Ухвала
від 16.06.2020 по справі 260/1882/19
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

О К РЕ М А У Х В А Л А

16 червня 2020 рокум. Ужгород№ 260/1882/19

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Плеханова З.Б.

при секретарі Поп Н.В.

за участю:

позивача: ОСОБА_1 - представник Орбан Н.Л.

відповідача: 9 державна пожежно-рятувальна частина Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області -предстаник Дору Н.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до 9 державна пожежно-рятувальна частина Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області про визнання протиправним та скасування наказу та відшкодування моральної шкоди,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до 9 - тої державна пожежно-рятувальної частини Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області , яким просить:

1.Відкрити провадження по справі та надсилати одночасно кореспонденцію Позивачу та його представнику.

2. Визнати протиправним та скасувати наказ 9 державної пожежно-рятувальної частини Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області № 51 від 15.10.2019 року Про притягнення до дисциплінарної відповідальності .

3. Стягнути з 9 державної пожежно-рятувальної частини Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області (Код СДРПОУ 37917037, місцезнаходження: 89300, Закарпатська обл., м. Свалява, вул. Старолюбовнянська,буд. 16А) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , Адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 ) відшкодування моральної (немайнової) шкоди в розмірі 2000,00 грн. (дві тисячі гривні 00 коп.).

4. Стягнути з 9 державної пожежно-рятувальної частини Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області (Код СДРПОУ 37917037, місцезнаходження: 89300, Закарпатська обл., м. Свалява, вул. Старолюбовнянська,буд. 16А) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , Адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 ) судові витрати в розмірі 1536,80 грн. (одна тисяча п`ятсот тридцять шість гривень 80 коп.) та витрати на правничу (правову допомогу) в розмірі 8000,00 грн. (вісім тисяч гривень 00 коп.).

Під час розгляду справи судом встановлено порушення 9 державною пожежно-рятувальною частиною Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області вимог законодавства про працю.

Зокрема виявлено, що кадровою службою 9 державної пожежно-рятувальної частини Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області допущено грубі порушення вимог чинного законодавства України при веденні трудової книжки працівника ОСОБА_1 .

Відповідно до ст. 48 КЗпП України, трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п`ять днів. Трудові книжки ведуться також на позаштатних працівників при умові, якщо вони підлягають загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню, студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, які проходять стажування на підприємстві, в установі, організації.

До трудової книжки заносяться відомості про роботу, заохочення та нагороди за успіхи в роботі на підприємстві, в установі, організації; відомості про стягнення до неї не заносяться.

Порядок ведення трудових книжок визначається Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, трудова книжка як основний документ про трудову діяльність працівника дає можливість власникові при прийнятті на роботу судити про досвід роботи працівника для того, щоб вирішити питання про прийняття його на роботу або обґрунтовано відмовити в цьому. Тобто трудова книжка є основним документом, який ведеться в ході реалізації працівником його трудових прав.

Відповідно до ст. 62 Закону Про пенсійне забезпечення , основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Отже, інша важлива функція трудової книжки полягає в тому, що вона є основним документом, який підтверджує стаж роботи, а відтак впливає на реалізацію працівником його соціальних прав при виході на пенсію.

Відтак недотримання вимог чинного законодавства при веденні трудових книжок працівників може безпосередньо призвести до порушення у майбутньому їх трудових і соціальних прав.

Найважливіші питання, що стосуються ведення трудових книжок, визначаються Постановою Кабінету Міністрів України Про трудові книжки працівників від 27 квітня 1993, № 301 (далі - Постанова №301), а також Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року N 58 (далі - Інструкція №58).

Згідно п.2.2 Інструкції №58 до трудової книжки вносяться зокрема відомості про роботу, переведення на іншу постійну роботу, звільнення.

Записи в трудовій книжці при звільненні або переведенні на іншу роботу повинні провадитись у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону (п.2.3 Інструкції №58).

Усі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення - у день звільнення і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження), (п. 2.4 Інструкції №58).

Під час вирішення спору у даній справі судом з наявної копії трудової книжки позивача установлено, що трудова книжка ОСОБА_1 не заповнена відповідачем , а саме останній запис зроблений 19.02.2003 року Свалявським РЦЗ .

Такими діями роботодавця грубо порушено трудові права працівника, а також створено умови для виникнення у працівника в майбутньому непорозумінь при встановленні відповідними органами на підставі трудової книжки інформації щодо стажу, місця роботи та посади при реалізації особою трудових та соціальних прав.

Відповідно до п.4 Постанови КМУ №301 відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, установи, організації, представництва іноземного суб`єкта господарювання.

За порушення встановленого порядку ведення, обліку, зберігання і видачі трудових книжок посадові особи несуть дисциплінарну, а в передбачених законом випадках іншу відповідальність.

Відповідно до частин 1, 5 статті 249 Кодексу адміністративного судочинства України суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним суб`єктам владних повноважень для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону. З метою забезпечення виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі, суд встановлює у ній строк для надання відповіді залежно від змісту вказівок та терміну, необхідного для їх виконання.

З метою захисту порушених прав ОСОБА_1 та запобігання в майбутньому порушення трудових та соціальних прав інших працівників у 9 державній пожежно-рятувальній частині Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області суд приходить до висновку про необхідність постановлення окремої ухвали на предмет вжиття заходів для забезпечення належного ведення трудових книжок та інших документів, пов`язаних із трудовими правовідносинами між 9 державною пожежно-рятувальною частиною Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області та його працівниками та усунення виявлених недоліків в передбачений законом спосіб.

Відтак про зазначені порушення трудового законодавства слід довести до відома Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області для відповідного реагування та вжиття заходів впливу в межах наданих повноважень та в порядку визначеному спеціальним законодавством.

Керуючись ст.ст. 248, 249 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

1.Вжити заходи щодо усунення причин та умов , що сприяли порушенню закону.

2.Встановити місячний строк з дня набрання ухвалою законної сили для виконання та надання відповіді .

2.Надіслати дану ухвалу: 9 державній пожежно-рятувальній частині Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області для виконання та Управлінню державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області для відома та контролю.

Ухвала підлягає оскарженню протягом пятнадцяти днів з дня виготовлення в повному обсязі до Восьмого апеляційного адмінсуду через Закарпатський окружний адмінсуд.

Суддя З.Б.Плеханова

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.06.2020
Оприлюднено23.06.2020
Номер документу89967357
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —260/1882/19

Постанова від 06.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Святецький Віктор Валентинович

Ухвала від 05.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Святецький Віктор Валентинович

Ухвала від 14.09.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Святецький Віктор Валентинович

Ухвала від 17.08.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Святецький Віктор Валентинович

Ухвала від 17.08.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Святецький Віктор Валентинович

Рішення від 16.06.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 16.06.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 21.05.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 21.05.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 23.04.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні