Ухвала
від 15.06.2020 по справі 922/3171/19
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

УХВАЛА

про забезпечення проведення судового засідання в режимі відеоконференції

15 червня 2020 року Справа № 922/3171/19

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді суддів: Чернота Л. Ф. Радіонова О. О., Гребенюк Н. В. розглянувши заяву (вх.№5702 від 11.06.2020) про за апеляційною скаргою (вх.№735Х/3)представника Публічного акціонерного товариства "Укрнафта" - адвоката Кеди Анатолія Володимировича розгляд справи в режимі відеоконференції Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтапетроліум", м. Харків на рішення Господарського суду Харківської області від 22.01.2020 року (повне рішення складено 30.01.2020 року) у справі за позовом до про №922/3171/19 (суддя - С. А. Прохоров) Публічного акціонерного товариства "Укрнафта", м. Київ Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтапетроліум", м. Харків стягнення 57 798 234,25 грн. В С Т А Н О В И В:

У провадженні Східного апеляційного господарського суду перебуває справа №922/3171/19 за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтапетроліум", м. Харків на рішення Господарського суду Харківської області від 22.01.2020 року (повне рішення складено 30.01.2020 року).

У судовому засіданні 10.06.2020 року з розгляду апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафтапетроліум", м. Харків рішення Господарського суду Харківської області від 22.01.2020 року у справі №922/3171/19 було оголошено перерву до 17.06.2020 року о 12:00 год., про що постановлено ухвалу суду від 10.06.2020.

11.06.2020 року на електронну адресу суду від представника Публічного акціонерного товариства "Укрнафта" - адвоката Кеди Анатолія Володимировича надійшла заява №01/01/07/620 року від 11.06.2020 року про участь у судовому засіданні, призначеному на 17.06.2020 року о 12:00 год., у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою програмного забезпечення, розміщеного за посиланням vkz.court.gov.ua ("EаsyCon").

Вказаний документ підписаний за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП).

Розглянувши подану представником Публічного акціонерного товариства "Укрнафта" заяву про розгляд справи в режимі відеоконференції, колегія суддів дійшла висновку про можливість її задоволення з огляду на наступне.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" (зі змінами та доповненнями) з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу продовжено дію карантину з 22.05.2020 по 22.06.2020 на всій території України та введено обмеження перевезення пасажирів автомобільним транспортом міжміського сполучення, значно обмежено перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом і заборонено перевезення залізничним транспортом.

Запроваджені заходи значно ускладнюють для сторін можливість реалізувати своє право на участь у розгляді їх справи в суді через обмеження пересування як в межах території країни так і в межах населених пунктів.

Відповідно до статті 64 Конституції України в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.

Разом з цим, право на судовий захист, встановлене статтею 55 Конституції України, не може обмежуватись навіть за умови оголошення карантину.

У тому числі не може бути обмежено право, встановлене частиною шостою статті 4 Господарського процесуального кодексу України, а саме - на участь особи у розгляді своєї справи у визначеному законом порядку.

Статтею 197 Господарського процесуального кодексу України встановлено можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за заявою учасників справи.

У частині третій вказаної статті зазначено про можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Суд зазначає, що 02.04.2020 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 30.03.2020 № 540-IX, яким статтю 197 Господарського процесуального кодексу України після частини третьої доповнено новою частиною (частиною четвертою) такого змісту: "Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України".

Наказом Державної судової адміністрації України від 08.04.2020 року №169 затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду (далі - Порядок).

У пункті 2 розділу ІІ Порядку зазначено, що системою відеоконференцзв`язку є комплекс технічних засобів і програмного забезпечення "EаsyCon".

Відповідно до пункту 1 розділу ІІІ Порядку для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою www.court.gov.ua та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, наведеним в додатку 1 до цього Порядку.

Враховуючи викладене, беручи до уваги впровадження обмежувальних заходів, пов`язаних із введенням карантину на території України, та з огляду на необхідність забезпечення своєчасного розгляду господарської справи, суд апеляційної інстанції вважає за можливе задовольнити заяву Публічного акціонерного товариства "Укрнафта", м. Київ та провести судове засідання в режимі відеоконференції з урахуванням технічних можливостей у суді з використанням системи відеоконференцзв`язку "EаsyCon".

Керуючись ст.ст. 197, 234, 235, 281 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Задовольнити заяву представника Публічного акціонерного товариства "Укрнафта", м. Київ - адвоката Кеди Анатолія Володимировича про участь в режимі відеоконференції у судовому засіданні Східного апеляційного господарського суду з розгляду справи №922/3171/19, яке відбудеться "17" червня 2020 р. о 12:00 год., у залі судового засідання №111.

2. Проведення судового засідання в режимі відеоконференції здійснити за допомогою системи відеоконференцзв`язку "EаsyCon" (https://easycon.com.ua/).

3 . Для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду представнику Публічного акціонерного товариства "Укрнафта" - адвокату Кеді Анатолію Володимировичу необхідно використовувати комп`ютерну техніку або смартфони з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення.

4. Забезпечити участь адвоката Кеди Анатолія Володимировича у судовому засіданні у справі №922/3171/19, призначеному на "17" червня 2020 р. о 12:00 год., у режимі відеоконференції відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 08.04.2020 року №169.

5. Роз`яснити адвокату Кеді Анатолію Володимировичу, що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції він зобов`язаний: зайти та авторизуватися в системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камеру) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою системи відеоконференцзв`язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі у судовому засіданні.

6. Попередити учасників справи, що відповідно до частини четвертої статті 197 Господарського процесуального кодексу України, пункту 5 розділу І Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи.

8 . Роз`яснити, що Інструкція щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення "EаsyCon" знаходиться за веб-посиланням: https://easycon.com.ua/vkz_help_uk-ua.pdf.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Л.Ф. Чернота

Суддя О.О. Радіонова

Суддя Н.В. Гребенюк

Дата ухвалення рішення15.06.2020
Оприлюднено16.06.2020
Номер документу89797522
СудочинствоГосподарське
Суть№922/3171/19 (

Судовий реєстр по справі —922/3171/19

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 26.10.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 01.09.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Постанова від 17.06.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 15.06.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 10.06.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 04.06.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 27.05.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 25.05.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 20.05.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні