Ухвала
від 04.06.2020 по справі 923/304/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

04 червня 2020 року Справа № 923/304/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В. при секретарі судового засідання Фінаровій О.Л. , розглянувши у підготовчому засіданні заяву ОСОБА_1 про відмову від позову, у справі

за позовом: ОСОБА_1 , с. Ольгине, Горностаївський район, Херсонська область, ІПН НОМЕР_1 ,

до відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім"Україна", с. Ольгине, Горностаївський район, Херсонська область, код ЄДРПОУ 32267295,

до відповідача-2 : Приватного підприємства "Агроінвест", с. Ольгине, Горностаївський район, Херсонська область, код ЄДРПОУ 32294224,

до відповідача-3: Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Таврійська перспектива", м. Херсон, код ЄДРПОУ 23524131,

про визнання недійсними і скасування рішень та визнання договору недійсним.

За участю представників сторін:

від позивача - не з`явився;

від відповідача-1 - не з`явився;

від відповідача-2 - не з`явився;

від відповідача-3 - не з`явився.

Дослідивши матеріали справи суд, -

в с т а н о в и в :

30 березня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Херсонської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна", Приватного підприємства "Агроінвест" та Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Таврійська перспектива", в якій просить:

- визнати недійсними та скасувати рішення учасника Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна" (код ЄДРПОУ 32267295) від 30.01.2020 року, від 06.02.2020 року та рішення загальних зборів учасників (засновників) Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна" оформлене протоколом від 17.02.2020 року;

- визнати недійсним договір про внесення додаткових вкладів учасником та третьою особою укладений 30.01.2020 року між ТОВ "Торговий Дім "Україна" та СТОВ "Таврійська перспектива" і ПП "Агроінвест".

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 30.03.2020 визначено суддю по справі - Нікітенко С.В.

Ухвалою від 12 травня 2020 року суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі. Розгляд справи № 923/304/20 визначено здійснювати за правилами загального позовного провадження.

За приписами ч.3.ст. 120 Господарського процесуального кодексу України, виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Відповідно до ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Так, ухвала суду від 12.05.2020 направлена на адресу учасників провадження рекомендованою поштою з повідомленням про вручення.

До суду повернулись поштові повідомлення з відмітками пошти про вручення ухвали суду від 12.05.2020 адресантам.

За таких обставин враховуючі приписи п.3.ч.6 ст. 242 ГПК України суд вважає, що учасники справи належним чином повідомлені про дату, час та місце проведення підготовчого засідання у справі.

25 травня 2020 року до суд від ТОВ "Торговий Дім "Україна" надійшли пояснення щодо не можливості виконання ухвали суду від 12.05.2020.

25 травня 2020 року до суду від позивача у справі надійшла заява про відмову від позову, в якій позивач зазначає, що між позивачем і відповідачами досягнуто згоди зі спірного питання, яке є предметом розгляду у даній справі, відбулося фактичне примирення позивача з відповідачами. За таких обставин на підставі ч.1 ст. 191 ГПК України відмовляється від позову та просить суд прийняти відмову від позву та закрити провадження у справі. Розгляд питання про відмову від позову позивач просить здійснювати без його участі.

03 червня 2020 року до суду від ТОВ "Торговий Дім "Україна" з супровідним листом надійшов відзив на позовну заяву, в якому позовні вимоги відповідачем-1 не визнаються. даний відзив з додатком долучено до матеріалів справи.

03 червня 2020 року через підсистему "Електронний суд" від ПП "Агроінвест" надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника відповідача -2.

03 червня 2020 року до суду від СТОВ "Таврійська перспектива" надійшла заява про розгляд справи без участі представника відповідача-3, у зв`язку з фактичним примиренням позивача з відповідачами у даній справі.

У призначене підготовче засідання 04.06.2020 представники сторін не з`явились. Судом враховано, що від сторін у справі надійшли заяви з клопотанням про проведення підготовчого засідання без участі представників сторін.

Відповідно до ч. 2. п. 1. ст. 46 Господарського процесуального кодексу України позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) - на будь якій стадії судового процесу.

За приписами статті 191 Господарського процесуального кодексу України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення. У разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі. Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Відповідно до вимог ст. 231 ГПК України, господарський суд закриває провадження у справі, якщо, зокрема, позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Судом встановлено, що заява позивача про відмову від позову підписана особисто позивачем - ОСОБА_1 .

Будь-яких заперечень проти заяви позивача про відмову від позову від інших учасників справи до суду станом на 04.06.2020 не надходило.

При цьому, суд зазначає, що на стадії розгляду заяви про відмову від позову, суд не досліджує підстави такої заяви, як і не досліджує підстави, визначені стороною, для звернення з позовом до суду, не надає їм оцінку на відповідність вимогам закону та умовам правочину, що укладений між сторонами.

Якщо заява про відмову від позову відповідає вимогам статті 191 цього Кодексу, суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Виходячи з принципу диспозитивності господарського судочинства та з огляду на те, що зазначені дії позивача не суперечать законодавству і не порушують чиї-небудь права та охоронювані законом інтересів, суд дійшов висновку про прийняття відмови ОСОБА_1 від позову та закриття провадження у справі.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Закриття провадження у справі - це форма закінчення розгляду господарської справи без прийняття рішення у зв`язку з виявленням після відкриття провадження у справі обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

Разом з цим, суд вважає за необхідне роз`яснити сторонам, що у відповідності до ч. 3 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України, у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самим сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що провадження у справі підлягає закриттю.

За приписами ч. 4 статті 231 Господарського процесуального кодексу України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Відповідно до ст. 123 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно ст. 7 Закону України "Про судовий збір", сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі: 1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом; 2) повернення заяви або скарги; 3) відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі; 4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням); 5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у томі числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Отже, у даному випадку, звернення позивача до суду із заявою про відмову від позову, виключає можливість повернення сплаченої ним суми судового збору, оскільки належить до виключних випадків, коли таке повернення не є можливим в силу вимог Закону України "Про судовий збір".

Таким чином, сплачена позивачем сума судового збору поверненню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 46, 191, 231, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, ст. 7 Закону України "Про судовий збір", суд -

п о с т а н о в и в:

1. Задовольнити заяву ОСОБА_1 про відмову від позову (Вх.№1042/20 від 25.05.2020).

2. Закрити провадження у справі № 923/304/20.

Ухвала набирає законної сили відповідно до приписів ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена, відповідно до ст.ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі "Судова влада України" за наступною адресою: http://ks.arbitr.gov.ua.

Ухвалу підписано 09.06.2020.

Суддя С.В. Нікітенко

Дата ухвалення рішення04.06.2020
Оприлюднено10.06.2020
Номер документу89704529
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/304/20

Ухвала від 04.06.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 13.04.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 01.04.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні