Ухвала
від 10.06.2020 по справі 528/316/20
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа №: 528/316/20

Провадження № 2/528/187/20

У Х В А Л А

10.06.2020 м. Гребінка

Гребінківський районний суд Полтавської області у складі судді Шевченко В.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до виконавчого комітету Майорщинської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, ОСОБА_2 , Фермерського господарства Чілінгар про припинення речового права на нерухоме майно, припинення іншого речового права (права оренди) на земельну ділянку та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом,

УСТАНОВИВ:

до Гребінківського районного суду Полтавської області надійшла вказана позовна заява з додатками, яку відповідно до ст. 33, п. 15.4 Перехідних положень ЦПК України передано судді для вирішення питання про відкриття провадження у справі. 27.05.2020 судом постановлено ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Недоліки позовної заяви усунуто у визначений судом строк.

Також позивачем подано клопотання про витребування доказів, в якому просить витребувати в Токмацькій державній нотаріальній конторі Запорізької області, належним чином завірену копію спадкової справи № 107/2017 після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

За наслідками розгляду відповідних матеріалів суддя дійшов таких висновків.

Подана позовна заява та додані до неї документи відповідають загальним вимогам до форми, змісту позовної заяви та правил подання документів, що додаються до позовної заяви, які містяться у положеннях ст.ст. 175-177 ЦПК України. Підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження, що регламентовані ст.ст. 185, 186 ЦПК України, відсутні.

Цивільна справа підсудна цьому суду в силу положень ч. 1 ст. 30 ЦПК України та з урахуванням абз. 2 ч. 4 ст. 19, ч.ч. 3, 4 ст. 274 ЦПК України, зокрема категорії та складності справи, кількості сторін та інших учасників, підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Разом із позовною заявою позивачем подано суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які він поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи, що передбачено приписами ст. 134 ЦПК України.

Водночас попередній розрахунок розміру судових витрат не є фактичною сумою судових витрат та не обмежує сторону у доведенні іншої фактичної суми судових витрат, які підлягають розподілу за результатами розгляду справи. Суд може попередньо визначити суму судових витрат (крім витрат на професійну правничу допомогу), пов`язаних з розглядом справи або певною процесуальною дією. Така попередньо визначена судом сума не обмежує суд при остаточному визначенні суми судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами за результатами розгляду справи (ч. 3, 4 ст. 134 ЦПК України).

Попередній (орієнтовний) розрахунок судових витрат в даному випадку складає 2 837 (дві тисячі вісімсот тридцять сім) грн 94 коп сплаченого позивачем судового збору.

Відповідно до ч. 3 ст. 53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

З метою повного, всебічного об`єктивного розгляду справи слід залучити Токмацьку державну нотаріальну контору Запорізької області в якості третьої особо, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

При розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, якими є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву (ч.ч. 1, 2 ст. 174 ЦПК України).

Положеннями ст.ст. 178-181 ЦПК України врегульовано підстави, час, черговість та вимоги щодо подання заяв по суті, зокрема відзиву (ст. 178 ЦПК), відповіді на відзив (ст. 179 ЦПК України), заперечення (ст. 180 ЦПК України) та пояснення третьої особи щодо позову або відзиву (ст. 181 ЦПК України).

За правилами ст. 178 ЦПК України відповідач має право викласти та надати суду заперечення проти позову у відзиву протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ст. 179 ЦПК України позивач має право подати до суду відповідь на відзив у п`ятиденний строк з дня отримання копії відзиву.

За приписами ст. 180 ЦПК України ЦПК України, у разі наявності заперечень відповідач має право їх викласти у відповідній письмовій заяві та подати суду у п`ятиденний строк з дня отримання копії відповіді на відзив.

Згідно із положеннями ст. 181 ЦПК України у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

До відзиву, відповіді на відзив, заперечень та пояснення третьої особи застосовуються правила, встановлені ч.ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України.

Вимоги щодо подання доказів містяться у ст.ст. 83, 95 ЦПК України.

За правилом абз. 2 ч. 8 ст. 43 ЦПК України, якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Заяви, клопотання і заперечення з процесуальних питань, що не є заявами по суті, учасники справи мають право викладати у письмовій або усні формі відповідно до вимог ст.ст. 182-183 ЦПК України.

За приписами статті 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу.

Визначений процесуальним законодавством порядок звернення до суду із клопотанням про витребування доказів шляхом їх забезпечення позивачем дотримано; витребувані докази відсутні у позивача, є предметом спірних правовідносин, самостійно отримати їх неможливо, а тому клопотання підлягає задоволенню.

Ст. 84 ЦПК України встановлює, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази. У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Таким чином, клопотання позивача про витребування доказів, зокрема: витребувати в Токмацькій державній нотаріальній конторі Запорізької області, належним чином завірену копію спадкової справи № 107/2017 після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , підлягає задоволенню.

За приписами частини 7 статті 81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Суд вважає за необхідне витребувати в:

- Гребінківській державній нотаріальній конторі Полтавської області, належним чином завірену копію спадкової справи після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 ;

- виконавчого комітету Майорщинської сільської ради Гребінківського району Полтавської області довідку про останнє місця проживання ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та осіб, що були зареєстровані з нею на час відкриття спадщини;

- виконавчого комітету Токмацької міської ради Запорізької області довідку про останнє місця проживання ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та осіб, що були зареєстровані з ним та проживали на час відкриття спадщини.

Учасники судового процесу зобов`язанні повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) та про причини неявки в судове засідання. Правові наслідки невиконання цього обов`язку закріплені в ст. 131 ЦПК України.

Учасники судового процесу повинні добросовісно виконувати процесуальні обов`язки, що встановлені чинним ЦПК України та/або покладені на них судом, не зловживати правами та запобігати створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства з метою недопущення застосування до них судом заходів процесуального примусу, що визначені в ст.ст. 143-148 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 187, 258-261, 353-355, п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до виконавчого комітету Майорщинської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, ОСОБА_2 , Фермерського господарства Чілінгар про припинення речового права на нерухоме майно, припинення іншого речового права (права оренди) на земельну ділянку та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом та відкрити провадження у справі.

Справу розглядати в порядку загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання, яке відбудеться 09 липня 2020 року о 13 год 20 хв у приміщенні Гребінківського районного суду Полтавської області за адресою: вул. Ярослава Мудрого, 4, м. Гребінка Полтавської області.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Токмацьку державну нотаріальну контору Запорізької області.

Зобов`язати сторону позивача надіслати третій особі копії позовної заяви та доданих до неї документів протягом двох днів з дня отримання цієї ухвали, а докази такого направлення надати суду до підготовчого засідання.

У підготовче засідання викликати учасників справи.

Попередній (орієнтовний) розрахунок судових витрат складає 2 837 (дві тисячі вісімсот тридцять сім) грн 94 коп сплаченого позивачем судового збору.

Установити строк для подання відзиву - п`ятнадцять днів з дня вручення відповідачу копії ухвали про відкриття провадження.

Установити строк для подання відповіді на відзив - п`ять днів з дня отримання позивачем копії відзиву

Установити строк для подання заперечень на відповідь на відзив - п`ять днів з дня отримання відповідачем копії відповіді на відзив.

Треті особи мають право подати суду пояснення третьої особи щодо позову або відзиву у п`ятиденний строк з дня вручення копій відповідних заяв по суті.

При поданні вказаних заяв по суті додаються відповідні докази та документи, що підтверджують надіслання (надання) заяв і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

Роз`яснити учасникам справи, що подання заяв по суті справи (позовна заява, відзив на позовну заяву, відповідь на відзив, заперечення, пояснення третьої особи щодо позову або відзиву) є їхнім правом. У разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Витребувати:

- у Токмацькій державній нотаріальній конторі Запорізької області (адреса вул. Шевченка, 14 м. Токмак Запорізької області, 71700), належним чином завірену копію спадкової справи № 107/2017 після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 ;

- у Гребінківській державній нотаріальній конторі Полтавської області (адреса пров. Євгена Гребінки 13 м. Гребінка Полтавської області, 37400), належним чином завірену копію спадкової справи після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 ;

- у виконавчого комітету Майорщинської сільської ради Гребінківського району Полтавської області (адреса пров. Світанковий, 15 с. Майорщина Гребінківського району Полтавської області) довідку про останнє місця проживання ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та осіб, що були зареєстровані з нею на час відкриття спадщини;

- у виконавчого комітету Токмацької міської ради Запорізької області (адреса вул. Революційна, 45 м. Токмак Запорізької області, 71700) довідку про останнє місця проживання ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та осіб, що були зареєстровані з ним на час відкриття спадщини.

Зобов`язати Токмацьку державній нотаріальній конторі Запорізької області, Гребінківську державну нотаріальну контору Полтавської області, виконавчий комітет Майорщинської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, виконавчий комітет Токмацької міської ради Запорізької області, надати витребувані судом дані протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Попередити нотаріуса Токмацької державної нотаріальної контори Запорізької області, нотаріуса Гребінківської державної нотаріальної контори Полтавської області, уповноважених осіб виконавчого комітету Майорщинської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, виконавчого комітету Токмацької міської ради Запорізької області про те, що в разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Копії ухвали направити сторонам та Токмацькій державній нотаріальній конторі Запорізької області, Гребінківській державній нотаріальній конторі Полтавської області, виконавчому комітету Майорщинської сільської ради Гребінківського району Полтавської області, виконавчому комітету Токмацької міської ради Запорізької області на виконання, відповідачам - копію ухвали та копію позовної заяви з доданими документами.

Інформацію стосовно справи, що розглядається, можна отримати за адресою: м. Гребінка, вул. Я. Мудрого, 4, та на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud1605.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя В. Шевченко

СудГребінківський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення10.06.2020
Оприлюднено11.06.2020
Номер документу89710225
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —528/316/20

Рішення від 02.02.2021

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Рішення від 02.02.2021

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 12.01.2021

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

Ухвала від 27.05.2020

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Шевченко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні