне підприємство Готельний комплекс Національний Управління справами Верховної Ради України звернулося до суду з апеляційною скаргою, просить суд оскаржувану ухвалу скасувати та направити справу для розгляду до суду першої інстанції. Одночасно апелянтом заявлено клопотання про поновлення строку для звернення до суду.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.05.2020 сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Тищенко А.І., судді Скрипка І.М., Михальська Ю.Б.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги та додані до неї документи, апеляційний господарський суд дійшов висновку, що апеляційна скарга не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України та підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Як вбачається із змісту апеляційної скарги, апелянт вважає, що у Державного підприємства Готельний комплекс Національний Управління справами Верховної Ради України відсутній обов`язок сплачувати судовий збір за подання даної апеляційної скарги, оскільки сплата судового збору відповідно до Закону України Про судовий збір не передбачена, що встановлено абз.2 п.4 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17.10.2014.

Статтею 258 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 258 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору.

Частиною другою статті 123 ГПК України визначено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

З преамбули Закону України Про судовий збір ( далі по тексту Закон № 3674-VI ) вбачається, що цей Закон визначає правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Частиною першою статті 3 Закону № 3674-VI визначено, що судовий збір справляється, зокрема, за подання до суду апеляційної і касаційної скарг на судові рішення.

У статті 232 ГПК України , яка має назву Види судових рішень , зазначено, що судовими рішеннями є ухвали, рішення, постанови, судові накази.

Перелік заяв і скарг, за подання яких не справляється судовий збір, наведений у частині другій статті 3 Закону № 3674-VI , і в цьому переліку відсутні скарги щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби. Водночас у частині другій статті 4 вказаного Закону не встановлено ставки судового збору за подання скарг на дії чи бездіяльність органів державної виконавчої служби.

Проте підпунктом 7 пункту 2 частини другої статті 4 Закону № 3674-VI встановлено ставку судового збору за подання до господарського суду апеляційної і касаційної скарг на всі ухвали суду без винятку - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з частиною першої статті 4 Закону № 3674-VI судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно Закону України Про Державний бюджет України на 2020 рік прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2020 року становить 2102,00 грн. Таким чином, судовий збір за подання апеляційної скарги на ухвалу про повернення скарги Державного підприємства "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Верховної Ради України" на дії Солом`янського районного відділу державної виконавчої служби міста Києва Центрального міжрегіонального управління юстиції у місті Києві мав бути сплачений в сумі 2102,00 грн.

Аналогічна позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 29.05.2018 у справі № 915/955/15 провадження № 12-66гс18.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що апелянт не належить до пільгової категорії осіб, які звільнені від сплати судового збору, а відтак за подання апеляційної скарги на ухвалу Господарського суду міста Києва від 11.03.2020 у справі № 910/28483/14 про повернення скарги судовий збір має справляється на загальних підставах.

Згідно з ч.2 ст.260 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених ст.258 цього Кодексу, застосовуються положення ст.174 цього Кодексу (залишення без руху).

Згідно частини 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

У зв`язку з цим, з метою усунення допущених недоліків оформлення апеляційної скарги, апелянту слід у строк, визначений цією ухвалою сплатити судовий збір у розмірі 2021, 00 грн. та надати суду докази його сплати.

Враховуючи вищевикладене та приписи Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга подана без додержання відповідних вимог процесуального законодавства та підлягає залишенню без руху на підставі статті 174, частини 2 статті 260 Господарського процесуального кодексу України.

Колегія суддів роз`яснює, що відповідно до приписів частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст. ст. 174, 234, 258, 260, Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ :

Апеляційну скаргу Державного підприємства Готельний комплекс Національний Управління справами Верховної Ради України на ухвалу Господарського суду міста Києва від 11.03.2020р. залишити без руху.

Надати Державному підприємству Готельний комплекс Національний Управління справами Верховної Ради України строк для усунення зазначених у цій ухвалі недоліків протягом 10 (десяти) днів з моменту отримання даної ухвали.

Попередити Державне підприємство Готельний комплекс Національний Управління справами Верховної Ради України про те, що у випадку неусунення у встановлений термін недоліків, дану апеляційну скаргу буде повернуто.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя А.І. Тищенко

Судді І.М. Скрипка

Ю.Б. Михальська

Дата ухвалення рішення19.05.2020
Оприлюднено21.05.2020
Номер документу89317302
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 51 622,12 грн

Судовий реєстр по справі —910/28483/14

Ухвала від 20.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 11.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Постанова від 21.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 17.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 01.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 11.03.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 10.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Марченко О.В.

Ухвала від 08.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 02.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні