Ухвала
від 25.05.2020 по справі 710/465/20
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №710/465/20

Номер провадження 2/710/247/20

УХВАЛА

про відкриття спрощеного провадження

у цивільній справі

25.05.2020 м. Шпола

Суддя Шполянського районного суду Черкаської області Побережна Н.П., розглянувши позовну заяву ПВКП "Торговий Дім Київська Русь" в особі керівника Меркотана Віталія Васильовича (20603, вул. Рильського,12, м. Шпола, Черкаська обл., код ЄДРПОУ 36783440) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільгосптехніка" (вул.Лебединська,144, м.Шпола, Шполянський р-н, Черкаська обл.), ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), третя особа, яка не заявляє самостіних вимог щодо предмету спору на стороні ТОВ "Сільгосптехніка" - державний реєстратор Шполянської районної державної адміністрації Черкаської області, (вул. Лозуватська, 60, м. Шпола, Черкаської області) про визнання недійсним договору оренди землі та скасування його державної реєстрації,

ВСТАНОВИВ:

05.05.2020 до Шполянського районного суду Черкаської області надійшла дана позовна заява. Предмет позову: визнати недійсним договір оренди земльної ділянки. Скасувати рішення реєстратора - привтаного нотаріуса. Підставою подачі позову вказано, що договір оренди землі не підписувався ОСОБА_1 .

Згідно зі ст. 186 ЦПК України до відкриття провадження у справі суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим ст.186 ЦПК, чи підсудна справа даному суду, чи немає інших підстав для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в цивільній справі, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч1. ст.187 ЦПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу. Якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суд відкриває провадження не пізніше наступного дня з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача.

Ухвалою судді Шполянського районного суду Черкаської області від 06.05.2020 було залишено позовну заяву без руху та надано строк для усунення недоліків.

Позивач 21.05.2020 подав до суду заяву про усунення недоліків позовної заяви.

Згідно ч.3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі суд встановив, що позов поданий і відповідає порядку, встановленому ст.ст. 175 -177 ЦПК України, справа підсудна Шполянському районному суду Черкаської області, підстав для відмови у відкритті провадження по справі, повернення позову чи залишення його без розгляду немає.

Відповідно до ч.2 ст.19 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Ці правила визначаються ухвалою суду про відкриття провадження.

Згідно з ч.4 ст. 19 ЦПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду: малозначних справ; справ, що виникають з трудових відносин; справ про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд; справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення .

Відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 19 ЦПК України справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб можуть розглядатись судом у спрощеному позовному провадженні.

Згідно п.1 ч.6 ст.19 ЦПК України, малозначними є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ст.7 Закону України Про державний бюджет України на 2020 рік у 2020 році прожитковий мінімум для працездатних осіб, з 1 січня 2020 року, становить - 2102 гривні. Тобто 100 розмірів прожиткового мінімуму становлять суму 2102,00 х 100 = 210 200, 00 грн.

Ціна позову в даній справі становить 43 860,00 (сорок три тисячі вісімсот шістдесят гривень), що не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, отже дана справа відноситься до малозначних.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в даній цивільній справі немає.

Згідно ч.4 ст. 274 ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя.

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду: малозначних справ; справ, що виникають з трудових відносин; справ про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд;справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Пунктом 4 ч.2 ст. 187 ЦПК України передбачено, що при відкритті провадження у справі суд встановлює, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Верховний Суд у справі № 695/1840/17, предметом якої було, визнання угоди недійсною, дійшов висновку, що дана справа є малозначною, в зв`язку з цим була винесена відповідна Ухвала від 20 вересня 2018 року. Подібного висновку Верховний Суд дійшов і у справі № 136/948/17, предметом якої було визнання недійсними договорів оренди землі, що підтверджується відповідною ухвалою від 29 жовтня 2018 року.

Згідно ч.1 ст. 277 ЦПК України, питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Оскільки предмет даної справи не підпадає під обмеження, які визначені ч.4 ст. 274 ЦПК України, та підпадає під вимоги справи незначної складності, тому дана справа підлягає розгляду в порядку спрощеного провадження.

Згідно ст. 279 ЦПК України, розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. Підготовче засідання при розгляді справи у порядку спрощеного провадження не проводиться. Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Ознайомившись із матеріалами справи, суддя вважає, що у зв`язку із характером спірних правовідносин та предметом доказування, справу слід віднести до малозначної та розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

Позивач подав разом із позовом, заяву про письмове опитування учасника справи, як свідка, відповідачів: ТОВ "Сільгосптехніка", ОСОБА_1 .

Згідно ст. 93 ЦПК України учасник справи має право поставити в першій заяві по суті справи, що ним подається до суду, не більше десяти запитань іншому учаснику справи про обставини, що мають значення для справи.

Учасник справи, якому поставлено питання позивачем, зобов`язаний надати вичерпну відповідь окремо на кожне питання по суті. На запитання до учасника справи, який є юридичною особою, відповіді надає її керівник або інша посадова особа за його дорученням. Відповіді на запитання подаються до суду учасником справи - фізичною особою, керівником або іншою посадовою особою юридичної особи у формі заяви свідка не пізніш як за п`ять днів до підготовчого засідання, а у справі, що розглядається в порядку спрощеного провадження, - до першого судового засідання. Копія такої заяви свідка у той самий строк надсилається учаснику справи, який поставив письмові запитання. У заяві свідка зазначаються ім`я (прізвище, ім`я та по батькові), місце проживання (перебування) та місце роботи свідка, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків свідка за його наявності або номер і серія паспорта, номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти (за наявності), відповіді на питання щодо обставин справи, про які відомо свідку, джерела обізнаності свідка щодо цих обставин, а також підтвердження свідка про обізнаність із змістом закону щодо кримінальної відповідальності за надання неправдивих показань. Якщо поставлене запитання пов`язане з наданням відповідних доказів, що підтверджують відповідні обставини, учасник справи разом з наданням заяви свідка надає копії відповідних письмових чи електронних доказів. Учасник справи має право відмовитися від надання відповіді на поставлені запитання: 1) з підстав, визначених статтями 70 , 71 цього Кодексу; 2) якщо поставлене запитання не стосується обставин, що мають значення для справи; 3) якщо учасником справи поставлено більше десяти запитань. За наявності підстав для відмови від відповіді учасник справи повинен повідомити про відмову іншого учасника та суд у строк для надання відповіді на запитання. Суд за клопотанням іншого учасника справи може визнати підстави для відмови відсутніми та зобов`язати учасника справи надати відповідь.

Суддя приходить до висновку про те, що справа підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомлення сторін. Крім цього суддя задовольняє заяву позивача про письмове опитування учасника справи, які свідка, відповідачів по справі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 19,93,175-177, 185-187, 274, 277,279, 258, 260, 353-355 ЦПК України, суддя -

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у справі за позовом ПВКП "Торговий Дім Київська Русь" в особі керівника Меркотана Віталія Васильовича (20603, вул. Рильського,12, м. Шпола, Черкаська обл., код ЄДРПОУ 36783440) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільгосптехніка" (вул.Лебединська,144, м.Шпола, Шполянський р-н, Черкаська обл.) ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), третя особа, яка не заявляє самостіних вимог щодо предмету спору на стороні ТОВ "Сільгосптехніка" - державний реєстратор Шполянської районної державної адміністрації Черкаської області, (вул. Лозуватська, 60, м. Шпола, Черкаської області) про визнання недійсним договору оренди землі та скасування його державної реєстрації.

Справу віднести до малозначної. Розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження з повідомлення сторін.

Призначити судове засідання на 01.07.2020 о 09-30 годин в приміщенні Шполянського районного суду Черкаської області (адреса: вул. Соборна, 36 б, м.Шпола, Черкаська область).

Зобов`язати відповідачів у разі не визнання позову надати відзив на позов та докази, якими він обґрунтовується, у строк протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі. Роз`яснити відповідачу, що копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. До відзиву додаються: 1) докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Позивач має право подати до суду відповідь на відзив у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву у порядку, передбаченому ст. 179, 278 ЦПК України.

Відповідач має право подати до суду заперечення щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів у п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив в порядку, передбаченому ст. 180, 278 ЦПК України.

Запропонувати третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні першого відповідача, надати пояснення по справі, протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Строки на надання відзиву, відповіді на відзив, заперечення, зустрічного позову обчислюється з урахуванням строку карантину на території України, який додається до загального строку на надання відповідних процесуальних докумнетів.

Зобов`язати відповідача ТОВ "Сільгосптехніка" код - 32577471, надати письмові вичерпні відповіді на настпуні питання: ким і за яких обставин товариством було отримано договір оренди землі (площею 2,5391 га, кадастровий номер: 7125783600:04:001:0170) з датою 27.05.2015 з підписом ОСОБА_1 ?; Чи обговорювалось з ОСОБА_1 власником земельної ділянки і чи було досягнуто згоди з усіх істотних умов (розмір та термін оренди) по орендованій земельній ділянці (площею 2,5371 га (кадастровий номер: 7125783600:04:001:0170)?; Чи надавались власнкиам земельної ділянки, ОСОБА_1 , будь -які документи, що послужили підставою для укладання договору оренди земельної ділянки?; За яких умов у договорі оренди землі, з`явились закреслення та випправлення?; Кому безпосередньо було доручено готувати пакет документів по оренді земельної ділянки для подачі їх реєстратору?; Як можна пояснити, що на всіх додатках до договору, візуально містяться абсолютно різні підписи?; На підставі якого рахунку проводилась оплата акту визначення меж земельної ділянки в натурі, складеного товариством та районним відділом ДЗК?; Коли (дата) і за яких умов проходило підписання акту визначення меж земельної ділянки в натурі (без дати з печатками товариства та спеціаліста ДЗК)?; Який практичний стаж роботи на посаді головного бухгалтера ОСОБА_2 .?; Чи перебувала ОСОБА_1 , будь - коли в трудових відносинах з ТОВ "Сільгосптехніка"?.

Зобов`язати відповідача ОСОБА_1 , надати письмові вичерпні відповіді на настпуні питання: Чи підписувався Вами договір оренди землі ( площею 2,5391 га, кадастровий номер: 7125783600:04:001:0170) з датою 27.05.2015 з ТОВ "Сільгосптехнікою"?; Чи надавались Вами, ОСОБА_1 , будь -які документи, ТОВ "Сільгосптехніка", що стали підставою для укладання договору оренди земельної ділянки з даним товариством?; Чи давались вами свідчення в судовому засіданні в Черкаському окружному суді?; Чи підписувались вами (коли і за яких умов) договір оренди земельної ділянки з ПВКП "Торговий ДІм Київська Русь"?.

Повідомити учасників по справі, що інформацію щодо справи, що розглядається вони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет на сторінці http://sh.ck.court.gov.ua .

Ухвалу про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи, відповідачам та третій оосбі, надіслати також копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.П. Побережна

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення25.05.2020
Оприлюднено26.05.2020
Номер документу89424170
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —710/465/20

Ухвала від 28.07.2021

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 20.07.2021

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 22.06.2021

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 17.06.2021

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 14.05.2021

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 10.12.2020

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 10.12.2020

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 19.11.2020

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 11.11.2020

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні