Ухвала
від 15.06.2020 по справі 914/1378/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

15.06.2020 р. справа № 914/1378/20

Господарський суд Львівської області у складі судді У.І.Ділай, розглянувши матеріали

За позовом Заступника керівника Самбірської місцевої прокуратури Львівської області, м. Турка, Львівська область

в інтересах держави в особі позивача: Сянківської сільської ради Турківського району Львівської області, с. Сянки, Турківський район, Львівська область

до відповідача-1: Фізичної особи-підприємця Кудрича Валерія Михайловича, с. Сянки, Турківський район, Львівська область

до відповідача-2: Виконавчого комітету Сянківської сільської ради Турківського району Львівської області, с. Сянки, Турківський район, Львівська область

про: визнання недійсною угоди від 01.01.2020 про оренду приміщення Сянківської сільської ради загальною площею 24,54кв.м, що розміщене за адресою: АДРЕСА_1 . АДРЕСА_2 1 АДРЕСА_3 Турківський АДРЕСА_4 , АДРЕСА_2 область та зобов`язання повернути нежитлове приміщення

Встановила :

На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов Заступника керівника Самбірської місцевої прокуратури Львівської області.

При підготовці справи до розгляду судом встановлено, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

По перше, частиною 3 статті 56 Господарського суду Львівської області передбачено, що юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: 1) довіреністю фізичної або юридичної особи; 2) свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником чи охоронцем спадкового майна. Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами. Оригінали документів, зазначених у цій статті, копії з них, засвідчені суддею, або копії з них, засвідчені у визначеному законом порядку, приєднуються до матеріалів справи (ч.1,3,7 ст.60 ГПК України).

Відповідно до ч.1 ст. 24 Закону України Про прокуратуру , право подання позовної заяви (заяви, подання) в порядку цивільного, адміністративного, господарського судочинства надається Генеральному прокурору, його першому заступнику та заступникам, керівникам обласних та окружних прокуратур, їх першим заступникам та заступникам, прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Судом встановлено, що позов підписаний Заступником керівника Самбірської місцевої прокуратури Львівської області Р.Малиновський. Проте відсутній документ, який би підтверджував повноваження Р.Малиновський на представництво інтересів Самбірської місцевої прокуратури Львівської області у Господарському суді Львівської області та підписання позову.

За таких обставин, суд вбачає підстави для позову без руху, оскільки такий підписано особою, право якої на вчинення таких дій не підтверджено у встановленому законом порядку.

По друге, відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Згідно із змістом позовної заяви прокуратурою визначено відповідачів: ФОП Кудрича В.М. та Виконавчий комітет Сянківської сільської ради Турківського району Львівської області. При цьому не зазначено зміст позовних вимог щодо кожного з них.

По третє, відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Згідно із ч. 1,2 ст. 193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Виконання зобов`язання - це сукупність фактичних та/або юридичних дій (у певних випадках - утримання від дії) сторін зобов`язання, спрямованих на реалізацію (здійснення) передбачених договором або законом їх суб`єктивних прав і обов`язків задля досягнення економічної і юридичної мети зобов`язання.

Натомість в позовній заяві та додатках до неї відсутні докази виконання угоди, яку прокуратура просить визнати недійсною. Зокрема, не надано акту приймання-передачі спірного приміщення орендарю та відсутні відомості про проведення оплати за орендоване приміщення, рішення органу місцевого самоврядування щодо визначення розміру орендної плати.

По четверте, відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності).

При дослідженні позовних матеріалів суд встановив, що позивачем не зазначено відомостей про зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності).

По п`яте, згідно із ст. 45 ГПК України, сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням (ч. 2 ст. 4 ГПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення (ч. 1 ст. 89 Цивільного кодексу України).

Правосуб`єктність юридичної особи, тобто здатність бути учасником відповідних цивільних правовідносин, виникає з моменту державної реєстрації останньої відповідно до закону (частина перша статті 80, частина четверта статті 91 ЦК України) та є універсальною (частина перша статті 91 ЦК України) і статутною, тобто визначається на підставі установчих документів та закону (частина друга статті 81, частина перша статті 87, частини перша та друга статті 92 ЦК України).

Відповідно до позовної заяви прокуратурою визначено відповідачем-2: Виконавчий комітет Сянківської сільської ради Турківського району Львівської області.

Однак, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відсутні відомості про державну реєстрацію як юридичної особи - Виконавчого комітету Сянківської сільської ради Турківського району Львівської області. Відтак, прокуратурою не зазначено правових підстав залучення стороною у цій справі особи, яка не зареєстрована юридичною особою у встановленому порядку чинним законодавством України.

За змістом ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 172, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Львівської області, -

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву Заступника керівника Самбірської місцевої прокуратури Львівської області - залишити без руху та надати строк 10 днів з дня вручення ухвали для усунення таких недоліків:

-подати письмові пояснення щодо повноважень Заступника керівника Самбірської місцевої прокуратури Львівської області Р.Малиновський на звернення із позовом до суду, долучивши необхідні докази;

-зазначити зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів, зазначених в позовній заяві;

-зазначити докази на підтвердження обставин викладених в позовній заяві;

-повідомити відомості про зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності);

-зазначити правові підстав залучення стороною у цій справі Виконавчого комітету Сянківської сільської ради Турківського району Львівської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, яка розглядається можна отримати за наступною веб-адресою: http://lv.arbitr.gov.ua/sud5015.

Суддя Ділай У.І.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення15.06.2020
Оприлюднено18.06.2020
Номер документу89868367
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1378/20

Постанова від 17.02.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 01.02.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 07.12.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 13.11.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 26.10.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Рішення від 08.09.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 04.08.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 07.07.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 15.06.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні