Рішення
від 10.06.2020 по справі 636/3255/19
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 636 / 3255 / 19

2 / 636 / 127 / 20

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 червня 2020 року Чугуївський міський суд Харківської області в

складі: головуючого - судді Ковригіна О.С.,

при секретарі - Фатєєвої С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Чугуєві цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства Державний ощадний банк України в особі філії -Харківське обласне управління АТ Ощадбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

в с т а н о в и в :

Публічне акціонерне товариство Державний ощадний банк України в особі філії -Харківське обласне управління АТ Ощадбанк звернулось до суду з позовом про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 за договором комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу на підставі заяви про приєднання та заяви на встановлення (збільшення) відновлюваної кредитної лінії від 06.06.2016 р. в розмірі 16577,75 грн. та витрат по сплаті судового збору в сумі 1921,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог посилалось на те, що відповідно до договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу на підставі заяви про приєднання та заяви на встановлення (збільшення) відновлюваної кредитної лінії від 06.06.2016 р. відповідачу було відкрито картковий рахунок за № НОМЕР_1 в ТВБВ №10020/0449 філії Харківського обласного управління АТ Ощадбанк та встановлений кредит у сумі 10000,00 грн. на строк 12 місяців, процентна ставка за кредитом є фіксованою і складає 27% річних, відповідно до умов, встановлених п. 6.4 заяви на встановлення відновлюваної кредитної лінії (кредиту).

Відповідач підтвердив свою згоду на те, що підписана заява разом з Умовами та правилами надання банківських послуг та Тарифами банку складає між нею і банком договір про надання банківських послуг, про що свідчить підпис ОСОБА_1 у заяві. Відповідно до умов договору відповідач зобов`язується в порядку та на умовах, що визначені договором повертати кредит, виплачувати проценти за користування кредитом, сплачувати неустойки та інші передбачені платежі в сумі, строки та на умовах, що передбачені договором та графіком погашення кредиту.

ПАТ Державний ощадний банк України в особі філії -Харківське обласне управління АТ Ощадбанк свої зобов`язання за даним договором виконав у повному обсязі, надавши відповідачу кредит у розмірі 10000,00 грн., встановленому договором.

ОСОБА_1 належним чином свої зобов`язання щодо повернення кредиту не виконала. У зв`язку із зазначеними порушеннями зобов`язань за кредитним договором утворилась заборгованість - 16577,75 грн.

У зв`язку з чим ПАТ Державний ощадний банк України в особі філії -Харківське обласне управління АТ Ощадбанк просить позов задовольнити в повному обсязі.

Від представника позивача надійшла заява, згідно якої він просив позов задовольнити та розглядати справу в його відсутності, проти ухвалення заочного рішення не заперечував (а.с.34,42).

Відповідач в судове засідання не з`явилась, про час і місце розгляду справи сповіщена належним чином, шляхом направлення судових повісток на її адресу (а.с.33,38,46), ані заперечень, ані відзиву на позов та заяви про розгляд справи за її відсутності не надала.

Суд відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України вважає за можливе розглядати справу у відсутність нез`явившихся учасників за наявними доказами справи.

Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу на підставі заяви про приєднання та заяви на встановлення (збільшення) відновлюваної кредитної лінії від 06.06.2016 р. ОСОБА_1 отримала кредит у розмірі 10000,00 грн.

З тексту заяви вбачається, що відповідач виявив бажання отримати кредит. Своїм підписом відповідач погодився з тим, що дана заява, разом з Умовами та правилами надання банківських послуг та Тарифами Банку становлять між позичальником та банком договір про надання банківських послуг.

Відповідач ознайомився та погодився з Умовами та правилами надання банківських послуг , а також з Тарифами Банку , які були їй надані для ознайомлення. Також, відповідача повідомлено, що Умови та правила надання банківських послуг розміщені на офіційному сайті банку та він зобов`язався виконувати вимоги Умов та правил надання банківських послуг та регулярно ознайомлюватися з їх змінами на сайті банку.

Матеріали справи свідчать, що сума заборгованості за договором комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу на підставі заяви про приєднання та заяви на встановлення (збільшення) відновлюваної кредитної лінії від 06.06.2016 р. складає 16577,75 грн. (а.с.4-7).

У відповідності до п.1.2 розділу ХХІІ договору, для отримання кредиту клієнт особисто надає банку заяву на встановлення відновлюваної кредитної лінії (кредиту), оформлену за встановленою банком формою та підписану клієнтом, і документи згідно з визначеним банком переліком (заява на встановлення (збільшення) відновлюваної кредитної лінії.

Згідно з п.п.6.1 заяви на встановлення відновлювальної кредитної лінії (кредиту), підписанням цієї заяви на встановлення відновлювальної кредитної лінії (кредиту) (далі- заява), яка є складовою заяви на приєднання, позичальник погодився на одержання та з умовами користування кредитом відповідно до умов договору та підтвердив укладення між ним та банком кредитного договору.

Кредитний договір діє до повного виконання клієнтом всіх грошових зобов`язань за кредитним договором. Перебіг строку кредитування починається з дати надання банком клієнту встановлення ліміту кредитування.

З п.1.6 ХХІІ договору, вбачається, що сторони домовилися, що достатнім підтвердженням згоди клієнта з умовами кредитування, надісланими (встановленими банком) є використанням клієнтом кредиту (здійснення платежу за рахунок кредитних коштів).

Відповідно до ст. 1046 ЦК України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти, а позичальник зобов`язується повернути таку ж суму грошових коштів (суми позики).

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору. Ч.1 ст.625 ЦК України регламентує, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Згідно ст. 536 ЦК України, за користування чужими грошовими коштами боржник зобов`язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановлено договором між фізичними особами. Розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Ст. 611 ЦК України регламентує, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема:

1)припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору;

2)зміна умов зобов`язання;

3)сплата неустойки;

4)відшкодування збитків та моральної шкоди.

Згідно ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 624 ЦК України, якщо за порушення зобов`язання встановлено неустойку, то вона підлягає стягненню у повному розмірі, незалежно від відшкодування збитків.

Ст. 629 ЦК України регламентує, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 1046 ЦК України, за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Ст. 1048 ЦК України передбачено, що Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Згідно п. 1 ст. 1049 ЦК України, позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Ст. 1054 ЦК України регламентує, що за кредитним договором бану або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфу 1 глави 71 Позика. Кредит. Банківський вклад ЦК України.

Оскільки позовні вимоги позивача підлягають задоволенню, то відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України суд присуджує судові витрати позивачеві.

На підставі викладеного, керуючись: ст.ст. 4, 5, 13, 76-81, 178, 141, 258-260, 263, 265, 268, 279, 280-283 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства Державний ощадний банк України в особі філії Харківське обласне управління АТ Ощадбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, - задовольнити .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Есхар, Чугуївського району. Харківської області, ІПН НОМЕР_2 , останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_1 , на користь Публічного акціонерного товариства Державний ощадний банк України в особі філії Харківське обласне управління АТ Ощадбанк ( 61003, м. Харків, майдан Конституції, буд. 22, код ЄДРПОУ 09351600) заборгованість за договором комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу на підставі заяви про приєднання та заяви на встановлення (збільшення) відновлюваної кредитної лінії від 06.06.2016 р. в розмірі 16577 (шістнадцять тисяч п`ятсот сімдесят сім) грн. 75 коп., та витрати по сплаті судового збору у розмірі 1921,00 грн., всього в сумі 18498 (вісімнадцять тисяч чотириста дев`яносто вісім) грн. 75 коп.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга може бути подана до або через Чугуївський міський суд Харківської області.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Суддя -

Дата ухвалення рішення10.06.2020
Оприлюднено11.06.2020
Номер документу89734074
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —636/3255/19

Постанова від 21.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Карімов І. В.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Карімов І. В.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Карімов І. В.

Рішення від 10.06.2020

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

Ухвала від 12.09.2019

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні