Ухвала
від 26.05.2020 по справі 384/75/20
ВІЛЬШАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 384/75/20

№пр. 2/384/43/2020

26 травня 2020 року смт. Вільшанка

Вільшанський районний суд

Кіровоградської області

в складі:

головуючого судді Сорокіної О.О.

з участю секретаря судового засідання Рябова М.В.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Вільшанка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Маловільшанської сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

18 лютого 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Маловільшанської сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

19 лютого 2020 року ухвалою Вільшанського районного суду Кіровоградської області прийнято до розгляду та вікрито провадження у справі.

Позивач в підготовче судове засідання не з`явився, надіслав до суду клопотання про заміну неналежного відповідача - Маловільшанської сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області, на належного - ОСОБА_2 .

Відповідач в підготовче судове засідання не з`явився, про місце і час розгляду справи був належним чином повідомлений.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до п.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 51 ЦПК України передбачено можливість здійснення заміни неналежного відповідача у випадку, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом.

Відповідно до положень ч.ч. 2, 3 ст. 51 ЦПК України, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі; після спливу цих строків, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Судом встановлено, що позивач звернувся до суду з позовною заявою до Маловільшанської сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, яка залишилась після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Кропивницький Кіровоградської області.

З копії спадкової справи №6/2019, заведеної ІНФОРМАЦІЯ_2 лютого 2020 року після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Кропивницький Кіровоградської області, вбачається, що після смерті останньої із заявою про прийняття спадщини звернулася ОСОБА_2 , яка проживає в АДРЕСА_1 .

Як роз`яснено в п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , відповідачами у справі про визначення додаткового строку для прийняття спадщини є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що позов пред`явлений не до тієї особи, яка в силу закону має відповідати за позовом, оскільки існують інші спадкоємці після смерті ОСОБА_3 , а тому неналежний відповідач Маловільшанська сільська рада Вільшанського району Кіровоградської області має бути замінена на належного відповідача - ОСОБА_2 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 51, 258-261 ЦПК України , суд, -

п о с т а н о в и в:

Клопотання позивача ОСОБА_1 - задовольнити.

Замінити первісного відповідача Маловільшанську сільську раду Вільшанського району Кіровоградської області у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Маловільшанської сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, на належного відповідача - ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ).

Підготовче судове засідання відкласти на 25 червня 2020 року на 10 год. 00 хв., про що повідомити учасників справи.

Копію ухвали направити учасникам справи, а ОСОБА_2 - копію ухвали разом з копією позовної заяви та доданими до неї документами.

Протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі відповідач має право надіслати: суду - відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів. Копія відзиву та доданих до нього документів позивачу повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. До відзиву додаються документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує спір за наявними матеріалами справи.

Відповідно до ч.1 ст.193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч.ч.3-5 ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ч.ч.3-5 ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана (надана) позивачу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою https://vl.kr.court.gov.ua/sud1102/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.О. Сорокіна

СудВільшанський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення26.05.2020
Оприлюднено28.05.2020
Номер документу89475744
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —384/75/20

Рішення від 12.07.2020

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Рішення від 13.07.2020

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 25.06.2020

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 26.05.2020

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 08.04.2020

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 19.02.2020

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні