Ухвала
від 26.05.2020 по справі 340/881/20
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про витребування доказів

26 травня 2020 року м. Кропивницький справа № 340/881/20

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Жук Р.В., розглянувши в письмовому провадженні матеріали адміністративної справи

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Агроукррезерв" (вул. Преображенська, 3 "а", офіс 17, м. Кропивницький, Кіровоградська область, 25006, код ЄДРПОУ - 43201734 ) доГоловного управління Державної податкової служби у Кіровоградській області (вул.В.Перспективна, 55, м. Кропивницький, 25006, код ЄДРПОУ - 43142606 ) провизнання протиправними та скасування податкових повідомлень - рішень, - В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агроукррезерв" звернулось до Кіровоградського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом в якому просить визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення - рішення від 11.03.2020 року №00000130506 та №00000120506.

Ухвалою суду від 24.03.2020 року відкрито провадження, а справу призначено до розгляду у порядку загального позовного провадження у підготовчому судовому засіданні.

Відповідно до ухвали суду від 26.05.2020 року подальший судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до частин першої та другої статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються зокрема письмовими, речовими і електронними доказами.

Відповідно до ч.4 ст. 9 статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України , суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до статті 73 Кодексу адміністративного судочинства України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно ч.3 ст.80 статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України , про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Відповідно до частини третьої статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи.

Проаналізувавши матеріали справи, суд приходить до висновку про те, що для прийняття законного та обґрунтованого рішення необхідним є витребування доказів у сторін по справі.

З матеріалів справи судом встановлено, що 21.10.2019 року між позивачем ТОВ АГРОУКРРЕЗЕРВ , в подальшому іменується - Покупець з одного боку та ТОВ СГ САМОЦВІТ АГРО , в подальшому іменується - Постачальник укладено договір поставки №21/10-19.

Пунктом 1.1 Договору визначено предмет договору, відповідно до умов якого Постачальник зобов`язується передати у власність Покупцю сільськогосподарську продукцію сою (в подальшому - Товар ) в кількості та за ціною вказаними в рахунках та/або в видаткових накладних які є невід`ємною частиною даного договору, а Покупець зобов`язується прийняти та своєчасно здійснити оплату Товару на умовах даного Договору.

Так, відповідно до п.2.6 Договору, товар вважається прийнятим Покупцем по кількості та якості після відмітки фактичних показників якості лабораторії Покупця на товарно-транспорт них накладних за умови відсутності претензій за якістю з боку Постачальника.

Згідно п.4.4 Договору, якість поставленого Постачальником Товару, визначена виробничо-технічною лабораторією Покупця, є кінцевою, що підтверджується відміткою на товарно-транспортних накладних Постачальника.

Порядок роботи лабораторії регламентується ДСТУ ISO/IEK 17025:2006. Загальні вимоги до компетентності випробувальних калібрувальних лабораторій, суперечить якому вона не може.

Враховуючи вищезазначене, суд вважає за необхідне витребувати у ТОВ АГРОУКРРЕЗЕРВ докази наявності у власності та місце розміщення акредитованої лабораторії, оформлених фахівців, а також видані картки аналізу зерна Ф. 47 встановленого зразка на виконання укладено договору поставки №21/10-19.

Пунктом 9.8 Договору визначено, що при укладенні цього договору, Постачальник зобов`язується надати наступні документи:

- копію свідоцтва про державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності або копію виписки (або витягу) з єдиного державного реєстру;

- копію свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ або копію витягу з реєстру платників ПДВ;

- копію Статуту;

- форма державних статистичних спостережень №29-сг "Збір урожаю сільськогосподарських культур на І грудня 20_року" (річна) та/або форма державних статистичних спостережень №37-сг "Збір урожаю сільськогосподарських культур. Проведення інших польових робіт" (місячна) (надається титульна сторінка та сторінка із показниками збору урожаю сої);

- форма державного статистичного спостереження №4-сг "Посівні площі сільськогосподарських культур під урожай 20__року" (річна) (надається титульна сторінка та сторінка із показниками посівних площ під сою);

- копія довідки про наявність земельних ділянок (видана сільською радою або відділом Держземагенства).

Враховуючи вищезазначене, суд вважає за необхідне витребувати у ТОВ АГРОУКРРЕЗЕРВ документи визначені п. 9.8 Договору поставки №21/10-19 від 21.10.2019 року.

Разом з тим, позивачем для транспортування придбаного товару укладено з двома різними контрагентами, два ідентичних за своїми умовами договори на перевезення.

Так, ТОВ АГРОУКРРЕЗЕРВ іменований в подальшому "ЗАМОВНИК" та ПП ЛП Транс і К названий у подальшому ПЕРЕВІЗНИК з другої сторони, разом названі у подальшому "Сторони" , уклали 25.10.2019 року Договір перевезення №25/10-19.

Пунктом 1.1 Договору визначено предмет договору, відповідно до умов якого Перевізник зобов`язується надати Замовнику послуги по перевезенню автомобільним транспортом вантажів і інших матеріальних цінностей (надалі - вантаж), які не заборонені до перевезення законодавством країн слідування вантажу, в порядку та на умовах, передбачених даним Договором.

Пунктом 3.1. Договору визначено, що ціни, по конкретному перевезенню (групі однотипних перевезень), узгоджуються додатково перед кожним перевезенням (групою перевезень) в Заявках.

Згідно п.3.2 Договору, Замовник оплачує вартість виконаних перевезень вантажів у національній валюті України гривні, згідно виставленим Перевізником рахункам, шляхом перерахування грошових коштів на поточний/розрахунковий рахунок Перевізника.

При цьому, позивачем також 25.10.2019 року укладений ідентичний за умовами, змістом та формою договір перевезення №25/10-19 укладений між ТОВ АГРОУКРРЕЗЕРВ іменований в подальшому "ЗАМОВНИК" та ФОП ОСОБА_1 названий у подальшому ПЕРЕВІЗНИК з другої сторони, разом названі у подальшому "Сторони".

Враховуючи вищезазначене, суд вважає за необхідне витребувати у ТОВ АГРОУКРРЕЗЕРВ заявки з узгодженою ціною до кожного перевезення відповідно ТТН, а також виписки банку, довідка про рух коштів на рахунку або інші докази (копії актів прийому-передачі векселів, векселі, договір взаємозаліку зустрічних вимог тощо) на підтвердження оплати за придбані послуги транспортування придбаного товару та виготовленої продукції на виконання умов зазначених договорів від 25.10.2019 року №25/10-19.

Крім того, з матеріалів справи судом встановлено, що в подальшому між позивачем - ТОВ АГРОУКРРЕЗЕРВ (замовник) та ТОВ Транзпостач (Виконавець) укладено 25.10.2019 року договір на переробку давальницької сировини №25101906.

Пунктом 1.1 Договору визначено предмет договору, відповідно до умов якого замовник доручає, а Виконавець зобов`язується виконати, відповідно до умов цього Договору, роботу з переробки давальницької сировини (насіння сої, надалі - Сировина ) у готову продукцію, а Замовник зобов`язується прийняти готову продукцію (олія соєва гідратована, надалі - Олія соєва , шрот соєвий анульований/негранулюваний, надалі - Шрот ) і оплатити роботу. Сторони домовились, що відходи, що будуть утворюватися в процесі переробки (в т.ч., але не виключно -оболонка), залишатимуться у власності Виконавця.

Відповідно до п.6.2 Договору, відвантаження готової продукції здійснюється в тару Замовника. Кожний транспортний засіб Замовника повинен бути придатний для перевезення відповідного виду продукції (олія соняшникова, шрот), містити відповідне маркування та супроводжуватися санітарним паспортом на транспортний засіб, актом пропарки, актом придатності транспортного засобу та відповідати іншим вимогам, які діють в Україні щодо транспорту для перевезення відповідного виду продукції.

Враховуючи вищезазначене, суд вважає за необхідне витребувати у ТОВ АГРОУКРРЕЗЕРВ докази використання транспортного засобу для перевезення відповідного виду продукції (олія соняшникова, шрот), яке містить відповідне маркування та необхідними документами відповідно до чинного законодавства визначеними у п.6.2 Договору.

Згідно п.6.3 Договору, Здача-приймання готової продукції здійснюється на складі Виконавця по якості - на підставі посвідчення про якості (декларації виробника) Виконавця.

Враховуючи вищезазначене, суд вважає за необхідне витребувати у ТОВ АГРОУКРРЕЗЕРВ до кожної партії посвідчення про якість виробленої продукції на виконання умов договору від 25.10.2019 року про переробку давальницької сировини №25101906.

Разом з тим, з огляду на суть господарських операцій, замовник - ТОВ АГРОУКРРЕЗЕРВ бажав виготовити продукцію, не маючи виробничих потужностей, тому самостійно обрав та уклав відповідний договір з підприємством переробником ТОВ Транзпостач для використання його виробничих потужностей, які є у його власності або використанні.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до вказаних вище договорів та ТТН, придбаний позивачем у ТОВ СГ САМОЦВІТ АГРО транспортувався та відвантажувався для переробки ТОВ Транзпостач за адресою: Кіровоградська область, смт. Власівка, вул. Молодіжна, 63В.

Враховуючи вищезазначене, суд вважає за необхідне витребувати у ТОВ АГРОУКРРЕЗЕРВ докази наявності та розміщення у ТОВ Транзпостач на даній території виробничих потужностей за допомогою яких здійснювався випуск продукції.

Разом з тим, визначення давальницької сировини наведено у пп.14.1.41 п. 14.1 ст.14 Податкового кодексу - це сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, що є власністю одного суб`єкта господарювання (замовника) і передаються іншому суб`єкту господарювання (виробнику) для виробництва готової продукції, з подальшим переданням або поверненням такої продукції або її частини їх власникові або за його дорученням іншій особі.

Особливість операцій з давальницькою сировиною полягає у тому, що передавальна сторона зберігає за собою право власності на вихідну сировину або матеріали, що передано в переробку, і також на готову продукцію, отриману в результаті переробки, а переробник лише надає послуги з переробки. Операції з запасами, які підприємство передає іншому суб`єкту господарювання для переробки, обробки чи доопрацювання, по своїй суті належать до підрядних робіт та регламентуються главою 61 Цивільного кодексу.

Статтею 840 Цивільного кодексу передбачено можливість виконання робіт з матеріалу замовника. Причому підрядник відповідає за неправильне використання цього матеріалу і зобов`язаний надати замовникові звіт про використання матеріалу та повернути його залишок. У договорі підряду фіксуються норми витрат матеріалу, строки повернення його залишку та основних відходів, а також відповідальність підрядника за невиконання або неналежне виконання своїх обов`язків. Крім того, відповідно до ст.841 Цивільного кодексу підрядник зобов`язаний вжити заходів щодо збереження майна, переданого йому замовником, та відповідає за втрату або пошкодження цього майна.

З огляду на зазначене, суд вважає за необхідне витребувати у позивача на підтвердження використання сировини, допоміжних матеріалів, виготовлення готової продукції такі первинні документи: акт приймання-передачі сировини в переробку; звіт переробника про використання сировини, що складається в натуральних одиницях і містить дані про:

кількість отриманої на переробку сировини;

кількість та асортимент отриманої в результаті переробки продукції;

кількість невикористаної сировини;

кількість відходів, у тому числі зворотних;

акт приймання-передачі виконаних робіт (містить вартісну оцінку витрат на виробництво за кожним видом отриманої продукції).

Крім того, вартість сировини та матеріалів, що передаються на переробку та надалі включаються до складу собівартості отриманих з них виробів, замовник облікує на субрахунку 206 Матеріали, передані в переробку .

У свою чергу, витрати на переробку матеріалів, які оплачуються стороннім організаціям, відображаються безпосередньо за дебетом рахунків, на яких ведеться облік виробів, отриманих з переробки.

Аналітичний облік переданих матеріалів ведеться в розрізі, що забезпечує інформацію про підприємства-переробники і контроль за операціями з переробки і відповідними витратами (в розрізі як найменувань матеріалів, так і підприємств-переробників).

Передача матеріалів у переробку не передбачено відображення заборгованості за субрахунками 361, 377 тощо, оскільки на цьому етапі право власності не переходить до іншої особи.

З огляду на встановлені обставини та враховуючи викладене, що для вирішення спору по суті та з метою всебічного та об`єктивного розгляду, Кіровоградський окружний адміністративний суд вважає за необхідне зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Агроукррезерв" та Головне управління ДПС у Кіровоградський області надати суду необхідні докази.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 14 КАС України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Згідно з ч.1 ст.149 КАС України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках:

1) невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу;

2) зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству;

3) неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень;

4) використання під час процедури врегулювання спору за участю судді портативних, аудіотехнічних пристроїв, а також здійснення фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису.

Керуючись положеннями ст. 9, 77, 79, 80, 180 Кодексу адміністративного судочинства України, Кіровоградський окружний адміністративний суд, -

У Х В А Л И В:

Витребувати у позивача - ТОВ АГРОУКРРЕЗЕРВ докази:

- наявності у власності та місце розміщення акредитованої лабораторії, оформлених фахівців, а також видані картки аналізу зерна Ф. 47 встановленого зразка на виконання укладено договору поставки №21/10-19р.;

- копію свідоцтва про державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності або копію виписки (або витягу) з єдиного державного реєстру ТОВ СГ САМОЦВІТ АГРО ;

- копію свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ або копію витягу з реєстру платників ПДВ ТОВ СГ САМОЦВІТ АГРО ;

- копію Статуту ТОВ СГ САМОЦВІТ АГРО ;

- форму державних статистичних спостережень №29-сг "Збір урожаю сільськогосподарських культур на І грудня 20_року" (річна) та/або форма державних статистичних спостережень №37-сг "Збір урожаю сільськогосподарських культур. Проведення інших польових робіт" (місячна) (надається титульна сторінка та сторінка із показниками збору урожаю сої) ТОВ СГ САМОЦВІТ АГРО ;

- форму державного статистичного спостереження №4-сг "Посівні площі сільськогосподарських культур під урожай 20__року" (річна) (надається титульна сторінка та сторінка із показниками посівних площ під сою) ТОВ СГ САМОЦВІТ АГРО ;

- копію довідки про наявність земельних ділянок ТОВ СГ САМОЦВІТ АГРО (видана сільською радою або відділом Держземагенства);

- заявки з узгодженою ціною до кожного перевезення відповідно ТТН, а також виписки банку, довідка про рух коштів на рахунку або інші докази (копії актів прийому-передачі векселів, векселі, договір взаємозаліку зустрічних вимог тощо) на підтвердження оплати за придбані послуги транспортування придбаного товару та виготовленої продукції на виконання умов зазначених договорів від 25.10.2019 року №25/10-19 укладених позивачем з ПП ЛП Транс і К та ФОП ОСОБА_1 .

- використання транспортного засобу для перевезення відповідного виду продукції (олія соняшникова, шрот), яке містить відповідне маркування, санітарними паспортами на транспортні засоби, актами пропарки, актами придатності транспортного засобу та відповідним іншим вимогам, які діють в Україні щодо транспорту для перевезення відповідного виду продукції;

- посвідчення про якість виробленої продукції до кожної партії, на виконання умов договору від 25.10.2019 року про переробку давальницької сировини №25101906;

- наявності та розміщення у ТОВ Транзпостач на даній території виробничих потужностей за допомогою яких здійснювався випуск виробленої готової продукції;

- на підтвердження використання сировини, допоміжних матеріалів, виготовлення готової продукції такі первинні документи: акт приймання-передачі сировини в переробку; звіт переробника про використання сировини, що складається в натуральних одиницях і містить дані про:

кількість отриманої на переробку сировини;

кількість та асортимент отриманої в результаті переробки продукції;

кількість невикористаної сировини;

кількість відходів, у тому числі зворотних;

акт приймання-передачі виконаних робіт (містить вартісну оцінку витрат на виробництво за кожним видом отриманої продукції);

- відображення субрахунку 206 Матеріали, передані в переробку вартість сировини та матеріалів, що передані на переробку та включені до складу собівартості отриманих з них виробів;

- відображення витрат на переробку матеріалів, які оплачуються стороннім організаціям, за дебетом рахунків, на яких ведеться облік виробів, отриманих з переробки;

- обліку переданих матеріалів в розрізі, що забезпечує інформацію про підприємства-переробники і контроль за операціями з переробки і відповідними витратами (в розрізі як найменувань матеріалів, так і підприємств-переробників);

- докази на підтвердження транспортування та використання виготовленої продукції у власній господарській діяльності та відповідні письмові пояснення.

Витребувати у відповідача - Головного управління ДПС у Кіровоградський області докази на підтвердження правомірності проведення документальної позапланової виїзної перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроукррезерв", за результатами якої складено акт від 20.02.2020 року та відповідні письмові пояснення щодо того чи провадилися по спірним господарським операціям позапланові перевірки ТОВ АГРОУКРРЕЗЕРВ та ТОВ СГ САМОЦВІТ АГРО .

Зобов`язати ТОВ "Агроукррезерв" (вул. Преображенська, 3 "а", офіс 17, м. Кропивницький, Кіровоградська область, 25006, код ЄДРПОУ - 43201734 ) та Головне управління Державної податкової служби у Кіровоградській області (вул.В.Перспективна, 55, м. Кропивницький, 25006, код ЄДРПОУ - 43142606 ) надати до суду витребувані докази до 15.06.2020 року.

Попередити осіб, які беруть участь у справі, що кожен доказ має бути засвідчений відповідно до пункту 5.27 Національного стандарту України Державної уніфікованої системи документації, Уніфікованої системи організаційно - розпорядчої документації "Вимоги до оформлювання документів" (ДСТУ 4163-2003), затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07 квітня 2003 року №55.

У разі неможливості подання суду інформації, що витребовується ухвалою - надати суду обґрунтовані письмові пояснення із зазначенням поважних причин неможливості її надання.

Роз`яснити відповідачу, що у випадку невиконання даного судового рішення, судом будуть застосовані заходи процесуального примусу, передбачені статтями 147, 149 КАС України.

Відповідно до ч.2 ст. 256 КАС України ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Суддя

Кіровоградського окружного

адміністративного суду Р.В. Жук

Дата ухвалення рішення26.05.2020
Оприлюднено27.05.2020
Номер документу89456840
СудочинствоАдміністративне
Сутьвитребування доказів 26 травня 2020 року м. Кропивницький справа № 340/881/20

Судовий реєстр по справі —340/881/20

Ухвала від 22.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 24.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 20.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 16.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 09.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Постанова від 19.05.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Постанова від 19.05.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 28.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 20.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 06.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні