Ухвала
від 22.06.2020 по справі 923/20/20
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

22 червня 2020 року м. ОдесаСправа № 923/20/20 Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Л.В. Поліщук,

суддів: Л.О. Будішевської, С.В. Таран,

розглянувши апеляційну скаргу Державної екологічної інспекції у Херсонській області

на рішення Господарського суду Херсонської області від 31.03.2020

у справі №923/20/20

за позовом Державної екологічної інспекції у Херсонській області

до Комунального підприємства Великоолександрівського підприємства "Комсервіс"

про стягнення збитків у сумі 247 295,31 грн.,

ВСТАНОВИВ:

19.06.2020 безпосередньо до Південно-західного апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга Державної екологічної інспекції у Херсонській області на рішення Господарського суду Херсонської області від 31.03.2020 у справі №923/20/20.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги та додані до неї документи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що наведена апеляційна скарга не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України.

Так, апеляційна скарга Державної екологічної інспекції у Херсонській області на рішення Господарського суду Херсонської області від 31.03.2020 у справі №923/20/20 має бути підписана начальником Державної екологічної інспекції у Херсонській області Кузьменком О., посада та ПІБ якого вказані у документі, проте скарга не містить виконаного вказаною посадовою особою підпису, про що відділом документообігу (канцелярія) Південно-західного апеляційного господарського суду складено Акт про виявлення недоліків від 19.06.2020.

Натомість, на апеляційній скарзі наявний QR-код, що підтверджує ймовірно підписання електронним підписом електронної версії зазначеної скарги.

Судова колегія зазначає, що відповідно до ч. 8 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

За положеннями п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону України Про електронні довірчі послуги електронний підпис це електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов`язуються і використовуються ним як підпис.

У свою чергу, згідно з п. 13 ч. 1 ст. 1 цього Закону електронні дані це будь-яка інформація в електронній формі.

Таким чином, відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу України електронним цифровим підписом уповноваженої особи органу Державної екологічної інспекції у Херсонській області можуть бути підписані лише ті документи, які подані учасниками справи до суду в електронній формі, а якщо документи подаються учасниками справи до господарського суду в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом.

Відтак, апеляційна скарга названої інспекції, подана до апеляційного господарського суду в паперовій формі, повинна містити власноручний підпис уповноваженої особи даного учасника справи, незалежно від того, містить ця скарга електронний цифровий підпис у вигляді QR-коду чи ні.

Отже, підписання електронної версії зазначеної апеляційної скарги цифровим підписом, яка до суду не надана, не може підміняти процедуру звичайного підписання такої скарги в паперовому вигляді, тому скаржнику потрібно подати до суду або паперову версію, підписану власноручно підписантом, або електронну версію скарги, що підписана електронним підписом.

Таким чином, подана до Південно-західного апеляційного господарського суду апеляційна скарга Державної екологічної інспекції у Херсонській області на рішення Господарського суду Херсонської області від 31.03.2020 у справі №923/20/20, яка створена на паперовому носії, всупереч положенням ГПК України не підписана відповідним підписом скаржника.

Посилання апелянта на постанову Кабінету Міністрів України від 17.01.2018 № 55 Деякі питання документування управлінської діяльності , якою затверджено Типову інструкцію з документування управлінської інформації в електронній формі та організації роботи з електронними документами в діловодстві, електронного міжвідомчого обміну; Типову інструкцію з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади; Регламент організації взаємодії органів виконавчої влади в електронній формі, недоречні в даному випадку, оскільки названі інструкції регулюють роботу органів виконавчої влади з електронними документами в їх діловодстві, у той час як правила подання апеляційної скарги до господарського суду встановлено саме Господарським процесуальним кодексом України.

Частиною 5 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, зокрема якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

З врахуванням викладеного, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що відповідно до вимог ч. 5 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга Державної екологічної інспекції у Херсонській області на рішення Господарського суду Херсонської області від 31.03.2020 у справі №923/20/20 підлягає поверненню.

Судова колегія зазначає, що повернення скарги не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Положеннями частини восьмої статті 260 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що копія ухвали про повернення апеляційної скарги надсилається учасникам справи у порядку, визначеному статтею 242 цього Кодексу; скаржнику надсилається копія ухвали про повернення апеляційної скарги разом з апеляційною скаргою та доданими до скарги матеріалами; копія апеляційної скарги залишається в суді апеляційної інстанції.

Керуючись ст. ст. 234, 260, 281 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Повернути Державній екологічній інспекції у Херсонській області апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Херсонської області від 31.03.2020 у справі №923/20/20 та додані до неї документи.

2. Роз`яснити Державній екологічній інспекції у Херсонській області, що повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду у випадках і строки, передбачені ст. ст. 287, 288 ГПК України.

Головуючий суддя Л.В. Поліщук

Суддя Л.О. Будішевська

Суддя С.В. Таран

Дата ухвалення рішення22.06.2020
Оприлюднено23.06.2020
Номер документу89937518
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/20/20

Постанова від 16.10.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 30.09.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 02.09.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 22.06.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 07.05.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Рішення від 31.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 03.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 08.01.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні