Ухвала
від 23.10.2020 по справі 551/499/20
ШИШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 551/499/20

У Х В А Л А

про призначення експертизи та зупинення провадження у справі

23 жовтня 2020 року

Шишацький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Сиволапа Д.С.

секретаря - Кулинченко О.А.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в селищі Шишаки Полтавської області матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Альміра , ОСОБА_2 , Almira Holdings (Cyprus) Limited, представником якого в Україні є ОСОБА_3 , про визнання договору недійсним,

ВСТАНОВИВ:

На розгляді Шишацького районного суду Полтавської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Альміра , ОСОБА_2 , Almira Holdings (Cyprus) Limited, представником якого в Україні є ОСОБА_3 , про визнання недійсним договору від 13 травня 2020 б/н купівлі-продажу частки у розмірі 100% корпоративних прав ТОВ Гадячсир , укладеного між ТОВ Альміра (продавець) та ОСОБА_2 , Almira Holdings (Cyprus) Limited (покупці).

До початку підготовчого судового засідання відповідачем 1 - ТОВ Альміра до суду надано клопотання про призначення у справі судово-почеркознавчої експертизи щодо договору № 16ГС відступлення шляхом купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ Гадячсир та листі ТОВ Альміра № 42 від 13.05.2020.

Проведення експертизи вказаний відповідач просив доручити Полтавському відділенню Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. засл. проф. M.С. Бокаріуса.

Клопотання мотивовано тим, що вищеназвані ключові документи, на які посилається позивач при обґрунтуванні своїх позовних вимог, не були підписані директорам ТОВ Альміра ОСОБА_4 , а виконані у них від його імені підписи йому насправді не належить.

З метою проведення експертизи відповідач 1 просив витребувати у позивача оригінал договору № 16ГС та лист ТОВ Альміра № 42 від 13.05.2020.

В підготовче засідання жоден з учасників справи не з`явились, будучи повідомленими судом про час та місце проведення підготовчого засідання, надали письмові заяви про розгляд клопотання у їх відсутність та його задоволення судом.

Розглядаючи клопотання про призначення експертизи, суд виходив з наступного.

Згідно п. 8 ч.2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує питання про призначення експертизи.

Відповідно до ч.1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно ч.ч. 1, 3 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Ухвала про призначення експертизи направляється особам, яким доручено проведення експертизи, та учасникам справи. Об`єкти та матеріали, що підлягають дослідженню, направляються особі, якій доручено проведення експертизи.

Як слідує із змісту ст. 76 ЦПК України висновки експертів є засобом встановлення даних (доказів), на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно п. 4 ч. 5. ст.12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

На підставі вищевикладеного, з метою забезпечення повного та всебічного з`ясування обставин справи, суд приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання про призначення експертизи та доручення її проведення визначеній відповідачем 1 експертній установі.

Суд погоджується із запропонованим відповідачем 1 переліком питань, що потребують відповіді експерта, з незначними технічними правками.

Згідно ч.ч. 1,3 ст. 107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи.

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Враховуючи те, що для проведення експертизи в розпорядження експерта необхідно надати оригінал спірних документів, суд вважає необхідним витребувати їх у позивача.

Крім того суд вважає необхідним направити в розпорядження експертної установи всі матеріали цивільної справи.

Відповідно до п. 5 ч. 1, ч. 4 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи, про, що постановляє ухвалу.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, суд приходить до висновку про зупинення провадження у справі на час проведення експертизи.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.84, 103-107, 252, 353 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання відповідача 1 - ТОВ Альміра про призначення експертизи - задовольнити.

Призначити у справі судово-почеркознавчу експертизу.

Проведення експертизи доручити експертам Полтавського відділення Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. засл. проф. M.С. Бокаріуса, попередивши їх про кримінальну відповідальність за статтями 384 - 385 КК України.

На вирішення експертам поставити наступні питання:

1. Чи виконано підпис в оригіналі договору відступлення шляхом купівлі-продажу частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю Гадячсир № 16ГС від 15 січня 2020 року та листі ТОВ Альміра № 42 від 13 травня 2020 року ОСОБА_4 , чи іншою особою?

2. Чи виконано підписи в оригіналі договору відступлення шляхом купівлі-продажу частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю Гадячсир № 16ГС від 15 січня 2020 року та листі ТОВ Альміра № 42 від 13 травня 2020 року з наслідуванням підпису ОСОБА_4 ?

3. Коли саме виконано підписи від імені ОСОБА_4 в оригіналі договору відступлення шляхом купівлі-продажу частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю Гадячсир № 16ГС від 15 січня 2020 року та листі ТОВ Альміра № 42 від 13 травня 2020 року?

Обов`язок оплати вартості експертизи покласти на відповідача 1 - ТОВ Альміра .

Для проведення експертизи витребувати у позивача ОСОБА_1 оригінали договору відступлення шляхом купівлі-продажу частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю Гадячсир № 16ГС від 15 січня 2020 року та листа ТОВ Альміра № 42 від 13 травня 2020 року, зобов`язавши його надати вказані документи в розпорядження Шишацького районного суду Полтавської області потягом десяти днів з дня отримання копії даної ухвали.

Після надходження витребуваного судом документа до суду - надіслати його разом з матеріалами цивільної справи № 551/499/20 у розпорядження експертної установи.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена протягом 15-ти днів з дня її підписання суддею до Полтавського апеляційного суду через Шишацький районний суд Полтавської області.

Головуючий - суддя Д.С. Сиволап

Дата ухвалення рішення23.10.2020
Оприлюднено26.10.2020
Номер документу92401940
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору недійсним

Судовий реєстр по справі —551/499/20

Ухвала від 23.04.2021

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 13.01.2021

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 23.10.2020

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 01.06.2020

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 25.05.2020

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 20.05.2020

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

Ухвала від 20.05.2020

Цивільне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні