Рішення
від 30.06.2020 по справі 527/2519/19
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/2519/19

провадження 2/527/108/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2020 року м. Глобине

Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Павлійчук А.В.,

за участю секретаря судового засідання - Бутко В.В.,

розглянувши у судовому засіданні в приміщенні Глобинського районного суду Полтавської області в м. Глобине цивільну справу № 527/2519/19 за позовом представника позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 - ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , за участю третіх осіб: Обознівської сільської ради Глобинського району Полтавської області, сектору державної реєстрації, економічного розвитку та торгівлі Глобинської районної державної адміністрації Полтавської області, Глобинської державної нотаріальної контори Полтавської області про визначення часток у спільному сумісному майні подружжя та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом та за заповітом, -

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачів звернувся до суду з позовом про визначення часток у спільному сумісному майні подружжя та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом та за заповітом.

Заявлені вимоги мотивує тим , що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік та батько позивачів ОСОБА_5 . Після смерті ОСОБА_5 залишилося спадкове майно - житловий будинок з господарськими будівлями та земельна ділянка, однак в зв`язку з тим, що подано правовстановлюючий документ, який не зареєстровано належним чином та відсутністю оригіналів правовстановлюючих документів, нотаріус відмовила позивачам у видачі свідоцтв про право на спадщину.

Посилаючись на викладене, представник позивачів просив суд визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності в спільному сумісному майні подружжя та в порядку спадкування за законом на: - 14/24 частин житлового будинку, який розташований за адресою АДРЕСА_1 ; - 14/24 частин земельної ділянки площею 0,2500 га для ведення підсобного сільського господарства; - 14/24 частин земельної ділянки площею 0,2500 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка). Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності в порядку спадкування за заповітом на: - 5/24 частин житлового будинку, який розташований за адресою АДРЕСА_1 ; - 5/24 частин земельної ділянки площею 0,2500 га для ведення підсобного сільського господарства; - 5/24 частин земельної ділянки площею 0,2500 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

У судове засідання представник позивачів не з`явився, подав до суду заяву, в якій просив справу розглядати за їх відсутності та вказав, що позовні вимоги підтримує.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, належним чином повідомлена про дату, час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомила.

Представники третіх осіб в судове засідання не з`явилися, належним чином повідомленні про дату, час та місце розгляду справи, надали заяви про розгляд справи за їх відсутності, проти задоволення позову не заперечували.

Відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до п.1 ч. 3 ст. 223 ЦПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без повідомлення причин неявки.

Дослідивши матеріали справи, всебічно, повно, об`єктивно оцінивши надані докази та давши їм належну оцінку, суд встановив наступне.

ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 червня 1967 року зареєстрували шлюб, що підтверджується свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_1 виданого 28 червня 1967 року, після реєстрації шлюбу присвоєно прізвища ОСОБА_7 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_5 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть, серія НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Обознівської сільської ради Глобинського району Полтавській області 19 листопада 2018 року.

ОСОБА_5 є батьком ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого Палацом щастя м. Кременчука Полтавської області 18 травня 1970 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Як вбачається з копії державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ПЛ №057956, виданого 14.01.2000 року, ОСОБА_5 на підставі рішення виконкому Обізнівської сільської ради від 08 липня 1999 року у власність було передано земельну ділянку площею 0,50 га для обслуговування житлового будинку і госп. будівель та ведення особистого підсобного господарства, яка розташована в с. Багни Обізнівської сільської ради.

Відповідно до довідки виданої виконавчим комітетом Обознівської сільської ради Глобинського району Полтавської області про те, що житловий будинок згідно запису № 0100081 в погосподарській книзі № 10, виконавчого комітету Обознівської сільської ради, який належить ОСОБА_5 (нині покійному) на основі договору купівлі-продажу від 11 червня 1996 року, зареєстрованого в Обознівській сільській раді Глобинського району Полтавської області 08.08.1996 року, знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 на приватизованій земельній ділянці .

З довідки № 169 від 09.04.2019 виданої виконавчим комітетом Обознівської сільської ради Глобинського району Полтавської області, вбачається, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 дійсно був зареєстрований і постійно проживав до дня смерті в АДРЕСА_1 , та на день смерті мав склад сім`ї: дружина - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

За життя ОСОБА_5 залишив заповіт, згідно якого все своє майно померлий заповів дочці ОСОБА_4 та синові ОСОБА_2 в рівних частинах кожному, заповіт посвідчено секретарем виконавчого комітету Обознівської сільської ради Глобинського району Полтавської області Ісаєвою А.В. та зареєстровано в реєстрі за № 36.

Відповідно до технічного паспорту на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 від 07 вересня 2019 року виготовленого ФОП ОСОБА_8 та довідки № 1 від 07.09.2019, житловий будинок збудований без істотних порушень діючих будівельних норм та правил.

Зазначений державний акт було втрачено, про що в газеті Зоря Придніпров`я , випуск № 41 від 11 жовтня 2019 року було опубліковано оголошення.

ОСОБА_2 (позивач) звернувся до державного нотаріуса Глобинської державної нотаріальної контори Полтавської області із заявою про видачу на його ім`я свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_5 . 24 вересня 2019 року державний нотаріус відмовила йому у видачі свідоцтва, оскільки ним подано правовстановлюючий документ, який не зареєстровано належним чином та відсутній оригінал правовстановлюючого документу.

Відповідно до дослідженої в судовому засіданні копії спадкової справи № 53/2019, заведеної після померлого 16.11.2018 ОСОБА_5 в Глобинській державній нотаріальній конторі Полтавської області, заяву про прийняття спадщини по заповіту подали: ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , а також заяву про прийняття спадщини по за кону подала ОСОБА_1 , згідно ст. 1241 ЦК України. Інші спадкоємці за законом та за заповітом відсутні. Спадкоємців, які б мали право на обов`язкову частку в спадщині, немає. Спадщина відумерлою не визнана.

Згідно довідки КП Кременчуцьке МБТІ від 12.09.2019 № 61/4196, право власності за адресою: АДРЕСА_1 , не зареєстроване.

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно ч. 4 ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

У відповідності до ст. ст. 1217, 1218 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Частинами 1,2 статті 1223 ЦК України визначено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України , право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ч. 1 ст. 182 ЦК України, право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_5 за життя на передбачених законом підставах набув право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, розташований за адресою: АДРЕСА_1 та на земельну ділянку площею 0,50 га, розташована яка розташована в с. Багни Обізнівської сільської ради, проте не зареєстрував належним чином та втратив оригінал правовстановлюючого документу.

Приймаючи до уваги, що позивачі є особами, які прийняли спадщину за законом та заповітом, позов не порушує прав чи інтересів інших осіб, є законним та обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 15,16, 182, 1217, 1218, 1223,1268 ЦК України, ст.ст. ст.ст. 3-15, 76, 82, 211, 247, 258, 259, 263, 265, 268, 273 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позов представника позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 - ОСОБА_3 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженкою м. Кременчук Полтавської області, рнокпп: НОМЕР_4 , право власності в спільному сумісному майні подружжя та в порядку спадкування за законом на:

- 14/24 частин житлового будинку літ. А , прибудову до житлового будинку літ. а , прибудову до житлового будинку літ. а1 , загальною площею 64.4 кв.м., житловою площею 34.8 кв.м., сарай літ. Б , гараж літ. б , літню кухню літ. В , баню літ. Г , погріб літ. Є , вбиральню літ. Ж , огорожу літ. №1 , ворота з хвірткою літ. №2 , огорожу літ. №3 та колодязь літ. №3 , які розташовані за адресою АДРЕСА_1 , що належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_5 ;

- 14/24 частин земельної ділянки площею 0,2500 га для ведення підсобного сільського господарства, що належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_5 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю від 14.01.2000 року серії ІІ-ПЛ № 057956, розташована в АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 5320685802:02:002:0015;

- 14/24 частин земельної ділянки площею 0,2500 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_5 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю від 14.01.2000 року серії ІІ-ПЛ № 057956, розташована в АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 5320685802:02:002:0016.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженцем м. Кременчук Полтавської області, рнокпп: НОМЕР_5 , право власності в порядку спадкування за заповітом на:

- 5/24 частин житлового будинку літ. А , прибудову до житлового будинку літ. а , прибудову до житлового будинку літ. а1 , загальною площею 64.4 кв.м., житловою площею 34.8 кв.м., сарай літ. Б , гараж літ. б , літню кухню літ. В , баню літ. Г , погріб літ. Є , вбиральню літ. Ж , огорожу літ. №1 , ворота з хвірткою літ. №2 , огорожу літ. №3 та колодязь літ. №3 , які розташовані за адресою АДРЕСА_1 , що належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_5 ;

- 5/24 частин земельної ділянки площею 0,2500 га для ведення підсобного сільського господарства, що належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_5 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю від 14.01.2000 року серії ІІ-ПЛ № 057956, розташована в АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 5320685802:02:002:0015;

- 5/24 частин земельної ділянки площею 0,2500 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_5 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю від 14.01.2000 року серії ІІ-ПЛ № 057956, розташована в АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 5320685802:02:002:0016.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду .

Повне найменування сторін:

Позивачі: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , паспорт серія НОМЕР_6 , рнокпп: НОМЕР_4 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 , паспорт серія НОМЕР_7 , рнокпп: НОМЕР_5 );

Представник позивачів: ОСОБА_3 ( АДРЕСА_4 )

Відповідач: ОСОБА_4 ( АДРЕСА_2 , рнокпп: НОМЕР_8 );

Треті особи: Обознівська сільська рада Глобинського району Полтавської області (Полтавська область Глобинський район, с. Обознівка, вул. Перемоги, 23а, ЄДРПОУ: 22549809), сектор державної реєстрації, економічного розвитку та торгівлі Глобинської районної державної адміністрації Полтавської області (Полтавська область, м. Глобине, вул. Центральна, 281, ЄДРПОУ: 04057310), Глобинська державна нотаріальна контора Полтавської області (Полтавська область, м. Глобине, вул. Центральна, 212).

Повний текст рішення складений 03.07.2020.

Суддя А. В. Павлійчук

СудГлобинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено06.07.2020
Номер документу90188496
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —527/2519/19

Рішення від 30.06.2020

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Павлійчук А. В.

Рішення від 30.06.2020

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Павлійчук А. В.

Ухвала від 18.05.2020

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Павлійчук А. В.

Ухвала від 21.02.2020

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Павлійчук А. В.

Ухвала від 08.01.2020

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Павлійчук А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні