Ухвала
від 20.05.2020 по справі 551/499/20
ШИШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 551/499/20

У Х В А Л А

про забезпечення позову

20 травня 2020 року

Шишацький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Сиволапа Д.С.,

розглянувши в порядку письмового провадження, в приміщенні суду в селищі Шишаки Полтавської області, заяву позивача про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Альміра , ОСОБА_2 , Almira Holdings (Cyprus) Limited, представником якого в Україні є ОСОБА_3 , про визнання договору недійсним.

ВСТАНОВИВ:

19 квітня 2020 року до Шишацького районного суду Полтавської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Альміра , ОСОБА_2 , Almira Holdings (Cyprus) Limited, представником якого в Україні є ОСОБА_3 , про визнання недійсним договору від 13 травня 2020 б/н купівлі-продажу частки у розмірі 100% корпоративних прав ТОВ Гадячсир , укладеного між ТОВ Альміра (продавець) та ОСОБА_2 , Almira Holdings (Cyprus) Limited (покупці).

Разом з позовною заявою позивач подав до суду заяву про забезпечення позову шляхом накладення арешту на частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю Гадячсир (код ЄДРПОУ 33460268) у розмірі 100% статутного капіталу вказаного товариства, яка належить ТОВ Альміра та заборони вчинення реєстраційних дій щодо ТОВ Гадячсир .

Необхідність забезпечення позову таким чином позивач обґрунтував наступним.

15 січня 2020 року між ТОВ Альміра (продавець) та позивачем ОСОБА_1 (покупець) укладено договір № 16ГС відступлення шляхом купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ Гадячсир , за умовами якого позивач придбав у ТОВ Альміра частку в статутному капіталі ТОВ Гадячсир у розмірі 100% корпоративних прав та набув право власності на вказані корпоративні права. В то же час відповідно до п.4.2. Договору відповідні зміни до ЄДРПОУ позивачем, ще не внесені.

13 травня 2020 року між ТОВ Альміра (продавець) та відповідачами 2 і 3 (покупці) укладений Договір купівлі частки, за умовами якого відповідач 1 продав кожному з покупців по 50% належної позивачу частки у ТОВ Гадячсир та листом від 13.05.2020 повідомив позивача про розірвання раніше укладеного з ним договору № 16ГС.

За твердженням позивача, відповідачі 2 та 3 намагаються на даний час внести зміни до ЄДРПОУ з метою юридичного закріплення за ними права власності на корпоративні права ТОВ Гадячсир . Внести вказані зміни одразу їм заважають недоліки оспорюваного договору (відсутнє нотаріальне оформлення оспорюваного договору та акту приймання-передачі частки).

Враховуючи реальні строки розгляд справи у суді, позивач вважає, що відповідачі 2 та 3 встигнуть внести відповідні зміни до ЄДРПОУ та формалізують свій статус власників 100% корпоративних прав ТОВ Гадячсир . Внаслідок цього вони зможуть вільно управляти товариством, змінювати його місце знаходження, отримувати дивіденди та відчужувати активи ТОВ Гадячсир . Вищевказані обставини зможуть ускладнити або взагалі унеможливити захист прав позивача та/або виконання судового рішення.

Наведені позивачем обставини підтверджуюсь наданими ним разом з позовною заявою доказами, зокрема копіями вказаних договорів, листуванням між учасниками справи, витягом з ЄДРПОУ про те, що одноосібним засновником ТОВ Гадячсир виступає ТОВ Альміра тощо.

Таким чином, перевіривши матеріали позовної заяви та заяви про забезпечення позову, суд приходить до висновку про необхідність задоволення заяви позивача.

Так, згідно з ч.ч. 1-2 ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно ч.1 ст. 153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

На думку суду подана позивачем заява про забезпечення позову за змістом та формою відповідає вимогам ст. 151 ЦПК України та оплачена судовим збором у передбаченому законом розмірі. Позивачем обрано незаборонені види забезпечення позову, передбачені ст. 150 ЦПК України, які є співмірними із заявленими позовними вимогами проте не є тотожними ним.

Врахувавши всі вищевикладені обставини, дослідивши надані позивачем відповідні докази, зважаючи на те, що невжиття судом заходів по забезпеченню позову може реально призвести до зміни власників ТОВ Гадячсир до вирішення спору судом з подальшим вчиненням новими власниками юридично-значущих дій, в тому числі й продажу активів товариства, та як наслідок, значно порушити права позивача та/або утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду, суд вважає необхідним задовольнити заяву позивача про забезпечення позову в повному обсязі.

Враховуючи відсутність даних про те, що забезпечення позову може призвести до збитків відповідачів та їх розміру, суд не вбачає підстав для застосування зустрічного забезпечення за власною ініціативою, натомість вважає необхідним роз`яснити таке право відповідачам.

Керуючись вимогами ст.ст. 149-154, 260-251, 353 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову - задовольнити.

В порядку забезпечення позову накласти арешт на частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю Гадячсир (ідентифікаційний код юридичної особи 33460268) у розмірі 100% статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю Гадячсир (ідентифікаційний код юридичної особи 33460268), яка згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань належить Товариству з обмеженою відповідальністю Альміра (ідентифікаційний код юридичної особи 33066550).

Виконання ухвали в частині накладення арешту доручити начальнику Гадяцького районного відділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми).

В порядку забезпечення позову заборонити державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, нотаріусам, іншим акредитованим суб`єктам та посадовим особам, які відповідно до законодавства України уповноважені здійснювати реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, проводити в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань державну реєстрацію змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю Гадячсир (ідентифікаційний код юридичної особи 33460268, індекс 37301, Полтавська область, м. Гадяч, вул. Будька, 47) та/або державну реєстрацію змін до відомостей про Товариство з обмеженою відповідальністю Гадячсир (ідентифікаційний код юридичної особи 33460268), що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: змін до відомостей про розмір статутного капіталу, змін до відомостей про розмірі часток у статутному капіталі чи склад учасників; змін до відомостей пов`язаних із входженням до складу учасників; рішення про реорганізацію; рішення про припинення; зміни керівника, зміни до відомостей про керівника, зміни фізичних осіб - платників податків, які мають право вчиняти дії від імені Товариства з обмеженою відповідальністю Гадячсир (ідентифікаційний код юридичної особи 33460268) без довіреності, у тому числі підписувати договори тощо; зміни до відомостей про фізичних осіб - платників податків, які мають право вчиняти дії від імені Товариства з обмеженою відповідальністю Гадячсир (ідентифікаційний код юридичної особи 33460268) без довіреності, у тому числі підписувати договори тощо; зміни фізичних осіб - платників податків, які мають право подавати документи для державної реєстрації, зміни до відомостей про фізичних осіб - платників податків, які мають право подавати документи для державної реєстрації.

Виконання ухвали в частині заборони проводити реєстраційні дії доручити державному реєстратору Гадяцької районної державної адміністрації Полтавської області.

Копії ухвали направити сторонам для відома.

Роз`яснити відповідачам право подати клопотання про зустрічне забезпечення позову.

Ухвала про забезпечення позову набирає законної сили з моменту підписання суддею та виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Шишацький районний суд Полтавської області шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк з дня отримання копії ухвали.

Строки оскарження продовжуються на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Суддя Д.С. Сиволап

Дата ухвалення рішення20.05.2020
Оприлюднено21.05.2020
Номер документу89328794
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору недійсним

Судовий реєстр по справі —551/499/20

Ухвала від 23.04.2021

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 13.01.2021

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 23.10.2020

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 01.06.2020

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 25.05.2020

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 20.05.2020

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 20.05.2020

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні