Ухвала
від 01.07.2020 по справі 920/725/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

м. Суми

01.07.2020 Справа № 920/725/13

Господарський суд Сумської області у складі судді: головуючого судді Яковенка В.В., судді Джепи Ю.А., судді Котельницької В.Л., за участю секретаря судового засідання Данілової Т.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Сумської області матеріали справи № 920/725/13, порушеної за заявою голови ліквідаційної комісії ПАТ "Сумиоблагротехсервіс" Іваненко Н.О. до боржника - Публічного акціонерного товариства "Сумиоблагротехсервіс", про визнання банкрутом,

за участі представників:

кредиторів: ГУ ДПС у Сумській області - Притула Д.А. (довіреність від 04.09.2019); Державний експортно-імпортний банк України - Сотник Ю.В. (довіреність № 010-01/2052 від 12.05.2016); кредитор по заробітній платі Карпищенко А.В.

ліквідатор: Іваненко Н.О.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду від 13.05.2013 порушено провадження у справі №920/725/13 про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Сумиоблагротехсервіс".

Постановою господарського суду від 27.05.2013 боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Іваненко Н.О.

11.04.2019 ліквідатор подала до суду клопотання про затвердження звіту про нарахування основної грошової винагороди та здійснення витрат ліквідатора, в якому просить суд затвердити звіт про нарахування основної грошової винагороди ліквідатора за період з 27.05.2013 по 31.05.2018 включно в сумі 225101,68 грн., а також звіт про здійснення витрат за цей же період у сумі 44901,66 грн., з них за рахунок ліквідатора в сумі 5960,58 грн., які підлягають відшкодуванню.

Ухвалою господарського суду Сумської області від 25.11.2019 у складі колегії суддів: головуючого судді Соп`яненко О.Ю., судді Джепи Ю.А., судді Котельницької В.Л. відкладено розгляд клопотання ліквідатора Іваненко Н.О. б/н б/д про затвердження звіту про нарахування грошової винагороди та здійснення витрат ліквідатора в судове засідання на 19.12.2019, 12:30.

Ухвалою суду від 19.12.2019 задоволено заяву кредитора по заробітній платі ПАТ "Сумиоблагротехсервіс" Карпищенка А.В. про відвід головуючого судді Соп`яненко О.Ю. у справі № 920/725/13. Матеріали справи № 920/725/13 передано на повторний автоматизований розподіл судової справи між суддями.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи від 23.12.2019 визначено колегію суддів: головуючий суддя Яковенко В.В., суддя Джепа Ю.А., суддя Котельницька В.Л.

Ухвалою господарського суду Сумської області від 26.12.2019 у складі колегії суддів: головуючого судді Яковенка В.В., судді Джепи Ю.А., судді Котельницької В.Л. призначено розгляд клопотання ліквідатора Іваненко Н.О. б/н б/д про затвердження звіту про нарахування грошової винагороди та здійснення витрат ліквідатора в судове засідання на 24.01.2020.

Ухвалою суду від 24.01.2020 відкладено розгляд справи на 24.02.2020.

Ухвалою суду від 24.02.2020 відкладено розгляд справи у судове засідання на 11.03.2020. Однак, 11.03.2020 розгляд справи не відбувся, оскільки головуючий суддя Яковенко В.В. знаходився на лікарняному, що унеможливлювало розгляд справи

Ухвалою суду від 06.04.2020 призначено розгляд справи в судове засідання на 13.05.2020.

Ухвалою суду від 13.05.2020 відкладено розгляд справи на 11.06.2020.

Ухвалою суду від 11.06.2020 відкладено розгляд справи на 01.07.2020.

Статтею 98 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (далі Закон про банкрутство), яка діяла на момент здійснення ліквідатором ліквідаційної процедури, передбачено право арбітражного керуючого (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) користуватися усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Законом.

Частиною 1 ст. 115 Закону про банкрутство встановлено, що арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Відповідно до ч. 3 ст. 115 Закону про банкрутство грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород.

Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Згідно з ч.7 ст. 115 Закону про банкрутство ліквідатор щомісяця звітує перед комітетом кредиторів про нарахування та виплату основної та додаткової грошових винагород арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат. Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів. Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедури ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення ліквідаційної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

21 жовтня 2019 року введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства. Частиною 4 Прикінцевих та перехідних положень встановлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом . Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Суд зазначає, що з введенням в дію Кодексу України з процедур банкрутства, втратили чинність всі редакції Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , однак, оскільки під час виконання ліквідатором своїх обов`язків діяв Закон про банкрутство, в редакції Закону України № 4212-VI від 22.12.2011 року, господарський суд приймає рішення з урахуванням його положень.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду.

Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень

Частиною 6 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що арбітражний керуючий не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях зборів кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітету кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, реструктуризації заборгованості, погашення боргів подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Суд вважає необхідним зазначити, що оплата послуг арбітражного керуючого, пов`язаних з виконанням ним своїх повноважень, є обов`язковою та є платою за працю арбітражного керуючого. Ліквідатором у клопотанні наведено відповідний розрахунок розміру оплати послуг за період з 27.05.2013 по 31.05.2018, відповідно до якого розмір оплати послуг ліквідатора за вказаний період складає 225101,68 грн. Розрахунок розміру оплати послуг ліквідатором здійснено з розрахунку двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць здійснення ним повноважень ліквідатора, що не суперечить вимогам Закону про банкрутство та Кодексу України з процедур банкрутства.

Судом встановлено, що відповідно до рішення комітету кредиторів (протокол № 1 від 19.08.2016) було погоджено арбітражному керуючому основну грошову винагороду за виконання повноважень ліквідатора ПАТ Сумиоблагротехсервіс у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання повноважень.

Згідно з ч. 4 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства витрати арбітражного керуючого, пов`язані з виконанням ним повноважень у справі, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Кодексом, крім витрат на страхування його відповідальності за заподіяння шкоди, а також витрат, пов`язаних з виконанням ним повноважень у частині, в якій зазначені витрати, що перевищують регульовані державою ціни (тарифи) на відповідні товари, роботи, послуги чи ринкові ціни на день здійснення відповідних витрат або замовлення (придбання) товарів, робіт, послуг. Аналогічне було зазначено й у ч. 4 ст. 115 Закону про банкрутство.

Згідно з розрахунком витрат арбітражного керуючого Іваненко Н.О., понесених під час виконання повноважень ліквідатора ПАТ Сумиоблагротехсервіс за період з 27.05.2013 по 31.05.2018, визначено їх суму в розмірі 44901,66 грн.

Як вбачається з протоколу засідання комітету кредиторів від 08.04.2019, ним було погоджено звіт про нарахування грошової винагороди в сумі 225101,68 грн. та понесених Іваненко Н.О. витрат в сумі 44901,66 грн.

Таким чином, враховуючи те, що понесені ліквідатором витрати документально підтверджені; звіт щодо грошової винагороди та витрат ліквідатора відповідає вимогам ст. 115 Закону про банкрутство та ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства, схвалений комітетом кредиторів (протокол від 08.04.2019); клопотання про затвердження звіту подано ліквідатором до суду в межах встановленого законом строку, суд дійшов висновку про затвердження звіту про нарахування основної грошової винагороди в сумі 225101,68 грн., здійснення витрат в сумі 44901,66 грн. під час виконання арбітражним керуючим Іваненко Н.О. повноважень ліквідатора ПАТ Сумиоблагротехсервіс у справі № 920/725/13.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 9 , 12, 30 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора про затвердження звіту про нарахування грошової винагороди та здійснення витрат ліквідатора задовольнити.

2. Затвердити звіт про нарахування основної грошової винагороди ліквідатора Іваненко Наталії Олександрівни у справі № 920/725/13 про банкрутство ПАТ Сумиоблагротехсервіс за період з 27.05.2013 по 31.05.2018 включно в сумі 225101,68 грн. та звіт про здійснення витрат за період з 27.05.2013 по 31.05.2018 у сумі 44901,66 грн., з них за рахунок ліквідатора в сумі 5960,58 грн., які підлягають відшкодуванню.

3. Ухвалу надіслати кредиторам, ліквідатору.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, що передбачені ст.ст. 256-257 ГПК України.

Головуючий суддя В.В. Яковенко Суддя Ю.А. Джепа

Суддя В.Л. Котельницька

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення01.07.2020
Оприлюднено06.07.2020
Номер документу90205344
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/725/13

Ухвала від 09.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 14.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 01.07.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 01.07.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 11.06.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 13.05.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 06.04.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 24.01.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 26.12.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні