Ухвала
від 30.06.2020 по справі 906/472/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"30" червня 2020 р. м. Житомир Справа № 906/472/20

Господарський суд Житомирської області у складі судді Прядко О.В.,

розглядаючи справу

за позовом: Фізичної особи-підприємця Трюхан Марини Вікторівни

до Фізичної особи-підприємця Мазанової Наталії Анатоліївни

про стягнення 46882,50 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа-підприємець Трюхан Марина Вікторівна звернулась до суду з вимогою стягнути з Фізичної особи-підприємця Мазанової Наталії Анатоліївни 46882,50грн в рахунок відшкодування завданих збитків. До позовної заяви додано клопотання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвалою суду від 15.05.2020 позовну заяву Фізичної особи-підприємця Трюхан Марини Вікторівни прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) сторін.

Ухвалою господарського суду від 12.06.2020 було задоволено клопотання Фізичної особи-підприємця Мазанової Наталії Анатоліївни про продовження строку подання відзиву від 03.06.2020; продовжено Фізичній особі-підприємцю Мазановій Наталії Анатоліївні строк на подачу відзиву на позовну заяву до 22.06.2020.

24.06.2020 на адресу Господарського суду Житомирської області від представника відповідача надійшов відзив на позовну заяву від 22.06.2020, в якому, зокрема, відповідач повідомила про договір №200 від 01.07.2017 на здійснення охорони об`єкту, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю Онега-Кросс , фізичною особою-підприємцем Мазановою Н.А та приватним підприємством Відлуння . Також зазначає, що ФОП Мазанова Н.А. здійснювала облік та приймала платежі за послуги з охорони, які надавало ТОВ Онега-Кросс за договором №200 від 01.07.2017 відповідно до виписаних цим підприємством рахунків для підприємця Трюхан М.В. з січня по грудень 2018 року. До відзиву відповідачем були додані, зокрема, рахунки та акти здачі-прийняття виконаних робіт.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд зазначає таке.

Відповідно до умов договору №200 від 01.07.2017 на здійснення охорони об`єкту, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю Онега-Кросс (виконавець 1), фізичною особою-підприємцем Мазановою Н.А. (виконавець 2) та приватним підприємством Відлуння (замовник), виконавець 1 забезпечує охорону торгового об`єкту замовника, а саме: майнового комплексу "Ринок "Тетерів" по вул. Домбровського, 25 в місті Житомирі. Предметом вказаного договору також є укладення ФОП Мазановою Н.А з особами, з яким ПП Відлуння укладені договори оренди торгівельних об`єктів, що розташовані в майновому комплексі Ринок Тетерів , договорів про надання послуг, до складу яких входить послуга з охорони. Послуга з охорони не включається у вартість послуг, що надаються безпосередньо ФОП Мазановою Н.А. особам, що орендують торгівельні об`єкти на "Ринку "Тетерів". За умовами вказаного договору №200 від 01.07.2017 ФОП Мазанова Н.А. також здійснює контроль за своєчасною оплатою особами, які орендують у ПП "Відлуння" торгівельні об`єкти, послуг виконавця 1 та приймає оплату за такі послуги для виконавця 1.

З огляду на наведене, господарський суд до подачі відзиву не мав можливості з`ясувати обставини щодо існування правовідносин за договором №200 від 01.07.2017 на здійснення охорони об`єкту.

Відповідно до завдань господарського судочинства, головуючий, зокрема спрямовує судовий розгляд на забезпечення повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи.

Частиною 1 статті 2 Господарського процесуального кодексу України визначено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

За приписами ст. 9 Конституції України, статті 19 Закону України "Про міжнародні договори України" і статті 4 Господарського процесуального кодексу України господарські суди у процесі здійснення правосуддя мають за відповідними правилами керуватися нормами зазначених документів, ратифікованих законами України.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий розгляд його справи.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Клінік дез Акація та інші проти Франції" вказано, що сторонам повинна бути надана можливість повідомити будь-які докази, необхідні для успіху скарги.

Враховуючи вищевикладене, в процесі розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) сторін у господарського суду виникла необхідність залучення третіх осіб, подання сторонами додаткових доказів і пояснень у справі з метою їх дослідження для достеменного встановлення правовідносин між сторонами та дійсного вирішення правового спору між сторонами.

Таким чином, з метою дотримання основних засад господарського судочинства, справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення спору, маючи на меті забезпечення дійсного вирішення спору між сторонами, враховуючи приписи частини 6 статті 250 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про перехід зі спрощеного позовного провадження до розгляду справи №906/472/20 за позовом Фізичної особи-підприємця Трюхан Марини Вікторівни до Фізичної особи-підприємця Мазанової Наталії Анатоліївни про стягнення 46882,50 грн в рахунок відшкодування завданих збитків за правилами загального позовного провадження, починаючи зі стадії відкриття провадження. Крім того, розгляд справи за правилами загального позовного провадження зумовлено необхідністю залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю Онега-Кросс та приватного підприємства Відлуння .

Згідно з ст.50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Враховуючи доводи представника відповідача, які наведені у відзиві на позовну заяву щодо здійснення відповідачем з січня по грудень 2018 року обліку та прийняття платежів за послуги з охорони, що надавалися ТОВ Онега-Кросс за договором №200 від 01.07.2017, в т.ч. для ФОП Трюхан М.В., господарський суд дійшов висновку, що рішення суду у даній справі може вплинути на права та обов`язки Товариства з обмеженою відповідальністю Онега-Кросс та Приватного підприємства Відлуння , у зв`язку з чим суд приходить до висновку про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ТОВ Онега-Кросс та ПП Відлуння .

Згідно із ст.181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

За таких обставин, беручи до уваги характер спірних правовідносин та предмет доказування, керуючись ст.ст. 12, 81, 120, 234, 235, 250 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Здійснити перехід зі спрощеного позовного провадження до розгляду справи №906/472/20 за правилами загального позовного провадження.

2. Роз`яснити учасникам справи, що згідно ч.6 ст.250 ГПК України, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. Повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

3. Залучити до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю Онега-Кросс (04212, м.Київ, вул.Малиновського, буд. 6-Б; ідентифікаційний номер 35018603) та Приватне підприємство Відлуння (10003, м.Житомир, вул.Домбровського, буд.25; ідентифікаційний номер 13562797).

4. Призначити підготовче засідання у справі на "30" липня 2020 р. о 12:00

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Житомирської області за адресою: м.Житомир, майдан Путятинський,3/65 в залі судових засідань № 619.

5. Позивачу надати господарському суду:

- докази негайного направлення третім особам - Товариству з обмеженою відповідальністю Онега-Кросс та Приватному підприємству Відлуння копії позовної заяви з додатками та інших заяв по суті справи;

- відповідь на відзив - протягом трьох днів з дня отримання відзиву;

- завчасно до підготовчого засідання надати відповідь на письмові пояснення третіх осіб;

- для огляду в засіданні суду оригінали документів, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

6. Відповідачу надати господарському суду:

- докази негайного направлення третім особам - Товариству з обмеженою відповідальністю Онега-Кросс та Приватному підприємству Відлуння копії відзиву на позовну заяву з додатками та інших заяв по суті справи;

- заперечення на відповідь на відзив - протягом трьох днів з дня отримання відповіді на відзив;

- докази на підтвердження виконання договору №200 від 01.07.2017 на здійснення охорони об`єкту;

- завчасно до підготовчого засідання надати відповідь на письмові пояснення третіх осіб;

- для огляду в засіданні суду оригінали документів, на яких ґрунтуються заперечення.

7. Третім особам - Товариству з обмеженою відповідальністю Онега-Кросс та Приватному підприємству Відлуння у строк до 20.07.2020 надати господарському суду письмові пояснення до позову та відзиву, докази, які підтверджують виконання договору №200 від 01.07.2017 на здійснення охорони об`єкту, а також докази відправки їх копій іншим учасникам справи.

8. Учасникам справи надати господарському суду докази в обґрунтування своїх вимог та заперечень, які є необхідними для розгляду даної справи.

Звернути увагу сторін на те, що копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються іншим учасникам справи, відповідно до ч.8 ст.80 ГПК України.

9. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

Звернути увагу, що відповідно до п.п. 11 п. 16-1 Розділу ХV Перехідні положення Конституції України представництво за цією статтею здійснюється адвокатами у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

10. Ухвала господарського суду набирає законної сили 30.06.2020 та оскарженню не підлягає.

Суддя Прядко О.В.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/.

Друк:

1 - в справу

2,3 - сторонам (рек.)

4 - Товариство з обмеженою відповідальністю Онега-Кросс (04212, м.Київ, вул.Малиновського, буд. 6-Б) - рек.

5 - Приватне підприємство Відлуння (10003, м.Житомир, вул.Домбровського, буд.25) - рек.

Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено01.07.2020
Номер документу90114082
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 46882,50 грн

Судовий реєстр по справі —906/472/20

Рішення від 04.11.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 15.10.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 30.09.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 21.08.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 30.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 30.06.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 12.06.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 15.05.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні