Ухвала
від 25.05.2020 по справі 616/80/20
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

25 травня 2020 р.Справа № 616/80/20 Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді: Бартош Н.С.,

Суддів: Григорова А.М. , Подобайло З.Г. ,

розглянувши клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Харківського окружного адміністративного суду від 30.03.2020 року по справі № 616/80/20

за позовом ОСОБА_1

до Сектора державної реєстрації Близнюківської РДА Харківської області

про визнання неправомірними дій та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 30.03.2020 року відмовлено у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Сектору державної реєстрації Близнюківської РДА Харківської області про визнання неправомірними дій та скасування рішення.

На зазначену ухвалу суду ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу.

Ухвалами Другого апеляційного адміністративного суду від 13.05.2020 р. було відмовлено в задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору та зазначена апеляційна скарга була залишена без руху та надано строк для усунення недоліків поданої апеляційної скарги шляхом подання до суду документів, підтверджуючих наявність пільг щодо сплати судового збору або оригіналу документу про сплату судового збору на суму 2102,00 грн. на реквізити: отримувач УДКСУ в Основ`янському районі м. Харкова, код отримувача (ЄДРПОУ) 37999628, банк: Казначейство України (ЕАП), код банку (МФО) 899998, номер рахунку - UA508999980313121206081020011, код класифікації доходів бюджету - 22030101, найменування коду класифікації доходів бюджету - Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050), наявність відомчої ознаки - "81" Апеляційні адміністративні суди, протягом десяти днів з моменту отримання копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху без врахування в цей строк терміну карантину встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

19.05.2020 р., через засоби поштового зв`язку ОСОБА_1 направив до Другого апеляційного адміністративного суду клопотання про усунення недоліків апеляційної скарги, яке за своїм змістом суд вважає клопотанням про звільнення від сплати судового збору.

В обґрунтування заявленого клопотання, апелянт зазначає, що суд своєю ухвалою від 13.05.2020 р. по справі № 616/80/20 помилково визначив його працездатною особою, вказавши в ухвалі, що згідно п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір визначено розмір ставки судового збору за подання до адміністративного суду апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду судовий збір сплачується у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, та вимагає подання до суду документів, підтверджуючих наявність пільг щодо сплати судового збору або оригіналу документу про сплату судового зобу на суму 2102,00 грн., чим порушені його права. Враховуючи факт постійної непрацездатності, яка засвідчена довідками Пенсійного фонду просить розглянути справу по суті. До клопотання додає: довідку Пенсійного фонду України про індивідуальні відомості про застраховану особу за звітні періоди: 2000 - 2001 роки, 2012 - 2014 роки; довідка про доходи ОСОБА_1 № НОМЕР_1 , яка містить відомості про пенсію за період з 01.11.2019 року по 30.04.2020 року; довідка Великобурлуцької районної філії Харківського обласного центру зайнятості № 405 від 18.05.2020 р.

Колегія суддів, розглянувши клопотання, вважає, що таке клопотання не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ч.3 ст.3 КАС України провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Пунктом 5 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що за подання апеляційної скарги на ухвалу суду судовий збір сплачується у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Колегія суддів не вбачає будь якої дискримінації при визначенні ставки судового збору за подання даної апеляційної скарги та підстав для не застосування ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір .

Крім цього, колегія суддів звертає увагу заявника на те, що законодавець пов`язує питання про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги з матеріальним станом особи, а не з її статусом працездатної чи непрацездатної особи.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 133 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Отже, законодавством чітко регламентовано право суду на звільнення сторони від сплати судового збору, зменшення його розміру, розстрочення або відстрочення його сплати, а єдиною підставою для відстрочення, розстрочення або звільнення сторони від сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони.

Майновий стан сторони (належні стороні майнові права та обов`язки) має визначатися судом у світлі конкретних обставин певної справи, включаючи спроможність заявника сплатити. Отже, визначення майнового стану сторони є оціночним та залежить від доказів, якими обґрунтовується рівень майнового стану сторони.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати належні і допустимі, у розумінні ст.ст. 73, 74 КАС України, докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі

Згідно ч. 1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Відповідно до ч. 2 ст.8 Закону України "Про судовий збір" суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

В даному випадку розмір ставки судового збору за подання до адміністративного суду апеляційної скарги на ухвалу суду регулюється п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір в чинній редакції від 01.01.2019 р. № 3674-VI та складає 2102,00 грн.

Згідно з копією довідки Великобурлуцької районної філії Харківського обласного центру зайнятості № 405 від 18.05.2020 р. ОСОБА_1 перебуває на обліку в Чугуївському об`єднаному управлінні ПФУ в Харківській області і отримує пенсію за віком. Сума пенсії позивача за період з 01.11.2019 р. по 30.04.2020 р. складає 13274 грн. 44 коп., проте дана довідка не містить даних про розмір річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік. Інші документи, які додані апелянтом до клопотання, також не містять даних, які б підтверджували майновий стан заявника та свідчили про те, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

В даному випадку, щоб мати можливість переконатися у наявності такого майнового стану апелянта, які б дали змогу суду враховуючи такі обставини, вирішити питання щодо звільнення апелянта від сплати судового збору, як того він просить, окрім наведеного вище, також слід надати до суду довідку про доходи отримані скаржником за останній рік до звернення до суду та інші документи на розсуд апелянта, що дадуть змогу суду повно та об`єктивно розглянути клопотання скаржника про звільнення від сплати судового збору.

Колегія суддів зазначає, що позивачем не надано до клопотання доказів в підтвердження того, що його майновий стан саме за останній рік до звернення до суду перешкоджав (перешкоджає) сплаті судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі, не надано довідку про річний дохід за попередній календарний рік.

Довідка, додана позивачем до клопотання містить інформацію щодо отримання пенсії за віком з листопада 2019 по квітень 2020 р., тобто не може бути визнана в якості підстави для звільнення позивача від сплати судового збору за подання апеляційної скарги, оскільки стосуються періоду за шість місяців та не може бути доказом саме розміру річного доходу позивача за попередній календарний рік.

Доказів незадовільного майнового стану, що спричиняє неможливість сплати судового збору в повному розмірі позивач не надає.

Враховуючи наведене, колегія суддів вважає, що відсутні підстави для задоволення клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції.

Керуючись ст. ст. 3, 73,74, 133 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Бартош Н.С. Судді Григоров А.М. Подобайло З.Г.

СудДругий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.05.2020
Оприлюднено25.05.2020
Номер документу89405341
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —616/80/20

Ухвала від 30.11.2020

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Ухвала від 15.10.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Постанова від 08.09.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Постанова від 08.09.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 15.07.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 15.07.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 25.05.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 13.05.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 13.05.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 29.04.2020

Адміністративне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні