Рішення
від 26.07.2006 по справі 19/140
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

19/140

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

26.07.06 р.                                                                               Справа № 19/140                               

Господарський суд Донецької області у складі головуючого судді Дучал Н.М.

При секретарі судового засідання Волошиної О.В.

За участю представників сторін:

Від позивача: Вінніков В.О., за довіреністю;

Від відповідача: Бандолько В.П., за довіреністю  

Розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в м. Новогродовці Донецької області

до відповідача: Державного підприємства “Селидіввугілля” м. Селидове Донецької області   

про стягнення 378 687,57грн.  

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в м. Новогродовці Донецької області, звернувся до господарського суду  з позовною заявою до відповідача, Державного підприємства “Селидіввугілля” м. Селидове Донецької області, про стягнення 378 687,57грн. на відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій.

          В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на докази понесення витрат, частину 2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, Закон України „Про пенсійне забезпечення”, розрахунок суми позову; розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” в частині пенсій, призначених відповідно до пункту “а” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” ( крім працівників, безпосередньо зайнятих повний робочий день на підземних роботах з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників) за травень-грудень 2005р.; акт звірки суми пенсій, пред'явлених ВП “Шахта “Росія” ДП “Селидіввугілля”, в частині  пенсій, призначених відповідно до п. “а” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення за травень-грудень 2005р.; довідки про особливий характер праці; документи про призначення пільгових пенсій; документи про фактичну виплату пенсій;  Інструкцію про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, затверджену Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. № 21-1.

Відповідач позовні вимоги в сумі 378 867,57грн. визнав в повному обсязі, на підтвердження чого надав лист (вх. № 07-41/18781 від 23.05.2006р.).  

23.05.2006р. до матеріалів справи надійшло клопотання (вх. № 02-41/18783 від 23.05.2006р.), в якому позивач, враховуючи часткове погашення відповідачем заборгованості,  зменшив суму позовних вимог на  24 646,73грн. та просить стягнути з відповідача заборгованість у сумі 354 040,84грн.

22.06.2006р. до матеріалів справи надійшло клопотання (вх. № 02-41/23421 від 22.06.2006р.), в якому позивач, враховуючи часткове погашення відповідачем заборгованості, зменшив суму позовних вимог на 33 959,17грн. та просить стягнути з відповідача заборгованість у сумі 320 081,67 грн.

12.07.2006р.до матеріалів справи надійшло клопотання (№1558/06 від 11.07.2006р.), в якому позивач, враховуючи часткове погашення відповідачем заборгованості зменшив суму позовних вимог на 41 559,17грн. та просить стягнути з відповідача заборгованість у сумі 278 522,50грн.  

Відповідно ст. 22 ГПК України, позивач до прийняття рішення вправі змінити підставу або предмет позову. Зміна позовних вимог викладається в адресованій господарському суду письмовій заяві, підписаній позивачем, що долучається до справи. Враховуючи зазначене, суд приймає заяви позивача про зменшення  позовних вимог.  

Листами (вх.02-41/23422 від 22.06.2006р., та вх. № 02-41/26089 від 12.07.2006р.)   відповідач повідомив про не визнання позову в повному обсязі.

Зазначив, що відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України “Про  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” підприємства та організації з коштів,  призначених на  оплату праці,  вносять  до  Пенсійного фонду плату,  що покриває фактичні витрати на виплату і доставку  пенсій  особам,  які  були  зайняті повний  робочий  день на підземних роботах,  на роботах з особливо шкідливими і  особливо  важкими  умовами  праці  за  списком  N  1 виробництв,  робіт,  професій,  посад  і  показників, затверджених Кабінетом  Міністрів  України ,  крім тих, що були безпосередньо  зайняті  повний  робочий  день на підземних роботах (включаючи  особовий  склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля,  сланцю,  руди та інших корисних копалин,  на будівництві шахт  та  рудників  за  списком  робіт  і  професій,  затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом,  у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на   10   відсотків   до  100-відсоткового  розміру  відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону. Тобто у 2005р. дана плата складає 30% розміру відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій.

Наполягає на тому, що позивач розрахував сум позову, як 30% від суми фактично виплаченої пенсії особам по ПФУ в м. Новогродовці за період з травня по грудень 2005р. (1 262 291,90грн.), а повинний був провести розрахунок 30% від фактичних витрат на виплату та доставку пенсій. Пояснив, що на адресу відповідача не надійшли документи, що підтверджують фактичні витрати з виплати і доставки пенсії.

Також послався на те, що позивач не довів той факт, що всі особи, які мають право на отримання пільгової пенсії, мають необхідний стаж роботи (10років), який надає право на призначення пенсій на пільгових умовах на відокремленому підрозділі “Шахта “Росія” ДП “Селидіввугілля”.  

26.07.2006р. відповідачем через канцелярію суду наданий  ще один відзив від 26.07.2006 р. на позовну заяву вх. № 02-41/28013 від 26.07.2006р.), яким з урахуванням клопотання позивача про зменшення позовних вимог  визнає заборгованість в сумі 278 522,50грн. в повному обсязі.   

Представник відповідача в судовому засіданні повідомив, що  перечитавши приписи Закону, відповідачем змінена точка зору, тому позов в сумі 278 522,50 грн. вважає обґрунтованим.

У відповідності до п.п.2, 3, 4 частини 3 ст.129 Конституції України, основними засадами  судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом, забезпечення  доведеності вини, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні  перед судом їх переконливості.

Згідно ст.42 Господарського процесуального кодексу України - правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Відповідно ст.43 Господарського процесуального кодексу України - судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Стаття 33 Господарського процесуального кодексу України зазначає - кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.  

Розглянувши  матеріали  справи  та  заслухавши  пояснення   представників сторін, судом

в с т а н о в л е н о.

Відповідно до статті 46 Конституції України, громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення.

Закон України “Про пенсійне забезпечення” № 1788-ХІІ від 5 листопада 1991 року у відповідності до Конституції України гарантує всім непрацездатним громадянам України право на матеріальне забезпечення за рахунок суспільних фондів споживання шляхом надання трудових і соціальних пенсій.   

За приписами ст. 13 п. «а» Закону України «Про пенсійне забезпечення», на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:

а) працівники,  зайняті  повний  робочий  день  на  підземних роботах, на роботах  з  особливо  шкідливими  і  особливо  важкими умовами праці, - за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом  Міністрів  України,  і  за результатами атестації робочих місць:

чоловіки - після досягнення 50 років і при  стажі  роботи  не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах;

жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Громадяни, відповідно до переліку, зазначеному у розрахунках  фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” в частині пенсій, призначених відповідно до пункту “а” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” ( крім працівників, безпосередньо зайнятих повний робочий день на підземних роботах з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників) за травень-грудень 2005р. ( що додані  позивачем до матеріалів справи),  працюючи у ВП “Шахта “Росія” ДП “Селидіввугілля”, були зайняті на роботах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах (п. „а” ст.1З Закону України„Про пенсійне забезпечення ").

Документи, що підтверджують працю зазначених осіб у ВП “Шахта “Росія” ДП “Селидіввугілля”, про призначення  та фактичну виплату їм пільгових пенсій, додані позивачем до матеріалів справи.

Порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначається згідно частини 2 розділу ХV Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” № 1058-ІV від 9 липня 2003 року, який набув чинності  з 1 січня 2004 року  та  Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (далі по тексту – Інструкція).

Відповідно до  частини 2 розділу ХV Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” № 1058-ІV від 9 липня 2003 року, який набрав чинності з 1 січня 2004 року,  підприємства та організації з коштів,  призначених на  оплату праці,  вносять  до  Пенсійного фонду плату,  що покриває фактичні витрати на виплату і доставку  пенсій  особам,  які  були  зайняті повний  робочий  день на підземних роботах,  на роботах з особливо шкідливими і  особливо  важкими  умовами  праці  за  списком  N  1 виробництв,  робіт,  професій,  посад  і  показників, затверджених Кабінетом  Міністрів  України,  крім тих, що були безпосередньо  зайняті  повний  робочий  день на підземних роботах (включаючи  особовий  склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля,  сланцю,  руди та інших корисних копалин,  на будівництві шахт  та  рудників  за  списком  робіт  і  професій,  затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом,  у розмірі 20 відсотків з наступним  збільшенням її щороку на   10   відсотків   до  100-відсоткового  розміру  відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Згідно п. 6.1. Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, - фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких розмірах:

20 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2004 році;

30 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2005 році; та далі до 2012 року.

Згідно вимог п. 6.2. Інструкції, витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи.

При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів  органів  Пенсійного  фонду  України  щорічно  в повідомленнях  про  розрахунок  сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,  призначених відповідно  до  частини  2 "Прикінцевих  положень"  Закону  України  "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"  (згідно з  додатками  6 та  7),  які  надсилаються  підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій ( п. 6.4. Інструкції).

Повідомлення складаються на підставі відомостей відділів з призначення  пенсій  органів  Пенсійного  фонду  України,  які подаються згідно з  додатком  8  до  1  січня  поточного  року  та протягом  10  днів  з  дня прийняття рішення про призначення нової пенсії ( п. 6.5. Інструкції).

Підприємства щомісяця  до  25-го  числа  вносять до Пенсійного  фонду  зазначену в повідомленні про розрахунок місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку  пенсій,  призначених  на  пільгових умовах ( п. 6.8. Інструкції).

У разі  зміни  розміру  пенсії  або  настання  обставин,  які впливають  на  суму відшкодування (смерть пенсіонера,  зміна місця проживання та ін.),  органи Пенсійного фонду повідомляють  про  це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

Загальна сума витрат Управління ПФУ в м. Новогродовці Донецької області з урахуванням клопотань про зменшення позовних вимог  складає 278 522,50грн., що  підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” в частині пенсій, призначених відповідно до пункту “а” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” ( крім працівників, безпосередньо зайнятих повний робочий день на підземних роботах з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників) за травень-грудень 2005р. та актом звірки суми пенсій, пред'явлених ВП “Шахта “Росія” ДП “Селидіввугілля”, в частині  пенсій, призначених відповідно до п. “а” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення за травень-грудень 2005р.

Відповідач не надав доказів відшкодування Пенсійному Фонду України сум, що покривають суму фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за травень-грудень 2005р. в розмірі  278 522,50 грн., тому вимоги позивача в сумі 278 522,50 грн. є обґрунтованими, підтверджені матеріалами справи  та підлягають задоволенню.

Судові витрати,  відповідно статті 49 Господарського процесуального кодексу України,  суд покладає на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 1, 22, 33, 34, 43, 49, 69, 77, 82 – 85 Господарського процесуального кодексу України,  господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Задовольнити позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в                             м. Новогродовці Донецької області до Державного підприємства “Селидіввугілля”                      м. Селидове Донецької області про стягнення 278 522, 50 грн.  на відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій.

Стягнути з Державного підприємства “Селидіввугілля” м. Селидове Донецької області на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Новогродовці Донецької області 278 522,50 грн.на відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій.

Стягнути з Державного підприємства “Селидіввугілля” м. Селидове Донецької області на користь Державного бюджету України державне мито в сумі 2 785,23 грн.

Видати накази після набрання рішенням суду законної сили.

Текст рішення оголошено в судовому засіданні  26.07.2006 р.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

          

Суддя                                                                         Дучал Н.М.                               

Ч.В.В.

Надруковано у 3 екземплярах:

1 – позивачу

1 – відповідачу

1 – у справу

Дата ухвалення рішення26.07.2006
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу90054
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/140

Ухвала від 12.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шаптала Є.Ю.

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шаптала Є.Ю.

Ухвала від 10.02.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 24.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 13.01.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 24.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пелипенко Н.М.

Ухвала від 09.02.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 28.01.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 09.02.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 12.01.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні