Ухвала
від 09.06.2020 по справі 909/249/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/249/20

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

09.06.2020 м. Івано-Франківськ Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Ткаченко І. В., розглянувши матеріали справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрна-Країна" про стягнення з приватного сільськогосподарського підприємства "Оскар" 49 692 грн 58 коп. за договором про надання послуг,

в с т а н о в и в:

ТОВ "Аграрна-Країна" звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом про стягнення з ПСП "Оскар" 49 692 грн 58 коп. за договором про надання послуг, з яких 49 375 грн - основний борг, 148 грн 32 коп. - інфляційні втрати, 465 грн 90 коп. - штраф.

30 березня 2020 р., суд відкрив провадження у справі та постановив розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, встановив сторонам строк на подання клопотань про розгляд справи із повідомленням (викликом) сторін, а відповідачу - відзиву на позов.

Як видно із матеріалів справи відповідач отримав копію згаданої ухвали 10 квітня 2020 р.

01 червня 2020 р., до суду від відповідача надійшов відзив на позов, в якому, зокрема, заявлено клопотання про прийняття відзиву та долучення його до матеріалів справи.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 161 ГПК України, при розгляді справи судом в порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву. Підстави, час та черговість подання заяв по суті справи визначаються цим Кодексом або судом у передбачених цим Кодексом випадках. Подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Згідно з ч. 1 ст. 251 ГПК України, відзив подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Разом з тим, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" зі змінами, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 р. № 215, від 25 березня 2020 р. № 239 та від 04 травня 2020 р. № 343, установлено з 12 березня 2020 р. до 22 травня 2020 р. на всій території України карантин, який відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. № 392 продовжено до 22 червня 2020 р.

02 квітня 2020 р., набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)", яким були внесені зміни до Господарського процесуального кодексу України.

Так, за змістом п. 4 Розділу Х Прикінцевих положень ГПК України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки, зокрема, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину. Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Відтак, строк на подання ПСП "Оскар" відзиву на позовну заяву є продовженим в силу прямої норми закону, у зв`язку з чим такий відзив слід прийняти.

01 червня 2020 р., до суду надійшло клопотання ПСП "Оскар" про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, в обґрунтування якого зазначено, що без розгляду даної справи в рамках загального позовного провадження відповідач буде позбавлений належного йому права на повноцінний судовий захист й можливого безпідставного стягнення коштів із нього, без врахування його правової позиції у даних правовідносинах. Також у цьому клопотанні зазначено про те, що у випадку незадоволення прохання відповідача щодо розгляду справи в порядку загального позовного провадження - проводити судові засідання із повідомленням (викликом) сторін.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 ГПК України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження та позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 247 ГПК України, в порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Як визначено в пунктах 1, 2 ч. 5 ст. 12 ГПК України, малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік", прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2 102 грн.

Оскільки ціна цього позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 210 200 грн, дана справа є малозначною, а відтак підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Натомість відповідач належним чином не обґрунтував в чому саме полягає складність даної справи, не навів переконливих доводів, з яких розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження позбавить відповідача можливості належним чином захищати його права та інтереси, а також не зазначив, яким чином розгляд даної справи в порядку спрощеного позовного провадження позбавить його права на повний та ефективний захист своєї позиції з урахування предмету розгляду цієї справи, у зв`язку з чим суд дійшов висновку, що зазначені відповідачем обставини не є підставою для задоволення клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Крім того, положеннями ч. 6 ст. 252 ГПК України визначено, що суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов:

1) предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Оскільки предмет цього позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, з огляду на характер спірних правовідносин і предмет доказування у даній справі, а також на доводи, зазначені сторонами у своїх заявах по суті спору, для повного та всебічного встановлення обставин справи суд не вбачає необхідності проведення судового засідання.

Керуючись статтями 12, 42, 161, 234, 235, 247, 250, 251, 252 ГПК України, суд

у х в а л и в:

1. Відзив приватного сільськогосподарського підприємства "Оскар" на позовну заяву - прийняти.

2. Клопотання відповідача про розгляд даної справи в порядку загального позовного провадження - залишити без задоволення.

3. Клопотання відповідача про розгляд даної справи із повідомленням (викликом) сторін - залишити без задоволення.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя І. В. Ткаченко

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення09.06.2020
Оприлюднено11.06.2020
Номер документу89705750
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/249/20

Рішення від 21.08.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 09.06.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 25.05.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 30.03.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні