Ухвала
від 25.06.2020 по справі 384/75/20
ВІЛЬШАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 384/75/20

№пр. 2/384/43/2020

25 червня 2020 року смт. Вільшанка

Вільшанський районний суд

Кіровоградської області

в складі:

головуючого судді Сорокіної О.О.

з участю секретаря судового засідання Рябова М.В.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Вільшанка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2

про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

18 лютого 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Маловільшанської сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

19 лютого 2020 року ухвалою Вільшанського районного суду Кіровоградської області прийнято до розгляду та вікрито провадження у справі.

Ухвалою Вільшанського районного суду Кіровоградської області від 26 травня 2020 року замінено первісного відповідача Маловільшанську сільську раду Вільшанського району Кіровоградської області у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Маловільшанської сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, на належного відповідача - ОСОБА_2 .

Позивач в підготовче судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином.

Відповідач в підготовче судове засідання не з`явилася, про місце і час розгляду справи належним чином повідомлена.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до п.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Вивчивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

В судовому засіданні встановлено, що відповідач ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Кропивницький, про що свідчить копія свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Центральним відділом реєстрації актів громадянського стану Кіровоградського обласного управління юстиції 05 серпня 2003 року. У вказаному свідоцтві про народження її батьками зазначені ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 уклала шлюб з ОСОБА_5 та змінила прізвище з " ОСОБА_4 " на " ОСОБА_4 ", що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , виданого 26 лютого 2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Кіровоградського районного управління юстиції у Кіровоградській області.

Відповідно до ч. 3 ст. 45 ЦПК України, суд сприяє створенню належних умов для здійснення малолітньою або неповнолітньою особою її прав, визначених законом та передбачених міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно з ч. 2 ст. 47 ЦПК України неповнолітні особи віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а також особи, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді у справах, що виникають з відносин, у яких вони особисто беруть участь, якщо інше не встановлено законом. Суд може залучити до участі в таких справах законного представника неповнолітньої особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена.

Згідно з ч. 2 ст. 59 ЦПК України права, свободи та інтереси неповнолітніх осіб віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а також осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть захищати у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, піклувальники чи інші особи, визначені законом. Суд може залучити до участі в таких справах неповнолітню особу чи особу, цивільна дієздатність якої обмежена.

Враховуючи викладене, а також те, що відповідач ОСОБА_2 є неповнолітньою, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі законного представника її матір ОСОБА_4 .

Частиною 1 статті 53 ЦПК України, передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно ч.3 ст.53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 5 ст. 53 ЦПК України).

За змістом положень ч. 4 ст. 19 СК України, при розгляді судом спорів щодо управління батьками майном дитини, обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Враховуючи те, що в даній справі відповідач ОСОБА_2 є неповнолітньою, участь органу опіки та піклування відповідно до закону є обов`язковою, суд вважає необхідним залучити до участі в справі, як третю особу, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, орган опіки і піклування, оскільки рішення суду в такій справі впливає на права та обов`язки третьої особи, якими, відповідно до Конституції України, Конвенції ООН про права дитини та Закону України Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей є забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів дітей.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 47, 53, 258-261 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Залучити до участі у справі законного представника неповнолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її матір - ОСОБА_4 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ).

Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, орган опіки та піклування Вільшанської районної державної адміністрації Кіровоградської області.

Підготовче судове засідання відкласти на 13 липня 2020 року на 10 год. 00 хв., про що повідомити учасників справи та законного представника.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою https://vl.kr.court.gov.ua/sud1102/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.О. Сорокіна

СудВільшанський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення25.06.2020
Оприлюднено27.06.2020
Номер документу90060866
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —384/75/20

Рішення від 12.07.2020

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Рішення від 13.07.2020

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 25.06.2020

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 26.05.2020

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 08.04.2020

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 19.02.2020

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні