Ухвала
від 30.06.2020 по справі 918/352/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013


УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

30 червня 2020 року м. Рівне Справа № 918/352/20

Господарський суд Рівненської області у складі судді Церковної Н.Ф., за участі секретаря судового засідання Оліфер С. М., розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження матеріали справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Західбудсервіс" до Рівненського обласного виробничого комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства "Рівнеоблводоканал" про стягнення в сумі 393 262, 34 грн

у засіданні приймали участь:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2020 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Західбудсервіс" звернулося до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до Рівненського обласного виробничого комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства "Рівнеоблводоканал" про стягнення в сумі 3393 262, 34 грн.

Ухвалою суду від 27 квітня 2020 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, розгляд справи призначено на 26 травня 2020 року.

Ухвалою суду від 26.05.2020 року за клопотанням відповідача розгляд справи відкладено на 16.06.2020 року. Водночас, цією ж ухвалою відхилено клопотання відповідача від 22.05.2020 року щодо залишення позовної заяви без руху оскільки остання відповідає вимогам ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), зокрема, позивачем до позовної заяви, відповідно до положень ч. 1 ст. 162 ГПК України, було додано документи, які підтверджують відправлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів. Також судом наголошено, що представник відповідача не позбавлений можливості користуватися визначеними законом процесуальними правами, а саме: відповідно до ст.42 ГПК України, яка регулює права та обов`язки учасників справи, ознайомитись з матеріалами справи.

Як вбачається з матеріалів справи представник відповідача ознайомився з матеріалами справи 12.06.2020 року, відзив на позов станом на 16.06.2020 року суду не надав. У клопотанні від 15.06.2020 року №2024 відповідач повторно зазначив, що позовну заяву не отримав, однак ознайомився 12.06.2020 року з матеріалами справи та просив продовжити термін для написання обґрунтованого відзиву на позовну заяву. Окрім того, просив відкласти розгляд справи призначений на 16.06.2020 року на іншу дату у зв`язку з введеним на території України карантином.

Від представника позивача 09.06.2020 року надійшло клопотання про приєднання доказів до матеріалів справи, а саме доказ повторного надіслання копії позовної заяви та копії доданих до неї документів відповідачу від 01.06.2020 року.

Ухвалою суду від 16.06.2020 року за клопотанням відповідача розгляд справи відкладено на 30.06.2020 року на 11:00 год. Цією ж ухвалою у задоволенні клопотання представника відповідача про продовження строку на подання відзиву на позовну заяву відмовлено. Продовжено строк для відповідача на подання відзиву на позовну заяву з ініціативи суду до 26.06.2020 року та відповідно до ст. 165 ГПК України відповідачу необхідно було надати суду відзив на позовну заяву і всі докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують заперечення проти позову (у разі їх наявності); докази направлення відзиву позивачу.

В судове засідання 30.06.2020 року представники сторін не з`явилися. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Від позивача надійшло клопотання від 26.06.2020 року про відкладення розгляду справи. Як вбачається з матеріалів справи станом на 30.06.2020 року 11:00 год. відповідач вимог ухвали суду від 16.06.2020 року не виконав, а саме у визначений судом строк відзиву на позовну заяву суду не надав, натомість надіслав суду клопотання про відкладення розгляду справи на пізнішу дату у зв`язку з впровадженням на території України карантину.

Розглянувши вказане клопотання представника відповідача про відкладення розгляду справи суд зазначає, що згідно з Указом Президента України від 13 березня 2020 року № 87/2020 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 березня 2020 року "Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19", з метою попередження розповсюдження захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом COVID-19, на всій території України установлено карантин.

Враховуючи вказану постанову, а також з метою убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, листом Голови Ради суддів України від 16.03.2020 № 9рс-186/20 рекомендовано, на період з 16.03.2020 до закінчення карантину, встановити особливий режим роботи судів України.

Також, Рада суддів України рекомендувала громадянам та іншим особам: всі необхідні документи надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку; учасникам судових засідань подавати до суду заяви про розгляд справ у їхній відсутності за наявними в справі матеріалами; утриматись від відвідування приміщення суду, особливо за наявності захворювання.

Відповідно до ст. 124, п.п. 2, 3, 4 ч.2 ст.129 Конституції України, ст. 2 ГПК України основними засадами судочинства є рівність всіх учасників судового процесу перед законом та судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Положеннями ГПК України, зокрема ст. 7, 13 визначено, що кожна сторона має рівні права, а суд має сприяти учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Статтею 248 ГПК України визначено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Статтею 252 ГПК України визначено, що розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Відповідно до ч. 1 ст. 216 ГПК України суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених ст. 202 цього Кодексу. Відповідно до ч. 3 ст. 216 ГПК України про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, які не прибули - повідомляються про судове засідання ухвалами.

Також суд наголошує, що статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, 1950 року, учасником якої є Україна, закріплено право кожного на розгляд його справи судом упродовж розумного строку. Тобто зловживання процесуальними правами, спрямоване на свідоме невиправдане затягування судового процесу, порушує права інших учасників цього процесу та вимоги названих Конвенції і ГПК України.

Застосовуючи практику Європейського суду з прав людини під час розгляду справи ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, слід зазначити, що право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п. 35 рішення від 07.07.1989р. Європейського суду з прав людини у справі "Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії"(Alimentaria Sanders S.A. v. Spain).

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч.1 ст.6 даної Конвенції (§ 66, 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005р. у справі "Смірнова проти України"). Роль національних суддів полягає у швидкому та ефективному розгляді справ (§51 рішення Європейського суду з прав людини від 30.11.2006р. у справі "Красношапка проти України").

Крім того судом враховано, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.(ч.1,2 ст.2 ГПК України).

Враховуючі наведені вище правові норми, з метою повного, всебічного та об`єктивного встановлення всіх обставин справи, суд дійшов висновку про відкладення розгляду справи .

Разом з тим, у клопотанні від 26.06.2020 року про відкладення розгляду справи позивач просив суд розгляд справи здійснювати в режимі відеоконференції проведення якої доручити судам, які територіально знаходяться в м. Львові.

Відповідно до ч. 1, 5, 7 ст. 197 ГПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом.

У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Згідно з ч. 5 ст. 11 Закону України "Про судоустрій та статус суддів" учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому процесуальним законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Враховуючи викладене вище, з метою надання сторонам конституційного права на захист охоронюваних законом інтересів, повного, всебічного та об`єктивного встановлення обставин справи, суд задовольняє клопотання представника позивача про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції в Господарському суді Львівської області.

Керуючись ст. 197, 216, 234, 235 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1 . Розгляд справи відкласти на "29" липня 2020 р. на 10:00 год.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: 33013, м. Рівне, вул. Набережна, 26-А, зал судових засідань № 10.

2. Клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Західбудсервіс" про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції задовольнити.

3. Доручити забезпечення проведення судового засідання в режимі відеоконференції Господарському суду Львівської області, що знаходиться за адресою: 79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128, яке відбудеться "29" липня 2020 року о 10:00 годині.

4. В судовому засіданні в режимі відеоконференції в Господарському суді Львівської області братиме участь уповноважений представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Західбудсервіс".

5 . При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників.

6 . Суд звертає увагу сторін, що подання доказів у справі здійснюється відповідно до ст. 80 ГПК України.

7. Попередити учасників справи про наслідки неявки в судове засідання передбачені ст. 202 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 01.07.2020 року та оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Суддя Церковна Н.Ф.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено02.07.2020
Номер документу90115185
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/352/20

Судовий наказ від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Торчинюк В.Г.

Судовий наказ від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Торчинюк В.Г.

Рішення від 12.08.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Торчинюк В.Г.

Рішення від 12.08.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Торчинюк В.Г.

Ухвала від 11.08.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Торчинюк В.Г.

Ухвала від 07.08.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Рішення від 29.07.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Рішення від 29.07.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 30.06.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 23.06.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні