Ухвала
від 10.06.2020 по справі 638/712/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 638/712/20

Провадження № 1-кс/638/1657/20

10.06.2020 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши узакритому судовомузасіданні вм.Харкові клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020220000000002 від «02» січня 2020 року, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

встановив:

Прокурор Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Дзержинського районного суду м. Харкова з клопотанням про проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що у провадженні СВ Шевченківського ВП ГУ НП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження ,№42020220000000002 за ч.2 ст. 191 КК України від 02.01.2020 за заявою ОСОБА_4 за фактами розтрати бюджетних коштів посадовими особами КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова» за попередньою змовою з колишнім керівництвом парку «Юність».

Вивченням матеріалів кримінального провадження та допитом в якості свідка ОСОБА_4 встановлено, що КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова» протягом 2018-2019 років виділялись бюджеті кошти на реконструкцію облаштування та утримання парку «Юність», який входить в число парків вищевказаного комунального підприємства, проте фактично роботи з благоустрою парку виконані не були.

Крім цього допитаний в якості свідка ОСОБА_4 надав свідчення про ге, що під час керівництва останнім парком «Юність», були виявлені численні факти розкрадання бюджетних коштів на обслуговування парку га виплату заробітної плати. Так, наприклад, в парку працевлаштовано 39 осіб, з яких жодної особи під час керівництва ОСОБА_4 , парком та до його призначення на керівну посаду, останній не бачив. Крім цього згідно показань ОСОБА_4 останньому керівництвом КП «Обсипання парків культури та відпочинку м. Харкова» пропонувалось офіційно працевлаштувати декілька осіб для отримання у подальшому їхньої заробітної плані для себе через карту банку. Крім цього, були виявлені факти виділення бюджетних коштів на утримання туалету та озера, розташованого на території парку «Юність», однак під час їхнього огляду встановлено, що вони перебувають у занедбалому стані.

Таким чином, у органа досудового розслідування є підстави вважати, що службовими особами КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова» за попередньою змовою з колишнім керівництвом парка «Юність» здійснено розтрату бюджетних коштів, які були виділені на реконструкцію облаштування та утримання парку «Юність».

Під час проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні отримано ухвалу слідчого судді Дзержинського районного суду м. Харкова від 24.01.2020 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів в можливістю вилучення належним чином завірених копій документів, які перебувають за адресою м. Харків, вул. Сумська. 81. тобто за адресою місцезнаходження КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова», а саме документів, які стосуються фінансування парку культури та відпочинку «Юність» в період часу з 2018 по 2019 роки, документів щодо проведених робіт по благоустрою території парку «Юність» (договори, додаткові угоди, акти виконаних робіт, графіки виконання робіт тощо), а також бухгалтерської документації щодо фінансування за період 2018- 2019 років парку культури та відпочинку «Юність», документів щодо виділення бюджетних коштів на фінансування парку культури та відпочинку «Юність», а також табелів обліку робочого часу, наказів директора про прийняття на роботу, переміщення за посадою, переведення на іншу роботу, сумісництва, звільнення, заохочення (нагородження. преміювання). нарахування надбавок, доплат, матеріальної допомоги, надання відпусток штатного розкладу, тарифікаційних, списків працівників, розрахунково-платіжних відомостей (особових рахунків) працівників, переліку працівників із зазначенням прізвища, ім`я та но батькові, посади, інших документів щодо обліку відпрацьованого часу, нарахування та виплати заробітної плати працівника КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова» (м. Харків. вул. Сумська. 81, ЄДРПОУ 37657100) протягом 2018 року по теперішній час з мстою проведення повного та всебічного досудового розслідування по вказаному кримінальному провадженню.

В подальшому 10.02.2020 слідчим слідчої групи у вказаному кримінальному провадженню ОСОБА_5 ухвала слідчого судді Дзержинського районного суду м. Харкова від 24.01.2020 направлена на виконання до КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова» (м. Харків, мул. Сумська. 81. СДРПОУ 37657100) за вихідним номером 60/03-2020 від 10.02.2020 та отримана КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова» 11.02.2020 року за вхідним номером 57.

Тобто, слідчим впродовж строку дії вказаної ухвали слідчого судді Дзержинського районного суду м. Харкова належним чином повідомлено КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова» про необхідність надання належним чином завірених копій документів, які зазначені в ухвалі слідчого судді, проте станом па 04.03.2020 будь-яких офіційних відповідей від КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова» про стан виконання ухвали слідчого судді Дзержинського районного суду м. Харкова отримано не було, що свідчить про свідоме ухилення керівництва КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова» від виконання ухвали слідчого судді Дзержинського районного суду м. Харкова від 24.01.2020.

Органом досудового розслідування вжиті всі необхідні та можливі заходи з метою отримання у добровільному порядку речей і документів, які необхідні для проведення повного всебічного досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженню, зокрема було отримано ухвалу слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів від 24.01.2020 (справа №638/712/20 провадження №1-кс/638/362/20). крім цього 10.02.2020 слідчим слідчої групи у вказаному кримінальному провадженні ухвала слідчого судді Дзержинського районного суду м. Харкова від 24.01.2020 направлена на виконання до КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова» за вихідним номером 60/03-2020 від 10.02.2020 та в подальшому отримана КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова» 11.02.2020 за вхідним номером 57, однак до теперішнього часу будь-яких відповідей па виконання ухвали не отримано.

Таким чином, на теперішній час наявні підстави вважати, що знаряддя вчинення кримінального правопорушення (у тому числі: мобільні термінали систем зв`язку, комп`ютери), а також інше майно, здобуте злочинним шляхом - а саме документи, які стосуються фінансування парку культури та відпочинку «Юність» в період часу з 2018 по 2019 роки, документ щодо проведених робіт по благоустрою території парку «Юність» (договори, додаткові угоди, акти викопаних робіт, графіки виконання робіт, тощо), а також бухгалтерська документація щодо фінансування за період 2018-2019 років парку культури та відпочинку «Юність», документи щодо виділення бюджетних коштів на фінансування парку культури та відпочинку «Юність», а також табелі обліку робочого часу, накази директора про прийняття на роботу, переміщення за посадою, переведення на іншу роботу, сумісництва, звільнення, заохочення (нагородження. преміювання), нарахування надбавок, доплат, матеріальної допомоги, надання відпусток, штатного розкладу, тарифікаційних списків працівників, розрахунково-платіжних відомостей (особових рахунків) працівників, переліку працівників із зазначенням прізвища, ім`я та по батькові, посади, інші документ щодо обліку відпрацьованого часу, нарахування та виплати заробітної плати працівника КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова» протягом 2018 року по теперішній час, чорнові записи, документи підприємств, які використовуються при вчиненні кримінального правопорушення, можуть знаходитись в приміщеннях за місцем здійснення діяльності КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова».

Проведення обшуку в даному приміщенні дозволить виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукати знаряддя вчинення кримінального правопорушення, документи та речові докази та встановити осіб, причетних до вказаного кримінальної о правопорушення.

Відповідно інформаційній довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно нежитлова будівля за адресою: АДРЕСА_1 належить на праві власності ОСОБА_6 , який є близьким родичем ОСОБА_7 .

Враховуючи, що документи, які стосуються фінансування парку культури та відпочинку «Юність» можуть бути використані як докази злочинної діяльності, орган досудового розслідування вважає, що існує реальна загроза їх пошкодження, із втрати або приховування в інший спосіб з боку вказаних осіб.

Прокурор в судовому засіданні вимоги клопотання підтримав.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання про надання дозволу на проведення обшуку, дійшов висновку про таке.

Шевченківським ВП ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 02.01.2020 року за №42020220000000002 за ч. 3 ст. 191 КК України.

Відповідно до повідомлення заступника начальника Управління начальника Головного відділу ОСОБА_8 встановлено посадових осіб спеціалізованого КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Харкова» причетних до вчинення даного кримінального правопорушення, серед яких ОСОБА_9 .

Відповідно до ч. 1, 2 ст.234КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна АДРЕСА_1 , належить на праві власності ОСОБА_7 .

Між тим, слідчому судді не надано будь-яких доказів на підтвердження знаходження за зазначеною в клопотанні прокурора адресою: АДРЕСА_1 , речей, які планується відшукати.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Оскільки прокурором не доведено, що вказані в клопотанні речі знаходяться саме за адресою: АДРЕСА_1 , слідчий суддя дійшов висновку про відмову в задоволенні клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234, 235, 369, 371, 372 КПК України, суд,

постановив:

В задоволенні клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020220000000002 від «02» січня 2020 року, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення10.06.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89873000
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020220000000002 від «02» січня 2020 року, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —638/712/20

Ухвала від 10.06.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Рибальченко Л. М.

Ухвала від 10.06.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Рибальченко Л. М.

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 24.01.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні